1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. mikromakrto

Posts by mikromakrto

• Nekretnine opcenito u HR

• mikromakrto
    • January 7, 2024 at 11:02 PM

Pero Perić bi mogao imati 2 stana, ali Pero Perić doo neograničen broj?

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• mikromakrto
    • January 5, 2024 at 10:58 AM

Nisam načitan što se tiče raznih coina, ali zanima me jedna stvar u vezi toliko spominjanog ETFa.

Ispravite me ako griješim, ali čekaju se nekakve dozvole da se krene javno trgovati s njime? Jesu li vlasnici/upravljači novog ETFa već kupili te coine pa samo čekaju "urbi et orbi" ili nisu do sada ništa kupovali?

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• mikromakrto
    • December 30, 2023 at 11:41 PM
    Quote from Lynx

Da smo uključeni na ovu listu (da postoji neki strani poznati ETF koji prati CROBEXtr) bili bismo ove godine sedmi na svijetu, točno između Brazila i Irske. Ili čak šesti, mislim da bi u dolarima izraženo taman za dlaku pretekli Irsku.

Argentina bi iduće godine mogla imati i dodatnu nulu iza ovih 50%, ako u međuvremenu netko ne skine glavu novom predsjedniku. Gledao sam nedavno na YT filmić o njihovim ekonomskim bravurama unazad 100 godina, nevjerojatno je kako je zemlja koja je u 20.stoljeće uplovila kao jedna od najbogatijih na svijetu, iz njega izašla kao društvo u kojem je default države gotova redovna godišnja pojava, kao peto godišnje doba.

Naravno, nisu preko noći došli u to stanje, rezultat je to više desetljeća socijalističkih bajki u kojima možeš imati sve, a platiti samo nešto ili čak ni to.

Nova garnitura ima priliku i znanje sve okrenuti naopačke, ako ih u međuvremenu netko ne skrati za glavu. Prema onome što najavljuju, slijedi nešto slično onome što je Čile napravio početkom 80ih kada je Pinochet osigurao mir na ulicama (brutalnom represijom), a ekipa iz Chicaga postavila državu na zdrave noge.

Mi nismo imali tu sreću da nam državom/vladom upravlja netko iole ekonomski pismen. Zadnji koji je to imao, bio je Valentić, koji je po meni daleko ispred svih naših premijera, ali je državno uređenje tada bilo takvo da je bio malo važniji od Čuvara državnog pečata... Danas premijer ima utjecaj, ali nema elementarna znanja o ekonomiji

• mikromakrto
    • December 27, 2023 at 10:59 AM

Nema to veze s pravom, već s logikom.

Ako obitelj, ma kolika bila, živi u nekretnini za koju ne plaća najam, onda je u vlastitoj nekretnini. Ako plaćaju najam, onda nisu u vlastitoj. Skvoteri su, još uvijek, zanemarivi.

Ako tri generacije obitelji žive u istoj kući, to je njihova nekretnina. Ma kako im bilo tijesno...

Gdje čeljad nije bijesna, ni kuća nije tjesna...

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• mikromakrto
    • December 22, 2023 at 10:51 AM

Sve mi je jasno, osim kako Panamski kanal može presušiti. Znam, nije ravan, ima ustave, liftove, premosnice, čuda svijeta, a nema dodatno "navodnjavanje"?

U ovih 110 godina korištenja kanala da nije bila ni jedna suša koja bi nekog osvijestila da trebaju dodatne izvore vode na nekim mjestima?

Ćisto sumljam, rekli bi stručljaci

• Ideje za razvoj zagrebačke burze - ZSE

• mikromakrto
    • December 21, 2023 at 8:36 PM
    Quote from trial

Matematička procjena vrijednosti dionica će trgovanje učiniti dosadnijim. Izgubit će se strast rizika i s tim povezane mogućnosti veće zarade. To su alati za bedake, ali će možda privući nove ulagače nesklone kupnji nečega što ne razumiju i ne mogu procijeniti.

Matematička procjena CIJENE dionica, a ne vrijednosti.

• Birtija

• mikromakrto
    • December 20, 2023 at 9:44 PM

Fiat Multipla je proizvedena, a valjda i prodana, u više od 400 tisuća komada. I gore su se udale...

• mikromakrto
    • December 20, 2023 at 7:11 PM

Je, Zaba je narasla jer si je ti prodao...

Daj je opet kupi pa da opet ode ispod 11

• mikromakrto
    • December 20, 2023 at 1:57 PM
    Quote from jasko

Crobex probio 2500........ ;)

Čestitke svima koji slave, dobar tek

• Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

• mikromakrto
    • December 14, 2023 at 10:16 PM

U zadnjih 105 godina, niti jedna promjena čelne osobe u Rusiji nije prošla mirno.

Romanovi su platili glavom, Trockog ubio Staljin nakon Lenjinove smrti, nakon Staljina su se GS KP izmjenjivali kao na traci dok nije došao Gorbačov i pokopao SSSR uz tenkove na ulicama. Usputne avanture u Mađarskoj i Čehoslovačkoj, s ozbiljnim prijetnjama za slične ekskurzije u Jugoslaviji i Poljskoj.

Jeljcin osvaja vlast dok Gorbačov u nekoj dači ima pištolj na čelu. 10 godina kasnije, na sličan način Putin dolazi na vlast. Sutra kad Putin umre, Medvedev je sigurno prvi pretendent, ali nikako ne i jedini, Šojgu i Lavrov su potencijalni kandidati također.

• mikromakrto
    • December 14, 2023 at 4:46 PM

Od početka je bilo nerealno očekivati da će Ukrajina samo tako razvaliti Rusiju. Dapače, nije da oni idu oslobađati teritorij koji su Rusi zauzeli pa eto imaju manje ili više uspjeha, oni pokušavaju osloboditi dio svog teritorija, ali koji je većinski naseljen Rusima i onima koji se tako osjećaju. Ne ratuju samo protiv vojske nego i protiv naroda, doslovno imaju napadačke akcije na vlastitom teritoriju.

Po meni, jako je velim uspjeh i što su se uspjeli obraniti da ih Rusi ne poraze u par dana, a još su i vratili dio prvotno zauzetog teritorija. U realnosti, vojno su izgubili dio zemlje nad kojim ionako nisu imali pravu kontrolu prije 2/2022.

Naravno, u nezavidnoj su situaciji i ne trebaju odustati od cjelovitosti, ali teško će to ostvariti u idućih par mjeseci. Zaustavili su napredovanje Rusa, trebaju čekati da biologija odradi svoje i Putin dođe Bogu na istinu, pa onda u metežu koji će sigurno uslijediti čekati svoju priliku

• mikromakrto
    • December 11, 2023 at 7:01 PM

Ako bi itko trebao znati da ratno stanje ne znači prekid baš svih gospodarskih odnosa između zaraćenih strana, to smo mi.

Ne mislim čak ni na ratne profitere koji za vrijeme bombardiranja prodaju naftu drugoj strani, govorim o najnormalnijim odnosima, doduše preko treće strane koja pokupi svoj kajmak...

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• mikromakrto
    • December 8, 2023 at 10:17 AM
    Quote from mesetar

PA dionica je sad čak 45% jeftinija od RA.

Obično je razlika bila do max. 20%.

Budući da R-A zapravo nije skupa na ovoj razini nego tek blizu realne, možemo izračunati koliko je PA podcijenjena.

Koliko?

• mikromakrto
    • December 6, 2023 at 11:53 AM

Engleska je stoljećima puppet master cijeloga svijeta. SAD je u Europi kratko preuzeo tu ulogu od 1945.-2000., ali nakon svrgavanja Miloševića i uspostave trajnog mira u Europi, više ih ne zanima ovaj dio svijeta pa se Engleska vratila.

Brexit i jačanje Francuske su prividno stvorili sliku da ih nema više na karti, ali nisu oni od jučer.

Ironično, nakon što su uredili pola svijeta po svojim željama, u njihovoj kući se događa cirkus pa im sada horde mudžahedina i njihovih pristaša paradiraju Londonom.

• Birtija

• mikromakrto
    • December 4, 2023 at 8:28 PM
    Quote from havi

https://www.jutarnji.hr/scena/domace-z…godine-15401098

Ne pise dal je i veliki vodja i njezin sef Pedja bio na koncertu .

Iz kakve je kuće, dobro je da ne puca po gradu

• DDJH (Đuro Đaković Holding d.d.)

• mikromakrto
    • November 21, 2023 at 7:51 PM

Teško da će imati značajniju ulogu van Hrvatske jer jednostavno nitko u blizini nema niti misli imati Bradleye.

Jedino se Grčka potiho javlja kao mogući kupac, ali oni svog konja za trku imaju u vidu vojne proizvodnje/remonta. Jedino ako se u skoroj budućnosti vojska Kosova ne opremi Bradleyima pa ih se održava u Brodu.

Ali fantastična je referenca na bilo čemu raditi s BAE, to je liga prvaka u vojnoj proizvodnji

• mikromakrto
    • November 16, 2023 at 11:48 PM

Da, meni kao turistu je jednostavnije, često i jeftinije, otići na par dana u Beč, Lisabon ili Prag.

Ali meni kao Hrvatu je puno skuplje kupiti stan za život 365 dana u godini, vjerojatno do kraja života, jer neki Koreanac, Talijan ili Finac želi doći u Zagreb na 5 dana i možda nikad više.

Isto kao što Austrijanac, Portugalac ili Čeh plaćaju više jer mi guzica želi vidjeti puta...

Uz to, centri gradova, a u Zagrebu posebno, se pretvaraju u spavaonice, velike nizove loših fast food restorana i birtija s malom ili nikakvom dodanom vrijednošću. Broje se lajkovi i noćenja, a Donji grad gradska četvrt s najvećim padom broja stanovnika?!

Teško je reći tko tu ima više koristi i ima li je uopće...

• mikromakrto
    • November 16, 2023 at 7:48 PM

Pa ne vrti se svijet samo oko turista i iznajmljivanja, pogotovo ne sjeverno od sv. Roka...

Airbnb je pokrenuo (negativnu) revoluciju prije 10ak godina gdje je ljudima osvijestio da stan u centru grada više vrijedi kad se renta na par dana nego nekim mladim parovima ili studentima za život. Rezultat toga je abnormalan rast cijena kvadrata i rente diljem svijeta, što za sobom vuče niz negativnih posljedica, ne samo gospodarskih.

Hotelijeri su u toj priči zadnja rupa na svirali

• LKPC (Luka Ploče d.d.)

• mikromakrto
    • November 15, 2023 at 10:26 PM

Niti jedna luka, pa ni Ploče, ne živi od autoceste nego od željeznice. Nikada cestovni promet neće biti konkurentan željeznici kada se radi o prijevozu tereta, posebno onog koji prevladava u Pločama.

Povijesno je nasljeđe vezanje Ploča na BiH, ali je tragično da i skoro 35 godina nakon osamostaljenja, nikome nije palo na pamet produžiti prugu od Splita prema Pločama nego su vezani na BiH željeznice. Štogod mislili od HŽu, kod njih je situacija još x puta gora. Dok taj teret dođe od Ploča do Šamca, dijete školu završi...

Spajanje Ploča na dalmatinsku prugu, makar i ona zahtjeva silna ulaganja, značilo bi puni više nego tri koridora Vc

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• mikromakrto
    • November 3, 2023 at 3:52 PM
    Quote from safarick

ide nova dokapitalizacija😅

Ja bih vas molio da prestanete s crnim humorom koji se često pretvori u prijedlog odluke za skupštinu

1. Privacy Policy
  2. Kontakt