Uvijek je lijepo vidjeti kako firme profunkcioniraju nakon šišanja dioničara, prije toga baš nikako nisu mogli... Petrokemija, Đuro, Dalekovod, kad su se riješili malih dioničara koji su kočili razvoj, samo je nebo granica, a rukovodioci namireni...
Posts by mikromakrto
-
-
Kad JPM nešto objavi, već su davno osigurali da se sve to i ostvari. Ovaj, idući ili onaj tamo mjesec, oni promašiti neće..
-
HDZ je skupina neliječenih kleptomana, ali ova bulumenta koja se skupila u i oko SDPa je nevjerojatan skup besposličara i vucibatina, a na čelu im je očito čovjek upitnog zdravlja koji je idol svakog pravog uhljeba.
Ovakve stvari raditi u vrijeme mira, dakle bez izvanredno stanja, znak je ili teške psihičke bolesti ili još veće boliqrčine za sve, osim za svoju guzicu.
Nažalost, cijelo stoljeće kasnije, i dalje vrijedi ona Matoševa:
"Vidje Hrvatska mnoga čuda,
al ne nađe štrikova za toliko Juda"
-
Površno pratim, ali očekivao sam daljnji rast danas s obzirom da je inflacija u SADu opet veća od očekivanja, a priče o rušenju kamata svaki mjesec su sve dalje i dalje
-
Ima više od pet godina kad je VŽ ekipa htjela ZSE pretvoriti u crypto burzu plus još neke sitnice, ali su ispraćeni na zadnja vrata.
Ne kažem da bi to bilo bolje ili lošije za burzu, ali sigurno bi bilo zanimljivije
-
Evo, Đurin MCAP je 750 milijuna eura, još koji takav biser i ZSE će prepišati London i Amsterdam.
New York napadamo kad se Rimac izlista
-
Kad jednoga dana turizam procvjeta i navale Švabe u rekordnom broju, cijela će zemlja samo od ljeta živjeti kao bubreg u loju.
Samo će vječni rekreativci radit na polju ili biti vojnici. Slavonija će biti golf teren, a tko previše radi uhapšen.
To će biti taj dan, to će biti taj dan, objesi zimmer frei, lezi pod palmu i uživaj...
Iz te 20 godina stare pjesmice samo još vinjete nismo dočekali, sve ostalo je tu
-
REIT koji ne može platiti PDV na račun za najam jedine nekretninu koju ima...
Ne znam jesu li bili smiješniji dok su si tepali da su građevinska firma ili sada...
-
Ako je on u Varteks ušao zbog mode i prodaje odijela, onda on ima puno većih problema od lošeg poslovanja Varteksa
-
Stanovi, krumpiri, bitcoin, svejedno je, dok ima ljudi koji su spremni platiti traženu cijenu, cijene će ići gore. Kad tržište kaže da je dosta, biti će dosta.
I to je priča sa strane potražnje.
Ono što meni nikako nije jasno, je strana ponude. Uz navodno ogromne marže svih uključenih u stanogradnju i promet nekretninama općenito, nema porasta ponude, nema novih igrača, a pogotovo ne stranih. Broj izdanih dozvola, što se godinu-dvije kasnije prelije u nove stanove, još uvijek nije ni blizu brojkama od prije 15 godina.
Izmišljaju se novi porezi, podižu postojeći, smišljaju subvencije, a nitko da poradi na ponudi, direktno ili indirektno. Gdje je nestao POS program? Zašto je prije 15 godina bilo moguće napraviti naselje a la Novi Jelkovec (sa svim njegovim prednostima i manama), a danas je vrhunac jedna zgrada u nedođiji gdje će se stanovi dijeliti po nepoznatom ključu?
-
To se i sada zna, ostalo je pitanje volje da se to sankcionira. Samodol je imao volju, nakon par tjedana nije imao posao. Ovaj fićfirić je tu da potpisuje papire i ne talasa
-
Nvidia ne da je rasturila predviđanja...
22 mlrd $ prihoda q4, u cijeloj 2022 samo 27, strašne brojke. Iako im veliki kupci najavljuju in-house rješenja, mislim da to neće tako skoro, makar to bile ponajveće svjetske kompanije
-
Ako ova godina bude kao prošla, a za to nema nikakvih jamstava ni za ni protiv, nema smisla povlačiti novce s burze radi 3,75%.
Ako netko očekuje kataklizmu, onda ima rezona
-
Krenulo opet veselo na US marketu.
Valjda ce se nesto od tog raspolozenja prenijeti na nas.
Bilo bi i vrijeme za jedan konkretniji zaron.
Čekam danasnje kupce sutra nisko na bidu.....
Pad je zbog Cpi-a. Npr, nasdaq je rasta 40 posto u godinu dana,baha 20 posto,strasan je ovaj zaron od 1,5 posto danas.
U.S CPI (MOM) (JAN) ACTUAL: 0.3% VS 0.3% PREVIOUS; EST 0.2%U.S CORE CPI (MOM) (JAN) ACTUAL: 0.4% VS 0.3% PREVIOUS; EST 0.3%
U.S CPI (YOY) (JAN) ACTUAL: 3.1% VS 3.4% PREVIOUS; EST 2.9%
U.S CORE CPI (YOY) (JAN) ACTUAL: 3.9% VS 3.9% PREVIOUS; EST 3.7%
Nije toliko pad zbog inflacije per se nego zbog straha da opet ne podignu ono čime se bore protiv inflacije. Taman kad su svi pomislili da će krenuti priče o rušenju kamata, dogodi se ovo.
-
Da dobiju posao obnove svih njemačkih tenkova, to ne bi opravdalo trenutnu cijenu...
Ali da firma ide u dobrom smjeru kako su je preuzeli Česi, to nije dvojbeno
-
Ja bih prvi potpisao da se to dogodi kroz 5-7 godina, vjerojatno će biti paralelno s OECDom i budućim povećanjima kreditnog rejtinga.
Od svih nabrojanih točaka, možda najvažnija je omogućavanje jednostavnog udaljenog glasanja na skupštinama. Danas je to stvarno tehnički lako za organizirati, vjerojatno se zato i ne provodi.
Ostalo je manje-više reciklaža ideja koje su se pojavile unazad 10ak godina, ali pozdravljam svaku inicijativu
-
crobex drugi put na najvećoj razini u zadnjih 13 godina
Jadno.. jer zbog 3 dionice tako ispada
Ja imam druge 3 koje ocito malo utjecu na crobex jer sam na sve 3 u minusu po -60% -20% i -5% i to vec par mjeseci i vise
Ako S&P500 već cijelog desetljeće ovisi o 7 dionica, ne znam zašto Crobex ne bi mogao ovisiti o 3.
Puno je manjkavosti kod izračuna Crobexa ili bilo kojeg drugog indeksa, ali eto uzimaju se kao neko mjerilo... S&P danas i prije 20 godina ne prikazuje jednako američku/svjetsku ekonomiju jer kad se izbije utjecaj spomenutih 7 dionica, ispada da "Amerika već neko vreme kuburi s budžeti..."
-
Ima jako velik utjecaj na CF kad prosvijetljeni kupe EV od 80k eura umjesto dizelaša od 40k eura.
Ili kad nabace 50 kvadrata solara na krov jer je sad to moderno, a od toga dobiju struje za tri žarulje
-
To bi trebala biti ocjena uključivanja ESG procedura u upravljanje firmom?
Sad sam našao članak, ljudi napišu da Adris i Atlantska niti nemaju podatke o ESGu u izvješćima, ali oni daju ocjenu za to? Koliko god mi te ESG procedure bile blesave i uzaludne, još je luđe dati ocjenu nekome o ESGu tko to niti ne mjeri niti implementira ili barem ne izvještava o tome.
Mogli su im ocjenjivati i odnos zaposlenika prema životinjama na taj način...
-
A zato nisu ništa odgovorili...