Da dobiju posao obnove svih njemačkih tenkova, to ne bi opravdalo trenutnu cijenu...
Ali da firma ide u dobrom smjeru kako su je preuzeli Česi, to nije dvojbeno
Da dobiju posao obnove svih njemačkih tenkova, to ne bi opravdalo trenutnu cijenu...
Ali da firma ide u dobrom smjeru kako su je preuzeli Česi, to nije dvojbeno
Ja bih prvi potpisao da se to dogodi kroz 5-7 godina, vjerojatno će biti paralelno s OECDom i budućim povećanjima kreditnog rejtinga.
Od svih nabrojanih točaka, možda najvažnija je omogućavanje jednostavnog udaljenog glasanja na skupštinama. Danas je to stvarno tehnički lako za organizirati, vjerojatno se zato i ne provodi.
Ostalo je manje-više reciklaža ideja koje su se pojavile unazad 10ak godina, ali pozdravljam svaku inicijativu
crobex drugi put na najvećoj razini u zadnjih 13 godina
Jadno.. jer zbog 3 dionice tako ispada
Ja imam druge 3 koje ocito malo utjecu na crobex jer sam na sve 3 u minusu po -60% -20% i -5% i to vec par mjeseci i vise
Ako S&P500 već cijelog desetljeće ovisi o 7 dionica, ne znam zašto Crobex ne bi mogao ovisiti o 3.
Puno je manjkavosti kod izračuna Crobexa ili bilo kojeg drugog indeksa, ali eto uzimaju se kao neko mjerilo... S&P danas i prije 20 godina ne prikazuje jednako američku/svjetsku ekonomiju jer kad se izbije utjecaj spomenutih 7 dionica, ispada da "Amerika već neko vreme kuburi s budžeti..."
Ima jako velik utjecaj na CF kad prosvijetljeni kupe EV od 80k eura umjesto dizelaša od 40k eura.
Ili kad nabace 50 kvadrata solara na krov jer je sad to moderno, a od toga dobiju struje za tri žarulje
To bi trebala biti ocjena uključivanja ESG procedura u upravljanje firmom?
Sad sam našao članak, ljudi napišu da Adris i Atlantska niti nemaju podatke o ESGu u izvješćima, ali oni daju ocjenu za to? Koliko god mi te ESG procedure bile blesave i uzaludne, još je luđe dati ocjenu nekome o ESGu tko to niti ne mjeri niti implementira ili barem ne izvještava o tome.
Mogli su im ocjenjivati i odnos zaposlenika prema životinjama na taj način...
A zato nisu ništa odgovorili...
Problem (bivšeg) Dalekovoda, kao i svih drugih kompanija gdje je provedeno brisanje kapitala dioničara poput Agrokora, Petrokemije, Đure i drugih, nije u tom smanjenju kapitala. To je samo završni čin i realno, da se nije proveo, to bi kod svih tih firmi značilo bankrot. To bi možda bilo poštenije, pitanje bi li bilo i bolje za gospodarstvo.
Pravi problem leži u godinama prije tog smanjenja kapitala kad su se provodile silne makinacije, poput ovih ranije navedenih s putnim troškovima, gdje su se firme uništavale, na skupštine nije dolazio nitko, a kad je vrag došao po svoje, onda se svi čude.
Ne kažem da su mali dioničari krivi što su firme dovedene pred rub bankrota, krivi su jer ranije nisu reagirali kako sad reagiraju i iznosili činjenice i na skupštinama i na sudovima i u medijima. Gotovo nigdje mali dioničari ne mogu napraviti puno u upravljanju kompanijom, ali mogu i moraju dati do znanja upravi da ih se prati, kontrolira i da će se zvoniti na sva zvona ako krenu s lopovlukom.
Pogriješiti može svatko, ali nisu firme kod nas propadale zbog pogreške već lopovluka na koji smo svi šutjeli.
A Verdi je nažalost u pravu, povijest doista ne obiluje pozitivnim pričama.
Jedina opcija, za one koji ne žele prodati, je skupiti 25+% malih dioničara sa zajedničkim ciljevima i redovno sudjelovati na skupštinama.
To je jedini način da se onemogući delistiranje, a kasnije i istiskivanje, bez toga je sve promašeno. Naravno, da se skupi 25+% dioničara i da većinski bude onemogućen u planu, postoje i dalje mogućnosti za izvlačenje novca iz Atlantske prema novoj matici, ali o tom po tom.
Osobno sam sa svojim sitnišem spreman sudjelovati u pokazivanju srednjeg prsta ovakvoj ponudi.
A jok nisu...
Mislim, sasvim legitimno, svako gleda svoju guzicu. Samo to onda treba javno komunicirati da ljudi znaju kako tretirati svoje punomoći.
Pa to je ko da kazes kakav je to ETF koji ulaze samo u dionice jer ako si za dionce uzmes sam sto ti je interesantno od par tisuca u ponudi i kockas
Siguran sam da ce bit kao ETF koji prati SP 500 ili kod nas 7CRO. Eto tako ce bit ETF koji prati KRIPTO10 i KRIPTO100
Pa tako bi trebalo biti, ali ne najavljuje se kripto ETF već isključivo BTC ETF?!
Jedno je klasa imovine kao dionice, kripto, obveznice, a jedno su pozicije unutar klase. Ovdje se govori o ETFu koji ulaže samo u BTC, ne i u druge coine, ispravite me ako griješim
Kako je rekao Kajtazi jednom, u Saboru sve Cigani, samo ja Rom...
Jednu stvar ne kužim, kakav je to ETF koji ulaže samo u BTC?
Smisao ETFova je jednostavno održavanje, male naknade, a prije svega diverzifikacija. Kakva je diverzifikacija ako se ulaže samo u jednu stvar, koja je prednost takvog ETFa?
Možda griješim, ali to bi bilo isto kao da netko izbaci ETF AAPL ili ADPL ili KO. Ili potpuno griješim?
Prosim lepo, KODT2 na današnji dan prije godinu dana 320€, danas ravno 1.000€, simboličnih +212%
Da nemam posao koji imam, ne bi me vidio grad veći od Huma, a ne Zagreb i slični...
VIše sreće u drugom životu. A fino mi je baba govorila da se držim poljoprivrede, ljudi uvijek moraju jesti...
Složio bih se, na sreću.
Puno mi je draže da je problem u vlasniku nego u poslovanju. Što je ADPL prošao u zadnjih 10 godina, mogle bi se bajke napisati, a gotovo sve je uvjetovano potezima Kremlja i efektiranjem na gospodarstvo cijele Rusije.
Bez toga, odlično poslovanje cijelo vrijeme. Odlična firma, loša dionica, trenutno
Pero Perić bi mogao imati 2 stana, ali Pero Perić doo neograničen broj?
Nisam načitan što se tiče raznih coina, ali zanima me jedna stvar u vezi toliko spominjanog ETFa.
Ispravite me ako griješim, ali čekaju se nekakve dozvole da se krene javno trgovati s njime? Jesu li vlasnici/upravljači novog ETFa već kupili te coine pa samo čekaju "urbi et orbi" ili nisu do sada ništa kupovali?
Da smo uključeni na ovu listu (da postoji neki strani poznati ETF koji prati CROBEXtr) bili bismo ove godine sedmi na svijetu, točno između Brazila i Irske. Ili čak šesti, mislim da bi u dolarima izraženo taman za dlaku pretekli Irsku.
Argentina bi iduće godine mogla imati i dodatnu nulu iza ovih 50%, ako u međuvremenu netko ne skine glavu novom predsjedniku. Gledao sam nedavno na YT filmić o njihovim ekonomskim bravurama unazad 100 godina, nevjerojatno je kako je zemlja koja je u 20.stoljeće uplovila kao jedna od najbogatijih na svijetu, iz njega izašla kao društvo u kojem je default države gotova redovna godišnja pojava, kao peto godišnje doba.
Naravno, nisu preko noći došli u to stanje, rezultat je to više desetljeća socijalističkih bajki u kojima možeš imati sve, a platiti samo nešto ili čak ni to.
Nova garnitura ima priliku i znanje sve okrenuti naopačke, ako ih u međuvremenu netko ne skrati za glavu. Prema onome što najavljuju, slijedi nešto slično onome što je Čile napravio početkom 80ih kada je Pinochet osigurao mir na ulicama (brutalnom represijom), a ekipa iz Chicaga postavila državu na zdrave noge.
Mi nismo imali tu sreću da nam državom/vladom upravlja netko iole ekonomski pismen. Zadnji koji je to imao, bio je Valentić, koji je po meni daleko ispred svih naših premijera, ali je državno uređenje tada bilo takvo da je bio malo važniji od Čuvara državnog pečata... Danas premijer ima utjecaj, ali nema elementarna znanja o ekonomiji
Nema to veze s pravom, već s logikom.
Ako obitelj, ma kolika bila, živi u nekretnini za koju ne plaća najam, onda je u vlastitoj nekretnini. Ako plaćaju najam, onda nisu u vlastitoj. Skvoteri su, još uvijek, zanemarivi.
Ako tri generacije obitelji žive u istoj kući, to je njihova nekretnina. Ma kako im bilo tijesno...
Gdje čeljad nije bijesna, ni kuća nije tjesna...