Teški debakl za A1, ako je istina...
Može se uvijek dogoditi da netko ponudi bolje ili jeftinije, ali ovakva pogreška je nedopustiva
Teški debakl za A1, ako je istina...
Može se uvijek dogoditi da netko ponudi bolje ili jeftinije, ali ovakva pogreška je nedopustiva
Društvo ima značajan iznos dospjelih i nereguliranih obveza prema financijskim vjerovnicima, a koje na dan
31.12.2020. godine iznosi HRK 49 milijuna s osnove glavnice i kamata,
A istovremeno na računu 50 milijuna kuna....
Očito postoji neki dogovor, nepotpisani moratorij bih ga ja nazvao, a ovaj novac se čuva za garanciju za neki veći posao.
Nema mi drugih razloga da se ne pokriva senior dug, pa makar i djelomično, a da nije krivično djelo.
Doslovno c/p iz svih kvartalnih i godišnjih izvješća u zadnjih barem pet godina.
Od svega toga jedno veliko ništa.
Ako se ne varam, sami su prije par kvartala odustali od vođenja tih projekata u knjizi narudžbi (nekih 195 mil kn ako me pamćenje služi) jer nikako da se realizira
Nije pitanje što nisu naplatili (ono što nisu ni odradili), već što jesu platili.
Ili bolje reći, što nisu platili.
Ako su osigurali moratorij na kredite, što je ogromna stavka, i ako su išla samo plaćanja operativnog poslovanja, tu neće biti drastičnih minusa, ako uopće.
Bilo bi lijepo kada bi netko na ZSE dao i CF po direktnoj metodi da se neke stvari mogu detaljnije pogledati, ali tu smo gdje smo.
Naravno, uvijek postoji mogućnost da sam fulao ceo fudbal
Nije nikakva miljenica fondova nego je keš-mašina kakve fondovi i traže.
Dobro je Flight rekao, ljudi vide ogroman minus u PLu, bez razumijevanja kako je nastao, a CF svi zaobilaze u širokom luku.
Ne kažem da će netko zaraditi kupujući RIVP na ovoj ili nekoj drugoj cijeni.
Ali da RIVP nije kvalitetna firma, to jednostavno nije točno.
Pa prve ponude su predane do tada, a od tada se s ponuđačima pregovara.
Pripetavanje, rekli bi Sinjani
A jel cijena bila duplo veća kad je dobit bila duplo veća?
Je, treba paziti, jer su napucali cijenu nekretnina u nebo.
Baš gledam i za ni manje ni više su tražene cijene skuplje 50%
u odnosu na 2015. godinu, bar ovaj dio koji gledam.
kod nekretnina se igra igra tko koga koliko može nasanjkati! ili kome je bolje hitno. postavi se kao ozbiljan kupac, ispituj sve moguće i nemoguće pojedinosti, obavezno traži uvid u zemljišne knjige, oteži...zovi nekoliko puta, iznenadit ćeš se koliko se cijena može spustiti. a i iziskuje puno živaca i vremena i nadasve strpljenja, ali je učinkovito. neki prosjek ti je oko 30% manje od željene cijene! da, dobro si pročitao!
Nemaju nekretnine nikakve veze sa sanjkanjem, a te odokativne procjene su sve samo ne točne. Osobno sam kupovao i za 50% ispod tražene cijene i za 10% više. Tražena cijena ne znači apsolutno ništa, bitan je NOI koji se od nekretnine (ne)može dobiti.
Ako mogu dobiti 12% yielda (karikiram), briga me plaćam li kvadrat 2 ili 5 tisuća eura. I obratno, ne postoji jeftina nekretnina, i 800 eura za kvadrat je nekad puno previše.
Kad se jednom Zagreb otarasi Bandića, pa kad napokon strani developeri budu pušteni na tržište, pojesti će razne Pionire, VMDove i slične graditelje škatula. Do tada, ulaganje u stambene nekretnine u Zagrebu je sranje kroz gusto granje. Osim ako netko ima nekretninu viška, to je druga priča...
Trenutno, najviše se isplati ulaganje u industrijske i skladište kapacitete kojih strašno nedostaje.
Ingra danas ne bi mogla posijati travu oko autoceste, a kamoli istu izgraditi.
Ove priče oko Ingre su iste kao prije par godina oko Đure - te veliki poslovi, te promjene direktora i suvlasnika, te ovo te ono. Za sve, nadam se da će završiti bolje nego ranije navedeni, ali to neće doći od otpuštanja accruala i prebacivanja iz šupljeg u prazno, već od mukotrpnog rada.
Vrijednost i cijena nikako nisu isto, upravo ta razlika i je razlog zašto ljudi trguju na burzama. Ingra, ili bilo koja druga dionica, sutra mogu narasti sto puta, ali to ne znači i da je njena vrijednost sto puta veća. Naravno, vrijedi i u drugom smjeru.
Do prije koji mjesec, dionica Ingre je bila 4 kune, danas je tri puta veća - je li vrijednost firme porasla tri puta u istom tom periodu?
Ajme ovako, može li Ingra prodati Arenu, a s njom i taj dugotrajni najam od grada i države?
Ako da, kome će prodati praznu betonsku konstrukciju? To je li za punjenje rasporeda u dvorani zadužena Ingra, grad ili država je u tom trenutku nebitno, bitno je da je dvorana prazna. Nitko neće kupiti dvoranu koja nema publiku. Osim naravno grada ili države, ali to nema veze s biznisom...
Ako Ingra dvoranu ne smije prodati, onda znaju svoje prihode idućih 15 godina i jedino što mogu je probati napraviti refinanciranje i smanjiti trošak tog kredita...
A capex za dvoranu staru 12 godina će platiti moja baba? Jedino ako žele da se pretvori u Dom sportova ili Maksimir, a vjerojatno ne žele ako je misle nekom prodati.
Arena kao građevina vrijedi 0,00 kn. Možebitna vrijednost može doći samo od njene popunjenosti. Koja je i prije korone bila daleko ispod prosjeka sličnih dvorana u EU, da ne spominjem SAD. Tri koncerta godišnje nisu dovoljna ni za plaćanje režija, a kamoli zaradu. Bez jakog sporta, nema tu sreće, a Cibona, Badel i Mladost na svoje utakmice ne mogu privući ni sve roditelje igrača, a kamoli 15 tisuća ljudi...
Arena Ingri služi samo za puko preživljavanje. Uostalom, to smo dobro vidjeli u zadnjih 12 godina
Display MoreAjde da pokušamo još jednom, kolega Parica, možda će biti jasnije i drugima, vidim da puno njih ovdje ne razumije jednostavnu stvar: primljene potpore su strogo namjenske i knjiže se u prihode. Da, povećale bi dobit kada za njih nebi bilo rashoda, ali obzirom kao što sam napisao, su strogo namjenske, primljene su za točn određenu količinu radnika i točno određen iznos, a povećavaju rashode, onda je rashod jednak prihodu i kao takve ne utječu na dobit. Odnosno dobit po pitanju potpora je nula. Sto ušlo, sto izašlo. Jednostavno, čista matematika. Što nije slučaj kada se plaće isplaćuju iz zarade na tržištu, jer onda zaradimo recimo 150, isplatimo 100 i i mamo dobit 50. Ovdje dobiti nema, i to sam Vam jasno pokazao na primjeru dobiti iz Q2. Jedino što sam pogrešno gore zaključio, a čisto iz razloga što sam to potpuno smetnuo sa uma, je prevelika razlika u plaćama za Q1 i Q2, a to je iz razloga što se u lockdownu nisu plaćali doprinosi, a u trošak osoblja se prikazuje sve u đuture, neto plaće + svi porezi i doprinosi .... eto, nadam se da je sad jasnije što se tiče tih potpora ...
Ajmo, matematika prvog razreda pučke škole:
1) Dobijem od države namjenski novac za plaće u obliku potpore - xy kuna
2) Od tih novaca isplatim plaće
3) Da bih isplatio dividendu moram vratiti potporu državi, koje sam već isplatio radnicima
4) Od kuda vraćam potporu državi, koju sam već isplatio radnicima, nego iz prihoda firme? Za toliko je manja dobit, zar ne?
Što bi neki rekli: "Prosto ko pasulj!"
A od kuda bi platio radnicima u točki 2. da nije bilo subvencije?
Na kraju krajeva, može auto ići i na zrak, bitno da je oko motora puno plastike iz Solina i s Jankomira
Nije to hype, to je ponovno buđenje ideja od prije jako, jako puno godina.
Koliko će ta vožnja na struju biti ekonomičnija od benzin/dizel priče, nemam pojma.
Lijepo je čuti kako kilometar vožnje na struju košta xy puta manje nego na fosilna goriva.
Samo se nigdje ne spominje trošak popratne infrastrukture...
Kad i ako ukupni troškovi, uključujući i cijenu vozila, budu niži nego kod klasičnih automobila, onda će taj "hype" postati mainstream.
Bez toga, to će biti i ostati zabava za šačicu ljudi, kao što se neki i danas voze s konjima ili biciklima
A da nema te potpore, Valamar i drugi bi otpustili ljude i gdje smo onda?
Valamar bi imao isti trošak, nulu, a i država bi imala isti trošak - ono što sad daje za "subvenciju", umjesto toga bi davala za "socijalnu pomoć". Što dobiješ na mostu, izgubiš na ćupriji.
Đuro Đaković - jedna od najvećih žrtava nečinjena u Hrvatskoj.
Žrtva kupovanja socijalnog mira, koji je rezultirao socijalnim nemirom.
Firma koja je gradila mostove, vlakove, tramvaje, kombajne, električne kamione prije 50 godina (di si Nikola, di si Tesla), tenkove, borbena vozila, lokomotive, kotlove, dijelove nuklearnih elektrana, cementara i drugih energetskih postrojenja.
Firma koja je pokrenula vlastiti Strojarski fakultet, institut za R&D, dvije srednje škole.
Firma koja je preživjela dva užasna rata u svom dvorištu, veliki potres, nekoliko poplava i eksplozija u halama.
Sve je preživjela, valjda će i HDZ i SDP.
Tužno je gledati firmu koja je bila motor istraživanja i razvoja, koja je imala prvi JV u bivšoj SFRJ i to ne s nekima iz istočnog bloka, već s britanskim Teddingtonom, koja je usvajala znanja iz cijelog svijeta i unaprijeđivala ih kako se danas muči da nađe dva normalna upravitelja koja bi stvari postavili na zdrave noge.
Ne mogu biti objektivan kad pišem o Đuri, povezan sam s Tvornicom na milijun načina i zato nemam dionice. Što mi je, ovako sa strane i drago kad vidim što se i kako radi. Nadam se da ću u 101. godini imati razloga to promjeniti
https://www.poslovni.hr/kompanije/pozi…bjekata-4273029
Ovo se pretvara u "televisa presenta"...