A tko kaže da investitor mora zaradit?
Kad pukne balon, onda se uzima radije i mali/manji minus nego nula. Pitaj one čije se zgrade sad "revitaliziraju" i prodaju kao "nove" po Laništu...
A tko kaže da investitor mora zaradit?
Kad pukne balon, onda se uzima radije i mali/manji minus nego nula. Pitaj one čije se zgrade sad "revitaliziraju" i prodaju kao "nove" po Laništu...
Zašto misliš da je najperspektivnija?
A Arena je premazana eliksirom mladosti i ne treba nikakav capex da bi ostala na barem postojećem nivou? Da ne spominjem neku modernizaciju koja je već sada potrebna, a gdje za 10 godina. Dvorana nije okrečena pošteno 12 godina, glazura na ulaznom platou je dobro načeta, hrpa je radova koji se već sada moraju obaviti da bi se dvoranu dovelo u nulto stanje.
Mi smo navikli da se jednom nešto sagradi i onda prst u uho. Cibona i Dom sportova su odlični primjeri, dvorane u kojima kuna nije uložena u modernizaciju od otvorenja i zato su danas potpuno neprimjerene bilo kakvim modernim natjecanjima i priredbama, a dvorane izgledaju kako izgledaju, sramota grada Zagreba, posebice Cibona.
Najam i iskoristivost te dvorane neću ni spominjati dok to ne postane njihov problem. Ali s postojećim načinom upravljanja dvoranom ne može se održavati na životu ni školska dvorana. Korona je priča za sebe i taj period ne treba uopće uzimati u obzir, ali sve ono prije toga, gdje se godišnje odigra pet utakmica za koje Badel dijeli karte i održe se dva koncerta vrijedna spomena nije dovoljno ni za plaćanje osoblja.
Arena kao biznis trenutno vrijedi jako, jako malo. Ingra, također trenutno, ima lijepu poziciju zbog ugovora koji je takav kakav je. Ono što meni nije jasno je zašto se potpuno ne posvete tome i ustrojue se i de facto kao REIT, ostanu na pet ljudi i kao takvi izađu na tržište. To bi bilo puno jasnije i jednostavnije, rekao bih i profitabilnije, od ovog samouvjeravanja da oni rade još nešto u građevini.
Žao mi je što moram naglasiti da je moj prethodni post bio sarkazam... HNB apsolutno nije suveren, niti od ECBa niti od Vlade. Nema jasnijeg pokazatelja od obrane tečaja na ovim razinama, sad već desetljećima. Ali dobro, to je off topic...
Nadam se da nam je kolega, dežurni epidemiolog i katastrofičar, dobro i da uspješno podnosi ove vijesti...
Osobno sam ostao neugodno iznenađen pri rezerviranju ljetovanja; hotel u koji sam išao ljetos je rasprodan, a lani se nisu uspjeli popuniti ni preko Crnog jaja gdje su se intenzivno prodavali. Ove godine puni ko čep s vlastitim kanalima prodaje, o Braču se radi.
Dubrovačko područje još uvijek kaska jer još uvijek nije ni jednostavno ni brzo doći do Dubrovnika cestovnim putem, a avioni još uvijek ne voze na razini 2019., o kruzerima da ne pričam. Ali, ne bih se iznenadio da oni potegnu u jesen, ionako se dolje ne ide zbog kupanja u moru već drugih stvari
Točno, HNB provodi suverenu monetarnu politiku za koju ništa ne pita ECB niti ih kopira
Samo evo u 12 godina nikako da se pojave...
O bog te pomogo...
Kupac je 100% Optime procijenio na tih 639 milijuna bez duga i keša. HT će za 54% dionica dobiti 54% tog iznosa. Fino je naglašeno da je taj iznos manji od 3-mjesečnog prosjeka, iz čega se da iščitati da će malim dioničarima biti ponuđen taj prosjek. Tko zna, možda se i isprse pa ponude i više, ali manje ne mogu...
Malim dioničarima nitko nije prodao njihove dionice tim ugovorom. Mogu ih samo i jedino prodati sami, ako žele, kao što su ih sami i kupovali. Ta formulacija o vrijednosti 100% dionica je zadovoljavanje uvjeta iz natječaja gdje je to striktno i traženo. A zašto je traženo možete pitati provoditelja natječaja ili proučiti što kaže Damodaran o valuacijama i zašto je nekada bitno radi li se o 10%, 25% ili 50%+ vlasništva, odličan je serijal na YTu
Ali ako imam 100 kn, a dolara i BTCa u istoj protuvrijednosti, zašto mi je bolje platiti knjigu BTCom nego kunom ili dolarom? Ako je uopće?
Možebitno plaćanje BTCom na Amazonu ili drugim platformama vidim prije kao ulaz Amazona na tržište kripto mjenjačnica gdje bi oni prihvaćali kriptovalute, po njihovom omjeru u odnosu na dolar. Time bi prije sebi omogućili povoljniju nabavku BTCa, ako to smatraju dobrom investicijama, nego neku korist za potrošače od koje bi zaradili...
Display MoreMože li meni tutleku netko objasniti koju bih korist ja kao kupac imao od toga da Amazon prihvati BTC kao sredstvo plaćanja, u odnosu na sadašnje "klasično" plaćanje?
prvo moras bit precizniji.
ti kao kupac btc-a?
ti kao kupac na amazonu?
ti kao kupac amazon dionica?
al nebito je- ako je pitanje postavljeno radi buduceg ulaganja u amazon ili btc bolje se odma okanut corava posla jer ocito ce to bit ulaganje napamet jer kao sto sami kazete ste" tutlek" u tome...
ako je pitanje postavljeno kao provokacija ocito je jeska na udici bila dobro postavljena jer sam se ja upecao i odgovorio...
Možda se nisam precizno izrazio; kao kupac recimo knjige na Amazonu, koja bi bila meni korist da to mogu platiti BTCom, a ne klasičnom valutama?
Može li meni tutleku netko objasniti koju bih korist ja kao kupac imao od toga da Amazon prihvati BTC kao sredstvo plaćanja, u odnosu na sadašnje "klasično" plaćanje?
Zanimljivo kak odjednom postoji ludi interes za DLKV, a kad su oni, kao, obilazili banke i objavili javni poziv za financiranjem, nigdje nikog zainteresiranog.
Ni približno nije isto kreditirati Dalekovod kakav je bio do sada i dokapitalizirati Dalekovod po ovim uvjetima. Onakav Dalekovod nitko normalan ne bi kreditirao. Tko bi dao kredit firmi koja ne plaća obveze iz PSNa? Nije problem u tome što će se dokap raditi po ovim uvjetima, problem je u tome što je dovelo do tih uvjeta.
Figurativno, firma je svaki dan prešetavala autocestu pa se svi čudili kad ih je auto udario
zamislite tu vijest u USA ili bilo gdje drugdje, rast BDP u 2Q 18% a index roni -0,66%, samo kod nas tog ima.
![]()
To je hormonalna stvar, Hrvati su vrlo stari narod, takvoj osobi nije do ničega, sve gleda negativistički, jer zna da je kraj blizu.
Nije to problem nego to što je većina tog rasta BDPa nastala van burze. Samo jako mali dio HR gospodarstva, ne i najbolji, je izlistan na ZSE. Kad se na ti doda niska likvidnost, na koju uz nedostatak investicijskih prilika utječe i financijska nepismenost, imamo što imamo.
Rast ili pad cijene dionice ne mora imati nikakve veze s poslovanjem firme.
Đuro desetljećima posluje jednako loše, a dionica je nekad bila na 270 kn, nekad na 33, a sad je na 3... Rekao bi netko da je konačno došla gdje je i trebala biti odavno
Kupac i prodavači su se mogli dogovoriti i za kunu i za pet kuna, to je njihov dogovor i apsolutno je nebitan za male dioničare, dok je ispod tromjesečnog prosjeka. Tko je, kako i zašto rušio prosjek, to je jedino bitno pitanje. Je li Hanžekovićka nešto znala ja nemam pojma. Svatko tko sumnja da je, pa da je prodala bez da otkrije tu informaciju općoj javnosti, neka je prijavi.
Onaj tko misli da prijava neće rezultirati ničime jer je država ovakva i onakva, pogrješio je davno, čim je kupio dionicu. Bilo Optime, bilo neke druge.
Dao Bog da i poslovanje i dionica narastu do te mjere da budu u rangu s GE i sličnim firmama u svijetu. Doslovno nitko sretniji ne bi bio od mene.
Samo što je realno za zapitati se što se sve mora promjeniti da bi tome bilo tako.
Kolika su ulaganja potrebna, kolika nova tržišta moraju osvojiti, koliko novih proizvoda osmisliti, realizirati, prodati i naplatiti, koliko novih i kvalitetnijih ljudi zaposliti, koliko izmjeniti strukturu ljudi da se ne pojavljuju budale koje hladno izjave da "firma može biti prodana, može raditi i s minusom, ali za njihove plaće mora biti"...
ĐĐ se baš ničime nije maknuo od vremena Svilara, Milovića i ostalih upravnika SOURa od prije pola stoljeća.
Zamjena masovnog za elitni turizam je mantra koja se ponavlja desetljećima. A mi za to nemamo niti trunku šanse, a možda ni potrebe.
Prvo, imamo doslovno tisuće kilometara obale. Tu ima mjesta i za hotele s 5+ zvjezdica i za spavanje na klupama.
Drugo, elitni turizam zahtjeva elitna ulaganja; u nekretnine, infrastrukturu, ljude, sadržaje. Kod nas duž pola obale kanalizacija i dalje ide direktno u more?! Kakav crni elitizam...
Nije elitni turizam kad na Zrću mali Tuborg naplatiš 10 eura; to je izvlačenje para od budala.
Elitni turizam je kad ti u destinaciji imaš aerodrom, veliku marinu, luksuzne hotele i kockarnice, kad imaš u destinaciji asfaltirane ceste, pješačke i biciklističke staze, velika i komotna parkirališta, vrhunsku zdravstvenu zaštitu, kad su ti lokalne znamenitosti obnovljene i dan im neki smisleni sadržaj...
To na Jadranu nema nitko, pa ni Opatija.
Tipično novinarsko pretjerivanje. U zemlji od 10,5 milijuna ljudi, 700 ljudi je u bolnici. 0,007% ljudi.
U našim prilikama, to bi bilo 260 ljudi. Imali smo situacije kad je broj hospitaliziranih debelo prebacivao 1000... Nažalost, mnogi su preminuli, ali nije se dogodio nikakav kolaps niti apokalipsa.
Naravno, puno toga je stvar percepcije pojedinca i kako netko doživljava pojedinu situaciju. Temperatura od 35 stupnjeva je nekome vrhunac godišnjeg odmora, a netko to smatra pokušajem ubojstva od strane majke prirode. Iluzorno je očekivati da će milijuni ljudi doći u RH, a da neće biti povećanja broja zaraženih. Samo je pitanje kako ćemo to prihvatiti, kao 4./5./100. val epidemije ili kao prolaznu točku prema kraju
Po kojoj logici bi HT+OPTE bilo zabranjeno, a OPTE+HT+TELE2 dozvoljeno?
Ma na stranu sudovi, odluke, pravo i pravda, stvar je vrlo jasna. Gdje je lova i tko će je dati?
Staru dugovi su vrlo stvarni, ogromni i nenaplativi iz postojećeg poslovanja. Da se poslovanje duplo poboljša, što je ogroman napredak za bilo koju firmu, a kamoli Đuru, opet nije ni blizu dovoljno.
Netko može očekivati da će država svoje pobrisati potezom pera, da će Česi dokapitalizirati uz neku premiju, pritom peglajući bilancu, a da će postojeći dioničari sjediti sa strane i u krilo će im pasti xy% sređene i profitabilne firme. To se možda i dogodi, ali u nekoj crnoj komediji, a ne stvarnom životu