Đuro je mrtav, živio Đuro...
Već su Česi počeli s razvojem vojnog programa u Đuri, sklapaju se već neke šasije. Nadam se da slijede bolji dani za firmu i zaposlenike.
Đuro je mrtav, živio Đuro...
Već su Česi počeli s razvojem vojnog programa u Đuri, sklapaju se već neke šasije. Nadam se da slijede bolji dani za firmu i zaposlenike.
Još prije 40 godina su ljudi doslovno ubijani po Njemačkoj zbog marifetluka u Ini, nije se puno promijenilo do danas očito.
Ok, ne padaju glave (još), ali mulja se na sve strane i dalje
Ima da zaore od Bregane do Lipovca, od Goričana do Prevlake...
Većina kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta RH je davno i dobro iskorištena. Pustopoljine su s razlogom pustopoljine, da išta može rasti na njima ne bi rastao samo korov
Svi koji nisu sigurni kako bi se trebali ili ne bi trebali ponašati mali, srednji ili veliki dioničari na godišnjim skupštinama, ali i tijekom ostatka godine, neka pročitaju 19. poglavlje Inteligentnog investitora. Sve moguće situacije su pojašnjene u tančine.
Ne odnosi se to naravno samo na Atlantsku, već općenito
Uspoređuješ jedan od najbogatijih gradova svijeta, u jednoj od najbogatijih pokrajina u svijetu, s čime, Zagrebom?
Eno u Petrinjskoj se prodaju stanovi po 8k eura, što je samo duplo jeftinije od toga što navodiš. Ako u oba slučaja takav stan mogu imati samo "odlikaši", zar bi bilo neobično da je njemački odlikaš samo duplo bogatiji od našega?
Dodatno, najviše stanova u Njemačkoj, pa i ostatku zapadne Europe, kupuju ili grade firme koje te stanove daju u zakup. Svi znamo kakva je situacija kod nas.
Treba li spominjati i uspoređivati demografska kretanja Munchena i Zagreba, Njemačke i Hrvatske? Udio stanova u privatnom vlasništvu na ta dva tržišta? Trošak kapitala pri kreditima? Glupo je uspoređivati cijene...
Ne postoji manija za nekretninama nego postoji ogroman manjak nekretnina na tržištu. Što je samo posljedica nepostojanja velikih građevinskih firmi. Danas investitori u nekretnine, izuzev 2-3 firme u ZG i okolici, nisu u životu vidjeli fanglu i mistriju, a pri izvođenju radova na gradilištu imaju više kooperanata nego zubi u ustima.
Sva ta "jagma" za nekretninama dolazi iz Zagreba, valjda jedine metropole EU gdje ne postoji niti jedan jedini strani developer stambenih nekretnina, dok u isto vrijeme bujaju veliki građevinski maheri poput Pionira i Tigre koji nekako naglo utihnuše nakon što je Bandić preselio na vječna lovišta.
priblem je u tome što sam ja davnih dana izgubio povjerenje u nešto što se zove službeno. od uvijek je bilo laži i manipulacija ali nikad kao sad. živimo u doba gdje je veliki problem pronaći djelić istine. nedavno sam pročitao da će se recesijom boriti protiv inflacije. da li je to moguće ili nije i kako će se to odvijati sami si razmislite.
Razumijem, donekle se i slažem, ali barem kod ovako egzaktnih stvari bi trebali vjerovati službenim brojkama. Jer inflaciju je dosta lakše pratiti, jednostavna je računica, nema tu muljanja... Kako rekoh, kod inflacije su bitnija očekivanja nego brojke iz prošlosti.
Jedno je službena inflacija, a jedno nečiji osobni dojam ili izračun.
Službena inflacija uzima u obzir jako širok dijapazon dobara i usluga, čiji se popis i ponder razlikuje od države do države. To što je službena inflacija 5, 10 ili 20% ne znači jednako nekome tko troši 20% prihoda na hranu i nekome tko troši 50% prihoda na hranu ako je hrana najviše poskupjela. Ili neko drugo dobro.
Osobno, nije inflacija ugodna, ali nije ni kataklizmička kako se najavljivalo. Jedini pravi problem, koji se nažalost reflektira na gotovo sva dobra i usluge, su energenti. A to je više maslo politike nego ponude, potražnje i, što je možda najvažnije u inflatornim vremenima, očekivanja.
Krajnje je vrijeme da se krene u korak s tehnologijom i omogući sudjelovanje i glasanje na GS na daljinu. Postavljanje najobičnije kamere i mikrofona je minimum minimuma. Ne samo za ATPL već za sve listane kompanije.
Jasno, za to bi prvo trebalo srediti baze podataka SKDDa i ZSE, da svaki ulagač ima prijavljenu mail adresu gdje će mu na dan održavanja GS doći anketa s pitanjima na GS i gdje može odgovoriti.
Šta, treba još novca upumpati pa se za godinu dana čuditi odakle još jača inflacija?
Ne fali novca na tržištu, samo je zarobljen ili izgubljen u budalaštinama poput bitcoina i betona...
Pa ako postoji teorija da poslovanje i cijena Atlantske ovisi isključivo o BDIu, onda postoji paralela s Petrokemijom čije poslovanje ovisi isključivo o cijeni plina. I kod jednih i kod drugih je to osnovica po kojoj formiraju cijenu svog proizvoda, odnosno usluge.
Jasno je ko dan da Petrokemija ne može zarađivati kad je plin na ovoj razini na kojoj je danas. Pitanje je može li Atlantska zarađivati na BDIu od 500, 1000, 1500 ili mora BDI biti npr. 3000
Pa kraljica i je tamo gdje i treba biti.
Firma radi odlično u zadnje vrijeme, dolazi dividenda, rade se planovi za budućnost koji bi trebali ponoviti rezultate 2021.
To što cijene ne raste, može se gledati i s pozitivne strane, veći je dividendni prinos
Mene brine samo da se ovdje u skorije vrijeme ne ponovi scenarij iz Kutine gdje je tamošnja kraljica brutalno radila kad je imala jeftini plin, kao ovdje visoki BDI, a danas pričaju o zatvaranju jer je plin preskup
Kako točno da se "pozabave" s amortizacijom?
Display MoreKolega mikromakrto, ne bih se slozio.
Po mom misljenju problem je realniji i jednostavniji:
-BDI klizi vec tjednima jer jednostavno trenutno nema tereta u kolicinama da izazove rast BDI, zito, zeljena rudaca, za ugljen je jos rano itd.
- kina za sada ne pokrece novi inv. ciklus.
- nitko ne zna gdje je dno i preokret, moze biti sutra a moze se nastaviti tjednima, po mome mozda i do 1600....
Ima puno negativnih faktora rat, smanjen promet zita, kina usporava itd ali i pozitivnih: pad bdp u amera usporava, copper je zaronio ali i odbio zadnjih dana, ugljen ce se prevoziti u europu iz daljih zemalja, mozda krene zito itd....
Ali jedno sam siguran, sa strane ceka veliki novac za uloziti u brodare samo se pokusava pogoditi dno kao i uvijek...
Uopće nisam govorio zašto nema rasta, već zašto nema gotovo nikakve promjene cijene. Jer je promet realno nizak. Prebacuje se s računa na račun, obrni okreni za 5% gore dolje s minornim količinama. Da, Atlantska je jedna od najlikvidnijih dionica zadnjih par mjeseci, ali bojim se da to više govori o ostatku tržišta koje je jesenas zaspalo zimski san i nikako da se probudi
Glavni (ne)driver rasta cijene je u vlasničkoj strukturi. Kad/ako mirovinci ili drugi fondovi krenu ulazit, gledat ćemo vatromet.
Dok se to ne dogodi, cijena će plesati gore dolje ovisno o raspoloženju nekoliko pojedinaca taj mjesec... Realno, da se oni poslože na način da godinama posluju ovako kao zadnje godine, da postoji dugotrajna i bogata dividendna politika i da pokažu mogu li stvarati dobit bez obzira plesanje BDIa, cijena bi bila potpuno nebitna u ovakvoj vlasničkoj strukturi, ulagalo bi se zbog masne dividende.
Ovako svakih par dana uleti netko tko očekuje +50% u par dana jer su eto rezultati odlični. Jesu, ali nema (trenutno) velike potražnje za dionicom iz xy razloga. I onda naš junak nakon par dana izlazi nezadovoljan, a broker mu se zahvaljuje na gablecu
A imaš i na građevinskim fakultetima onih koji nisu vidjeli bauštele...
Display MoreDisplay Moreevo se i hrvatske građevine slažu, povećali su samo 43mlrd.kn financijsku imovinu, osobno uopće ne volim te teške izraze za bilo što, čovječanstvo ide svojim putem, postoje krize, usponi, padovi, ali to je zakonitost po kojoj se sve odvija, jer mi za drugi sistem ne znamo, niti smo ga isprobali, a sigurno imamo i boljih od ovoga koji poznajemo i koristimo
https://lidermedia.hr/financije/prek…ucanstva-144035
osobno sam prošao "kataklizmu" 2008 i da sam bio pametan i ništa nisam dirao 6-9mjeseci, danas bih imao duplo veći portfelj,
što kažu anal litičari, koliko se manje automobila sada vozi po 13,5kn u odnosu na 9kn cijene goriva, po meni bi trebalo biti oko 40% manje, ali vidim i dalje da lijevo i desno napadaju , koče, trube, lete, očito se nitko ne osvrće na kataklizmu, a onda i ja stisnem do kraja po gasu
To sam ja i prije skužio.. bio benzin manje od 7 kn ( a bio je tamo mislim kraj 2008. Početak 2009.. ) i bio benzin skoro 12 kn (tamo mislim 2012. ? ) Gužva na cesti ista..
Kad je došla korona ok onda nije bilo gužve jer se nije nikamo išlo... Sada benzin preko 13 i opet ista gužva.. jest da su plaće išle gore ali su i troškovi života išlo gore...
Pred 3 mj kuglicu u vinceku jeo za 10 kn, preed mjesec dana za 11 kn, a pred tjedan dana?
12 kn kuglica ! I još ni preljev naplate od čokolade 2 kn što je prije bilo besplatno.. banalni primjer samo..
Benzin je po definiciji nužno dobro i teško je očekivati pad potražnje zbog cijene. Nisu se ljudi više vozili kad je bio jeftiniji, ne voze se manje sada, a ne bi se vozili manje ni da je 20 kn.
Jednostavno, ljudi voze, ne pitaju za cijenu. Neki iz nužde, neki iz komfora.
Meni nije jasno da oni ne stave solarne panele po halama i ubiju troskove računa za struju
Pa nije samo pitanje volje, netko to treba i platiti...
Ima jedno 5-6 godina kako je jedno etablirano dioničko društvo par kvartala za redom objavljivalo izvještaje i na engleskom. Sprdaše se tada ljudi da će samo zbog toga cijena gore jer sigurno se pripremaju za prodaju. Neki stranci bijahu u igri, s Bliskog istoka...
Bili su ljudi u pravu. Eno danas se prodaju, doduše Česima, po nešto nepovoljnijoj cijeni nego li se se dioničari onomad nadali
I ja bih najviše volio da imam kuće u Dalmaciji i Slavoniji, par stanova u Zagrebu, a da mi to bude 5% portfelja