Nema apsolutno nikakve pravne zapreke da insajderi kupuju ili prodaju dionice, samo je nužno sve javno objaviti što je ovdje i slučaj. Nitko, pa ni on, ne zna kako će i koliko tržište reagirati. Ako netko misli da ga je pametno slijediti, samo naprijed.
Posts by mikromakrto
-
-
To je sve točno, samo što cyber security još uvijek nije osvješten kao stvarna potreba, nego propis EU kojeg se treba pridržavati. Slična histerija je bila prije par godina oko GDPRa.
Cyber security je puno važniji od propisa NIS2, DORA i ostalih fancy kratica, to je danas nužno doslovno poput fizičke sigurnosti. Onaj tko to razumije, uložiti će u sigurnost bez obzira na propise. Koliko smo mi kao društvo daleko ili blizu tome, vidjet ćemo
-
Za moj ukus, ovo malo previše podsjeća na Ribbentrop-Molotov sporazum
-
Hrvatski turizam će svakako doživjeti (veliki) pad u 2025., ali će to prvenstveno udariti male iznajmljivače. Jednostavno im kvaliteta ne prati cijene.
Kod hotela, posebno ovih više kategorije, nema tog raspona. Netko možda više voli Amarin nego Rabac ili obratno, ali to je sve u pet deka. Hoteli će odraditi svoje, biti će klasične kuknjave o nedostatku (jeftine) radne snage, ali na kraju će opet obrati kajmak.
-
Pivci su se podijelili, na jednu stranu meso (stari), na drugu stranu Kraš i ostala ulaganja (mladi). Kako na mladima svijet ostaje, tu očekujem mnoge promjene jer mladi po običaju znaju više od starih. Zato ih je pola i uhapšeno...
-
Imam malo slobodnog vremena ovih dana pa sam išao analizirati kretanje Crobexa zadnjih godinu dana. Premisa je bila da bi se index trebao preimenovati u Končarex, a to se i potvrdilo...
Naime, u zadnjih godinu dana trenutni sastav Crobexa je isporučio rast od 27%, dakle bez dividendi. Međutim, kada se izbije utjecaj mame KOEI, sina KODT i tetke DLKV, rast indexa je (samo) 11%.
Dodatno, ako bi se izbacile i ZABA i HPB, rast je 1%... Te preostale dionice u indexu bi trebale biti reprezentativni predstavnici najvećeg dijela hrvatskog gospodarstva. Koliko god da je ovakva dominacija Končara i kćeri društava dobra za njihove dioničare, pitanje je koliko je dobra za ostatak tržišta. Dosta slično kao kod SP500 gdje 5-6-7 dionica vuče konce, a ostatak se šlepa za njima
S druge strane, kad ostatak tržišta bude radio kao što rade Transformatori zadnjih godina, ne sumnjam da će tržište i to popratiti.
-
Ovdje će veselje nastati kad dođe do prodaje ili se završe ogromna ulaganja u nove objekte/obnovu starih, ovisno što će prije biti.
Prodaja sa zadržavanjem upravljanja je, po meni, ono što slijedi kroz 5 godina. A do tada lagano ubirati dividendu i moliti se da se ne ponavljaju svjetske pandemije, ratovi, padovi meteora i slične sitnice
-
FRANKOVIĆ O PRIJETNJAMA I UCJENAMA 'Dilali su moje mailove s glavnim čovjekom Atlantske plovidbe i prijavljivali, možda zato što sam upozorio na slučaj Jug?!'Dnevni red sjednice Gradskog vijeća upotpunjen je točkama koje se odnose na prijenos dionica društva UTD Ragusa s četiri privatne osobe na Grad Dubrovnik, koji…dubrovackidnevnik.net.hr
Na zapadu (jugu) ništa novo
-
Kako sam napisao, bio je problem oko imovine jer su bili jako izloženi Agrokorovim perjanicama. Pa je jedno jutro to sve vrijedilo 0,00 HRK.
A oni su samo fond, ako ti se preko noći nulira ogroman dio imovine, gotovo je nemoguće ostvariti pozitivne rezultate.
Unazad par godina stvar se počela pokretati u dobrom smjeru; ostvaruju (dosta) dobre rezultate, pokriveni su svi preneseni gubici u bilanci i stvoreni preduvjeti da se za koji tjedan podvuče crta pod uspješnu godinu i razmišlja o isplati dividende, što im i je primarni smisao poslovanja.
Diskont na cijenu veći od 50% je svakako pretjeran, ali mislim da je to posljedica nelikvidnosti na tržištu. Realno, osim Končara i back-buya na pojedinim dionicama, teško je i pričati o ikakvoj likvidnosti. Dodatno, prije koju godinu su imali pokušaj okrupnjivanja vlasništva koji iako nije završio skroz kako su se nadali, počistio je dio malih dioničara.
Prije sloma Agrokora, poslovali su sasvim uredno, isplaćivali i redovne i izvanredne dividende, ne vidim zašto se to ne bi ponovilo.
A opet, kristalna kugla me je ne jednom prevarila...
-
A što nam se ovdje kuha, ako je ostalo još što zainteresiranih...
Dobri rezultati zadnjih par kvartala, vjerojatno na pogon narodnog heroja s Voltinog naselja, diskont od 50%+, počišćena bilanca, promjene u vlasničkim odnosima.
Ne volim navijačka navlačenja, ali čini mi se da su napokon počistili nered nakon Agrokora gdje im je sprženo valjda nekoliko desetaka posto imovine i da bi uskoro opet mogli pričati o dividendama pa i o izvanrednim dividendama, kao u lijepa vremena prije Agrokora
-
Ni približno nemam pojma, ne pratim dionicu, Luka mi je zanimljiva zbog drugih stvari nepovezanih s burzom
-
Nije problem u BiH kao tržištu već BiH kao državi kroz koju su Ploče željezničkom vezom povezane sa svijetom.
Popravak pruge kod Jablanice će trajati mjesecima, sve što se može će se prebacivati na kamione.
-
Firma koja nema operativno poslovanje, a zapravo nekretninski fond koji ima problema s plaćanjem PDVa zbog nelikvidnosti.
Građevinska firma u kojoj nitko ne zna što su fangla i mistrija, a najveći prihodi su od računovodstvenih akrobacija.
Uprava koja se bavi kupoprodajom dionica, a ne vođenjem firme.
Zaista, što bi moglo poći po zlu?
-
Autoindustrija će za 50 godina na današnje vrijeme gledati kao mi na Fordov T model. Danas mnogi misle da je autoindustrija, posebno njemačka, krenula nizbrdo zbog raznih novotarija u zapadnom i dalekoistocnom svijetu, ali ne smije se zaboraviti da nekoliko stotina milijuna, da ne kažem i više od milijarde ljudi na svijetu tek treba upoznati čari posjedovanja osobnog automobila.
Ogromni dijelovi Kine, Indija, Bangladeš, Indonezija, skoro cijela Afrika južno od Sahare, to su najnapučeniji dijelovi svijeta u kojem još prevladavaju javni prijevoz željeznicom ili prometala u vidu bicikla ili mopeda.
Hoće li prodaja Mercedesa u SADu nagodinu biti 3% veća ili manja je simpatična crtića naspram toga tko će u budućnosti osvojiti sva ta tržišta na kojima danas gotovo i ne postoji organizirana prodaja kakvu imamo u EU
-
To je način kako će se zaobilaziti mali dioničari. Laganini s lovom na računu kupiti dionice firme pa sami sebe nagraditi istima
Ako je tako, zar im nije u interesu da onda u jednom trenutku te dionice vrijede i vise? Treba ih onda i prodati? Bolje po 3.5 ili 4 nego 2.3?
Pa ako dobiješ nešto za 0 eura, gotovo je svejedno prodao za 2,3 ili 3,5 eura
-
Sve to stoji osim da se vrednuje odlučivanje. Nema tu odlučivanja već desetljećima, kako Ante odluči, tako je. Ne kažem da je to dobro ili loše, samo da je tako.
Ja se nadam dezinvestiranju hotelskog biznisa kroz godinu ili dvije, teško oni mogu više napraviti s time pod brendom Maistre. Pitanje je vremena kada će neki jaki zapadni hotelski lanac poželjeti ući na Jadran s desetak lokacija, tu se priliku ne smije propustiti.
-
Možda će sad napokon u Vegeti bar jedan sastojak biti proizveden u Hrvatskoj. Ja navijam za sol, ali nadam se i ponekoj mrkvici
-
Malo pomalo, prodaje se. Može li TP kupovati po ovim cijenama, 47 Eura i slično?
Idućih 11 i pol mjeseci svima moraju platiti 53,60.
Ako direktno kupuju oni ili osobe s kojima zajedno djeluju. Takvih naravno nema, ni slučajno.
Svatko drugi može kupiti po bilo kojoj cijeni i prodati njima za 11 i pol mjeseci po bilo kojoj cijeni
-
Ili jednom po fer cijeni...
-
Polako s NIS2, trenutno je u modi ESG.
NIS2, Dora i ostale kratice dolaze na red tek iduće godine, iza godišnjih odmora