1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. stariigrac

Posts by stariigrac

• OPTE prodaja - kladionica

• stariigrac
    • July 10, 2021 at 1:27 AM
    Quote from Gojko_G

Pozdrav svima,

evo mog nekog viđenja:

Definitivno će cijena za male bit iznad 5,36 samo je pitanje koliko i kada.

Mislim da treba razumjeti da je ovo objava HT-a i zato razdvojiti

ovo:

Zaključenje transakcije podložno je regulatornim odobrenjima i drugim ugovorenim uvjetima te se očekuje krajem 2021. godine. Ugovorom o kupoprodaji određena je vrijednost za 100% udjela u Optima Telekomu, bez duga ili novca u bilanci (eng. enterprise value), u iznosu od HRK 639 milijuna što predstavlja 5 x dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavaka i nakon najmova (EBITDA) u 2020. godini.

od ovoga:

Ukupni očekivani novčani priljevi za Hrvatski Telekom odredit će se uzimajući u obzir određene ugovorene predefinirane parametre, a cijena po dionici iz ugovora bit će niža od tromjesečnog ponderiranog prosjeka koji bi se primjenjivao od strane kupca u okviru obvezne ponude za preuzimanje (ponderirani prosjek cijena dionice Optime ostvarenih na uređenom tržištu u periodu između 8. travnja 2021. i 8. srpnja 2021. godine).

HT će se riješiti po nižoj cijeni ali sa nekim svojim uvjetima (vjerojatno instantno vraćanje pozajmice + kamate).

ZABA će vjerojatno dobiti više, a mali još više.

Jedino mi nije najjasnije ovo oko Enterprise valuea i njihova matematika.

Prema onome šta su napisali Enterprise value je 639.000.000, a po tome bi onda prosječna vrijednost bila 9,2 kn/dionici

ili ja ne znam čitat pa stvarno od toga treba oduzet dug (koliki?) i dodat novac u bilanci pa bi onda ta njihova usuglašena vrijednost bila cca 295.130.000 odnosno 4,2499 kn/dionici odnosno današnja tržišna kapitalizacija (Market Capitalization).

Formula za Enterprise value je:Enterprise value = Market Capitalization + Debt - Cash and cash equivalents

Prema bilanci od 31.03.2021. Casha je bilo 26.291.000. što se do sada vjerojatno promijenilo, ali ne znatno.

-> Računica uz Market Capitalization (295.130.000) na današnji dan:
    EV (639.000.000) = MC (295.130.000) + D - C (cca 26.291.000) => Debt = cca 370.161.000

-> Računica uz Market Capitalization (371.905.300) izračunat prema prosj. cijeni (5,3555 kn/dionici) za zadnja 3 mj.:
    EV (639.000.000) = MC (371.905.300) + D - C (cca 26.291.000) => D = cca 293.386.000

Mislim da je ona gornja računica za Enterprise value točna i da su računali fakat sa stanjem Market Cap, Casha i Debta od danas.

Iako je Telemachu sila da kupuje, svejedno smatram da je to definitivno precijenjeno za firmu koja ima svega 10ak mil. kuna čistog kapitala, gubi korisnike itd.

Mislim da će malima ponudit minimalno 5,74 do max 7,62.

Display More

Vidite Vi našeg kolegu Gojka. Danas se registrirao na forum, a ono profesionalac.

Dobro došao.

• stariigrac
    • July 10, 2021 at 1:06 AM

Ako kolega mislite na mene, nikako nisam priželjkivao da cijena Optime padne na 3,00kn, nego mi je bilo logično da će pasti ako (još jednom, ako) se prodaja ne realizira do 10.07. I to bi se tako i desilo.

Na sreću, Optima je prodana i neću morati prodati onaj auto koji sam već zaradio na skoku cijene od 1,8kn do 9,00kn.

Međutim, ništa od motora, što sam podsvijesno i pretpostavljao. Postignuta cijena je i ispod mog očekivanja, a znate svi da sam bio jedan od rijeđih pesimista na ovoj temi.

Za razliku od bahatih, sveznajućih kolega, kojima zbog tog njihovog nastupa, sada i šaljem kratke pozdrave.

I naravno, da u ponedjeljak cijena ide UP.

• stariigrac
    • July 9, 2021 at 10:55 PM

Kratki pozdrav za cijenjenog kolegu Flighta, od starog igrača.

Sad se nastavi praviti pametan.

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• stariigrac
    • July 7, 2021 at 6:47 PM
    Quote from Jubito

Pisao sam još u svibnju što se tu može očekivati.

Dakle nema ništa od objave 10. srpnja - dionica ide down.

Nema ništa od ZEM-a jer je sezona godišnjih odmora - dionica ide down.

Izađe polugodišnji FI - dionica ide još malo down.

Lako bi mogla do 3-3,5 kn, osim ako se ne pojavi kakav usisač, a i to nije isključeno.

Kolovoz - stagnacija cijene, letargija, a možda i lagani interes za kupovinu.

U jesen rasplet ZEM-a, a onda ako Bog da do kraja godine ili početkom iduće se objavi kupac. Pa slijedi odobrenje regulatora (mjesec-dva-tri) i u konačnici poziv za preuzimanje svih dionica od strane novog kupca.

Dakle, kako sada stvari stoje, nema ništa od konačne prodaje do prva tri mjeseca ili polovine iduće godine.

Display More

Ovo je bilo dosta predvidivo. Osim za tvrdoglave...ne treba tu nikakav grah i ostala čaranja.

I sam HT je rekao da ništa od prodaje ove godine.

Sad je samo pitanje na koliko će biti dno.

Da se neće ništa dogoditi do jeseni, sad je već sigurno, a cijena se još uvijek solidno drži.

Samo da ne bude još loših vijesti...

• stariigrac
    • July 6, 2021 at 5:26 PM
    Quote from Miron
    Quote from stariigrac

Znači da ću (opet) kupovati.

A što ćeš ako ode na kunu i pol? Hoćeš onda prodat?

Hoćeš kupit 10 ili 20 dionica?

Neće otići na kunu i pol. Nema nikakvog smisla. Niti vrijednosno niti psihološki.

• stariigrac
    • July 6, 2021 at 3:53 PM
    Quote from nascar
    Quote from stariigrac

Bliži se 10.07. Niste valjda očekivali drugi scenarij.

Ovo je tek sitni početak.

Vidimo se ubrzo na cca 3,00kn.

Psihologija je čudna znanost.

ovo "vidimo se" znaci da cete kupovati na toj cijeni ili samo provocirate one koji nisu prodali

Znači da ću (opet) kupovati.

• stariigrac
    • July 6, 2021 at 3:40 PM
    Quote from tollway

kaj je počelo novo prosipanje po bidu!!??

Bliži se 10.07. Niste valjda očekivali drugi scenarij.

Ovo je tek sitni početak.

Vidimo se ubrzo na cca 3,00kn.

Psihologija je čudna znanost.

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• stariigrac
    • June 28, 2021 at 5:44 PM

Kolege, šta sad kukate. Sami smo si krivi. Danima kolegu forumaša cimamo da se ostavi crnila i da kupi ATPL, i sad kad je kupio naravno da mora malo pasti. Sad kad on proda od straha, ode dionica opet gore😉

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• stariigrac
    • June 24, 2021 at 9:27 AM

danas smo na 450,00kn. kad smo već kod kladionica. Ako kolega forumaš potegne, možda i na 460,00kn ;)

• stariigrac
    • June 23, 2021 at 2:16 PM

e vidiš kolega, takvih klimavaca koji su na Optimi već zaradili jedan novi auto, vjerujem ima više.

I takvi klimavci razmišljaju i dalje, pa bi htjeli još i za motor zaraditi. Ali kako vidim, ne ide pa ne ide.

Možda na kraju i auto prodam :)

• stariigrac
    • June 23, 2021 at 1:45 PM
    Quote from mikromakrto

Zašto je uopće nekome bitno što tržište misli?

Kad se vlasnički paketi budu prodavali, prodavati će se po dogovoru između prodavača i kupca.

To što tržište jedan dan firmu vrednuje po 4 kune, a drugi dan po 8, bez da se išta značajno promjenilo u poslovanju na bilo koju stranu, to u ovom slučaju apsolutno nije bitno.

slažemo se kolega u bitnome, ali na tržištu ima različitih investitora. Onih koji kupe i čekaju "kraj" pa što bude, nadajući se realnoj vrijednosti, i onih koji razmišljaju da li do "kraja" mogu, za isti iznos, kupiti duplo veći broj dionica od onih koje trenutno imaju.

• stariigrac
    • June 23, 2021 at 12:55 PM

ne daj Bože ovaj petak dobrih vijesti kao zadnja dva petka...prebrzo ćemo slijedeći tjedan pasti ispod 4,00kn

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• stariigrac
    • June 21, 2021 at 4:21 PM
    Quote from Flight
    Quote from stariigrac

samo izvlačim zaključke od vas kolega i nekih na forumu...

"Sve u sekundicu dogovoreno odavno"

"ovo je vec davno prodano...Ne treba biti neki genij"

Ti trolaš, jedini smisao tvog pisanja je podmetanje klipova i nabadanje svakojakih scenarija. Sve tvoje "uspjehe" smo vidjeli na DLKV, i to kako znaš i umiješ.... Rasprave na drugim temama - ne postoje. Ne pišem o konstruktivnim raspravama nego o svim raspravama i temama.

Mislim, obzirom da si se zaklinjao na DLKV kako će to biti jedna superuspješna priča, napiši nam tamo poneki osvrt, što i kako dalje.... čisto da imamo izbalansirani pristup temama. Forum dulje pamti nego ti to misliš...

A moderatora ja bi javno zamolio da prebaci priču na "kladionicu" obzirom da je ovakva, dubokoumna rasprava, pogodnija za tu temu.

Display More

kolega, vidim vi opet o Dalekovodu na temi Optime. Dakle, nervoza se nastavlja, a moderator ne voli nervozu na forumu.

Vaše dubokoumne rasprave na Optimi (ovdje je tema Optima), čitam od početka pada Optime sa 8,00kn na evo ovih jadnih 4,8kn.

Moja razmišljanja oko Optime i pozivanje na oprez pri tim cijenama, kao što kažete, forum "pamti", pa možete malo prolistati, iako sam siguran da znate.

Nikada nisam tvrdio da se Optima neće prodati za neku realnu cijenu (a to je 7,5-9kn), nego sam samo upozoravao da lagano i sigurno neće biti, da će biti padova, da ne mogu svi zaraditi kao što vi bahato tvrdite čitavo vrijeme.

Pretpostavljam da je jedan od klipova bio i moje javno razmišljanje da će se Ana, pobrinuti za svoje dionice i da se mali dioničari ne bi trebali oslanjati na nju, dok ste vi tvrdili da je ona pravnica, razumna žena koja se neće time baviti. Da bi onda nedavno pozivali na manipulacije, zatvore i slične stvari.

p.s. na Dalekovodu ne pišem jer nemam odavno njegove dionice, a ne pišem na temama dionica koje nemam. Na vrijeme sam uvidio opasnosti, iako i dalje tvrdim da ima puna potencijala. Tu sam, između ostalog i vas poslušao (vidite kolega kako je to lako priznati ako vas bahatluk ne sprječava :) )

• stariigrac
    • June 21, 2021 at 12:02 PM

samo izvlačim zaključke od vas kolega i nekih na forumu...

"Sve u sekundicu dogovoreno odavno"

"ovo je vec davno prodano...Ne treba biti neki genij"

• stariigrac
    • June 21, 2021 at 11:52 AM

http://www.aztn.hr/ea/wp-conte…1/06/011-012021-02011.pdf

Ipak ništa danas od spektakla na Optimi. U petak je lijepo zvučala gornja vijest.

A možda ste i u pravu da je sve već gotovo, pa je zato i cijena tu gdje je.

• stariigrac
    • June 19, 2021 at 7:12 AM

Prerano je za crnjake kolega, zaboraviti će se do ponedjeljka u 09:30h 😉

• stariigrac
    • June 18, 2021 at 1:07 PM
    Quote from dionicar

stariigrac ja osobno ništa ne isključujem.. ali me zaboravite.. prošle godine u3. Mj kad su mijenjani uvjeti.. bio je pad do 3.8 kn.. e sad.. koliko se zadržao ? Možda će stvarno 3 kn biti donja točka.. ali koliko ? 5 minuta ?

Ja nemam vremena za dat trade jer sam zaposlena osoba..

Onda opet povratak na 5.. ne zaboravite procjenu deloitta.. od koje je prošle i preko 2 godine...

Slažem se kolega, zato sam i napisao da postoji druga opcija, ne gledanja u ekran u tom periodu. Da se ne bi uspaničili kao što "predviđa" kolega Laudator, pa da ode na 2,00kn ;)

• stariigrac
    • June 18, 2021 at 12:20 PM

Na žalost kolege, to će biti tako ako ne objave prodaju do 10.07. I nadam se da će stati na tih 3,00kn.

Čista psihologija, nema potrebe za zamišljanjem i naredbama.

Zabilježeno je, pa ćemo vidjeti ubrzo.

• stariigrac
    • June 18, 2021 at 11:10 AM

Neće biti protivno očekivanom...

Dakle, prodati (ako se ima kome veća količina) i kupiti opet na 3,00kn oko 10.07. ili ne gledati u ekran i čekati prodaju.

Svatko po svom odabiru.

p. s. ili dodatno upucati slobodnu lovu oko 10.07.

• stariigrac
    • June 7, 2021 at 4:56 PM

Haha, ipak te nisam zamijenio s nekim. Dobar :D

Ja tvoj komentar lako opet podijelim ponovno, a ti moj o Dalekovodu kao prilici života jako teško odnosno nemoguće (i molim bez nervoze, Dalekovod nije ovdje tema)

A što se tiče Optime, puno puta sam upozoravao na ogroman oprez.

P. S. Sad vidim da ste se "sjetili" svog navoda...

1. Privacy Policy
  2. Kontakt