4%, je li se to oni zaj...ju ili šta.
Posts by Hrx84
-
-
Danas je realno odustao od borbe protiv inflacije. Nadao sam se bar još 0.25% da se manija malo ohladi i stabilizira tečaj dolara. Ali ništa od toga. Šta zaradim na stranim obveznicama popušiti ću na tečajnim razlikama. Badava na njima i 10% godišnje ako dolar bude trunuo.
-
Ovdje nema tko napraviti onaj hype, ono ludilo koje ima US tech sektor pa da npr RIVP ode s ovih realnih 4,35e na tamo nekih 10e ili Adris sa 58e na 120e. Ne da se fondovima raditi napucavanje marketa. Držim turiste, na njima se ne može ništa loše dogoditi ako ne bude nove epidemije ili bombaša samoubojica ili rata na Balkanu a navedeni rizici su minimalni.
-
Citiram komentar ispod članka:
"Žena i ja živimo u kući u okolici Splita. Nasljedstvom smo dobili, ne svojom zaslugom, dva stana. Kasnije smo kupili još dva jer smo stjecajem okolnosti imali mogućnosti za to. Sva četiri stana su u najmu, dva za stalne podstanare, dva za turizam (apartmani). Prošle godine smo od sve četiri nekretnine uprihodili 33 tisuće eura bruto, kad smo platili sva davanja, agencije, čišćenje i održavanje, ostalo nam je netto 24 tisuće eura. Sad vas ja pitam, autora članka i guvernera Vujčića - zašto bismo mi ikome prodali naše stanove jer je netko proglasom rekao "da je tržišna vrijednost pala"?
Inače na 24000 eura godišnjeg dohotka nekog zaposlenika od nesamostalnog rada država bi uzela 9000-10000 eura.
I sad to provučete kroz cijeli radni vijek i dobijete razliku od nekih 400 000 eura u korist iznajmljivača a na štetu zaposlenog. Jasno onda da će se nekretnine trajno gomilati kod istih a rasti će broj onih kojima su nedostupne.
Nekretnine kao klasa su ciljano ostavljene kao porezna oaza za utočište sumnjivog kapitala a dugoročno na štetu cjelokupnog društva.
Ta šteta se već odavno iz aviona vidi.
A jednostavan odgovor na gore postavljeno pitanje sam se nameće. Zbog poreza na nekretnine i turistički najam.
A što ako za ta četiri stana danas možeš dobiti 800k eura da ne trepneš, možda i milijun eura koje možda možeš bolje uložiti. A kakva manija vlada u Splitu ne bi me iznenadile ni veće cifre.
Tih 24k eura godišnje izgleda kao sitniš na skoro milijun eura imovine
-
Ovo je najluđe vrijeme na marketu u kojem sam živio. U isto vrijeme kvalitetni papiri se trže na p/e 30-60 te je prinos na AAA obveznice iznad 5%, a neloše obveznice 7-8%. Uz to nitko ne očekuje neki veliki rast earningsa. Ono balon nad balonima. Ajde 2021 su bar kamate bile niske.
-
Što se tiče naftaša draže mi je držat europske divove tipa Shell, Eni, Total ili Equinor.
Fundamentalno su dosta jeftiniji od XOM il CVX, nešto su manji od njih.
Divovi su u odnosu na kojekakve sitne američke.
Dividenda im je dobra te na njih prodajem call-ove pa još nešto ušićarim. Nisu u fokusu jer je EU periferija, te ih nema u etf-u tipa Xle, ali zato su jeftini.
-
gdje uzimas treasury? ibkr?
Ibkr
-
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice | SEEbiz.eu
4.5%, dospijece 2026, isplata godisnja.
joj sad mi je zao sto nisam vise upucao u narodnu. nije ni ovo lose samo mi se ta 2026a cini daleko
ali pretpostavljam da bi obveznica trebala biti likvidnija pa...
kombiniram
Nekidan sam uzeo kratkoročne us treasury, dospjeće 30.11.2023, kamata oko 5,39-5,40%
Microsoftova na sličan rok je cca 4.9-5.0% ali su obje na dolare.
A bilo šta malo rizičnije je oko 6-6.5% Tipa OXY po 6% US Steel ide oko 7-7.5%
A za kvalitetne brodare tipa DAC ide oko 9% ali imam ograničenje na njem od minimalno 100k$ ili npr Transocean (Rig) po 11-12%
-
Sigurno ne budu uveli nešto što bi rezultiralo gubitkom izbora. Porez će kad tad uvesti. Samo kako ga provoditi u praksi s toliko nelegalizirane gradnje i nereda u prostoru je pitanje svih pitanja.
A tek pitanje vrijednosti nekretnine? Kako to odrediti?
-
Svaki sektor brodara je dobio svojih šest mjeseci do godinu-dvije dana slave u kojima je sve izgledalo bajno i brzo se ispuhalo. Bulkeri 2021, kontejneraši od sredine 2020 do ljeta 2022. Kod njih je trajalo dugo pa su se previše navukli na novogradnje pa će oversupply biti zastrašujući.
Sada se čini da bi isto mogao doživjeti i tankerski sektor. Oni su imali dva vrha, onaj u lockdownu i ovaj nedavno.
-
Banca Transilvanija, BRD-societe generale
Fondul Proprietatea
OMV Petrom, Romgaz, Transgas, Nuklearelectra, Transelectrica
Dosta izloženosti nafti/plinu, utilityu
Te par banaka.
Nisam još stigao detaljnije pregledati. Trebalo bi biti jeftino, ali dosta državnih mastodonata, ipak je Rumunjska bila u istočnom bloku.
Jedino sam siguran da nemaju ništa vezano uz umjetnu inteligenciju pa budu i dalje jeftini
-
Pojačao poziciju u 7SLO
-
I watch listu nazovi Smeće
-
Ticker je GASS, LPG brodovi ali nemam gdje nego u ovu temu (doduse mozda vise pripada u jdpl
Isti vlasnik je i u IMPP i oba su strašno podcijenjena. Možda vlasnik mulja.
Nema dividende a i Grci su.
-
Danas su na Stockroveru dali besplatan dan pa sam napravio screenshot stanja nekih valuacija upstream oil kompanija koga zanima znam da barem jednog zanima
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Možeš li zakačiti ovo u
xls ili nekom formatu da mogu editirat u excelu
-
Par mjeseci se malo manje trošilo zbog šoka od poskupljenja.
Ispraznile se zalihe u kućanstvima. Navikli se ljudi na veće cijene. Počeli sunčani dani. I eto ih nazad u shopping.
-
Valamaru dodijeljeno priznanje GreenPRix za utjecaj na zajednicu
ZAGREB – Valamar je u 2022. godini objavio strategiju održivosti i ESG ciljeve do 2025. godine koji imaju za cilj postizanje ugljične neutralnosti u prvom i drugom opsegu te je najavio investicije vrijedne 50 milijuna eura u destinacije i društveni učinak. Priznanje Nacionalne nagrade za okoliš 2023 – GREEN PRIX u kategoriji „Utjecaj na zajednicu“, kojim se nagrađuju projekti i inicijative koje su doprinijele postizanju ESG ciljeva u široj zajednici, potvrda je pozicije Valamara kao lidera u održivosti.
„Iznimno nam je drago što je GreenPRix već drugu godinu zaredom prepoznao naše održive inicijative. Kao ključan dionik i lider u odmorišnom turizmu imamo obavezu stvarati nove vrijednosti za goste i lokalne zajednice, pazeći pritom na utjecaj na okoliš, razvoj ljudskih resursa i znanja, autentičnu ponudu te promicanje lokalne kulture“, izjavila je Tea Pestotnik Prebeg, direktorica sektora kvalitete i održivosti Valamar Riviere.
Valamar je prošle godine osvojio GreenPRix nagradu za najambiciozniji projekt solarnih elektrana na hrvatskom tržištu koji je realiziran zajedno s E.ON Solar čime je pokriveno 6% ukupne potrebe za električnom energijom Valamara. Cilj projekta je doseći čak 15% udjela električne energije iz vlastitih solarnih elektrana do 2025. godine.
Osim ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, Valamar je od 2015. godine uložio 65 milijuna eura u održivost te smanjio emisiju stakleničkih plinova za čak 70 posto u prvom i drugom opsegu. U 2022. godini Valamar se pridružio inicijativi CO2MPENSATING BY PLANTING, nagrađenoj na ovogodišnjem GreenPRix-u, u sklopu koje je kompanija zajedno s gostima posadila 3000 stabala.
Valamar je također veliki ulagač u turističku infrastrukturu, brojne programe za zaposlenike s ciljem razvoja ljudskih resursa i rasta plaća, te je odgovoran partner dobavljačima i podrška lokalnoj zajednici i društvu.Super. Samo koliko eura će dobiti zbog osvajanja greenprix priznanja?
-
A možda su demokrati i republikanci ili neka mafija s kojom surađuju puni kratkoročnih put opcija ili Cds-ova pa gledaju da naprave ozbiljan cirkus barem koji tjedan. Da zarade grdne pare. Sjetite se što su nam na kovid-u napravili, pa onda s Rusima i energetikom, ono barem jednom godišnje neko iznenađenje.
-
u ponedjeljak sam spomenuo household & personal dionice koje padaju
ali što se događa s Pepsi (PEP), Coca Cola (K) ili Hershey's (HSY), General Mills (GIS), Lamb Weston (LW)?
cijela flight to safety definicija se raspada u zadnjih par dana?
jel nešto opet vrije ispod poklopca, a da nije limit zaduženja jer to je priča koja će se svakako zatvoriti, kad se jednom dogovore
Safety na P/E 25-30 u današnje vrijeme i nije neki safety
-
Ako papir valja ruke nisu toliko drhtave.