BDI 1408 (+152 ilitiga 12 %)
Raste sve od kejpa do handya.
Ne veselim se poskupljenjima ako nisam krcat bulkerima.
BDI 1408 (+152 ilitiga 12 %)
Raste sve od kejpa do handya.
Ne veselim se poskupljenjima ako nisam krcat bulkerima.
Zamisli da je netko prorokovao:
2020. Ćemo imati lockdown zbog covida
2021. Ekipa u kešu će nadrljati zbog nultih kamata
2022. Ekipa u kešu najviše će se veseliti visokoj inflaciji jer će očekivanje borbe protiv nje činiti keš vrijednijim.
Može netko nastavit niz...
Otkad sam ozbiljnije u US vidim koliko su mi zeznute tečajne razlike. Od EUR/USD 0.99 do EUR/USD 1.02 izgubio sam eurski računato dosta.
Do sada u ovoj godini vjetar USD mi je išao u leđa kad je u pitanju špekulacija pa su mi ukupni gubici na marketu sitni. Sve što sam dobro napravio u zadnja dva tjedna spalile mi tečajne razlike. Ali zato buduća primanja od rada izgledaju mrvicu bolje.
Rado bi da cijeli zapadni svijet prijeđe ili na USD ili na EUR pa da imamo brigu manje, ali ništa od toga.
Nisam nikad koristio u životu forex da se štitim. Ali izgleda da ćemo morati i to naučiti.
Ma da se tako hranio ne bi doživio te godine. Nikad nisam vidio u životu čovjeka od 90 da jede hamburger s pomfritom te to zalijeva koka kolom. Barem ne kod nas na Balkanu.
Svi smo više manje bili pesimisti još 2015 pa smo propustili ceo futbal. Srećom da nismo šortali. Pogotovo Teslu.
Jučer kupio VET i put opciju Jan24 da se štitim ako plinski balon pukne.
Prodavat ću call-ove i čekati dividende.
Ja ga uzeo na zadnjem dipu ali nažalost nisam prodao na vrijeme i sad se topi zarada. Nagazila ga je Ursula sa gas price cap idejama, treba biti oprezan kad se politika miješa u tržište
Sretno!
Nadam se da je uračunato u cijenu ako nas zezne CK EUSSR-a
Jučer kupio VET i put opciju Jan24 da se štitim ako plinski balon pukne.
Prodavat ću call-ove i čekati dividende.
Ajde, na zse je teže izgubit nego vani
Kad je bilo pravo dno, tamo 9.3.2009. Nije bilo ugodno ni držat pare na Zabi, a da ne govorim nešto ulagat vani. Samo se čekao novi Lehman. Nisi znao što će biti ni sa ovim Jpm, Bac, C i sličnima. Hoće li oni kihnut i cijeli sistem s njima.
Neobično mi je da spominju manjak el. energije čak u Usa i Kini. Znači nije samo problem u EU.
Ovo kao da je energetska pandemija smišljena da plinaši zarade i da nas se sve natjera da ugradimo solarne ploče tko gdje može.
Ovog nije bilo otkad je 20.stoljeće počelo.
treba zakonom zabraniti na svjetskoj razini kojekakve futurese, opcije, swapove, termince svih vrsti, hedgiranja i sve ostale izmišljotine izmišljene da se bogati još više bogate, a mali sve više osiromašuju. znam da zvuči kao utopija, ali drugog načina nema. kupuj direktno od proizvođača, plati koliko ti treba za potrošnju. i cijene će drastično pasti! neka mi netko objasni kako zg plinara može biti jeftinija u distribuciji plina u npr rijeci od lokalnog kojem je lng udaljen 30-ak km!!?? ili je zg plinara izgradila svoj plinovod preko noći te koristi svoju infrastrukturu koju ne plaća?
Sve ovo gore što navodiš itekako je korisno ako se zna koristiti. Onoga gore nema u Sj.Koreji, tamo je jako dobro. A kockari bi igrali ilegalne igre na sreću koje bi mafija organizirala, to ne možeš nikako izbjeći.
ZIM ti je kao i Luka Modrić.
Vrhunski trenutno, ali svi znaju da su njihovi dani u vrhunskoj formi odbrojani.
Iz istog razloga obojici pada cijena.
Niti će Luka biti vrhunski za tri godine a ni ZIM također.
Ovdje je samo pitanje do kada. A nije isto hoće li biti jaki još 3-6 mjeseci ili 12-18 mjeseci.
Tržište kaže da će do sloma kontejnerskih vozarina doći kroz par dana. Ako nekim čudom izdrže još tri-šest ili nekim čudom i duže mjeseci ZIM je dobra kupnja. Ako se stvarno slome kroz par dana, mcap od 4B$ nije dobra kupnja.
Mislim da je od plovidbi najbolje imati DAC, GSL ili NMM po ovim cijenama, oni budu više godina dobro igrali. Vrlo je upitno hoće li rasti, ali ne bi trebali puno pasti ako dođe do bear scenarija.
A bulkeri s kratkoročnim ugovorima ili tankeri nek ih Bog čuva. Za njih svarno ner znam kud će.
Svi imamo puno više za izgubit nego 2008.
A možda ovaj put bolje odradimo posao, stariji smo i iskusniji. Imamo iza sebe 2008,2011,Agrokor,Covid,pa i godinu ovog laganog beara. Stariji iza sebe imaju i raspad Juge te azijski i rusku krizu.
Baš za pravi reset ove partije monopolya nitko nije spreman.
Taj bdi je puno dublje zaronio nego bilo što drugo. Sirovine koje prevoze su daleko skuplje nego 2016. Još se relativno dobro živi, kamate su tek počele rasti. A bdi već ruje po dnu. Vjerojatno su u Kini veći problemi nego se priča.
A svi navalili da bi gradili novogradnje. Kao ono, nizak orderbook. Pa će vozarine gore.
Već sam mislio da smo nadrljali mi koji nemamo dovoljnu izloženost bilo kakvoj energetici, plinu, nafti, uraniju...
Kad ono dvoznamenkasta brent nafta, a wti čak ispod 90$.
Da, DAC je naručio 6 novogradnji za 2024, ali to je stara vijest.
Taj potez sam smatrao greškom jer je jako upitno pošto će ih ugovoriti tada pošto dolazi poplava novogradnji te 2024. GSL je na vrijeme ugovorio dobre vozarine, nadam se da i DAC bude.
Inače slažem se Mintzom da se na DAC ili GSL ne bi trebalo izgubiti i u bear scenariju.
Prva stvar-država nam je skupa.
A dalje kakve koristi zapravo imamo od te skupe države?
Čak bi volio da se dere nekretninu kao takvu. Samo što onda, i dalje ćemo imati skupu državu, visok pdv i trošarine. Time se problem ne rješava.
Onda će dalje povećavati poreze svim "ekstraprofiterima". I dokle to vodi?
Je li ovako:
Vi ste imali - 1 put,
A druga osoba je imala +1 put.
Druga osoba je prodala trećoj svoj put.
Vi imate - 1 put
Druga osoba 0 putova
Treća osoba +1 put
Treća osoba vas može izvršiti do trenutka dospijeća ako je - In the Money put ako želi i može prodati put kome hoće
A i vi možete zatvoriti svoj šort kupnjom 1 puta ako želite. Druga osoba više nema ni pravo ni obvezu.
Znam ekipe koji su sa mnom studirali i postali opaki lavovi, eto jedan diže kredit za stan od 300.000 eura. I ne boji se ničeg. I nitko ne drži da je to rizično.
Što bi se ja bojao da me izvrši 4 ugovora vonovie po 25eura i potrošim 10.000 eura na Vonoviu koja je u biti hrpa podcjenjenih stanova u Njemačkoj na kredite.
Ili da me izvrši još 12.000$ Danaosa po 60$. Eto samo što nije propao.
Tako je, dobiješ 50k$ papira koje si htio ili nisi htio kupiti. Na svakom prodanom putu sam spreman za slučaj da me izvrši