1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. komot

Posts by komot

• Ulaganje u solarne elektrane

• komot
    • May 10, 2023 at 12:56 PM
    Quote from barbosa 2.0
    Quote from D_artagnan

Vidim da su digli cijene svi iako nema poreza na panele 😒, koriste priliku …

Pri isporuci i ugradnji solarnih ploča zajedno sa svom pratećom opremom i uslugama na privatne stambene objekte koje jedan ili više izvođača obavljaju građanima, energetskim zajednicama građana (kod više stambenih zgrada) i osobama koje obavljaju djelatnost od javnog interesa, PDV se obračunava po stopi od 0%.

međutim,

Sama isporuka solarnih ploča bez ugradnje te ostale opreme koja prati ugradnju solarnih ploča kao trgovačke robe, kao i isporuka i ugradanja solarnih ploča koja ne podrazumijeva realizaciju projekta izvedbe jednostavne građevine i nadalje je oporeziva općom stopom PDV-a od 25%.

@komot

ja poslujem sa Hvaljen budi doo i kategorički osporavam sve ovo što ti je monter nadrobio, ta tvrtka nije zezancija, ima svoju direktnu dobavu, distribuciju kao i svoju montažu i sva oprema je certificirana sa jamstvom proizvođača tako da je apsurdno da ti se monter vadi na njih to o nekom potvrđivanju garancije kao i ove priče o odvjetnicima, naravno, na tu količinu posla, protoka robe i montaža koju predmetna tvrtka napravi dogodi se i koja reklamacija ali se ista rješava u najkraćem roku.

meni izgleda da je tu neka druga priča u pitanju, nadrobilo se montera sa visokim očekivanjima i sad tu ima svega i svačega pa i podvaljivanja jeftinije opreme ne bi li bolje zaradili, to što kažeš, ljudi se ne kuže pa app. ali kod ovih mojih se takve stvari ne događaju, inžinjer odnosno projektant ti sve izračuna i iznivelira i je da je malo lista čekanja ali to je onda to.

inaće, nabrzaka sam složio predračun po tvojim spec. i 6kw sa RISEN Energy half-cell module RSM130-8-440W,mono i FUJI SOLAR SUN-6K-G-6kW,monofazni mrežni pretvarač ukupno sa montažom i puštanjem u pogon bi koštalo 7.064,36 €

već sam sam vam prije pisao, što god vas zanima oko solara, ponuda, savjet ili bilo što drugo, tu sam 8)

Display More

Kad već nudiš savjet, što ti kažeš, gdje se stavljaju katodni odvodnici, na AC ili DC stranu?

• komot
    • May 10, 2023 at 12:21 PM

Ja imam više panela od 6kwp, 6,85. To bi onda ispalo jednako. Samo mi nije jasno kako bi monofazni pretvarač od 6 kW priključio na mrežu, odnosno kako bi od HEP-a dobio odobrenje. A vi ste valjda prvi kojeg čujem da hvali Hvaljen budi. Imaju više web stranica, i firmi, a sve je to isto. Cijene se skoro nikad ne poklapaju s onima na webu. Što se tiče garancije, kako je moguće da ti izdaju nepopunjen obrazac.

• komot
    • May 10, 2023 at 10:51 AM

I još jedan savjet, jako teško se borit s izvođačima u trenutku pregovaranja, a čak i kasnije prije nego krenu s radovima na kući. Jednostavno imaju toliko posla da im zahtjevne mušterije ne trebaju. Pola nije ni poslalo ponudu. Meni je ovaj dva puta rekao da će mi vratit uplaćeno i da si nađem nekog drugog. A drugi svi skuplji i ko zna do kad bi ih morao čekat. Kad izvođač već namontira panele, onda mu se više ne isplati odustat i onda ga se može pilit da napravi po projektu i ponudi. Komunicirati najbolje mailom da ostane pisani trag. Za početak poslati izvođačima projekt prema kojem da naprave ponudu. I onda to ostane zabilježeno da je ugovor zaključen prema projektu i na kraju tražiti da se tako odradi. Svim izvođačima je u cilju što prije i jeftinije to odradit, a močan alat je dobar jezik i sposobnost laganja. Za ugled ih nije previše briga jer sustav na kraju proradi, za 5 godina ko živ ko mrtav. A malo ko gradi više od jedne elektrane, to je slično ko kad na moru turista oderu s picom koja niš ne valja. Ionako taj ne bude došao još jednom. Doći će drugi, ionako je pun preko sezone isto ko što su i ovi puni s narudžbama.

• komot
    • May 10, 2023 at 8:51 AM
    Quote from barbosa 2.0
    Quote from komot

Evo meni danas panele na moju kuću stavili. S obzirom da je druga u pitanju, dosta sam pametniji. Moram reći da izvođači muljaju gdi stignu i bezočno lažu. Vjerujem da im 90 posto prolazi, mogu raditi što hoće jer ljudi nemaju pojma o tome, a malo tko plaća nadzor za kućnu elektranu. Treba dobro paziti jer je kaos na tržištu.

daj pojasni malo...koliko kw, koji tip, ako nije tajna koliko si platio(može na pp) i što to nije bilo ok :|

6825 kwp panela i 6 kw inverter 7 400 evra. I to nije malo malo s obzirom da su PDV skinuli, ali drugi deru još i znatno više. Platio 2/3 unaprijed da rezervira materijal, na kraju, pred montažu mi veli da nema ovog iz ponude i nudi mi jeftinjaru i tvrdi da je taj još bolji. A prije nego kaj sam pristao na ponudu mi pokušao uvaliti škart panele. I još tvrdi da nema ničeg na tržištu osim tog Growata, da je sve iznazivao, a ja odmah našao u M Sanu Sungrow koji je Mercedes za Growat, imaju na lageru i 150 eura manje nego kaj mi on nudi Growat. Growat ima 12,5 kg, Sungrow 18. Na ormaru RO-SE niti jedan element nije kao iz projekta. Kad sam mu rekao da treba FID sklopka tip A biti, blijedo me gledao jer prvi put čuje da takva postoji. I još je rekao da ko mi je to radio projekt, da su oni na stotine napravili ovak, da prvi put vidi da odvodnici prenapona idu na DC stranu. Pretpostavljam da ima lika koji mu radi ormare, on to samo spoji. Radnici koje ima su nekakvi klinci koje plaća na crno, bez prijave. A slično i još gore je bilo i s prethodnom elektranom. Tamo je je bio poseban gad, taj mi je bez pitanja pokušao jeftiniji inverter stavit jer je mislio da ja neću skužit,. 3 puta je dolazio popravljat, sve dok mu se nisam zaprijetio s tužbom, onda je složio sve kak treba i još mi je vratio Knipexove krimpcange vrijedne 200 eura koje su kao slučajno završile kod njega u koferu, radnici stavili slučajno. S garancijama isto muke ježeve. Robu je nabavio od Hvaljen budi koji su posebna priča općenito, a posebno ako moraš garanciju realizirat, dva puta je išao potvrdit garanciju i namjerno mu ne ispune kak treba garantni list, na kraju mi je on osobno ispisao garanciju za opremu jer mu nisam htio platit. Navodno da Hvaljen budi imaju 12 odvjetnika na plaći. Meni je Zelene energetska zadruga bila velika pomoć i oni imaju neke montažere koje preporučuju, pretpostavljam da su bilji od ovih mojih, ali deru s cijenama nenormalno. Ne dam 30 ili 40 posto više, rađe ću se natezat malo s ovima. Nije to nekakva prevelika pamet montirati, puno ih sad uskaće u vlak jer se super zaradi, a nemaju pojma i krivo te savjetuju. I vuku vodu na svoj mlin kak im je lakše i jeftinije. Ako ima netko još ponude, baš me zanimaju cijene, ja imam 15 kom Longi panela 455 kwp i Sungrow inverter 6 kw.

• komot
    • May 9, 2023 at 10:09 PM

Evo meni danas panele na moju kuću stavili. S obzirom da je druga u pitanju, dosta sam pametniji. Moram reći da izvođači muljaju gdi stignu i bezočno lažu. Vjerujem da im 90 posto prolazi, mogu raditi što hoće jer ljudi nemaju pojma o tome, a malo tko plaća nadzor za kućnu elektranu. Treba dobro paziti jer je kaos na tržištu.

• PVCM (Pevex)

• komot
    • May 8, 2023 at 9:36 PM
    Pevex se prodaje, a dioničari još ratuju: 'Lovrinčević i mali dioničari trebali bi se dogovoriti s Vujnovcem i Radićem'
    Na nedavnoj Glavnoj skupštini Pevexa prihvaćen je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz prošle godine u iznosu od 34,8 milijuna eura.…
    www.tportal.hr

Evo novog članka.

• JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

• komot
    • May 8, 2023 at 9:30 PM

Ja išao osigurat traktor u subotu u Adriatic. Premija poskupjela skoro 50 posto, prodavač se ispričava, neugodno mu. Veli da je do sad svega par puta imao slučaj da je traktor štetu napravio i da su to bile sitnice. I da mu je rekao neki od šefova da će ih štete pojesti, da su strahovito dijelovi i ruke poskupili. A mislim si da sam sebe utješim, kak je Jadranskom, tak je i svima ostalima. Mora se to izregulirat postepeno i vratit u normalu.

• KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

• komot
    • May 4, 2023 at 12:05 PM

Meni je Medika danas omogućila da malo dokupim. Hvala Medika.

• komot
    • May 3, 2023 at 7:08 PM

Da nažalost. Nisam pametan što učiniti. Kod autoosiguranja, kad se probijaš i osvajač tržište moraš biti jeftiniji. Zašto bi netko iz Italije prešao iz Generalija u Adriatic ako mu nije jeftinije. S druge strane, kad tad se taj povećani tržišni udio i povećani prihodi moraju odraziti na neto dobit.

• PVCM (Pevex)

• komot
    • May 3, 2023 at 6:08 PM
    Pevex neće isplatiti dividendu
    ZAGREB - Glavna skupština Pevexa prihvatila je prijedlog uprave i nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene tijekom prošle godine te će se neto dobit od…
    www.seebiz.eu

Ništa od dividende.

• LKPC (Luka Ploče d.d.)

• komot
    • May 3, 2023 at 12:16 PM

A je, to je jedan od razloga koje me koče da jače uletim. Dok daju dividendu puno mi je lakše biti u nelikviduši. Samo takve su rijetko po bagatelnoj cijeni.

• LKPC (Luka Ploče d.d.)

• komot
    • May 3, 2023 at 11:01 AM
    Quote from pikolito
    Quote from komot

Ja imam tog LKPC, ali premalo. To mi se stalno dešava, da brutalno zaradim na pozicijama koje su mi mali postotak. A ove koje su mi osnova porfelja, kakti sigurne, rastu pomalo. Nemam muda za brutalno se obogatit. Već sam nekoliko puta mogao u penziju da je bilo više hrabrosti.

ova tvoja izjava je baš životna, na burzi je žal za propuštenom dobiti često puno gora od ostvarenog gubitka...kako kaže Preradović: Ljudskom srcu uviek nešto treba, Zadovoljno nikad posve nije: Čim željenog cilja se dovreba, Opet iz njeg sto mu želja klije.

Baš se sad tako osječam. Samo mi fali čekić da se lupam s njim. Što je najgore, i prije tjedan dana sam imao priliku pojačat poziciju. Prodam kutjevo i vlen i mislim si jel da uzmem lkpc ili koei i uzmem krivu. Kao strah me jače uletit, a slaba likvidnost za kupit, a još ovi i nekavu mizernu dividendu dijele. Sad sam na - 5 posto na koei. Na toj dionici nisam nikad zaradio.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• komot
    • May 3, 2023 at 10:53 AM

Koliko ja kužim, banka ne može samostalno iz ugovora o kreditu stvoriti novac već to ipak mora ići preko centralne banke. Ali, u pravu ste da većinu novca posredno generiraju banke kroz kredite građanima i tvrtkama.

• LKPC (Luka Ploče d.d.)

• komot
    • May 3, 2023 at 10:47 AM

Ja imam tog LKPC, ali premalo. To mi se stalno dešava, da brutalno zaradim na pozicijama koje su mi mali postotak. A ove koje su mi osnova porfelja, kakti sigurne, rastu pomalo. Nemam muda za brutalno se obogatit. Već sam nekoliko puta mogao u penziju da je bilo više hrabrosti.

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• komot
    • May 1, 2023 at 8:43 PM

Ne kužim zašto toliki naglasak na potraživanja stavljate. Nije to prevažna stvar ako je naplata izvjesna.

• komot
    • May 1, 2023 at 12:24 PM

Ne znam od kad se gledao prosjek.

• komot
    • May 1, 2023 at 11:45 AM

I izbjegli dodatan porez.

• Električni automobili - prilika za investiciju?

• komot
    • April 29, 2023 at 11:55 PM

Ah, ima mana dosta za elektrika. A i dobrih strana. Kad zabrane sve ostalo, više ne budemo razmišljali o tome. Zasad, treba dobro razmisliti kome to treba.

• Električni automobili - prilika za investiciju?

• komot
    • April 29, 2023 at 7:37 AM

Vidio sam ih po Zagrebu da taksiraju . A može se, samo je auto dosta uzak i na zadnjem sicu ima slabo mjesta za noge. Ne čini mi se pošteno prema klijentima.

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• komot
    • April 28, 2023 at 7:31 PM

Bio bi red da preko cros-a malo povuku kroz dividendu. To bi dobro došlo i nama dioničarima cros-a.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt