Električne Dacie će se ionako u Kini radit. Od njih nebu kruha za AD plastiku.
Posts by komot
-
-
Pa svakako je ljepše okruglih 100 nego 53. Situacija je kakva je, ali možda je ovo baš prilika za kupnju. Cijene polica autoosiguranja jednostavno nisu pratile inflaciju cijena popravaka. Vidimo da svi pomalo dižu cijene i za očekivati je da se marže stabiliziraju na dugoročnom prosjeku. A uz sve veći kolač na talijanskom tržištu, trebala bi i dobit dobrano poskočiti.
-
Ovdje je zanimljivo postalo. Tuku naši, al tuku i partizani.
-
Dalekovod je konsolidiran pa su i radnici Dalekovoda pribrojeni.
-
Ko još vjeruje lažljivcima.
-
Noćas je bio rok za predaju ponuda: Ponuda istekla, prodavatelji i ne očekuju prodaju Pevexa?U javnosti se prvo spekuliralo kako J. Lovrinčević i mali dioničari stopiraju prodaju, za koju se procjenjivalo da bi mogla vrijediti oko pola milijarde eura,…www.vecernji.hr
Evo koga zanima, slabo ima informacija na netu.
-
Zapela prodaja hrvatskog trgovačkog giganta: sve je zakuhao bivši čelnik tvrtke, spominje se i ŠkoroZakomplicirala se prodaja Pevexa koju su pokrenuli većinski dioničar Pavao Vujnovac i njegov partner Mario Radić, piše Danica.hr. Vujnovac i Radić zajedno…slobodnadalmacija.hr
Evo novog novinskog članka koga zanima.
-
Pročitao sve i ispada da radim školski. Ipak, kad se sjetim pvcm, ctks, vlen, spnv, lkpc, sapn, muka mi dođe kaj nisam jače potegnuo. Dobro veli Kostolany da je dobro biti pijan kod trgovanja.
-
Koji strani fondovi? Imate info?
Dobio sam takav info, ali najbolje bi bilo za sigurnost svako samostalno provjeriti promjene u knjizi dioničara nakon uvođenja eura početkom ove godine.
Svaka čast adpl, ta dionica je stvarno naš bluechip ili je bila. Samo ne vidim od kuda se stvorio taj nagli optimizam. Od toga da je velik dio imovine praktički otpisan, od skupih energenata i sirovina koje adpl obilato troši, do povećanja satnica radnika, smanjenja potražnje od tvornica, povećanja kamata i opće inflacije koja smanjuje realni dohodak stanovništva. Ili zadnjeg, ali ne manje važnog, proboja kineskih proizvođača naročito u baterijskim autima koje europa potiće i za koje adpl neće raditi ništa i nikad.
P.S.
Nadam se da sam u krivu.
Ono što se zaboravlja je da je sa ulaskom Hrvatske u Euro zonu ADPL (a uostalom i ostali izvoznici) izgubila valutni rizik i troškove povezane sa tim rizikom koji su bili dosta veliki, što je pozitivna stvar za sve izvoznike. Ovo sa otpisom imovine u Rusiji nije baš tako kako pišete i netko je to već objašnjavao koju stranicu prije da sada ne ponavljam. Što se tiče cijene energenata, cijena plina uglavnom zbog rekordno tople zime, pada već neko vrijeme i sada je na 60 Eura za megavatsat, a cijena struje uglavnom prati cijenu plina, pa će i cijena struje pasti, ali ionako je već uvelike subvencionirana od strane države. Cijena nafte je također ispod 80 dolara, te na tržištu energenata postoji nova ravnoteža. Što se tiče potražnje od tvornica ADPL ima potpisano 250 milijuna eura poslova van Rusije, a i imovina tamo nije otpisana kako tvrdite, već dvije od tri tvornice rade. Ovo za kineske proizvođače mislim da ni ne treba komentirati, ali kineski proizvođači mogu konkurirati samo niskom cijenom, ali ne i kvalitetom kao europski ili japanski proizvođači automobila.
Vezano za zadnju rečenicu citata.
Kina pretekla Japan i postala najveći svjetski izvoznik automobilaKina je postala najveći svjetski izvoznik automobila nakon što je pretekla Japan u prvom tromjesečju ove godine. Službeni podaci objavljeni prošlog tjedna…lidermedia.hr -
Uplatio za dvosmjerno brojilo, HEP mi vratio PDV na tekući. Nisam znao i da se država odrekla PDV-a na brojila. Super.
-
Ja uplatio za dvosmjerno brojilo HEP-u, vezano za sunčanu elektranu. Ne bi to ni pisao ovdje ali moram jer mi je jučer sjela dividenda od TSHC i iznos je u EURO isti koliko treba za brojilo uplatit. Ne znam jel to neki znak ili.
-
Možda o brutu govore.
-
I meni je izazivala pa sam ju prodao. Kad se oduzmu naknade, s nulom. Nisam je trebao ni kupovati.
-
A budemo dokupljivali, što drugo.
-
Evo stigao mi je odgovor od projektanta Kristijana Čovića koji je vlasnik tvrke Solar projekt koja postoji 15 godina. Više-manje potvrđuje ono što smo pričali s time da on zagovara prenaponsku zaštitu na DC strani. I kao što smo i mi rekli, ako inverter ima te zaštite u sebi nije obavezno staviti ništa. Evo odgovora koga zanima:
Sukladno normama i pravilima struke, bilo bi idealno kad bi ste prenaponsku zaštitu imali i na DC i na AC strani, i to tip 2, s obzirom da nemate gromobran, uz obvezno izvođenje izjednačenja potencijala na modulima (po normi kabelima presjeka min. 6mm2, dok mi preporučujemo i koristimo 16mm2).
U praksi, veća opasnost vreba od atmosferskih nego od sklopnih prenapona i to češće na DC strani nego na AC strani. Stoga je u praksi uobičajenija i češća primjena prenaponske zaštite na DC strani, posebice što HEP u svoju mrežu ugrađuje AC odvodnike prenapona, iako ne na svakom priključku (primjerice, Elektrodalmacija na početku, sredini i kraju pojedinog voda). Mi kod svih svojih elektrana još od 2009. obvezno ugrađujemo odvodnike prenapona na DC strani, a u određenim slučajevima i na AC strani. Prema Mrežnim pravilima distribucijskog sustava (NN 74/18, 52/20), podnaslov 2.4.6 Povratni utjecaj na mrežu, Članak 36.: Postrojenje i instalacija korisnika mreže mora se projektirati i graditi tako da njihov povratni utjecaj na mrežu ne prelazi razine propisane ovim Mrežnim pravilima, a posebno za (među ostalim) moguće širenje atmosferskih prenapona na mrežu, u slučaju atmosferskog pražnjenja na objekt korisnika mreže.
Međutim, koliko je vidljivo iz tehničkog lista SUNGROW invertera (model: SG6.0RT), isti ima integriranu DC i AC prenaponsku zaštitu tip 2, što zadovoljava u vašem slučaju. -
Hvala vam na pomoći, stavit ću oba i gotovo. Ionako mi treba za samo jedan string. Nije neka lova, a mjesta u ormaru ima.
-
Evo ovaj moj kaže da ima Tip 2 i AC i DC. Koliko znam i ovi katodni odvodnici koji se stavljaju u RO-SE su isto Tip 2. Znači ništa bolje se ne dobije za zaštitu mreže i uređaja u kući ako stavimo na AC stranu dodatni katodni odvodnik ako ja dobro tumačim. Ako ga stavimo na DC stranu, spriječimo da rikne ovaj u inverteru. Jedino ovo što kažete da preko groma može i preko AC mreže doći do prenapona jer HEP nema na gusto postavljenu prenaponsku zaštitu. Ako me sječanje ne vara, čini mi se da se kod zgrada stavlja u HEP-ov ormarić Tip 1 zaštita. Bilo bi OK od HEP da i kod kuća u ormarić s brojilom stavi Tip 1 zaštitu.
Dobro je imat oba svakako, ali meni više logike ima DC strana.
Evo ovo piše na mom Sungrow-u:
Surge Protection DC Type II / AC Type II -
Inače, s prvom elektranom sam imao isti slučaj da je postavio na AC strani katodni odvodnih, pa sam se natezao s izvođačen da napravi po projektu pa je on stavio na DC stranu a ovog nije skinuo tako da sad imam oba. A možda ne treba nijedan.
-
Ma inverter ima zaštitu i na jednoj i na drugoj strani, barem ovaj moj, u osnovi, da ni nema RO-SE sve bi radilo. Na DC strani je dobro imati katodne odvodnje jer štiti od prenapona koji mogu doć kod indirektnog udara groma i nekakvih indukcija koje se mogu stvoriti u kablovima. Nemaju svi inverteri prenaponsku zaštitu na DC strani, a i ako imaju kad ona odradi svoje, inverter prestane s radom i treba servis ako ja dobro kužim. Kod direktnog udara groma, mislim da ne pomaže ništa. A na AC strani bi trebalo štititi inverter od prenapona iz mreže, a i štititi mrežu ako dođe iz invertera previsoki napon. E sad, dal je to moguće uopće? Pa ima i HEP ods svoju prenaponsku zaštitu, ne dolazi previsoki napon u mrežu samo tako. Dakle štititi inverter od prenapona iz mreže nema nekog smisla. Sam inverter ima prenaponsku zaštitu na AC strani tako ni tu nebi trebalo biti problema zbog zahtjeva hepa ili zaštite kućanskih uređaja. Po meni ima više smisla na DC strani, ako uopće treba za uređaje koji to imaju već u sebi.
Poslao sam projektantu upit pa čekam odgovor. Javim što je rekao.
-
Meni projektant stavio na DC stranu, projektant je Solar projekt iz Splita. Ne kužim kak je mogao krivo stavit, ima 4 elementa u RO-SE.