Posts by komot
-
-
Svi su scenariji još uvijek mogući, pa i V shaped. Ovog puta stvarno jako puno toga ovisi o višoj sili, odnosno o tom virusu. Nije kao kod većine kriza čovjek kriv za sve, tako da mi ljudi ne upravljamo potpuno situacijom i nitko na svijetu ne zna što će biti dalje. Mi ovdje iznosimo svoja razmišljanja, dio ekipe radi sebičnog druka, a puno njih iz pozitivnih pobuda. I taj scenarij je moguć da nacionaliziraju drugi stup, ali mislim da još uvijek nije vjerojatan. Tamo su uglavnom obveznice, nema tamo puno žive love. Jedina prava korist od toga bi bila nominalno smanjenje javnog duga što onda bolje izgleda kod rejting agencija i izdavanja obveznica. Po meni je bolje rješenje, dozvolit B kategoriji fondova ulagat više u dionice i polako privatizirati udjele u kompanijama u kojima država nema što raditi. To je po meni najbolji scenarij i za državu i za osiguranike i za same firme koje više neće biti ometane u upravljenju od politike. Jedino politički uhljebi nebi drobro prošli u tom scenariju.
-
Kako bi dali kvalitetnu analizu morate znati da građevina već ugovara nove poslove, uz završetak starih... dakle počinju gdje su i stali, odnosno nisu stali...
Turizam ovisi o nama samima, koliko ćemo dopustiti da ih dođe, a ja mislim da će svi koji hoće i doći jer će proći kao i sa ugostiteljima...
Otpuštanja više neće biti, čak se i zapošljava većina otpuštenih jer je to bila privremena mjera poslodavca...
I najbitnije, ono što pokreće gospodarstvo, novac, nikada dostupniji i jeftiniji za razliku od prethodne krize gdje su vam davali i do 6% na oročena sredstva u bankama...
Nikakve krize, ali dok većina skuži instant efekt ovog zatvaranja, što se tiče TK biti će im kasno...
Eto dijametralno suprotan post od mojeg. Trovanje na burzi i je zapravo posljedica suprotnih očekivanja u velikoj mjeri. Definitivno izgleda da ova vlada bolje upravlja krizom one 2008 na dalje i čini se da nemaju namjeru zaustavit investicije, imamo eu fondove i novac je još uvijek jeftin kao nikad u povijesti. I to je sve dobro, ali i uz sve to po meni nas čeka scenarij iz mog prethodnog posta. Bit će tvrtki koje će proć slabo ili nikako okrznute, puno njih će biti teško ranjeno, a neke će bankrotirati i to ne mali broj. Porast će nezaposlenost, pasti potrošnja, državni izdaci za socijalu... Ukratko, negativna spirala koju nećemo moći sami zaustaviti dok ne krene oporavak u svijetu pa da imamo i nula pozitivnih na koronu i najsposobniji vladu na svijetu.
-
Ja bih rekao da drugi stup neće dirati već će mu država uvalit i već uvaljuje svoje obveznice. U drugoj fazi, poslije izbora, mogli bi im ponudit ostatak podravke, končara, aci-a, ina-e, cros-a a možda i udjele u janafu, plinacru, hep-u, hac-u ako zagusti do kraja. Samo ne znam imaju li oni toliko novca. A kriza će udarit žestoko, još prosječni hrvat ne kuži ništa, sretan je što su mjere popustile i što ide kakti na bolje. Građevinari i dalje imaju posla i dovršavaju započeto, a ostali si misle da je najgore prošlo i da će se sad polako sve vraćat u normalu. Ušli smo u predizborno vrijeme i vlada ne komunicira prema javnosti koliko je stanje zapravo loše. To se najbolje vidi u tome kako u pregovorima sa sindikatima nisu ni tražili smanjenje plaća nego samo neisplatu povišica, čak i regres i božičnice idu dalje. Izbori su u 7. mjesecu i vlada bi se mogla konstituirat u 9. Turistička sezona će u međuvremu podbacit, hotelijeri, ugostitelji, zabavljači, prodavači kuhanog kukuruza i većina ostalih će uvidjeti da ih čeka duga zima bez spremljene zimnice. Budući premijer će javno priznati, na samom početku mandata, kao i nekad Sanader da smo u banani. Tek tada će neko reći da je car gol i svi će vidjeti da je gol. A onda će krenuti rezanja i otpuštanja u javnom sektoru kao i u privatnom, pad prometa u gotovo svim branšama, bankroti poduzeća kao i osobni bankroti, te sa zadrškom ovrhe i deložacije. I pri tome bi najgore mogao proći Zagreb jer ga je Banditić u svim ovim godina izmuzao i zadužio do cufta.
-
-
Ne želim biti grub, i ne kažem da će se to desiti na rivp ali ni ne isključujem, mišljenja sam da će biti i bankrota kod nekih hotelijera. Mnoge će ova godina iscrpit i ako iduća bude isto slaba biti će velikih problema.
-
Problem je slaba bilanca. Što će se desiti ako cijena plina okrene prema gore? Druga bi stvar bila da je ptkm ovu dobit ostvarila u telekomunikacijama ili proizvodnji hrane. Ovakva dobit je ostvarena, znamo svi, zbog niske trenutne cijene plina. A taj plin može isto tako kroz par mjeseci poskupjeti i gdi smo onda. Medika se trži na P/E cca 7 u rastućoj branši, rapidno povečava prihode i pomalo akvizira ljekarne. I cijena neće preko 17000, možda padne i na 15000. Dakle dijametralno suprotna priča od ptkm pa opet niko ne kupuje. Može se dobro zaraditi trejdajući, slično kao i na brodarima, ali baš da je fundamentalno jeftina uspoređujući je s drugim dionicama na zse, nije.
-
Znači treba kupovati Viro sad kad su napravili racionalizaciju?
ako firma radi gubitke i zatvara jednu tvornicu, nije li to pozitivno? barem kratkoročno dok se ne dokaže drugačije
I meni se čini da je pozitivno. Samo tražim potvrdu na forumu dal da kupim. 😁
-
A to je pitanje za filozofsku raspravu. Ako ništa drugo oduzima se mogućnost sindikalnim galamdžijama i lijevo socijalističkim političarima da rogobore protiv kapitalizma i kapitalista. Vjerojatno bi i mi koji svega jednu dionicu posjedujemo bili u opasnosti da nam polupaju šajbe.
-
Znači treba kupovati Viro sad kad su napravili racionalizaciju?
-
Baš razmišljam o ovoj temi i čini mi se da ništa nije bb. Ptkm je napravila čudo od dobiti, i kako stvari stoje sa svjetskom ekonomijom, moglo bi potrajati stanje s jeftinim plinom i novi gazde su tu i sve to. Ali nekako mi je prerizično na ovoj cijeni.
-
Negdje sam vidio da je prijedlog da ne bude dividende. Ne sjećam se više gdje. Po meni nije baš ni u redu od države uzimat pomoć pa onda isplaćivat dividendu.
-
-
Kolega Naim , ako ste u vrijeme krize 2008. imali dovoljno godina da budete aktivni sudionik i svjedok tih teških vremena i ako ste se već bavili trgovanjem na burzi , onda se valjda sjećate koje su to bile sigurne oaze za ulaganje .
Ako ne znate ,da vas podsjetim : nijedna.
Palo je sve počevši od dionica , fondova , nekretnina....
Sjećam se da sam u jednom zatvorenom fondu za VIP klijente imala uloženo dva milijuna kuna i kad više nisam mogla gledati kako se vrijednost moje imovine topi prodala sam udjele za milijun kuna , o gubitku na dionicama , pucanju margina itd bolje se ne ni prisjećati.
Ovaj put možda bi moglo biti i gore , sve zavisi od jednog malog šiljatog vraga.
Je, je samo je tada situacija bila “malo” drugačija od puno vece imovine u nelikvidnim dionicama, puno vise imovine opcenito u fondovima, ulaganja mirovinaca u OIF-e, pa do znatno većeg učešća stranaca na domaćoj burzi, kojekakvih poluga i margin kredita pa do vrednovanja koje je bilo na znatno visim razinama cijena nego danas. A i kamate su bile bitno bitno vise nego danas.
To su oni “sitni” detalji na koje većina ovdje očito zaboravi.
U pravu ste oboje. Po meni će kriza udariti jače nego 2008. , ali onakvih padova koje smo gledali na dlkv, ingri, igh, tehnici, magmi i ostalima mislim da nećemo gledat jer jednostavno dionice nisu ni približno napuhane kao tada. A malo ih je i ostalo u odnosu na ta vremena. Ono je bilo vrijeme bez pameti i ikakvih fundamentalnih pokrića. Fondovi su pumpali ono što su pajde u dogovoru kupile prije toga. Međutim, to što će padova s 1500 na 3 kn kao u slučaju dalekovoda ili 12 000 na 100 kao kod igh biti puno manje, ne znači da gubici od 70 posto neće bolit. Kad nešto padne sa 100 na 30 nije isto kao da je palo na 2 kn, ali nije ni puno bolje. Nisi izgubio 98 kn nego 70. Slaba je to utjeha.
-
- ne slažem se jer vidim nešto s boljom perspektivom, RIVP.
RIVP- ne bas mudar odabir kolegice po meni. Ne jos. Strpljenje. BV na 19kn, a cijena na 23kn.
K tome izvjesce pokazuje koliko ih Covid19 razara. A tek iduci kvartal koji ce biti papreno ocajan. Izvjesca ce naredna biti ocajna, a BV sve nizi. A dug je ogroman. Kad padne na 0.5 BV pocmite lagano kupovati, al lagano.
Samo ovaj kvartal gdje se radilo do kraja veljace firma izgubila 14% svoje vrijednosti. Strasno.
ERNT - po meni isto los izbor trenutno na ovoj cijeni. Steze se remen, a po onome sto cujem njihovi partneri A1 i HT vec odustali od brojnih investicija. Problemi kod telekoma i njihovih ocekivanja.
Ukratko mislim da ce u Ernt biti uskoro racionalizacija poslovanja, a i radnih mjesta nazalost.
TPNG - za sada dobitnica godine, ali ako potraje niska nafta moze sve to isceznuti jako brzo, a vozarine naglo propasti.
SAPN - na ovim razinama nekima se cini jeftina, a nije. Sve sastavnice trpe pad prihoda i gubitke osim same okosnice firme. Puno gubitasa u grupi i ne zove na dobro. Cak dva igraca iz top10 prodaju.
HPB - tek ce uslijediti pad plasmana i pad aktivnosti. Ali ova dionica kod mene solidno kotira. Kupnja na 400kn, prodaja na 500kn.
HT - ocekujem i ovdje pad. Kako prihoda tako i poslovanja.
ATPL - neki vjeruju u dobre vozarine u drugom dijelu godine. Ja ne vjerujem. Ovaj kvartal, a i naredni trpjet ce velike gubitke. Ocekujem pucanje brane na 160kn.
ADPL - ovdje isto moze biti pad prihoda velik, ali ne vjerujem u vece minuse i gubitke. Jos 1 retest na 90kn je za ocekivati. Ocekujem lose iduce izvjesce.
Kolega Neo, u pitanju je sarkazam. Kolega Barik je plahte i plahte teksta napisao o tome kako je RIVP jeftina i kolki rast joj slijedi.
-
To je ok razmišljanje, i ja tako radim. Mada me cros osiguranje skuplje ispadne. Nego, gledam malo, kvartalni gubitak Ina-e 800 milijuna. Sumnjam da među nama ima neko te dionice, ali mi se ne sviđa nikako taj gubitak. To je brutalno.
Nisam pratio.....kak im je to uspjelo?.....što će tek biti u kvartalima u kojima je cijena goriva niska a potražnja slaba.....
Sad sam škicno, glavnina gubitka je zbog revalorizacije rezervi. To je ipak razumljivije, ali svejedno bode u oči.
-
To je ok razmišljanje, i ja tako radim. Mada me cros osiguranje skuplje ispadne. Nego, gledam malo, kvartalni gubitak Ina-e 800 milijuna. Sumnjam da među nama ima neko te dionice, ali mi se ne sviđa nikako taj gubitak. To je brutalno.
-
Ima u plahti NT AOP 009, tečajne razlike - preko 11 milijuna kuna više nego prethodno razdoblje. Jel može ko to prokomentirat?
-
Potražnja za dionicama nikakva. Možemo samo gledati kako država kroz svoje obveznice usisava sav kapital s tržišta a ponajviše onaj fondovski.
Za očekivati je da će cijena zaduženja rasti pa bi na obveznicama kupljenima danas u budućnosti fondovi mogli lako izgubiti.
Spas bi bio jedino jači gospodarski rast od q3 pa nadalje a to je kod nas uvijek upitno.
S tim da je trenutno stanje bolje od onog sto slijedi. Mi naprosto nismo u fazi sa svijetom jer nemamo snage, a snaga je kapital i znanje da ga se oplodjuje. Svijet vec izlazi iz krize, a mi smo tek krenuli s tonjenjem. Kad se svijet u 2021 ili najdalje 2022 vrati na i premasi prijasnje razine mi cemo tek poceti s grebanjem dna iz kojeg nema teorije da se iscupamo prije 2024, optimisticno 2022-2023, pod uvjetom da se odmah nakon izbora krene s ozbiljnim reformama, u sto sumnjam. Otpori promjenama su preveliki i prvo cemo se isprezaduziti, ukinuti mirovince itd. i onda iz totalne letergije i mrtvila krenuti s rastom u trenutku kad svijet vec bude razmisljao o mogucim uzrocima nove recesije. Ovdasnje trziste kapitala je najbolje zaboraviti.
Cekam lijek ili cjepivo, eventualnu korekciju preko ljeta na americkom trzistu, kad dodje totalno dno rezultata firmi, i onda se prebaciti tamo. Koja god cijena bude barem se neces razmisljati o pandemiji i utjecaju poteza Vlade RH na ulaganje.
Moje skromno mišljenje je da se ni zapadni svijet neće 2021. a čak ni 2022. vratiti i premašiti prijašnje razine. Prevelika je disrupcija u pitanju, a dionička tržišta su ionako u Americi bila i još su uvijek prenapuhana. Pitanje je i kako će se situacija i geopolitčki razvijati, čini se da će i razvoj globalizacije usporiti ili se čak vratiti korak unatrag. A to nije dobro za globalni rast i optimizam na burzi.
-
https://www.saponia.hr/hr/novosti/sre…uku-i-povrsina/
Evo, imaju u ponudi dezinfekcijska sredstva. Vidio sam i reklamu neki dan.
Mislim da sama Saponia može samo profitirat od ovog virusa, ali Saponia grupa, tj. Kandit i Maraska bojim se da će podbacit više nego što će ovi na sredstvima za dezifekciju prebacit.
Kakva su razmišljanja ostalih?