Znači kod nas nije moguće digitalno trgovati, kao kod dionica?
Posts by komot
-
-
Mislim da ne bih spavao kao beba već bi stalno bio u strahu od lopova. A problem je i što je velik spread kod kupnje i prodaje ovog fizičkog zlata, barem kod nas kolko sam ovlaš gledao.
-
Nisam nikad ulagao u digitalno zlato, čini mi se da je bez obzira na nedavni porast to moglo biti best buy. Volio bih čuti razmišljanja forumaša o tome i ako ima iskusnih kakav savjet o tehnikalijama. Nudi li itko u Hrvatskoj tu vrstu ulaganja?
-
Meni nije jasna ova teorija od mnogih forumaša da ako nemaš predmetnu dionicu nemaš kaj pisat na tom topicu. Odnosno nisi normalan ili si zlonamjeran. Ne kužim logiku.
Da upozoravaju da ne valja, a sami ju imaju onda bi valjda bili vjerodostojni.
-
Nisam siguran koliko visokotehnološka firma poput ernt nosi velike sigurnosti. Tako je vjerojatno i nokia kotirala među forumašima u finskoj.
Ne možeš nokiu i ernt uspoređivati. Eventalno nokiu i ericsson. Kako ericsson nije kihnuo prije koju godinu kad su morali platiti penale (kaznio ih SEC sa kojom milijardom) radi nedopuštenih radnji, a 5G ugovori non stop dolaze sa odličnom perspektivom i kako imaju dobar tržišni udio time je i budućnost dobra. Tako i graf ericssonove dionice (dobro) izgleda. Postala je močna kompanija, ne priča se odavno da bi je cisco kupio kao posrnulu udavaču. Prije će cisco roknut 😯. Samim time i ernt bude tu za regiju i komad novih ugovora, stabilno.
Ne uspoređujem ja te dvije firme nego sam htio reći kako u tim visokotehnološkim firmama ne možemo pričati o sigurnosti. Velika je konkurencija i ogromna su ulaganja u razvoj, a samim time se i tehnologija brzo mijenja. I zato možemo svjedočiti ogromnim rastovima i isto tako velikom broju bankrota. Ko bi rekao da jedan Kodak, Compaq, Minolta mogu propasti. Svi se sjećamo Ataria, Comodorea, Sinclaira... Nema ih više. Huawei, vidjet ćemo kako će proći u sukobu s Trumpom. Zato ne možemo pričati da je jedan ernt sigurna luka, pogotovo od kad je iscican kapital kroz dividende koje su bile godinama veće od neto dobiti.
-
Nisam siguran koliko visokotehnološka firma poput ernt nosi velike sigurnosti. Tako je vjerojatno i nokia kotirala među forumašima u finskoj.
-
Krenuli otkazi, stsi i crosco kolko do mene dopiru vijesti. I ide se džonom, bez milosti.
-
Pogledah maloprije stanje na burzi i čini se da su svi problemi riješeni, hoteli su puni, BDP raste, državna kasa se opet normalno puni porezima i nametima, a svijet je proglasio pobjedu nad korona virusom.
-
Kolega bojim se da "vrijednosti" s kojima izlaze danas studenti s ivy league sveučilišta (a i ostalih) sve više sliče na ono što se nekad učilo u Kumrovcu. Infiltracija je temeljito napravljena u humanities and arts pravcima, a tek sad pokušavaju zaposjesti i STEM, ali to malo teže ide jer ovi ne puše maglu koja im se prodaje - preracionalni su valjda.
Mislim da ćemo se sami morati probuditi i pročistiti svoje redove te nastaviti putem koji sami odaberemo. Ono što nam se servira kao "dobro i poželjno" iz vanka najčešće je sve samo ne to, samo treba malo zaviriti iza sjajnog pakiranja.
Pa dobro, nisam dovoljno stručan da ocjenjujem jesu li vrijednosti koje donose diplomanti s Princetona i Oxforda degradirale u zadnje vrijeme, ali dajem si za pravo tvrditi da je to još uvijek miljama daleko od onoga što nam dolazi iz Bihaća, Travnika ili Zaprešića.
A u takvim ustanovama su školovani naši načelnici, pročelnici, direktori javnih poduzeća i to je dobrim dijelom naša elita. Sami se moramo probuditi, slažem se, samo to buđenje traje već 30 godina i još smo mamurni. Ne vidim kako bi se to narod u cjelini mogao probuditi i opametiti sam od sebe bez poticaja izvana ili od državnih elita. Kada bi uspjeli barem donekle stvoriti uređeno društvo, uvjeren sam da bi se, kao što je rekao kolega toluen, dio odseljenih vratio s novim znanjima i idejama. Ova zemlja je ipak njihova domovina i ima sve predispozicije za dobar život.
-
-
Niste me razumjeli, ne pričam o svim doseljenicima, doseljenici su korisni i poželjni. Oni donose svježu krv i elan. Pričam o doseljenicima koji su na vlasti. Htio sam napraviti usporedbu s nekadašnjom elitom koju sam nabrojio u prethodnom postu s ovom sadašnjom koja je iz gumenih čizama uskočila u najfinije talijanske cipele.
-
Apsolutno se slažem. To što nam fali koja daska se nekad rješavalo ciljanim naseljavanjem Čeha, Nijemaca i ostalih koji su imali obrtničke i upravljačke sposobnosti te smo i mi u uz njih se kultivirali. Iz Beča je došla naredba da se grade pruge, ceste, škole, sređuju zemljišne knjige itd. I dan danas uživamo u tim tekovinama koje su nam ostavili Franjo Josip, Strossmayer, Herman Bole, Lavoslav Ružička,Slavoljub Penkala, Štos, Lisinski, Gaj, Vraz, Šulek, pa i Šenoa i još mnogo umjetnika i gospodarstvenika na čijim su temeljima nastale tvornice poput Končara, Kraša, Borova itd. a o kojima ni ne razmišljamo da su u biti doseljenici. Ovi doseljenici koji nam danas vladaju, poput Banditića i ostalih, nažalost su drugačijeg kulturološkog i mentalnog sklopa. Kako su oni vladajuća elita i imaju novac, samim time su i uzor narodu koji pokušava postati sličniji uzorima. Ne kultiviramo se već stojimo na mjestu ili nazadujemo dok drugi idu naprijed.
-
Znanja i sposobnosti ne fali, a dokaz su startupi kojih ima i koji su unatoč svemu uspješni u onome čime se bave. Ali oni koji danas žive od proračuna jednostavno ne dozvoljavanju gubitak privilegija, a ujedno su oni vjerni glasači koji nikada ne propuštaju izaći na izbore. A kako ih nitko ne dira već desetljećima bahati su i bezobrazni - to se reflektira kroz namete, poreze, tumačenja zakona kako im se svidi i kažnjavanje svih koji nisu u talu.
Promjenite to i promijenili ste sve. Nije nemoguće - dovoljno je da se pojavi neka opcija kao što se pojavio Most i imate poremećaj na koji se mora računati. Nažalost sve treće opcije su do sada temeljito zakazale, a ova koja sada okuplja "treću" stranu medalje je najslabija od svih. No ipak ima i drugih "trećih" opcija koje tek trebaju dokazati mogu li skupiti dovoljno ljudi da budu ključan faktor.
Ali bez obzira na sve mislim da je sada pomalo i ovima koji drže glavnu riječ jasno da ni taj vrč više neće moći dugo na vodu, a da se u konačnici sve to ne raspadne, ako se to stvarno ne počne mijenjati. Pitanje je brzina te promjene - nisam optimist. Još nismo dozrijeli za to, a vijeme nam polako ističe.
Nažalost, uz ogroman problem korupcije i neuređenog društva, fali nam i znanja i sposobnosti. I taj problem nije o jučer, ta zaostajanja su višestoljetna. Imali smo jedan period, poslije drugog svjetskog rata, u kojem smo uspjeli po standardu prestići zemlje poput Češke ili Mađarske i tu smo se napuhali i počeli pričat viceve o Česima i njihovim paštetama s kojim dolaze kod nas na more (mada u zadnje vrijeme više ne čujem te viceve). Kada su se oslobodili ruskog utjecaja i komunizma, ti Česi su brzo počeli opet proizvodit kvalitetne i konkurentne proizvode dok smo mi zapeli na pričama o ustašama i partizanima kojom mafija skreće fokus od ekonomskih tema. Sve države imaju mafiju, a kod nas mafija ima državu. I to je posljedica biračkog tijela koje nije sazrelo za demokraciju i ne snalazi se u u ovom novom sustavu i ne kuži kako bi on trebao izgledati. Moramo se promijeniti, slažem se. Samo za to treba prosviječeni apsolutist koji bi vodio narod mrkvom i batinom, mi to sami iznutra teško možemo u kratkom roku izvesti zato je dobro da smo u EU pa da ipak neka pravila zažive i počnu se poštovati.
-
Ja se uglavnom slažem s kolegom naimom. Vlasnik Mamić si želi malo keša za bezbrižnu starost. Ko se sjeća, slično smo vidjeli na Magmi i HG Spotu nekad (s time da su ovi propali što ne kažem da će se ovdje desiti). I pitanje je koja će biti cijena dionice, dividendna politika itd. Ne vjerujem da će cijena biti diskontna, a na našoj burzi ima poprilično diskontnih dionica zato se treba zapitati zašto kupiti Tommy, a ne recimo Mediku, Cros ili neku drugu podcijenjenu dionicu s kojom smo puno više upoznati.
-
Lijepo je čuti malo mudrosti samo nas ovdje najviše zanima kako će se ponašati vrijednosti dionica.
-
Vidim da su optimizam i ogorčenje zašto ne rastemo u naletu. Jer sve se vrača u normalu, a dionice se nisu vratile na svoje pretkoronarne razine. Ja ne dijelim taj optimizam usprkos ovom dobrodošlom stimulansu od EU u obliku besplatnog novca. Do trenutka kad taj novac počne kapat, a neće sve odjednom nego malo po malo i prema nekakvoj dokumentaciji koju treba prvo napisat pa odobrit itd., već će mnoge firme morat stavit ključ brave i mnogo će radnika završit na ulici. Većina dionica još uvijek izgleda jako jeftina jer svi gledamo izvješća za 2019. ili ttm izvješća. Za većinu dionica su ta izvješća prošlo svršeno vrijeme. Iduće godine će ta izvješća izgledati bitno drugačije, a veliki je upitnik kakva će biti u to vrijeme situacija s ovim virusom. Možda će biti dobro, ali rane će biti velike. Ako dođe do novih valova virusa, ne usudim se ni pomisliti što će biti. I ja sam jučer, ni sam ne znam zašto, kupio dvije dionice cros-p-a. Podlegne čovjek optimizmu i zelenilu, bojim se da ćemo poslije izbora gledat crvenilo.
-
nikakve koristi od te dionice..sutra ce biti lom na burzi..dijele dividendu samo kad treba ispratiti clanove uprave i sl..
Ako bude lom, ja ću to iskoristiti za dokup.
-
Ništa nažalost. Možemo se tješiti da će ojačati bilancu i da ćemo imati veći kapital. Čini mi se da im i lova treba za novi logistički centar za koji su raspisali natječaj za kupnju zemljišta u okolici Zagreba. Jel ima ko kakve informacije o tome?
-
Čekamo konsolidirano, za saponiu smo znali da će bolje radit zbog povečane potrebe za dezifincijensima. Vidjet ćemo kako su prošli maraska i kandit.
-
Danas mi je kapnula dividendica od TSHC, nešto će se ipak ušičariti ove godine. Živo me zanima kaj će bit s Medikom po tom pitanju.