1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. komot

Posts by komot

• Razotkrivamo portfelje

• komot
    • October 20, 2021 at 8:36 PM
    Quote from Marin83

Kako bilo 90% odrasle ekipe ima samo minus na tekućem računu, te im je u globalnu neto financijska imovina negativa, a ovi što isključivo dođu do novca nasljedstvom, ti ga vrlo brzo spale i onda hejtaju ZSE.

Treba imati određeni set karakternih osobina da bi akumulirao određeni novac, imao hrabrosti doći na burzu, te bio uspješan na duže staze... velika većina popualcije 90% ili više ima maksimalni domet da radi za nekoga, a taj netko im govori što da rade. Sve više od toga, mozak im počne ozbiljno uskuvavat!

Apsolutno točno, jedino možda nije baš 90 posto nego malo manje po mom mišljenju. Ova ekipa kaj je dobivala stanove od firmi je po mom mišljenju u manjem postotku u minusu. Ispod 45 godina ljudi s kreditima i djecom su uglavnim u banani i to uglavnom iz razloga koje ste napisali. Žena i ja imamo prosječna primanja pa ipak napredujemo solidno. Imamo i vrt i voćnjak, kupujemo na akcijama, kuhamo doma, pravimo zimnicu, ja sam handy man. Uz to imamo i dva auta koja treba održavati, djecu vozimo na aktivnosti, imamo hobije i društveni život i priuštimo si pokoji izlet i 2 tjedna na moru. Nemamo najbolje mobitele, nemamo 300 programa na tv, ne nosimo markirano i ne kupujemo na rate. Nije to sve nekakva velika pamet, samo malo zdravoseljačke logike koja očito fali u ovom društvu. Možda je meni lakše jer sam seljak, ne znam.

• Razotkrivamo portfelje

• komot
    • October 20, 2021 at 1:40 PM

Evo mog porfelja, ipak je tema razotkrivamo portfelje.

JDOS 9,52 %
    VLEN 1,92 %
    CROS2 4,61 %
    MDKA 36,87 %
    PVCM 24,14 %
    SPNV 1,10 %
    TSHC 16,79 %
    CTKS 5,05 %
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• komot
    • October 16, 2021 at 9:26 AM
    Quote from Marin83
    Quote from komot

Malo si razmišljam, ova situacija s inflacijom i kreditima s fiksnom kamatnom stopom. Ima li ovdje stručnjaka da malo obrazlože rizike vezane uz navedeno.

Čini mi se da ima dosta kredita s fiksnom kamatom u bankama.

To su krediti sa fiksnom kamatom su na 5 godina ( ne znam jel itko daje na više),a tih prvih 5 godina rata kredita ti je uglavnom sastavljena od kamate 70%, te ostatak glavnice, tako da banka tu bere maksimalni profit, poslije je kamata promjenjiva...tako što se banke tiče rizika nema.

Evo rba daje na 10 godina 4,6 % efektivno nenamjenski s fiksnom kamatom, supruga je uzela u zabi na 10 godina s fiksnom stopom. Hrpa stambenih je s fiksnom i malom eks na 15 i više godina. Ne bih baš rekao da tu nema rizika za banke. Ako se inflacija otme kontroli bit će plača i škrguta zuba.

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• komot
    • October 15, 2021 at 9:20 PM

Malo si razmišljam, ova situacija s inflacijom i kreditima s fiksnom kamatnom stopom. Ima li ovdje stručnjaka da malo obrazlože rizike vezane uz navedeno.

Čini mi se da ima dosta kredita s fiksnom kamatom u bankama.

• Prilike koje sam propustio na ZSE

• komot
    • October 1, 2021 at 2:02 PM

Zadnje što me boli je kupnja saponije po 200, prodaja po 280, podravka kupnja po 260 prodaja po 410. Još me ta podravka ni ne boli tolko koliko ta Saponija u koju sam stvarno vjerovao da vrijedi višestruko, a zadovoljio se s 40 % zarade. Peveca je bilo po 170 na lopate, meni žao bilo prodat adris da uđem jače, sad bih bio u penziji da sam bio pametniji.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• komot
    • September 28, 2021 at 11:35 PM
    Quote from accountant

Marin83

glede oporezivanja samo dobiti (a ne i već oporezivane plaće):

kako onda zoveš to da je jedna godina bila loša pa imaš velik gubitak

sljedeće godine trgovina je bolja, ostvariš znatnu kapitalnu dobit, koju ne možeš umanjiti za prethodni gubitak?

nije li to onda izravno oporezivanje nečeg čega nema ergo tvoje zarađene plaće?

napominjem: prijenos poreznog gubitka se kod trgovačkih društava priznaje (prenosi) narednih pet godina od godine kad je gubitak nastao

zašto je napravljena (namjerna) iznimka?

ništa to nije novo, u RH ima toliko iznimaka i povlaštenih skupina kod oporezivanja i plaćanja doprinosa koliko valjda ima snaga za lobiranje

samo da spomenem neke:

autori plaćanju upola manje doprinose od 'običnog' drugog dohotka

ako ste član k tome i neke udruge (npr. novinar ili umjetnik) onda vam se i porezna osnovica prepolovi!

ako iznajmljujete sobe na moru ili gradu, možete se kvalificirati kao paušalni platitelj poreza na dohodak pa vam ne treba ni knjigovođa!?

do sada stranac nije mogao kupovati nekretnine kao fiz. osoba ALI to vas nije priječilo da otvorite pravnu osobu /trg. društvo/ i kupite ih koliko vam srce želi

na porez na dohodak od najma umanjuje vam se osnovica poreza na dohodak za 30%

mogao bih nabrajati do sutra koliko tu ima NAMJERNIH rupa u zakonu

plaćaju samo oni koji imaju magareće uši, rekao bih!

nekretnine su posebna priča, možete ih nagomilati stotinu tijekom života i da one samo tako stoje, prazne (npr. ako ste dogovorili plaćanje u kešu bez prijave s najmoprimcem, da mu je jeftinije, pa je nekretnina kao fol prazna), a moglo bi se pravednim porezom na imovinu, u sklopu šire porezne reforme, to lako riješiti

Display More

Svaka čast na postu, pogađa bit. Samo mali ispravak kod olakšice na porez na dohodak od najma Nije 30 već 25 %.

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• komot
    • September 21, 2021 at 1:30 PM

Mnoge od nas bi mogli smatrati ludima, mala je granica. U situaciji kad se nazire visoka inflacija i visoke stope gospodarskog rasta uzimati relativno povoljan dugoročni kredit s fiksnom kamatnom stopom i u domaćoj valuti nije nikako ludost. Pa čak i kako sam hipotetski napisao uložiti te novce u jednu visokokapitaliziranu banku koja redovito isplaćuje visoke dividende i ima stranog vlasnika iz zemlje koja je izmislila bankarstvo. Bila bi velika hrabrost uložiti te novce u Atlantsku. Svi mi koji se ovdje igramo ne možemo ništa sa sigurnošću tvrditi, ali ovdje jednostavna matematika gospodina Darca11 puno govori, on je čak i konzervativno računao. Mišljenja sam da će se bankarski krediti povećavati u idućih 10 godina kako budu rasle plaće i BDP. A sad s druge strane, čovjek može izgubiti posao, oboliti, svašta se negativno može dogoditi u životu, uvijek treba imati neki hedge. Doduše kad čovjeku zaškripi dionice zabe su prilično likvidne i dio se uvijek može prodati.

No ja ću ipak taj kredit uložiti u nekretnine za rentanje, čak sam i nešto Medike teška srca prodao zbog betona.

• komot
    • September 20, 2021 at 10:23 PM

Eto, skužili ste me, to je bio trik post za ispitivanje inteligencije forumaša, pobjednik je prvi koji skuži, bravo, svaka čast!

• komot
    • September 20, 2021 at 2:42 PM

Ma ulažem u beton te novce, ali primjer navodim. Dividenda veća od kamate na gotovinac. Navodim to jer je to u neku ruku zanimljivost. sve u familiji. Prvo ti daju kredit, pa im uđeš u vlasništvo s tim novcima i onda ubireš prihod od dividendi veći nego izdaci za kamate.

• komot
    • September 20, 2021 at 1:19 PM

Evo baš se vratio iz maloprije iz zabe, 200 000 kn uboli na 10 godina.

Jako dobra prilika. EKS 4,8 % - DY 8%, Baš kako je rekao kolega - perpetuum mobile

• Dionice za dugoročno ulaganje

• komot
    • September 18, 2021 at 7:23 PM

Kod nas u Hrvatskoj, ako gledamo povijesno dugoročno, sigurne luke su bile osiguravajuće kuće i banke. Ali možda se vremena mijenjaju ipak.

• komot
    • September 2, 2021 at 10:40 AM

Gledao sam na OTC su ponude na prodaji bile 450 kn. Budući da se vraća na tržište mogla bi se cijena malo povećat. Firma djeluje u neatraktivnoj branši, dionica je nelikvidna i u zadnje dvije godine ne isplaćuje dividendu, pitanje je kako će se ovo divljanje cijene sirovina odrazit na poslovanje, konkurencija je ogromna itd. Unatoč tome kapitalizacija firme je smiješna i dionica je vrijedna razmatranja po nominalnoj cijeni.

• JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

• komot
    • September 1, 2021 at 10:39 AM

Mislim da nećemo još dugo gledati ove cijene. Jedna od najpodcjenjenijih dionica na zse.

• komot
    • August 19, 2021 at 10:29 AM
    Quote from NaBiduAsku

Ja se neću tako s oprezom referirati na Marića nego ću jasno i glasno reći da nam je to najbolji ministar od samostalnosti.

Sigurno da je najbolji, bez dvojbi. Samo nije neka konkurencija: Šuker, Lalovac...

• Best buy

• komot
    • August 11, 2021 at 1:32 PM

Da, Čateks je stvarno jeftin. I prejeftin. Samo ako nastave ovako, a čini se da znaju posao jer im je većina prodaje u izvozu. Znači da su konkurentna firma s konkurentnim proizvodima. Ulažu u istraživanje i energetsku učinkovitost, ceo ima značajnu količinu dionica, sve izgleda dobro.

• Best buy

• komot
    • August 11, 2021 at 10:52 AM
    Quote from hugh

vi ovdje još o pločicama?......radite trbušnjake i pločice će vam biti besplatne......

Oprostite, nije tema.

• Best buy

• komot
    • August 11, 2021 at 10:47 AM
    Quote from Milo
    Quote from komot

Ma tih 200 do 400 je ipak pretjerano, najviše ovisi jel na moru ili u Zagrebu ili negdi drugdi, ja živim 40 km istočno od Zagreba i platio sam prije mjesec dana 60 kn kvadrat, nornalna cijena za ovo područje je 80 do 100. I s tim cijenama se može debelo zaraditi, a s 200 do 400 kn se za 10 godina ide u penziju.

U dalmaciji moraš čekat, i platiti min 200kn ako imaš sreće..

Vjerujem da je tako, ljudi žele prije sezone opremit apartman da im krene nosit novce, ne isplati im se ciganit oko cijene jer više izgube ako im pobjegne sezona nego što će ušparat na majstoru. Ovisi naravno cijena i o kvaliteti izvođača, prijetelj mi je pričao da je platio 100 kn kvadrat u Vrsima kod Zadra, ali da nije baš zadovoljan kvalitetom.

• Best buy

• komot
    • August 11, 2021 at 10:25 AM

Teško je sad to paušalno odredit, može se od 10 do 30 kvadrata bez fugiranja, sve ovisi koliko je brz majstor, o podlozi, o pločicama, koliko ima rezanja. Nije isto nekakvu kuhinjicu odradit ili terasu od 50 kvadrata. Ili knauf zid koji je ravan ili neravan pod gdje treba izravnat s po 3 ili 4 cm ljepila.

• Best buy

• komot
    • August 11, 2021 at 10:06 AM

Ma tih 200 do 400 je ipak pretjerano, najviše ovisi jel na moru ili u Zagrebu ili negdi drugdi, ja živim 40 km istočno od Zagreba i platio sam prije mjesec dana 60 kn kvadrat, nornalna cijena za ovo područje je 80 do 100. I s tim cijenama se može debelo zaraditi, a s 200 do 400 kn se za 10 godina ide u penziju.

• komot
    • August 6, 2021 at 6:56 PM

Sve se čini da svjetlo na kraju tunela nije brzi vlak već svijetla budućnost zse, a ja zapeo u građevinskim radovima do grla. Ne da nemam za dokup već sam pomalo morao i prodavat, šmrc. Ne volim se rastajat od svojih miljenica. Šalu na stranu, zaista mislim da nas čeka 7 debelih godina, plakat ćemo za vremenima kad smo mogli na p/e 5 ili 6 kupovati dionice. Prelit će se optimizam iz gospodarstva i na burzu.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt