1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. komot

Posts by komot

• Ulaganje u solarne elektrane

• komot
    • September 15, 2022 at 6:28 PM
    Quote from plavi05

Moja elektrana je proizvela u srpnju 1,1 MWh i isto tako i u kolovozu. Snaga je 6,1kwh a u vremenu zenita elektrana nikad nije uspjela preći 5 kW.

Zato je trebalo dodat još panela ako ima mjesta na krovu. To što niste preko 5 kW uspjeli doseć možda je povezano i s položajem panela, ako niste čisti jug i nemate dobar nagib, teško je doseći maksimum. Ono što piše na panelu, to je njegova maksimalna snaga, znači kad je kut idealan i sunčane zrake udaraju pod 90 stupnjeva, a to je u stvarnosti jako rijedak slučaj jer i kako se mijenjaju godišnja doba mijenja se i kut upada sunčevih zraka plus utjecaj doba dana. Na ovim krivuljama se lijepo vidi koliko je u stvarnosti kratak vrhunac, a u danima kad je bilo oblačno proizvodnja drastično pada. Još gore će biti prema kraju godine, onda da je i duplo više panela ne bi smetalo. Ne znam zašto projektanti ne stavljaju više.

• komot
    • September 15, 2022 at 4:33 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from komot

Evo ja se javljam kao što sam obećao, SE od 10 kw radi od 01.09. Ugovor s izvođačem sam potpisao 25.05. i trebao je u tjedan dana završit radove. Piknuo sam u najveće govno od čovjeka, lažljivca i prevaranta tako da je skoro došlo do suda. Hepu je trebalo nešto više od mjesec dana da me priključi iako je rok 15 dana. Uglavnom, radi to onako solidno, prema očekivanjima. Ali, za sve vas koji mislite radit SE, stavite više panela nego što je snaga pretvarača, čak i do 50 posto. Jer u neljetnim mjesecima, ujutro i kasno popodne se slabo pribere. Meni je projektant stavio točno 10 kw i to je greška, trebalo je ići barem 12 ili 13 kw.

Da li onda kad je peak i na ulazu dolazi vise nego za sta je snaga pretvaraca predvidjena moze utjecat negativno na vijek pretvaraca, vjerovatno ovisi o kvaliteti pretvaraca valjda je testiran za koja ulazna vrsna opterecenja je dimenzioniran ?

Ja mislim da ne može znatno jer i sami proizvođači pretvarača navode da bi trebali paneli biti cca 50 posto jači u odnosu na inverter. U 9 mjesecu moja elektrana koja je 10 kw tek u malom vremensko razdoblju prebaci 8 kw, a ostatak je znatno slabiji. A tek ostali jesenski, zimski i rano proljetni mjeseci. Po projektu mi prosinac nije niti 400 kwh. Doduše, s obziriom da se pretvarač dosta grije, sigurno je da je za njegovu trajnost bolje da radi na 50 posto ili manje nominale. Samo mislim da je s financijske strane isplativije dodat još 50 posto panela, pretvarač neće isporučivat više od nazivne snage i time se ne ulazi u prekršaj prema hepu, a proizvodnja je značajno veća, treba uzet u obzir da i efikasnost panela pada s godinama.

Files

pasted-from-clipboard.png 138.03 kB – 0 Downloads

• komot
    • September 14, 2022 at 10:25 PM

Evo ja se javljam kao što sam obećao, SE od 10 kw radi od 01.09. Ugovor s izvođačem sam potpisao 25.05. i trebao je u tjedan dana završit radove. Piknuo sam u najveće govno od čovjeka, lažljivca i prevaranta tako da je skoro došlo do suda. Hepu je trebalo nešto više od mjesec dana da me priključi iako je rok 15 dana. Uglavnom, radi to onako solidno, prema očekivanjima. Ali, za sve vas koji mislite radit SE, stavite više panela nego što je snaga pretvarača, čak i do 50 posto. Jer u neljetnim mjesecima, ujutro i kasno popodne se slabo pribere. Meni je projektant stavio točno 10 kw i to je greška, trebalo je ići barem 12 ili 13 kw.

• CTKS (ČATEKS d.d.)

• komot
    • September 14, 2022 at 4:22 PM
    Za hrvatsku vojnu industriju ukrajinsko bojište najvažnija je pozornica: ‘Prodaje se sve što se može u golemim količinama’
    www.poslovni.hr

Piše da ima posla za Čateks.

I mene je strah tog poskupljenja struje, valjda će uspjet kroz cijenu outputa kompenzirat povećane troškove.

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• komot
    • August 10, 2022 at 9:54 PM

Danas mi je ovaj kodt vratio portfelj u ovogodišnji plus, ako ne računamo dividende. Još kad bi neko opalio jednu dionicu medike po asku, bilo bi sasvim solidno za ovakvu godinu.

• komot
    • August 10, 2022 at 2:21 PM

Agresivni prodavač je svoje ispucao i sada se cijena vraća u normalu. Kad više nije bilo udaranja po bidu, muhamed će k brdu.

• Porez na nekretnine

• komot
    • August 4, 2022 at 11:43 PM

Na žalost, između ostalog, i naš porezni sustav koji smiješno oporezuje paušalce u odnosu na sve ostalo, a i sam porez na nekretine koji ne postoji, hotele na obali koji 2-3 mjeseca imaju pravu popunjenost stavlja u upitnu situaciju. A i da nije porezni sustav takav kakav je, opet gledam svog kuma koji je 1 000 0000 evra uložio u apartmane koji mu nose 80 000 evra prihoda. A gdi su režije, amortizacija, čistačice, zahebancija, kvarovi i sve ostalo. Tih 5 posto roi je jadno, a da ne velim kolke je probleme imao kod izgradnje s majstorima i koliko osobnog angažmana. Jadna je zemlja koja se oslanja na turizam kao glavnu djelatnost. Priča mi da mu čistačice na crno uzimaju 200 kn/sat i da ih ne zanima rad u hotelu uopće jer na crno puno više zarade. Turizam je naša blagodat, ali ne treba se zavaravati, spori je tu povrat.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• komot
    • July 28, 2022 at 11:27 AM
    Quote from Zlatek
    Quote from komot

Ima jedna stvar koja dugoročno u meni budi sumnju u perspektivu sektora u Europi. Naime, ova odluka o elektrifikaciji automobila jako ide na ruku kineskim proizvođačima koji sve više dostižu kvalitetu europljana, a po cijeni su prilično konkurentniji. Evo ja uzeo Daciu iz Kine, uvozi se već više solidnih modela baš kineskih proizvođača, a kroz nekoliko godina nas možda preplave. Oni imaju sirovinu za baterije, imaju radnu snagu, a imaju i znanje. Bez carina će se biti teško.

Dacia ti je rumunjska

Električna Dacia Spring se radi u Kini, informirajte se malo.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• komot
    • July 27, 2022 at 6:46 PM

Ima jedna stvar koja dugoročno u meni budi sumnju u perspektivu sektora u Europi. Naime, ova odluka o elektrifikaciji automobila jako ide na ruku kineskim proizvođačima koji sve više dostižu kvalitetu europljana, a po cijeni su prilično konkurentniji. Evo ja uzeo Daciu iz Kine, uvozi se već više solidnih modela baš kineskih proizvođača, a kroz nekoliko godina nas možda preplave. Oni imaju sirovinu za baterije, imaju radnu snagu, a imaju i znanje. Bez carina će se biti teško.

• JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

• komot
    • July 25, 2022 at 10:59 PM

Istina, možda padne još niže. Ovo je po meni jako dobra prilika za kupnju, firma se u konkurentnom i zasičenom sektoru prilično dobro razvija u kontinuitetu, a dionica je vrlo jeftina. Jedina opasnost ovdje su možebitni kosturi iz ormara i vlasnici koji se baš ne čine anđeli. Sve ostalo mi izgleda bomba.

• MDKA (Medika d.d.)

• komot
    • July 21, 2022 at 5:24 PM
    Quote from deny_09

Bas me zanima videnje kolegice I7 na predmetno izvješće....🤔

Ne znam za kolegicu I7, ja nemam zamjerki. Ovu dionicu treba čuvati kao obiteljsko srebro.

• komot
    • July 20, 2022 at 9:07 PM

Nisam pratio trgovanje pa sam možda u krivu. Ponekad se desi da netko ko se baš ne kuži u burzu jednostavno ode u banku i veli službenici na šalteru da proda neki broj dionica i ova jednostavno prosuje po bidu sve. Ovo danas mi tako izgleda, mada s obzirom na ex dd čini se da ipak nešto zna o dionicama. U svakom slučaju jako čudno trgovanje. Da imam slobodnog keša kupio bi ovo što se prvo nudi na asku.

• komot
    • July 20, 2022 at 3:35 PM

Ako je samo ex dd razlog, brzo ćemo se vratit natrag. Vidjet ćemo što kaže izvješće.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• komot
    • July 19, 2022 at 12:56 PM

Pa u statičkim uvjetima možda bi bila realna. Svi ovdje očekujemo da će uslijed prelaska na obnovljive izvore i nearshoring ova firma kontinuirano rasti kao što je i dosad, a takve se skuplje plaćaju.

• komot
    • July 15, 2022 at 12:50 PM

I evo novih 50 komada na asku, možda sam se požurio. A kad mi je danas zadnji radni dan, na moru nemam kompjuter.

• komot
    • July 15, 2022 at 12:36 PM
    Quote from kristofer

Mislim da nije problem u izviješću ili poslovanju društva,a što se može zaključiti iz stanja ugovorenih poslova.Jednostavno imamo agresivnog prodavatelja u kombinaciji sa potencijalnom recesijom i visokom infacijom u SAD-u. U takvom okruženju cijena dionice može biti i duže vrijeme na niskim multiplama ,ali kad tad će doći na svoje.Istinski dugoročni ulagači kojima novci ne trebaju sljedeće dvije -tri godine će sigurno profitirati.Znam da je to za mnoge na ovom forumu prava vječnost.

Nagovorili ste me, evo lupio 20 komada po asku upravo. :)

• komot
    • July 14, 2022 at 7:21 PM

U procesu sam potpisivanja ugovora s opskrbljivačem. Jel netko istraživao koji je najpovoljniji?

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• komot
    • July 8, 2022 at 1:32 PM

I ja volim mir, i biti barem dvije godine u dionici. I ovaj adris mi je svojedobno bio okosnica portfelja, kao stup sigurnosti. Dividenda, jaka bilanca, diverzificirane djelatnosti, ulaganja itd. Sve to i danas stoji, ali od 2016. godine do sada dionica stoji na mjestu, od ogromne imovine i hrpetine zaposlenika neto dobit jako slaba. Imam osječaj da gazda Vlahović čisto iz svojeg osječaja važnosti i preseravanja ulaže u projekte poput Marjana koji će progutati hrpetinu novaca i čekat čemo 5 do 10 godina da se izgrade. Supruzi sam svojedobno sugerirao da proda svojih 30 dionica adrisa i kupi jednu Mediku, takav je bio odnos u vrijeme. Nije me poslušala jer je adris kakti sigurnost i likvidnost, sad te dionice vrijede 12 000 kn, a medika 29 000 i još je obilne dividende isplaćivala. Svaka mu čast, ali nisam više oduševljen tom firmom kao nekad.

• komot
    • July 1, 2022 at 2:57 PM

Ima vidio sam čovjek u zagorju i auto na drva, tolko se bude dalo uvijek ukrast. A imam i nešto privatne šume. :)

• komot
    • July 1, 2022 at 2:13 PM
    Quote from plavi05

Naši birokrati su zagadili priču o solarnim elektranama, a iz prve ruke to je u usavršena tehnologija koja je extra isplativa, samo je zagađena nepotrebnom projektnom dokumentacijom i različitim preprekama koje radi HEP. Svaka kuća bi je trebala imati, a u Dalmaciji je moguće i besplatno grijanje zimi, a što se tiče ugradnje to je usporedivo sa montažom klima uređaja, meni je ekipa postavila solare za 3 sata ali mi je HEP dao dozvolu za rad za 3 mjeseca od montaže, pravo da podignem osigurač za rad elektrane.

Evo i ja montirao panele za 10 kw elektranu prošli tjedan, ne mogu završit majstori jer im je prevruće na tavanu. I za električnu daciu dobio poticaje. Pa ako moje nelikviduše razočaraju, valjda sunce neće.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt