1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. marrad

Posts by marrad

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• marrad
    • October 29, 2025 at 9:54 AM
    Quote from All

Ne bih vam želio kvariti raspravu, ali jel netko od vas siguran da će odluka biti isplacivanje dividende ? I ako zna da li zna kolliki dio dobiti ce se isplacivati ?

Mislim da malo tko osim Uprave i top managementa zaduženog za financijski dio poslovanja može biti siguran, nama ostaje jedino nagađati :)
    Ono što se da iščitati iz izvještaja je da se stvaraju preduvjeti za to - poslovanje YoY je značajno bolje, većina značajnijih ulaganja povezanih s novim projektima je realizirana u prethodnim godinama a refinanciranjem duga je oslobođeno 9.4 milijuna eura inicijalno planiranih za ovu godinu. Dodatno, EAPS rastura, imaju popriličnu količinu novca na računu i kako je napisano u izvještaju, "nakon uspješno provedene obnove strojnog parka u prethodnim godinama, kapitalna ulaganja ponovno su na nižim razinama i iznose svega 0,3 milijuna eura".
    Pitanje je kako će ići isplate dividendi na relaciji EAPS - AD Plastik te što kažu planovi za iduću godinu. Istina je da se dividenda nije isplaćivala duži period tako da možda dolazi vrijeme da se i to promijeni.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• marrad
    • October 29, 2025 at 6:29 AM
    Quote from mikromakrto

Viđao sam svakakvih računovodstvenih akrobacija, ali još nisam naišao na ovo... U svim fin. izvješćima od Q1 2024 do ovog zadnjeg, stavka novca u bilanci i u CFu nije ista?!

U zadnjem nekonsolidiranom izvješću, bilanca kaže da su 2025. započeli s 3.046.020 €, a polugodište završili s 3.155.330€, odnosno blagi porast novca od 109k€. Istovremeno, CF kaže da su godinu započeli s 2.044.031 €, završili polugodište s 3.155.330€ (kao i u bilanci), uz porast novca od 1.111.299€ za pola godine??

Ima li tko objašnjenje za nemalih milijun eura razlike, a i za sami način ovog prikaza? Ista stvar je u i konsolidiranom izvješću. Išao sam i u povijest, sve je bilo OK do Q1-24 kad kreću ove akrobacije.

Jer osim neke žestoke pogreške u exceličarenju ekipe u financijama, ja ne znam za drugo objašnjenje pa bih volio naučiti nešto novo ako mogu...

Pozdrav svima!
    Nakon dužeg vremena praćenja foruma sam se konačno odlučio pridružiti :)

Uvjeren sam da popriličan broj stručnih ljudi radi na izvještaju te da su htjeli raditi akrobacije, sigurno ne bi to izveli na ovakav način. Odgovor na pitanje se da vrlo lako iščitati iz integiranog godišnjeg izvještaja za kojeg smatram da je među kvalitetnijim izvještajima na našoj burzi.

Navedena razlika u novcu i novčanim ekvivalentima u bilanci i CF se javlja od FY23 izvještaja a ne od 1Q24. Radi se o prekoračenju po računima što je vidljivo u bilješkama 28 i 36 u nekonsolidiranom FY23 izvještaju, odnosno bilješkama 27 i 35 u nekonsolidiranom FY24 izvještaju.

Novac i novčani ekvivalenti se prikazuju u bruto iznosu u bilanci - prekoračenja po računima spadaju pod kratkoročne obveze dok se isto u CF netira. Ovaj način prikazivanja je vjerojatno nastao savjetom revizora s obzirom da se javlja od revidiranog izvještaja za 2023 godinu.

Iz bilješke 27 vidimo da je iznos prekoračenja na kraju 2023 608k dok je u bilješci 35 vidljivo povećanje istih u 2024 za 396k što ukupno daje 1.001k razlike u BS i CF stavci novca.

Nadam se da sam pomogao :)

1. Privacy Policy
  2. Kontakt