https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…-20201014/print
mozda da moderator napravi novu temu na temu etf-a
Bili smo vec pisali o tome pa je otvorio temu - ETF fondovi
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…-20201014/print
mozda da moderator napravi novu temu na temu etf-a
Bili smo vec pisali o tome pa je otvorio temu - ETF fondovi
Pratim kak su me na vise papira natrpali!
Ajmo vidjeti koliko za oporavak vremena treba.
+ Igh, dlkv, ingra
To su sve perjanice hrvatske burze i svjetskih fondova!!!
Inace, udjelili su mi ATPL po 180kn. Znao sam da nalog stoji ali nisam imao osjecaj da ce proci.
Može li tko na Seebiz?
Ne mogu, ni jucer ni danas..
Posluzitelj im radi no crko im je CMS. Ukratko, ili im je netko provalio u sustav ili je netko od administratora odlucio pobrisati sve.
Ne zna. Nagađa jer je količina na asku veća od 1000 komada pa očito pretpostavlja. Iako naravno uvijek može biti vise naloga u pitanju.
Kolicina na asku od 1056 komada je od dva naloga. I djeca koja se igraju web programiranjem znaju ponekad napraviti nesto dobro. Nazalost, to je sitna kap upotrebljivosti u moru nepreglednosti.
|
ok, znači upristojili su se
hvala!
Nema to veze s pristojnoscu. Svi unutar EU su presli na SEPA placanje pa su morali ujednaciti naknade.
No zato su sve ostale naknade vecine HR banaka poprilicno narasle u zadnjih godinu dana. Mora se zaraditi dividenda.
znaci li to da ce taj fond da bi imao udjele u tim firmama sad ici u kupovinu?? odnosno vjerujem da ne... zanima me kako to funkcionira?
Ne bas. Ovdje je to poprilicno dobro objasnjeno pa da da ne izmisljam hladnu vodu.
QuoteThe genius of ETFs is that they have a mechanism designed to keep the share price very close to its NAV. It's called the arbitrage mechanism.
When an ETF sponsor, i.e. a fund manager or ETF issuer, wants to create new shares of an ETF to meet increasing market demand, it goes to an authorized participant (AP) who will then acquire the securities that the ETF wants to hold. Usually, APs are market makers or large financial institutions that trade on the exchanges.
Once the AP has bought the shares in the same proportion as the underlying index, it will deliver those to the ETF sponsor in exchange for an equivalent value in ETF shares called creation units (their net asset value or NAV). These creation units are formed in blocks of 50,000 or 100,000 shares. The AP or market maker can then resell those shares to investors who want to buy the ETF.
The redemption process works in reverse. When an ETF sponsor wants to reduce the number of ETF shares on the market, the AP will buy those ETF shares in the market and deliver them back to the sponsor in exchange for the same value in underlying securities.
Bitno je primjetiti da je InterCapital vec MM na dijelu dionica za koje osnivaju fond na nasem trzistu. To im uvelike olaksava posao oko pokretanja kao i smanjuje troskove odrzavanja. Takodjer im daje neke prilike na ovom plitkom trzistu za koje su vani potrebne potpuno drugacije kapitalizacije.
Lansiramo prve domaće ETF-ove, fondove kojima se trguje na burzi
QuoteKompliciranog naziva (InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF i InterCapital SBI TOP UCITS ETF), ti će fondovi imati dvije klase udjela. Klasa A izražena je u kunama, a klasa B u eurima te je prva uvrštena na Zagrebačku, a druga na Ljubljansku burzu. Oba fonda će biti izložena dioničkom tržištu u omjeru ne manjem od 90 posto neto imovine, pri čemu će jedan fond replicirati CROBEX10tr dok je investicijski cilj drugog SBI TOP, što znači da se imovina ulaže isključivo u dionice u sastavu tih indeksa. Indeks CROBEX10tr čine dionice AD Plastika, Adrisa, Arena Hospitality, Atlantica, Ericssona Nikole Tesle, HT-a, Končara, Optime, Podravke i Valamara, odnosno dionica s najvećom free float tržišnom kapitalizacijom i prometom.
U SBI TOP su dionice Krke, Petrola, Zavarovalnice Triglav, Pozavarovalnice Sava, NLB-a, Telekoma Slovenije, Luke Koper, Cinkarne Celje, KD Groupa, Unipra i Intereurope. Troškovi fonda iznose od 0,6% do 0,8%, ovisno o njegovoj veličini, a mali investitori mogu kupiti fondove na Zagrebačkoj burzi putem brokera.
Imao sam neki spurius da ce to tako ispasti no nisam htio kvariti veselje. Takvi izvjestaji se rade po narudjbi za unaprijed poznate klijente. Malo procisceni i kastrirani se znaju pustiti u daljnju prodaju no to je vise - prodajem ali radije nebi.
Nije to namjenjeno ako nemas par desetaka milja kojih god novcica na racunu.
Samo mi ostali ne mozemo.
Mozda se nisam do kraja izjasnio. Ono sto sam htio napisati je da bi kratka prodaja bila idealna za fondove u smislu da je svi mozemo putem brokerskih platformi koristiti. Da imamo opciju posuditi od njih uz naknadu dionice do nekog datuma. Da bi njima u interesu bilo da mali ulagaci imaju tu opciju na raspolaganju. A ne samo oni medjusobno.
Jer, da se ne ponavljam, zaraduju i na kiselim dionicama a ne samo na svjezim.
Slobodno mi recite da sam glup, ne bi bilo prvi put. No ne bi li kratka prodaja bila idealna za fondove na ovako plitkom trzistu?
Prvo zaradjuju na posudbi jer im te dionice ionako skupljaju prasinu po racunima. Onda se rade prometi, kojima se lova mozda ne vrti preko njih no svejedno moraju manje klikati misem jerbo im ostali rade promet. I onda, kao slag na kraju, imaju dovoljno love i poluga da nakon sto okolo posude koju dionicu, lijepo odrzavaju trziste da moras od njih kupiti da bi im vratio.
Win-win-win. Osim za male.
Eh da, i margin krediti. Sigurno mogu doci do barem generalnog uvida u kolicine istih. Tu se sigurno krije jos koji win.
čini se da se, uz monetarno, sad i društveno vraćamo u doba Velike depresije.
popijte još koji stiff drink dok još možete
Svi pokusavaju uvesti novi "lockdown" bez uvodjenja istoga. Tako da ocekujem jos takvih izmisljotina indirektnog pritiska na pucanstvo da ne baulja po vani bez razloga.
Izrael je jedini do sada uveo kompletno zatvaranje. Europa ce se morati snaci ovakvim metodama.
Kod pracenja primjetiti dvije stvari. Od navedenih, zapravo je samo jedna donekle "tech", ostale tri su redom logistika, marketing i marketing. Zatim primjetiti da je AT&T danas osjetno veci nego prije komadanja.
Gore od ovog tesko da moze biti.
Sigurno moze jos gore. Samo se takodjer nadam da nece.
No ako je istina da je ovo trenutno ciscenje pokrenuto izvana radi nove transe EU love, bojim se da nas ceka jos koja kratkorocno losa vijest. Jer ta lova nece stici bez barem papirnato odrezanog jos kojeg gepek bankara.
Upravo je prošla blok transakcija od 30.100.000,00 kuna na redovnoj dionici ADRS.
Proslo je to jos ujutro. Dvije transakcije po 50k i 20k komada. Moraju fondovi malo dici prosjek prometa radi svojih placa pa se tu i tamo klikne kojim misem.
Kasnije je lakse otici na rucak.
Dva nova izdanja
Danas je proslo nesto tog Visa po 10kn. Nije mi bilo jasno sto je to ali imam drugog posla pa nisam ni gledao dalje.
Zanimljivo da nam kapaju samo turisti po burzi. Zadnje je takodjer dosao hotel i pivo, al to je tak ista bransa.
Sad gledam, obzirom na strasan promet danas od 2 kile kuna mislim da odmah moramo otvorit podforum za Visove.
Zbilja je vrijeme za ovo ugasit ili spojit sa Ljubljanom. Mozda i samo spajanje unese dasak zivota. Sanjat je uvijek lijepo..
Nikakvi rokovi se ne spominju ali ovo je vaznije pitanje od Vize koju dobijes na lijepe oci ako odes tam koji put vise.
Sporazum o dvostrukom oporezivanju
QuoteVizni režim, ali i dvostruko oporezivanje hrvatskim poduzetnicima godinama otežavaju pokretanje poslovanja u SAD-u, ali i američka ulaganja u Hrvatsku. I pitanje tog drugog sporazuma moglo bi uskoro biti riješeno, u cilju daljnjeg "jačanja ekonomske suradnje između dvije zemlje", rekao je prvi čovjek State Departmenta.
"Vjerujem da će sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja biti zaključen, sada možemo izmijeniti nacrte, a to je vrlo dobar znak. Postoji puno toga zajedničkog i vjerujem da će on biti završen".
možda se meni samo čini, ali bih rekao da mi ovo više liči na pravu Klupsku igru, obzirom na sastav igrača koji se često mogu vidjeti zajedno, a selektor mislim da je jedan pravi gospodin što sjedi u sjeni VIP lože i nadgleda igru, te po potrebi mijenja ili izbacuje igrače kako bi Hrvatska izgubila s što većim rezultatom
Osim ako ovo nije jos jedna sanaderovska prica. Vrlo vjerojatno pritisak na smjenu izmorenih igraca dolazi izvana, jer se ocekuje friska lova pa su potrebni novi igraci u igri radi raspodjele navedene.
A da ne spominjemo selektora koji dalje cilja visu ligu nakon sto zavrsi sezona u postojecoj.
crkla nam je burza, nema ni pretakanja iz šupljeg u prazno jel jednostavno nemamo ni minimum likvidnosti.....
Ha, pa nemoj tako. Mi barem imamo neki minimum. Ovi tamo japanci neuki neznalice sarafe jedan server cijeli dan. Da je to kod nas mi bi barem popravili za trgovanje od pola 4 do 4!
Meni ovo zvuči kao dobar hip-hop
Jump in jump out
Djecji pjesmuljak taman na nivou nase ZSE.