95% malih investitora je slijepo, ne razumije igrače na tržištu, vodi ih pohlepa, i pozivi frendova ("jel znaš koliko sam u plusu"), praksa je dosad pokazala da kad je ovakav ulet malih ulagatelja da je to zadnji krug prije crasha, no KOEI je specifičan. Firma je odlična, posluje sjajno, valuacija je i dalje više nego korektna, ali postoji višak likvidnosti koji se mora riješiti radi zakonskih ograničenja, to nije stvar hoću/neću, već se mora. + ako se i riješi taj višak, na višim cijenama opet se javlja novi višak, i tako ukrug.
Tržište ne može primiti svu tu količinu, usprkos ovoj trenutno povećanoj likvidnosti (i još prodaje krivi mirovinac koji daje likvidnost!) ali, svima je dobro, svi su u plusu, excelice se zelene ... ali bili su i krajem ožujka na 550 pa je bila tarapana do 390, tada je dosta ljudi imalo i margine, vjerujem da ih ima i sad.
Naravno, teško je biti prorok kad ideš kontra trenutnog smjera, ali ok.
ovo će biti moj zadnji post na ovu temu, da se ne ponavljam.
KOEI u zadnjih 5 godina raste približno 52% godišnje. Meni je to dosta. Ne vidim razloga za crne prognoze. Pretpostavljam da su i u tih zadnjih 5 godina fondovi koji put balansirali portfelj. KOEI je rijetka dionica kod koje ne moraš biti toliko pažljiv kad ćeš ući. Samo strpljiv moraš biti. Možda vam toga malo fali. KOEI je jedna od dionica gdje nestrpljivost ne pomaže.
Maknut ću crnilo dio..
KOEI-u za puno otključanje vrijednosti treba fond kao ovaj Norges, koji nije opterećen dnevnim promjenama cijena i odljevom sredstava da uzme taj višak likvidnosti od 50 - 100 milijuna €, drže trenutno samo 3 dionice sa ZSE (Adris, Atlantic, Valamar), 16 milijuna € zajedno, nikad manje. To sugerira koliko "Liga prvaka" drži do našeg tržišta. Nekada su imali i 12-13 ZSE kompanija u portfelju.
Recimo, imaju industrialsa u portfelju čak 42 milijarde € (!) u Evropi, ali ništa od KOEI.
A jesu li ikada imali KOEI u portfelju ? Pa jesu, zadnje 2015 :), https://www.nbim.no/en/investments…tments/equities čitavih 350,000 € tad su ga i prodali, no i to je nešto + možda su i promijenili mišljenje pa kupili nazad.
Objave su im uvijek s krajem prethodne godine pa ne možemo vidjeti trenutno stanje, ako netko ima broj od nekog (O)lafa portfolio managera, recimo Krule da ga nazove: o Lafe, slušaj vamo..