Na trenutnoj razini cijene 570 €, 2 mirovinca moraju prodati ukupno 50m € (cca 88,000 kom!) samo da zadovolje zakonski limit, ako bi otišla na 600 onda 80m € (130,000 kom). Moraju. Osim ako ne izglasaju neku izmjenu trenutno važećeg Zakona. Gdje je donji nivo izlaska iz tog prekršaja? Trenutno, za jednog mirovinca 500 a drugog 490 €.
Jesi to računao preko NAV-a? Koliko ja znam, ne smije im iznos u poziciji prijeći 5% NAV-a. Ako misliš da još uvijek usklađuju, malo se je to odužilo. Ako bi bilo po tvojem, to će usklađivati do kraja godine.
preko NAVa da. Ne da mislim da još uvijek usklađuju, nego to rade svakoga dana, i ne mislim da će raditi do kraja godine već na krajnji određeni dan (recimo da je to 10.10) moraju biti usklađeni s krajnjom cijenom ispod limita. Dakle, na taj dan cijena može biti i ispod 500 da se limit resetira.
I dan kasnije, opet u prekršaj za idućih 6 mjeseci, osim ako netko ne otkupi taj višak, zasad je bilo nekoliko sramežljivih blokova, a najveći je bio od AZ mirovinskog fonda - realnost za nelikvidne burze.
Tesko ce fondovi tolike iznose prodati preko nase burze. Taj "visak" ce morati ici preko vecih blok transakcija.
Smisao toga da se mirovinski fond rjesava dionice na kojoj se ovoliko zaradjuje apsolutno ne postoji. Udjeli u 2. stupu, umjesto da vrijede vise, ce vrijediti manje. Svi znamo koliko su mirovinci profulali s ulaganjima. Jedno pogode i onda se njega rjesavaju...
smisao je u diverzifikaciji.