vjerojatnije od Erste Plavog B fonda
Posts by Hawk Tuach
-
-
Zna li se tko je kupovao u blokovima u srijedu?
Ja ne znam,mislim da će sutra bit vidljivo
kupac nije iz dosadašnjeg top 10, dionice jesu proknjižene.
Očito je raspeglano na više računa što je moguće ako se radi o npr društvu koje upravlja s više zasebnih fondova pa se potrefilo da nijedan ne upadne u top 10.
-
prošla 4 bloka i nitko ništa? Ovo je sjajna vijest za tržište po cijeni 650 i još ako će se vidjeti tko je kupac ovih 21 milijun €..
Možda sad prosipa još po 650 i na redovnom tržištu.
rekao bih da su se uskladili i kupili mjesec-dva vremena, tako da osobno ne očekujem daljnju prodaju od njih na ovim razinama. Naravno i ostali se mogu uključiti na strani prodaje. Vidjet ćemo koji novi/stari kupac je kupio kroz koji dan.
-
prošla 4 bloka i nitko ništa? Ovo je sjajna vijest za tržište po cijeni 650 i još ako će se vidjeti tko je kupac ovih 21 milijun €..
-
Trenutak istine za KOEI. do 50,000 kom na prodaju od PBZ CO u rasponu 640-720, ponude minimalno veličine blok transakcije.
Ako se proda, sjajno..
-
kakva teh analiza na fundamentalni garbage? Koju intrizičnu vrijednost kriptovalute imaju? Stvaraju li dodatnu vrijednost, imaju li moć kreiranja dividendi bez porasta cijene i može li se predvidjeti kreiranje novčanih tokova? Dakle, sve se svodi na teorem veće budale neovisno o horizontu ulaganja. I da ne spominjem koliko je volatilno da bi ikada zaživilo kao valuta, samo to je oksimoron do neba.
a ljudi to puše jer kao i sa religijom, obavijeno je velom magle a mozak maglu ne može racionalno sagledati.
To što je u pitanju magla, ne znači da se time ne može trgovati.
I fiat novac je magla, pa ipak radiš za njega.od kad je čovjek ispuzao iz pećine svaki lovac u mutnom prvo što radi je buši povjerenje u sustav. Povijest se ponavlja u ciklusima, i dok je budala bit će i prodavača magle.
I da se razumijemo, nisu kriptovalute jedina besmislica. Tu su i satovi, slike, memorabilija itd.
-
kakva teh analiza na fundamentalni garbage? Koju intrizičnu vrijednost kriptovalute imaju? Stvaraju li dodatnu vrijednost, imaju li moć kreiranja dividendi bez porasta cijene i može li se predvidjeti kreiranje novčanih tokova? Dakle, sve se svodi na teorem veće budale neovisno o horizontu ulaganja. I da ne spominjem koliko je volatilno da bi ikada zaživilo kao valuta, samo to je oksimoron do neba.
a ljudi to puše jer kao i sa religijom, obavijeno je velom magle a mozak maglu ne može racionalno sagledati.
-
Svaka čast prodavaču, znači svjesno ide gubiti 6-7% u odnosu na ono što je prije koji tjedan kupovao u IPO-u po 20,20 Eur ??
Ili bih ja rekao da se pokušava izvući jeftino od manjih pa onda podići cijenu i nastaviti normalno trgovanje tamo bar oko 25 Eur, što je bila gornja granica IPO-a.
Pitaj mirovince zaštoj su prodavali Končare i ovo kupovali....pa sad vjerojatno i prodaju sa "negativnom" zaradom?....a znate zašto?..pa zato jer to nije njihova lova i mogu je spaljivati kako hoće na ovom zatvorenom i nelikvidnom tržištu uz amen Hanfe i politike.
prodaju Kočar jer im to regulativa nalaže obzirom na % imovine koji imaju uložen u KOEI. Ili da pitaju forumaše za dopuštenje ?
-
sad vidim da naslov ovog Threada sadrži riječ ulaganje
... bolje bi bilo da piše laganje ili špekuliranje. Kakvo crno ulaganje u maglu ... -
hmmm, drž'te gaće

-
Znate što, nikad se ne zna. Meni se isto čini nevjerojatno, ali vidite da nakon dobrog izvještaja cijena pada na 660€. Nije mi jasno što su ljudi očekivali u izvještaju pa da tržište ovako reagira. Mislio sam da se nećemo spuštati ispod 700 nakon q3, pogotovo zato što sam računao da fondovi neće izlaziti u ovom periodu.
po meni nije to trziste reagiralo nego fond. 2 milje prometa ne naprave trejderi nego fondovi u prekoracenju.
ovako puno manjih transakcija primarno rade mali investitori, jučer najveća transakcija imala 200 kom.
U dionicu je ušlo puno početnika, hoštaplera i sličnih ljudi vođenih gramzivošću i zavisti nad susjedom, frendom od kojeg je čuo da je zaradio na Končaru, o kojem zna da je poginuo u WW2 i da rade neke turbine i frižidere.
Ovakve oscilacije cijene su očekivane.
-
znaju forumaši tko prodaje KOEI i koliksu masu dionica su prodali u zadnjih godinu dana...to je popriličan broj dionica...na tu informaciju je bilo postova koliko, 100, više od 100...ko zna...
a tko kupuje? tj. načelno tko je kupio tu masu prodanih dionica u zadnjih godinu dana?...
ili to nije važna informacija za procjenu gdje bi mogla cijena..
za 17-20 € kupite CD od SKDDa i radite usporedbu
-
Display More
Ovaj puta mi izgleda kao da to ide još dole.
Čini mi se da smo pri kraju istresanja Plavog, barem na cijeni 640 EUR.
Prema zadnjem vidljivom stanju imaju 307.389 komada dionica dok je imovina fonda na 3.806.764.749,00 EUR.
5% te imovine je 190.338.237,45 EUR i kad se to podijeli sa cijenom 640 EUR, dođemo do granice od 297.403 komada kako bi bili unutar limita. To je nekih 9.986 komada razlike.
S obzirom na promete zadnja dva dana, dobre su šanse da Plavi samo što nije doesgnuo granicu, tako da bi vrlo skoro mogla uslijediti pauza u rasprodaji.
U svakom slučaju, ako se ne bi dogodilo nešto iznimno sa imovinom fonda, cijena ne bi trebala ići niže što se njih tiče.
a 20,000 od PBZ CO? Što s njima?
-
PBZ mirovinski fond za par dana ulazi u "silent period" i neće više smjeti prodavati jer je njihova zaposlenica Rosa Marić u nadzornom odboru.
Tako da će cijena opet porasti.
isto vrijedi i za Erste Plavi
-
Možda OTP fond zna da je ovaj IPO napravljen da Pipunić dođe do love za kupnju Zvijezde a vi to ovdje komentatori možda ne znate

ovo je nažalost praksa OTPa da ovako udara po pozicijama kad rade rebalans portfelja.
-
Display More
Apsolutno je rasla jer su mirovinci pauzirali prodaju, vjerojatno krivo interpretirate podatke iako teško je upratiti vašu logiku. Pripomoglo je i zaustavljanje prodaje AZ fonda za dobrovoljne fondove.
PBZ CO OMF – KATEGORIJE B
Broj dionica na dan:
4. 9. 379568 - zadnja cijena KOEI 574
5. 9. 376506 - zadnja cijena KOEI 614
8. 9. 370580 - zadnja cijena KOEI 682
9. 9. 363840 - zadnja cijena KOEI 690
10. 9. 363840 - zadnja cijena KOEI 708
15. 9. 363511 - zadnja cijena KOEI 694
Kako ti objašnjavaš manji broj dionica od 4. 9 do 9. 9. u danima kada je cijena skočila s 574 na 690 €?
Manji broj dionica po tvojoj logici znači da nisu prodavali?
Končar, mirovine i transparentnost: što ih povezuje? – Arhivanalitika
"na dan 31.12.2024. četiri OMF-a držala su oko 562 milijuna eura vrijednih dionica Končara po cijeni od 444 eura po dionici. To je činilo oko 2,7% ukupne vrijednosti portfelja za sva četiri OMF-a kategorije B, dakle manje od 5%. Neravnomjeran raspored dionica među pojedinim fondovima i razlika u ukupnim veličinama fondova kategorije B doveli su do toga da je limit od 5% već tada prekoračen u dva manja fonda – Ersteplavom i PBZ CO-u (u kategoriji OMF B).
Dva spomenuta OMF-a smanjili su količinu dionica u portfeljima za 12 odnosno 13% u odnosu na 31.12.2024., što je dalo iznimnu likvidnost burzi. Međutim cijena dionice KOEI je do 10. rujna narasla oko 60%, sa spomenutih 444 na 708 eura po dionici.
Prema tome, dionice KOEI u dva obvezna mirovinska fonda i dalje čine više od 5% neto vrijednosti imovine, a rast cijene od oko 60% u dosadašnjem dijelu godine uistinu je bio izniman
Sve veći interes mnoštva ulagača među kojima su se, navodno, pojavili i strani ulagači, nije posljedica hypea, kako to tumače površni promatrači, nego sve boljih poslovnih rezultata. Radi se o onome što nazivamo fundamenti (u kombinaciji s ranije niskom tržišnom valuacijom Končara).
Stršanje iznad limita od 5% u dva OMF-a trenutačno je veće nego na kraju prošle godine unatoč ovogodišnjim prodajama dionica, no ne mogu znati je li postojao neki dan u ovoj godini kada se koncentracija smanjila ispod 5%, pa su zakonski rokovi prilagodbe počeli teći ispočetka. "
o bože.
Transakcijama treba 2 radna dana da se namire + 1 dan vjerojatno za prikaz u SKDDu, na tržištu nije bilo većih blokova i jedino što su skratili u ovom vidljivom periodu je tih 300tinjak komada, da li su sudjelovali u rušenju cijene jučer vidjet ćemo uskoro no volumeni su bili značajno manji.
Iz konteksta je zasad vidljivo da novih većih kupnji nema, utoliko i korekcija cijene.
I da, moglo se izračunati dane kad su se resetirali (PBZ CO početkom travnja i početkom rujna) ali da se sad ne vraćam na to.
Pravi idući test za dionicu biti će kad se vrate na prodaju hoće li biti blok kupaca. Ukoliko ne, a volumen na tržištu bude slab, onda je izgledna i korekcija cijene (zbog usklade), što opet neće imati veze sa performansom kompanije jer očekujem da objave odličan 3.kvartal.
-
Display More
Alfa nisam shvati sto si točno želio reći.
Ono što i piše, da cijena nije porasla zato što su fondovi prestali prodavati, nego je rasla usprkos prodaje dionica od strane PBZ CO OMF - KATEGORIJA B u vrijednosti od preko 9 milijuna € od ukupnog prometa od 10 milijuna € u tih 5 radnih dana s 574 na 708 € .
Broj dionica PBZ CO OMF - KATEGORIJA B 4. 9. 2025. = 379658 komada
10. 9. 2025. = 363840 komada
Cijena 4. 9. 2025. = 574 €
cijena 10. 9. 2025 =708 €.
O KOEI i fondovima
Končar, mirovine i transparentnost: što ih povezuje? – Arhivanalitika
Apsolutno je rasla jer su mirovinci pauzirali prodaju, vjerojatno krivo interpretirate podatke iako teško je upratiti vašu logiku. Pripomoglo je i zaustavljanje prodaje AZ fonda za dobrovoljne fondove.
-
indeksni fond OTPa radi usklađenje i diže kratkoročno cijenu, poželjno je pratiti ovakve stvari 2x godišnje, u ožujku i rujnu kad ide usklada. Sumnjam da će cijena doseći razinu od danas. Pitanje i jesu li trebali ovako agresivno preplaćivati.
-
osobno nikad nisam bio kontra KOEI i rezultata koji su bez presedana od nastanka HR i koji ce biti prisutna jos nekoliko godina a mozda i duze.
Ukljucio sam se u raspravu jer su forumasi zbunjeno pokusali rezonirati razloge prodaje mirovinaca, na razini tarota.
I nije mi imalo smisla preplaćivanje koje se dogodilo od strane kupaca ali to je prošlo svršeno vrijeme.
A moja ocekivanja za naredne tjedne sam napisao u prethodnom postu.
-
ja vjerujem da i u mirovinskih fond menadžera ima razuma i da će dozvoliti cijeni da se razmaše i onda kroz mjesec/dva krenuti s daljnjom prodajom kad bi cijena mogla biti i >800 €. Prodati svakako moraju ali sad vremena imaju (ukoliko su se dovoljno korigirali).
Kazao mi broker jučer kako Raiffeisen mirovinski je sudjelovao u IPO Žita, a oko KOEI se ne oglašavaju, porazno, proučite u kojem ste mirovinskom fondu, a možda im možete i pisati.