malena oklada za danas.. mirovinski fondovi na strani i kupnje a ne samo prodaje danas... u srijedu ce mozda i kupac biti vidljiv u top10 (ili kroz samoobjavu).. pricekajmo.
Posts by Hawk Tuach
-
-
Ovdje prestalo komentiranje u zadnje vrijeme.
U petak se netko opet prestrašio carina pa srušio cijenu čak -5% ? Ali to za Koei ne znači ništa.
Ali čini mi se da su fondovi iskoristili priliku da pod tom izlikom prebace nekom kupcu par tisuća komada po 820 Eur, da ne bude kao prevelikog odstupanja dok je bila na 860.
Sad su već ozbiljno smanjili količinu, pa bi prodaja trebala stati, a to bi moglo značiti novi rast.
Najopasniji (za sebe i druge) je onaj koji ne zna da ne zna — ali svejedno nudi mišljenje.
Živimo u vremenu kada su informacije dostupnije nego ikada. Podaci su javni, metodologija je jasna, a izračuni elementarni. Ipak, čini se da je lakše paušalno komentirati nego uzeti kalkulator u ruke.
Izračun je zapravo vrlo jednostavan:
broj dionica KOEI po fondu × zadnja prosječna cijena = vrijednost pozicije.
Zatim se ta brojka usporedi s 5% trenutnog NAV-a (koji mirovinski fondovi objavljuju svakodnevno). Nema mistike.Na razini 840, oba fonda trebaju prodati još približno 20.000 komada svaki — ukupno oko 40.000 dionica — pod pretpostavkom da je sve ostalo “u vakuumu” (njihov NAV, ostali veći dioničari itd.).
Grubo rečeno, sadašnje “dno” za usklađenost prema trenutnim NAV-ovima je oko 790. Točan rok znaju oni sami, ali i to se može izračunati ako ste pedantni.
Zanimljivo je promatrati i razliku u ponašanju (ako pratite top 10 dioničara):
jedan fond poštuje zabranu prodaje prije objave rezultata (koja završava sutra nakon objave), dok drugi to ne čini. Očito imaju svoje razloge.Činjenica je i da prodaju već više od godinu dana — a cijena pritom kontinuirano raste, uz solidnu likvidnost i pozitivan momentum, što KOEI realno i zaslužuje.
Sada smo na ozbiljnijim razinama. U narednim tjednima vidjet ćemo postoji li apsorpcijska snaga i za veće količine. A možda se ponovi i scenarij poput jesenskog ABB-a — što bi bila vrlo dobra vijest i potencijalni okidač za daljnji rast.
-
ovdje se sve nešto vrti, trguje, mogli bi reći i ne mali iznosi (s obzirom na iznose trgovanja drugih dionica a i s obzirom na specifičnu situacije ove dionice (većinski ima preko 96%))....a jedino što je vidljivo iz top 10 da jedan fond prodaje već dulje vrijeme....ko to kupuje...
ovo je doba kada ZABA tradicionalno kupuje svoje dionice za isplatu bonusa menadžerima. Kroz koji dan bi mogla biti objava na ZSE, ako je nema onda je netko drugi.
-
Tu je još i Erste Plavi
On je prodao onaj blok 2.500 kom 29.01. i još nešto, ukupno 3.201.
to je sve ocekivano. Ali puno veca stvar je da je netko htio platiti tu cijenu za tu kolicinu.
-
Nema prodaje unutar fondova istog društva a mislim i da PBZCO trenutno ne smije prodavati mjesec dana prije objave bilo kojih narednih rezultata, prvo idu godišnji a ubrzo nakon toga i za 1.kvartal.
Ne bi me iznenadio jos 1 ABB a hoce li bit kupaca i to cemo vidjeti..
-
Display MoreDisplay More
1)Zb
2)Rivp
3)Monp
4)Ciak
5)Ckml
6)Ht
7)atgr
8)ZABA
9)span
10)adrs
11)kras
12)podr
13)auhr
14)Ernt
15)HPB
16)KOEI
- niti jedna pojedinačna dionica ne prelazi vise od 7,5% portfelja (samo je KOEI probio tu granicu)
-Svrha portfelja očuvanje vrijednosti imovine i stabilni pasivni prihodi od dividendi
E sada dragi kolege da cujem sto bi bilo plusevi a sto minusi moga portfelja?
Takav portfelj vidim jedino logičan, ako je jako velik iznos u pitanju, inače hmm..
osobno, ako se već napravila diverzifikacija, prevelika ovisnost nelikvidnom ZSE tržištu, da se makar uvrstila koja SLO dionica, ili šire
-
ADPL 8% , ADRS2 6% , ARNT 1% , AUHR 4% , BCIN 2% , ERNT 3% , HT 2% , IKBA 8% , JDGT 5% , JDOS 1% , KODT2 28% , KOTR2 12% , MDKA 2% , PVCM 5% , RIVP 5% , ZABA 4%.
Dali ovaj portfeljij u 2026 godini može donjeti prinos veči od 20 %?🤔 makar sam ja i sa 10% zadovoljan.😁
Trebalo bi biti dvadesetak posto. samo, he, he, he!
respect za PVCM .. tko čeka taj dočeka..
-
vjerojatnije od Erste Plavog B fonda
-
Zna li se tko je kupovao u blokovima u srijedu?
Ja ne znam,mislim da će sutra bit vidljivo
kupac nije iz dosadašnjeg top 10, dionice jesu proknjižene.
Očito je raspeglano na više računa što je moguće ako se radi o npr društvu koje upravlja s više zasebnih fondova pa se potrefilo da nijedan ne upadne u top 10.
-
prošla 4 bloka i nitko ništa? Ovo je sjajna vijest za tržište po cijeni 650 i još ako će se vidjeti tko je kupac ovih 21 milijun €..
Možda sad prosipa još po 650 i na redovnom tržištu.
rekao bih da su se uskladili i kupili mjesec-dva vremena, tako da osobno ne očekujem daljnju prodaju od njih na ovim razinama. Naravno i ostali se mogu uključiti na strani prodaje. Vidjet ćemo koji novi/stari kupac je kupio kroz koji dan.
-
prošla 4 bloka i nitko ništa? Ovo je sjajna vijest za tržište po cijeni 650 i još ako će se vidjeti tko je kupac ovih 21 milijun €..
-
Trenutak istine za KOEI. do 50,000 kom na prodaju od PBZ CO u rasponu 640-720, ponude minimalno veličine blok transakcije.
Ako se proda, sjajno..
-
kakva teh analiza na fundamentalni garbage? Koju intrizičnu vrijednost kriptovalute imaju? Stvaraju li dodatnu vrijednost, imaju li moć kreiranja dividendi bez porasta cijene i može li se predvidjeti kreiranje novčanih tokova? Dakle, sve se svodi na teorem veće budale neovisno o horizontu ulaganja. I da ne spominjem koliko je volatilno da bi ikada zaživilo kao valuta, samo to je oksimoron do neba.
a ljudi to puše jer kao i sa religijom, obavijeno je velom magle a mozak maglu ne može racionalno sagledati.
To što je u pitanju magla, ne znači da se time ne može trgovati.
I fiat novac je magla, pa ipak radiš za njega.od kad je čovjek ispuzao iz pećine svaki lovac u mutnom prvo što radi je buši povjerenje u sustav. Povijest se ponavlja u ciklusima, i dok je budala bit će i prodavača magle.
I da se razumijemo, nisu kriptovalute jedina besmislica. Tu su i satovi, slike, memorabilija itd.
-
kakva teh analiza na fundamentalni garbage? Koju intrizičnu vrijednost kriptovalute imaju? Stvaraju li dodatnu vrijednost, imaju li moć kreiranja dividendi bez porasta cijene i može li se predvidjeti kreiranje novčanih tokova? Dakle, sve se svodi na teorem veće budale neovisno o horizontu ulaganja. I da ne spominjem koliko je volatilno da bi ikada zaživilo kao valuta, samo to je oksimoron do neba.
a ljudi to puše jer kao i sa religijom, obavijeno je velom magle a mozak maglu ne može racionalno sagledati.
-
Svaka čast prodavaču, znači svjesno ide gubiti 6-7% u odnosu na ono što je prije koji tjedan kupovao u IPO-u po 20,20 Eur ??
Ili bih ja rekao da se pokušava izvući jeftino od manjih pa onda podići cijenu i nastaviti normalno trgovanje tamo bar oko 25 Eur, što je bila gornja granica IPO-a.
Pitaj mirovince zaštoj su prodavali Končare i ovo kupovali....pa sad vjerojatno i prodaju sa "negativnom" zaradom?....a znate zašto?..pa zato jer to nije njihova lova i mogu je spaljivati kako hoće na ovom zatvorenom i nelikvidnom tržištu uz amen Hanfe i politike.
prodaju Kočar jer im to regulativa nalaže obzirom na % imovine koji imaju uložen u KOEI. Ili da pitaju forumaše za dopuštenje ?
-
sad vidim da naslov ovog Threada sadrži riječ ulaganje
... bolje bi bilo da piše laganje ili špekuliranje. Kakvo crno ulaganje u maglu ... -
hmmm, drž'te gaće

-
Znate što, nikad se ne zna. Meni se isto čini nevjerojatno, ali vidite da nakon dobrog izvještaja cijena pada na 660€. Nije mi jasno što su ljudi očekivali u izvještaju pa da tržište ovako reagira. Mislio sam da se nećemo spuštati ispod 700 nakon q3, pogotovo zato što sam računao da fondovi neće izlaziti u ovom periodu.
po meni nije to trziste reagiralo nego fond. 2 milje prometa ne naprave trejderi nego fondovi u prekoracenju.
ovako puno manjih transakcija primarno rade mali investitori, jučer najveća transakcija imala 200 kom.
U dionicu je ušlo puno početnika, hoštaplera i sličnih ljudi vođenih gramzivošću i zavisti nad susjedom, frendom od kojeg je čuo da je zaradio na Končaru, o kojem zna da je poginuo u WW2 i da rade neke turbine i frižidere.
Ovakve oscilacije cijene su očekivane.
-
znaju forumaši tko prodaje KOEI i koliksu masu dionica su prodali u zadnjih godinu dana...to je popriličan broj dionica...na tu informaciju je bilo postova koliko, 100, više od 100...ko zna...
a tko kupuje? tj. načelno tko je kupio tu masu prodanih dionica u zadnjih godinu dana?...
ili to nije važna informacija za procjenu gdje bi mogla cijena..
za 17-20 € kupite CD od SKDDa i radite usporedbu
-
Display More
Ovaj puta mi izgleda kao da to ide još dole.
Čini mi se da smo pri kraju istresanja Plavog, barem na cijeni 640 EUR.
Prema zadnjem vidljivom stanju imaju 307.389 komada dionica dok je imovina fonda na 3.806.764.749,00 EUR.
5% te imovine je 190.338.237,45 EUR i kad se to podijeli sa cijenom 640 EUR, dođemo do granice od 297.403 komada kako bi bili unutar limita. To je nekih 9.986 komada razlike.
S obzirom na promete zadnja dva dana, dobre su šanse da Plavi samo što nije doesgnuo granicu, tako da bi vrlo skoro mogla uslijediti pauza u rasprodaji.
U svakom slučaju, ako se ne bi dogodilo nešto iznimno sa imovinom fonda, cijena ne bi trebala ići niže što se njih tiče.
a 20,000 od PBZ CO? Što s njima?