Disperzija portfelja nalaže da smanje izloženost pojedinačnom papiru na manje od 5%. Evo tako se to izračuna....
opet, mislim da se ovdje brka imati 5% dionica kompanije sa ukupnim imanjem vrijednosti kompanije koja vrijedi više od 5% ukupne imovine fonda (NAV).
(Postoji mislim i pravilnik koji to regulira, ali tu se ima više prostora za prilagodbu)
Da je hard limit na 5% izdanih dionica onda ne bi kupili >5% pa prodavali razliku, koja logika bi tu bila ?
za KOEI: PBZ CO ima 17,96% dionica KOEI, ali ta vrijednost mu je prije par mjeseci probila 5% NAVa snažnim rastom cijene KOEI. Dakle, u pasivnom su prekršaju (jer nisu stjecali nakon probijanja limita).
Uzeti u obzir da i mirovincu (generalno) raste imovina (uplate na mjesečnoj bazi + porast/pad vrijednosti svih papira) tako da taj omjer varira na dnevnoj bazi. Na grafu na njihovim stranicama možete vidjeti da im se imovina unazad par godina jako povećala.
No, rok za uskladu je mislim 3 mjeseca uz zatraženje odgode još 3 mjeseca, ali moraju se uskladiti.
Kroz par tjedana vjerujem da će biti vidljivo jesu li jače na prodaji ili ne.