Display Moredetalji su na podforumu o trgovanju an stranim tržištima.
Ukratko, za nepenzionersko i dinamično trgovanje u USA koristi se interactive brokers platforma.
Na američkom tržištu se, pod labavijom uvjetima , može trgovati i sa dosta stranih dionica, takvo trgovanej se odvija preko OTC Pink ili kako se već zovu tržišta. Interactive brokerski VEĆINOM ne dozvoljavaju trgovanje s tim dionicama tj za njih treba tražiti posebne dozvole koje nitko ne zna kako ishoditi ( napr RHHBY se može trgovati , MZDAY ne može)
212 je zgodna polupenzionerska plaforma u kojoj en postajete vlasnik dionica, trguje se s NEŠTO manje dionica no preko Interactive brokresa no MOŽE se trgovati s većinom dionice na OTC i šivaće mašine PINK tržištu, također bez posebne procedure neke dionice na tržištima van USA dozvoljava trgovati ( recimo u kanadi, Švedskoj, za druge en znam)
212 je "neprecizna" znači zadavanje naloga ne prolazi u sekundi i ne ide u cent. kod slabije likvidnih dionica to zna živcrati, kao i na OTC/PINK USA tržištu.
Znači da Japanske dionice kupujem na američkom OTC/pink tržištu preko plaforme 212.
Američke dionice kupujem većinom preko interactive brokersa. Tu se shorta, brzo radi, ulazi, izlazi, plače , kune i moli.
na 212 je sve sporije.
Općenito su interactive brokerski naspram 212 kompliciranija platforma u svemu. IB je prava profesionalna platforma, od koje ja koristim vrlo jednostavnu Android platformu i jedva sam si je namjestio, znači da korstim jedno 5% mogućnosti IB platforme.za više od ovoga pravac na podforum
hvala za informacije