DLKV 65%
KOEI 25%
KOTR2 10%
Strane:
ISLN (srebro) 60%
EGLN (zlato) 40%
i nešto Au polugica
DLKV 65%
KOEI 25%
KOTR2 10%
Strane:
ISLN (srebro) 60%
EGLN (zlato) 40%
i nešto Au polugica
Ako sam na ino dionicama ostvario gubitak 2.000 EUR a na domaćima dobit 4.000 EUR da li taj ino gubitak negdje prijavljujem i da li mogu dobitak na domaćima umanjiti za taj gubitak na ino dionicama ? S obzirom da se posebno prijavljuje ino prihod a posebno tuzemni da li se to može negdje nekako povezati na poreznoj ?
Kolega, ja od svog brokera, krajem prvog mjeseca, dobijem izvješće o trgovanju za prethodnu godinu za potrebe obračuna predujma poreza od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka i u tom izvješću su uključene i domaće i ino dionice, zajedno. Na kraju izvješća je izdvojena / izračunata ukupna oporeziva dobit, za domaće i ino dionice, te iznos poreza od 12% na prethodno navedenu dobit.
Na zadnjoj stranici izvještaja između ostalog piše "Klijent postaje porezni obveznik - imatelj financijske imovine u smislu Poreznih propisa te ima obvezu obračunati, obustaviti i uplatiti do 28. veljače tekuće godine predujam poreza na dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka za sve kapitalne dobitke ostvarene u prethodnoj godini umanjene za ostvarene kapitalne gubitke, a sve sukladno Poreznim propisima."
Jednostavno rečeno, poreznoj predajete jedan obrazac JOPPD s izračunatim porezom na ukupnu dobit ostvarenu u 2025 godini.
Nemam istog brokera, domaći je EB a ino je IBKR. Od njih dobijem zasebno obračun pa me samo zanimala tehnika prijave s obzirom da se ćini mi se zasebno prijavljuje tuzemni a zasebno ino dobit/gubitak.
Ako sam na ino dionicama ostvario gubitak 2.000 EUR a na domaćima dobit 4.000 EUR da li taj ino gubitak negdje prijavljujem i da li mogu dobitak na domaćima umanjiti za taj gubitak na ino dionicama ? S obzirom da se posebno prijavljuje ino prihod a posebno tuzemni da li se to može negdje nekako povezati na poreznoj ?
Možda nije tema ali pitanje preko koje platforme trgovati zlatom? Na IB mi ne dozvoljava 😓
Da li može jedno pitanje - preporuku za domaću brokersku platformu ? Trenutno sam na EB ali oni nemaju opcija STOP naloga već samo LIMIT naloga…
Hrvatska ( pogotovo Istra ) je najbliža auto destinacija većem dijelu EU i to je teško uspoređivati sa ostalim turističkim destinacijama. Ako se pri tome doda stalni rast materijalnog statusa gostiju koji dolaze kod nas, ne vjerujem u ikakvu krizu u iole ozbiljnijem segmentu turističke ponude ( osim ako se ne desi kakva iznenadna i ozbiljna kriza ). Inaće, svake godine se mediji natjeću u crnim prognozama a onda u sezoni turisti jedni drugima "po glavi hodaju"... tako da mislim da nema mjesta pesimizmu.
Gdje se kod IBKR može pronaći izvod o plaćenom porezu na trgovanje ? Odnedavno sam počeo trgovati preko njih ali ne uspijevam to pronaći…