1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Forum
  1. Dionice.NET
  2. point

Posts by point

• 1
  • 2
  • 3
  • 12
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• point
    • February 8, 2025 at 10:53 PM
    Quote from teski_amater

Okej, meni se, s obzirom na cijenu prerano izašlom iz Zabe, može reći da pogledam semafor :)

No, promatramo li i statički i dinamički, što to ne vidim. Ne pitam ironično, a ne bih htio ni da itko pomisli da nešto pametujem. Što to ne vidim?

ZABA PB 3,37 - NLB PB 0,84.

ZABA DY 4,9 % - NLB DY 7,9 %

ZABA PE 16,3 - NLB PE 4,7

Ponavljam, ne kažem ni da je Zaba jeftina, ni da je preskupa, stvarno me zanima što to ne vidim.

Disklejmer: bivši dioničar ZABA, u trenutku posta dioničar NLB

Display More

1.NLB ima veliki teret.. pa usporedba s ZABA nema smisla

"...Vrata hrvatskog bankovnog tržišta tako su i dalje čvrsto zatvorena za NLB, barem dok se ne riješi spor s hrvatskim bankama, Zagrebačkom bankom i Privrednom bankom Zagreb (PBZ) koji se pretvorio u sagu dugu tri desetljeća. .."(citat)

2. Fenomen bogatih hrvatskih štedisa s cca39 milijardi eura na računima banaka u vrijeme inflacije a niskih prinosa u istima su uzrok i posljedica selidbe sredstava u isplativija ulaganja ...pa tako i u dionice banaka s velikim dividendama :)

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• point
    • February 7, 2025 at 8:46 PM

Financije

Slabljenje eura u odnosu na dolar raspirit će inflaciju u EU-u

07. Veljača 2025 [LIDER].

Amerika priprema vanjskotrgovinski udar na Europu najavom uvođenja carina na europsku robu, no u pozadini se valja i monetarni udar koji bi mogao prilično oslabiti vrijednost eura. Riječ je o takozvanom kamatnom diferencijalu, odnosno razlici u kamatnim stopama Europske središnje banke (ECB) i američkih Federalnih rezervi (FED), koja se dodatno povećala prošloga tjedna.

Vijesti

• Federalne rezerve mogle bi povećati stope ako Trumpove tarife pokrenu inflaciju: izvršni direktor BNY-a

Izvršni direktor BNY-a Robin Vince neće isključiti povećanje kamatne stope Fed-a ako Trumpove carine potaknu inflaciju.

Yahoo Finance•prije 16 dana

• komentar
    • 17:50 sati, 6. veljače 2025
    • Dionice banke: Prvo izbjegavane, sada omiljene – a u budućnosti?

• Godinama su investitori izbjegavali dionice banaka. To je drugačije od jeseni 2020. Dionice banaka ne samo da pobjeđuju šire tržište, već i neke tražene tehnološke dionice...
    • Clemens Schmale
    • Clemens Schmale
    • analitičar financijskog tržišta

• point
    • February 7, 2025 at 3:12 PM

Neka mi oproste meštri koji lupaju po bidu s par kom.,ali ja sam morao (...)malo u šoping HPB 8)

"Od viška glava ne boli" bit će za mirovinu:thumbup:

• point
    • February 6, 2025 at 7:04 AM
    Quote from hugh

dobro je plavi prodao u bloku a nastavio i nakon toga trpat........ajmo plavi......bit će da imaju info o rezultatu........nema info do inside info .......

Prvih 10 i dalje "drži-čuva" 92,80% , ostali 7,20% dionica HPB

Kad je u pitanju sigurnost/buducnost mog portfelja, trenutno najvažnije su mi "info" koje dobiva uprava HPB...da se zaključiti da dolaze po "vertikali"

Što bi rekao Balaševic ; Sve ostalo su nijanse... :)

• point
    • February 5, 2025 at 3:54 PM

Erste Plavi OMF kat. B na 29 01 .2025.smanjio poziciju za cca 3100kom

Ako netko ima knjigu dionicara,zamolio bi da nam otkrije tko kupuje ....:thumbup:

• point
    • February 5, 2025 at 7:01 AM
    Quote from hugh

pa ni vama što imate a "zaboravili" ste prodati pri vrhu......

Malo sam senilan,o kojem vrhu pricamo?

Onom na 120e ,190e,ili 250e ! :/iako imaš pravo tijekom tog perioda stalno je netko piskarao o balonu,tvrdom slijetanju,recesiji...

Trenutno meni draža tema koliko će nedavnom kupcu dionica HPB za 1 milion eura sjesti dividende na račun...:)

• point
    • February 4, 2025 at 8:40 PM

Tvrtke i tržišta

Od rubnoga do rastućeg tržišta kapitala potreban je kvantni skok

03. Veljača 2025.

448696

Piše:

Tomislav PiliTomislav Pili

Poljska, Turska, Grčka, Mađarska i Češka pet je europskih predstavnica kojima je MSCI (Morgan Stanley Capital International) dodijelio status rastućeg tržišta (engl. emerging market). MSCI globalni je pružatelj niza dioničkih ili obvezničkih indeksa kojima se koriste globalni burzovno utrživi fondovi (ETF), što snažno utječe na likvidnost uključenih dionica. To nam potvrđuju i na Praškoj burzi, gdje su za Lider poručili kako uključenje u indeks MSCI Emerging Markets posebno utječe na likvidnost. To je osobito vidljivo u vrijeme promjene sastavnica indeksa, kada promet dionicama koje ulaze u indeks i izlaze iz njega raste i za nekoliko puta, tvrde s češke burze.

U tome biranom društvu htjela bi se naći i Hrvatska, odnosno barem je to želja Ministarstva financija. Status rastućeg tržišta jedan je od glavnih ciljeva strategije razvoja tržišta kapitala, čije je donošenje najavljeno još potkraj prošle godine. Naime, radna skupina u Ministarstvu financija formirana je još 2023., a temelj za donošenje strategije jest prijedlog koji je sastavila CFA udruga Hrvatska. Iako je ministar Marko Primorac prošle godine više puta javno istaknuo kako strategija ‘samo što nije gotova‘, šira javnost, posebno ona financijska, još nije vidjela što je Vlada prihvatila od ukupno 25 prijedloga CFA

Za dioničare HPB ovo bi mogla biti vrlo vrijedna informacija pogotovo kad je u pitanju pozicioniranje za predvidivu budućnost :)

Potvrda da se za razvoj tržišta kapitala zalaže "upravo," ministarstvo financija ,ima posebnu vrijednost za nas... :)

...nakon A reitinga,iduće godine ulazak u clanstvo OECD, otvaraju nam se vrata i u ukljucenje indeksa MSCI :)

• point
    • February 4, 2025 at 4:35 PM

Malo emulzije na dnevni sažetak danasnjeg trgovanja dionicama HPB ;)

Borba protiv velikih igrača nije laka, ali nije ni nemoguća. Ključ je u strpljenju, disciplini i razumijevanju kako funkcionira tržište. Ne možeš pobijediti velike u njihovoj igri, ali možeš naučiti kako ih pratiti, čitati njihove poteze i koristiti ih u svoju korist. Ako prestaneš reagirati emotivno, koristiš prave alate i razviješ dugoročnu strategiju, možeš postati uspješan investitor koji neće biti plijen velikih igrača, već netko tko se kreće zajedno s njima – ali na pametan način. :)

• point
    • February 4, 2025 at 8:17 AM

Lijepa oaza keša :thumbup:

Objavljeno: 03.02.2025 / 16:48
    Autor: SEEbiz
    ZAGREB - Na kraju 2024. godine kućanstva u RH imala su u bankama 39,56 milijardi vrijednih depozita, što je 1,8 milijardi eura ili 4,8 više nego krajem 2023. godine, dok su njihovi krediti iznosili 24,3 milijarde eura ili gotovo 12 posto više, pokazuju zadnji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

HPB "gotovo od nule..." uz pomoć "države "iz godine u godinu raste , nedavno ušla i u Top 5 banaka s 8,8% i uskoro ocekujemo nove rezultate s udjelom od 9% uz rekordnu operativnu dobit za 2024

Tržište kapitala zauzelo je svoje pozicije i nije lako privući nove klijente.Samo vrlo dobro osmišljen i konkurentan "proizvod-super stednja/krediti" na tržištu kapitala privlači nove klijente(ali i on ima svoju cijenu) i iz tog konteksta podrska i pohvale upravi HPB na viziji " MANJE JE VIŠE "dugoročno isplativo , cilj HPB brend u TOP 4 :)

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• point
    • February 2, 2025 at 9:55 PM

Poznanik je uletio i kupio ADUT Trumpov token32 po kapitalizaciji nakon cca 24 sata po70 dolara,sad mu vrijedi malo iznad 20 dolara(prošlo 10ak dana) puca od bijesa !

U statistici piše da je token na današnji daan 221 ,88% u plusu !,, ,e sad tko je tu u plusu a tko u minusu...u pravu su i jedan i drugi...

zakljucak je da je to "kocka velika"

Moj savijet; učiti na tuđim greškama :/

• point
    • February 2, 2025 at 9:07 PM
    Quote from Dado

Sa prvom recenicom se slazem.

Sto se tice brige o rezultatu, moj je dojam da se brinu ... i to puno više nego prethodne uprave HPBa (pogotovo one prije Vuica), ali prioritet stavljaju na "osluskivanje želja, preporuka i naputaka" Vlade RH i g. AP. 😉

1.Hvala na ispravci (Q1-Q3/2024=61,32M) isprika svima ;(

2. Čekao sam da se netko dotakne ove teme,ako ste dobro pročitali zadnji intervju iz 12 mjeseca predsjednika uprave HPB M.Badurine (u cijelosti sam ga postao) toliko tema ,uspjesi,politika,gospodarstvo, financije u svijetu I kod nas, da čitatelju ostavlja dojam čovjeka od politike ,a možda ,ako se dokaze uspjesima u HPB i buduceg ministra gospodarstva ili financija.. (već smo navikli na rotacije)

(npr. kao put Martine Dalic )

Naglasak iz pregovora s OECD otkriva obavezu i odgovornost ministarstva financija za ...HPB pa i ne čudi bliskost s vladom. Stoga HPB od strateškog značaja za RH, ima na raspolaganju sve mehanizme za jačanje i zavidan rast u budućnosti na domaćem tržištu kapitala .

• point
    • February 2, 2025 at 3:50 PM
    Quote from emil
    Quote from point

Trenutno altkoini u debelim minusima,bez svijetla na kraju tunela :rolleyes:

ne znam ja koje ti altcoinove imas i gledas al svi imalo poznati su usolidom plusu u zadnjoj godini.

iz top 20 altcoinova mislim da svi imaju debelo veci prinos od sp500

-------------------------------------------------------------------------

Ok,ñisu svi:thumbup:

...Hmm da,ali kad sam ja, prije nešto više od 3 god. počeo kupovat shiba,avax,luna ,sandbox ,mana,ufo,raca , starl,gala,oasis,stellar,, ,velo,itd neki su i propali ...još uvijek sam u debelom minusu u odnosu na ulozeno.;(

Ok.uletio sam svjesno na vrhu uzlaznog trenda i nikoga ne krivim svaka škola se plaća :thumbup:

Display More

• point
    • February 2, 2025 at 1:24 PM

Da,mora rudariti po smeću .....da bi našao svoj bitcoin.:thumbup:toliko o decantrilizaciji...i posljedicama iste na neuredenom trzistu kripto imovine...!

"Kakvajetakvajealina" ZSE se takva pizdarija ne može dogodit,ili bar nije do sada.

Nadam se da 2/3 "malih" milionskih ulagača koji su zbrisali s ZSE u kripto tržište nisu svi ostali bez kako se ono kaže "gača",,,

Naravno to zaključujem po broju postova po forumima...ali i vlastitog iskustva ...

Trenutno altkoini u debelim minusima,bez svijetla na kraju tunela :rolleyes:

• point
    • February 2, 2025 at 10:26 AM

Neto dobit za zadnjih 12 mjeseci iznosi 76 milijuna eura pa mi 100 milijuna eura u 2025. izgleda kao brutalan i teško dostižan rezultat...???

*******(*************************************

Ispravak,mislim da je ovo dolje trenutno stanje dobiti;

dobit

neto dobit pripisana imateljima kapitala matice

76,26M

1-9 /24

83,09M-- 1-12.23

8 M, ili cca 84 M potrebno je da imamo rekordnu dobit u odnosu na 2023 i sve što ide više od toga je

"odlican rezultat" :)

• point
    • February 1, 2025 at 6:49 AM
    Quote from Kivi

Sada kamata na prekonoćni depozit ECB-a pada pa je to dobro za banku? prije su uzimale 4 posto, sad će 2,75 sa očekivanim daljnim padom.. da li će taj višak likvidnosti oni baš tako lako oprihodovat od stope koja je veća od MRO stope.. nisam baš siguran.. HPB je puno toga dobroga napravio ali da li će i dalje uspjevati osigurati te razine prihoda ostaje za vidjeti..

ECB nije karitas, upotrijebio je svoje mehanizme smisleno kako bi obuzdao inflaciju.Naredio je bankama da stopiraju protok novca...za uzvrat nagradio banke visokom kamatom gdje profitiraju samo banke s puno keša,kao i naša HPB ,ostale dovodi u nepovoljnu financ.situaciju...koja može ugroziti cijeli financ.sistem...i zato ih ECB polako spusta.

"Nitko u svijetu ne garantira da se inflacija ne može vratiti i biti još veca!"

Kao što su i naglasili 23/24. pred nama su izazovne godine, ali moramo živjeti i raditi i idemo dalje...

Vratimo se HPB,vjerujmo i pustimo profesionalce da nastave rad s dosadasnjim odličnim rezultatima

Za svijetliti pogled u budućnost :)

Iz citata preds.uprave M.Badurine prosinac 2024.

Očekujem da će se kamate nastaviti smanjivati, što bi trebalo pridonijeti rastu investicija i time dati potporu nastavku iznadprosječnog gospodarskog rasta.

Za sljedeću fazu ciljamo prije svega na nastavak "rasta tržišnog udjela", koji danas iznosi 9%, upravo u skladu s vizijom relevantnog učinka na tržište pa sam tako uvjeren kako će nam i naredna godina 2025. biti obilježena uspjesima, ne samo kao banke nego i kao gospodarskog subjekta. ." Imam velika očekivanja od tima kojem sam na čelu ..."

• point
    • January 31, 2025 at 6:08 AM
    Quote from point

Napravit ću mali rezime rasta cijena dionice HPB;

Siječanj 2023 cca110 eura

Siječanj 2024 cca 185 eura

Siječanj 2025 cca 315 eura

Siječanj 2026 ...nastavite niz...:)

Da ne bi ispalo da je sve što pišem "bajka",,,malo iz vlastitog ulaganja , ,, za male,ali hrabre dioničare

Kao višegodišnji dioničar HPB, 2023 iskoristio sam i ponuđeni gotovinski kredit "ono"kad se"vec" nudi (ne pitajte zasto) kamata 4,7% god. 200e na mj. ukupno 11.000 eura, ...kupio dionice HPB po cca 135,00e kom.

Danas dionica vrijedi 320 eura i to izgleda ovako : UKUPNO : 26.950e + dividende za 23/24 <3

otplatu kredita( jos cca 3 god ) gledam i kao vid štednje...Ali I dalje neću zatvarati kredit dok mi tih početnih 11.000 eura ostvaruje luđake prinose:)

• point
    • January 30, 2025 at 5:11 PM

Za malo razonode prije tekme izracunat ću nabrzaka koliko je realna prognoza od"ejpox" 535e za siječanj2026

Usporedba fundamenta s ZSE na današnji dan

HPB ZABA

P/E 8, 50 P/E 17

P/B 1,09 P/B 3,52

U izracunu sam predpostavio i koristio vrijednost umanjene dobiti od rekordne 2024. za cca 25% (max!) I dobio vrijednost P/B cca 1,6 što je još uvijek upola manje od trenutno ZABE...

Napominjem izracun je samo za razonodu :)

• point
    • January 30, 2025 at 3:18 PM

Vezano za domaće tržište kapitala i HPB

Analitičar Bank of America, smatra da bi rast dioničkih tržišta diljem svijeta mogao postati raširen ako središnje banke smanje kamatne stope jer bi to potaknulo gospodarski rast.:)

Financije

Europska središnja banka smanjila kamatne stope za 25 baznih bodova

30. Siječanj 2025.

Upravno vijeće Europske središnje banke (ESB) danas je odlučilo smanjiti tri ključne kamatne stope za 25 baznih bodova. U skladu s tim, kamatna stopa na novčani depozit smanjit će se na 2,75 posto, :thumbup:

• point
    • January 30, 2025 at 9:02 AM

Napravit ću mali rezime rasta cijena dionice HPB;

Siječanj 2023 cca110 eura

Siječanj 2024 cca 185 eura

Siječanj 2025 cca 315 eura

Siječanj 2026 ...nastavite niz...:)

• point
    • January 30, 2025 at 7:17 AM
    Quote from abc1
    Quote from SILVIO2024

Bio sam nazočan, te ću i ubuduće jer je uvijek lijepo vidjeti "ekipu" koja proizvodi novacna jednom mjestu .. :thumbup:

Čekamo bogatu "udaju" ove dotjerane "mlade" ...

Treba li biti veselje, ako bi i ova otišla strancima, ili ne?

Upravo zbog ove činjenice HPB ima ogroman potencijal rasta i bit će meta domaćim i stranim investitorima...Ali...

Ne zaboravimo da će ministarstvo financija prvo iskoristit sve mehanizme kako bi ogroman financijski potencijal hrvatskih stedisa usmjerio u HPB ojačao i strateški pozicionirao...brend HPB!

U vrijeme rasta i rekordnih dobiti banaka ulazak u članstvo OECD , A kreditni reiting potencijal je ,ali i odličan taiming koji pozicionira najveću domaću banku HPB visoko na ljestvici u društvo" poželjnih ":)

• 1
  • 2
  • 3
  • 12
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt