Nisi JoSko111. Obicno smo se kretali na P/E malo preko 10, tako da je 35 dobra predikcija za iduci kvartal.
Posts by Likus
-
-
U pravu si, mnozio sam s 1.21 koliko je u konsolidiranom rasla dobit a u nekonsolidiranom je 1.13. Hvala kolega Marinac na ukazanom.
-
Po mojoj procjeni dividenda bi ove godine trebala biti minimalno 90 EUR
Ako ce ici linearno onda malo vise od 95 Eura mada rekao bih da postoji prostor i u postotku dividende u dobiti koji je trenutno an 35% pa ima mjesta da to ode i na 40%. Istina ispred nas su velike investicije no i s time uracunato postotak bi mogao rasti. Glede procjene same cijene dionice mislim da svi ovi analiticari bi trebali staviti novac unutra umjesto svojih procjena... Jer ako misle da nesto vrijedi 20% vise od trenutne cijene onda neka jednostavno investiraju

-
Ne vidim nikakva upozorenja vezana uz dobavne komponente a to bi mogla biti kocnica u sirenju proizvodnje. Rekao bi da nedavnim akvizicijama je osigurana dobava transformatorskih kotlova no tri komponente su jos kriticne - dobava trafo lima za jezgru, naravno bakrene zice i transformatorskog papira za izolaciju. Ima tu i trafo ulja i slicno no tu racunam da nije problem. Najveci problem bi mogao biti papir a kako igraci tipa Weidmann-a su privatne kompanije tesko je vidjeti kako stoje s ispunjavanjem narudzbi.
-
Vjerujem da je ovo pozitivna vijest za ADPL:
-
Malo sam tražio i nisam našao ovaj podatak o 30% povećanju proizvodnje. Kolega Marinac može pomoć - gdje je to bilo najavljeno?
-
Pusti, P/E ce po meni na duzi rok zavrsiti na oko 10, tako da djabe im stopanje - market uvijek pobijedi na duze staze.
-
Evo odgovorio mi je ChatGPT
🔹 1. Struktura
- Matično društvo (AD Plastik d.d.) ima svoje vlastite poslovne rezultate: prihode, rashode, dobit prije i nakon poreza.
- Grupa (AD Plastik Grupa) uključuje matično društvo + sva njegova ovisna (kćerinska) društva konsolidirana u financijske izvještaje.
🔹 2. Konsolidacija dobiti
Kada se radi konsolidirani izvještaj, prihodi i rashodi kćerinskih društava pribrajaju se onima matice, ali se eliminiraju svi međusobni odnosi (npr. prodaje unutar grupe).
➡️ Rezultat je konsolidirana dobit grupe, koja pokazuje ukupnu ekonomsku snagu cijelog koncerna.🔹 3. Kako to utiče na dobit matice
Konsolidirana dobit ne ide direktno u bilancu matice.
Umjesto toga, utjecaj je posredan:- Matično društvo u svojim knjigama ima udjele u kćerinskim društvima (npr. dionice ili vlasničke udjele).
- Ako kćerinska društva ostvare dobit, mogu isplatiti dividendu matici.
- Ta isplaćena dividenda postaje prihod matičnog društva, čime povećava njegovu dobit.
- Ako kćeri ne isplaćuju dividendu, njihova dobit ostaje “zarobljena” u njima i ne povećava dobit matice (iako povećava vrijednost udjela u bilanci).
🔹 4. Zaključak
Dakle:
- Dobit grupe pokazuje ukupnu profitabilnost svih povezanih društava.
- Dobit matice (iz koje se isplaćuje dividenda dioničarima ADPL-R-A) zavisi od:
- njezine vlastite operativne dobiti, i
- eventualnih dividendi koje primi od svojih kćerinskih društava.
Konsolidirana dobit može biti veća od dobiti matice, ali to ne znači da matica ima raspoloživu novčanu dobit za isplatu dioničarima.
-
Zvjezdani, daj mi molim te pomozi s time (imao sam vec pitanje na tu temu)... Ako je matica vlasnik grupe a mi smo vlasnici matice u kojem trenutku matica ima korist od poslovanja grupe? Ili grijesim u tome da je matica vlasnik grupe?
-
Zalihe imaju smisla jer su godisnji imali i prosle godine pa ne vjerujem da su si uzeli tjedan vise uz toliku ludnicu od narudzbi

-
Imam li netko neko objasnjenje za pad prihoda u trecem kvartalu? Ne brinem se ali volio bi razumjeti

-
Rast s trenutnim proizvodnim kapacitetima vjerojatno je potrošen (margina je tu na nekim maksimumima i ako ju zadržimo nakon povećanja kapaciteta biti će top). Gradnja novih kapaciteta tek treba biti dovršena i gledamo mini korekciju (više stagnaciju) pokrenutu dijelom kratkotrajnih investitora. Mislim da svi koji planiraju ovdje dugoročno mogu mirno spavati i ne trebaju se brinuti ovim mini klizanjem.
-
Malo da otvorimo "kladionicu" pred rezultate za dva tjedna, kako registracije novih automobila u Q3 rastu unutar EU, ocekujemo li korelaciju toga na Q3 ADPL rezultatima?
https://www.acea.auto/pc-registrations/new-car-registrations-0-1-in-august-2025-year-to-date-battery-electric-15-8-market-share/ -
Hajdemo se koncentrirati na ADPL temu kad je vec tema grupe. Kad smo kod toga sto ocekujete kako ce se ovaj gubitak Stelantisa reflektirati na poslovanje nase ADPL?
-
Obzirom da je očekivanje HNB-a iz ožujka bilo da će prosječna inflacija u RH biti 3.7% a mogla bi biti samo veća meni kao dioničaru se čini da je ulaganje u obveznicu koja ima prinos 2.6% loša poslovna politika i da ako nemogu reinvestirati novac u osnovno poslovanje neka ga isplate nama pa ćemo mi svatko za sebe odlučiti gdje je najpametnije reinvestirati da nam dobit bude iznad razine inflacije jer sve ostalo je spaljivanje para.
-
Nije lose..uzeo jos 4000kom Adpl.. Kud svi tu i mali mujo
Pa nije li prognoza bila 9,70?

-
Mislim da je problem s revizijom. Pretpostavljam da za te medjuizvjestaje ne placaju revizora nego ih predaju matici a kada objavljuju da to ipak netko iz vana treba pogledati.
-
Pocima pad.. koga zanima kupnja nek čela 12.6 eura
Imamo li neki novi poslovni podatak na temelju cega temeljite svoju prognozu?
-
Bez obzira sto mozda nesto "smrdi" sama cinjenica da se trazi P/E u poljoprivredi od 18 je potpuno nerealno i meni osobno nezanimljivo.
-
Jednostavno ali i zanimljivo pitanje kolege Likus...ja bi nastavio te nadodao još jedno pitanje, ako je točno ovo što je napisao Zvjezdani, kome onda ide dobit grupe? imaju i oni neke dioničare ili?
Nakon odgovora od kolege Zvjezdanog dao sam si truda to malo prokopati po financijskom izvješću i jasno se vidi da u odjeljku "Neto financijski rezultat" dobit iz grupe ide prema matici čiji smo vlasnici. Naravno tu mi se postavilo pitanje zašto je onda matica s manjom dobiti od grupe jer to jedino ima smisla ako posluje negativno no mislim (barem se nadam, a nisam stigao to još proučiti) da je odgovor u razduživanju koje je u tijeku a ne u radu s negativnom marginom što mi je jedini drugi logični zaključak.