1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. goranlagea

Posts by goranlagea

• Trumpove carine

• goranlagea
    • April 9, 2025 at 6:04 PM
    Quote from Kivi

pa da al prosječni amerikanac ni ne zna što je carina.. al shvatit će kad mu roba postane skuplja.. tramp radi show da ispregovara što bolje trgovinske uvjete za US.. jel ovakva trgovinska bilanca nije održiva.. i ako to znači da američki potrošač mora mjenjat navike.. hebiga.. tako će biti

Svi mi računamo, odnosno želimo si da će im roba biti skuplja. Misli da on s ovim i nije išao baš na pamet. Treba znati da ameri ne poznaju PDV. Porez na dobit im je 21% i imaju brdo nekih olakšica. Negdje sam pročitao da im je efektivna potezna stopa 13%. Ako se mu uslijed carina povećaju budžetski prihodi, a hoće, sigurno će za domaće tvrtke gospodarska klima biti još bolja. Mislim da će uslijed raznih poticaja mnoge firme izvana migrirati u Ameriku. Ono što će u budućnosti biti njegov problem je stabilnost dolara. Mislim da je s ovim potezom svijet platio školu. U tom smislu, na odvajanju radi i BRICKS i svi drugi. Čak su se i ovi naši nesretnici u EU sjetili da smo bar u nečemu samostalni, pa je tako na udaruu američko kartično poslovanje, svemirska tehnologija i još ponešto.

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• goranlagea
    • April 4, 2025 at 10:46 AM

KOEI je prema izvješćima u 2024 ostvario na tržištu Amerike i Australije samo 3% ukupnih prihoda, tako da bi vjerovao Kolaku da ih ovo neće previše osjećati. Ipak mi nije jasno zašto cijena KOEI još uvijek tone. Mislio sam da je ono s fondovima i usklađivanju pri kraju.

• LKPC (Luka Ploče d.d.)

• goranlagea
    • March 28, 2025 at 1:06 PM

Je li ikome jasna ova informacija https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/59979

Ako ja to dobro razumijem, njima će se prihodi prepoloviti. Vjerojatno ni buduća dobit neće biti za pohvaliti se.

Hvala za povratnu informaciju onih koji su upućeni.

• IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.)

• goranlagea
    • March 19, 2025 at 4:09 PM
    Quote from All
    Quote from goranlagea

Ja mislim da kod banaka, osiguravajućih društava....treba cijeniti konzervativno poslovanje. Banka nije neka dot.com kompanija. Kada dovedeš običnog štedišu u situaciju da mora razmišljati hoće mu banka propasti ili ne, to je čisti banditizam.

Ovisno sto mislis pod konzervativno. Ako je to ne biti pohlepan slazem se.

Svi u poslu inkliniramo ka većoj zaradi. Vidjeli smo s Lehmanom šta je pohlepa. Tokom 2023 i 2024 ako si gledao bilance banaka, vidio si veliko povećanje kamatnih prihoda. Ako znaš da su nastali parkiranjem para iz avista depozita, za koje ti daju neku statističku grešku a ne kamatu, na račune u ECB gdje su dobivali po 3% onda se to ne zove bankarstvo. Znači ispumpavali su novac, kojega bi morali plasirati u gospodarstvo, kreditiranje stanovništva itd. i zarađivali na deponiranju u ECB. To je neprirodno. Konzervativno je negdje izmedju. Morali bi pratiti gospodarstvo, jer s tim generiraju gospodarski rast, i stanovništvo jer opet s tim generiraju potrošnju koja ima direktan sekundarni utjecaj na proizvodnju i posljedično, opet na stopu rasta. To naravno nisu radili i danas smo na rubu recesije, gdje je kamatna stopa pala, EURIBOR pada, zicer plasmani na ECB se više tako ne isplate, a uslijed nadolazeće recesije, sigurnost i mogućnost plasmana im je manja. Znači posljedično su prouzročili da svi trokiramo. To je negativan utjecaj banaka kojega trenutno gledamo.

• goranlagea
    • March 19, 2025 at 2:38 PM

Ja mislim da kod banaka, osiguravajućih društava....treba cijeniti konzervativno poslovanje. Banka nije neka dot.com kompanija. Kada dovedeš običnog štedišu u situaciju da mora razmišljati hoće mu banka propasti ili ne, to je čisti banditizam.

• goranlagea
    • March 18, 2025 at 1:36 PM

Ja osobno volim vidjeti malo konzervativnije poslovanje u bankama. Nagledao sam se avantura. Inače jedan od razloga zašto sam ovdje u pozicije je, pored zicer poslovanja i izostanak državnih i paradržavnih fondova. U pravilu ne ulazim tamo gdje je država preko 25% vlasništva.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• goranlagea
    • March 18, 2025 at 12:27 PM
    Quote from mesetar

Pa s bookom od 1,70 Eur i nije baš da je jeftino.

Dobit i dalje jako niska, gotovo zanemariva.

P/B je razlomak. Book value sigurno neće rasti kao cijena dionice.

To će se dovesti u red. 2024 je prva godina s dobiti poslije godina s gubitkom. Inače P/B je bio 1,7 na 30.06. Danas je 2,5. Rast cijene dionice ozbiljno zaostaje za rastom dobiti. Računam da, sad kad je krenila pozitiva sve to će se dovesti u normalu.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• goranlagea
    • March 18, 2025 at 8:50 AM
    Quote from All
    Quote from tollway

želite reći da je to razlog što je u g dana dionica narasla samo 100%!!!??? premalo?

vidjeti cemo sto ce biti kada tvrtka počne ozbiljno raditi ...

Ja mislim da je DLKV budući multibegger. Sad kad je dio jedne stabilne grupe, uz dobar backlog vjerujem da ih čeka svjetla budućnost. Možda sam subjektivan, jer sam propisno ušao u poziciju lani. Ocjenjujem da su bitno podcjenjeni. Kod njih za ocjenu ne smijemo gledati P/E jer su bili u gubitku. Tek prošle godine su obrnili. P/S je 0.9 što je nisko u odnosu na druge iz branše. Meni kaže da bi buduća intristička vrijednost za 5 godina trebala biti 22,20 €.

• DDJH (Đuro Đaković Holding d.d.)

• goranlagea
    • March 17, 2025 at 12:54 PM

Djuru imam na radaru, tamo od 11.mjeseca prošle godine. Generalno mi se svidjelo kako to ide. Čekao sam zaključno izvješće pa da krenem. Dok sam ga ja dočekao dionica je otišla u nebo. Imao sam očito dobar nos, ali sam zakasnio. Mislim da će Djuro, u svjetlu novih mjera EU o naoružavanju i dalje rasti. Ako to potraje, na pragu smo novog multibeggera, kojega je istina,napravila politika, jer metaloprerađivačima ne cvjetaju ruže, ali šta je tu je. Važno da imamo. Bilo je neke priče o tenkovima, meni se čini da će u budućem procesu naoružavanja u EU biti poželjne sve korporacije koje su se u prošlosti sreli makar sa T od tenka.

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• goranlagea
    • March 12, 2025 at 6:18 AM

Nisam dobio na tradingu nego na investiramo.com

• Brokeri za trgovanje dionicama na stranim tržištima

• goranlagea
    • March 10, 2025 at 5:53 PM

Idi na investiramo.com

• goranlagea
    • March 10, 2025 at 3:59 PM
    Quote from goranlagea

To je stohastički oscilator, linija koja nam, opet s vrijednostima između nula i sto, pokazuje znakove prekupljenosti ili preprodanosti dionica. Kaže se da vrijednosti iznad 80 označavaju prekupljene dionice, dok vrijednosti ispod 20 ukazuju na preprodane dionice. Ali ove vrijednosti ne daju uvijek točne rezultate. Kao rezultat toga, oscilator se koristi kako bi pratili kada će se dvije linije koje čine indikator križati. Indikator ima dvije linije – osnovnu liniju i jednostavni pomični prosjek posljednja tri dana. Sjecište ovih dviju linija trebalo bi biti signal za akciju - prodaju ili kupnju, ovisno o vrijednosti indikatora.

Uvijek gledam prvo fundamentalne pokazatelje, čitam revizijska izvješća, kvartalne bilance.... Pokušavam pohvatati sve " soft informacije" koje mogu. Par tih tehničkih pokazatelja mi nekako da grafičku sliku što se događa. Inače, nisam baš expert za tehničku analizu.

Ovo gledam:

• goranlagea
    • March 10, 2025 at 3:51 PM

To je stohastički oscilator, linija koja nam, opet s vrijednostima između nula i sto, pokazuje znakove prekupljenosti ili preprodanosti dionica. Kaže se da vrijednosti iznad 80 označavaju prekupljene dionice, dok vrijednosti ispod 20 ukazuju na preprodane dionice. Ali ove vrijednosti ne daju uvijek točne rezultate. Kao rezultat toga, oscilator se koristi kako bi pratili kada će se dvije linije koje čine indikator križati. Indikator ima dvije linije – osnovnu liniju i jednostavni pomični prosjek posljednja tri dana. Sjecište ovih dviju linija trebalo bi biti signal za akciju - prodaju ili kupnju, ovisno o vrijednosti indikatora.

• goranlagea
    • March 10, 2025 at 2:02 PM

Investiram isključivo dugoročno. U cijeloj prošloj godini izašao sam samo iz VLEN-a. I to vjerojatno ne bi, ali me je zasmetalo u revizorskom izvješću: Ulaganja u Dok 11, koja se, budući je riječ o njegovom povećanju vrijednosti i vijeka upotrebe, iskazuju kao dio poslovnog prihoda, iznosila su ukupno 15,6 milijuna eura, od čega u posljednjem tromjesečju 2,9 milijuna eura ili 19%, čime je primjetan trend smanjenja s obzirom na dovršetak ove faze planiranih ulaganja

Prekupljenost se uvijek gleda kratkoročno, u trenutku kada se pripremate ući u poziciju. Ovdje se vidi da je tijekom većeg dijela godine dionica bila u stanju prekupljenosti. Inače, što se tiče podcjenjeno-precjenjeno, radio sam to preko diskontirane vrijednosti za budućih 5 godina i tu se slažem s vama. Nikada ne gledam kratkoročno kretanje cijene, jer se radi o sentimentu, kao što ste naveli. Ne brine me nakvarcani. Oni imaju u backlogu posla za 2 godine, tako ako im nešto i otpadne, još uvijek je dobro. Neke pokazatelje sam ublažio, jer mi je izašlo " previše dobro". Meni kaže da bi KODT trebao biti 5-godinu 9.250 €.

I s moje strane poštovanje za vaše mišljenje, nadam se da sam vam ipak neki od stavova pojasnio. Svu sreću vam želim.

• goranlagea
    • March 10, 2025 at 10:21 AM
    Quote from goranlagea
    Quote from Bull_over_Bear

Od kud vam da je rast dobiti 54%?

Podatak je YTD i ne 24/23.

Pokazatelj P/E, koji prati odnos cijene i neto dobiti je u padu naspram 2023, a ne u rastu (sto bi znacilo da je dionica jeftinija ove godine nego je bila prethodne)

P/E je u prvih 9 mj. ove godine u rastu za cca 15%. Za ovo što što sam gore napisao, podloga je stopa rasta dobiti u odnosu na prirast cijene i ne P/E.

Kad sam ovo napisao prošle godine, komentari su bili svakakvi. Izgleda da sam imao pravo.

Tek toliko.

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• goranlagea
    • February 20, 2025 at 3:33 PM
    Quote from Ebenezer
    Quote from TheMandarin

S obzirom na pad cijene KOEI i komentare da će mirovinski fondovi još prodavati znatne količine, treba li ovdje privremeno izaći s idejom vraćanja kad oni završe prodaju?

Ili mirno čekati izvješće bez panike?

S ovakvim nacinom razmisljanja nikad, ali nikad necete na zelenu granu... ne mozete pogadjati dno i vrh i jos onda placati i porez. Kod ovakvog blue chipa pogotovo jer je no brainer... ovo drzite i zaradit cete sigurno vise nego kupi/prodaj/placaj porez. Znaci niste tako dobri da sve pogodite... nije nitko. Dobronamjeran savjet.

Savjet i više nego pametan. Ako imate slobodnih sredstava, dokupite. Ja bar hoću.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• goranlagea
    • January 24, 2025 at 9:28 AM
    Quote from All
    Quote from mesetar

Sve je to u redu ali ipak to nije neki Koei s PE 15, već je PE tu nekih 200-tinjak, a book tek 1,70 Eur

Morali bi dobit povećati barem 10-ak puta da bi došlo tek u neku normalu.

Zato oprezno.

Naravno, oprez i pratiti. P/E je bio kada sam ulazio preko 300 i ako bude kako mi izgleda padati ce i padati, a cijena ce sukladno tome rasti. Da ne mislim tako bih se uopće se niti pozicionirao ....

P/E je takav kakav je jer su do kraja 3.kv iskazivali gubitak, i nije realan. Ja vjerujem da su s tim zaključili. Posla imaju. Ono što vidim kako problem je profitna marža koja je niska. Ne znam kako su potpisani ugovori za buduće poslove i dali ima mogućnosti za cjenovne korekcije. Inače čeka ih prestrukturiranje i povećanje produktivnosti. Ja sam solidno ušao i to u vrijeme kad je P/E bio 300 kako je kolega gore naveo. Nešto mi govori da će to biti s vremenom novi multibagger.

Quote from SILVIO2024
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

• goranlagea
    • January 17, 2025 at 3:16 PM
    Quote from All
    Quote from TheMandarin

Dalekovod je dobro započeo godinu.

Kako sad pogoditi tko ce (ako ce) najvise rasti - Dalekovod, KOEI ili KODT?

KODT je čudo od tvrtke. Imam tako poziciju već dugo ali na ovim razinama nisam bio čisto siguran da bi dokupio, pa sam ipak podebljao DLKV. Imao sam ga od prije nešto sitno. Mislim da će oni u slijedećim godinama najbrže rasti. Kao što je kolega naveo, dižu se iz pepela, imaju u Backlog-u posla za slijedeće dvije godine.

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• goranlagea
    • December 4, 2024 at 11:05 AM
    Quote from accountant
    Quote from sonda

FI je zbilja tragedija. =O

Stvarno ne vidim šta je tragično u FI. Dionica VLEN reagira u skladu s općenitom tržišnom situacijom i ne u skladu s iskazanim rezultatom. Mislim da tome doprinosi, poslovično relativno pesimističan revizijski izvještaj, uvod Uprave gdje je akcent na problemima i ne dostignućima. Da sam na njihovom mjestu, pisao bi taj uvod više u skladu s poslovnim rezultatima, a manje bi davao akcent na globalnu situaciju.

• goranlagea
    • November 6, 2024 at 12:53 PM
    Quote from Bull_over_Bear
    Quote from goranlagea

Mene malo brine, za budući rast, prekupljenost dionice. Ako pogledamo KODT2, rast YTD je 120%. Rast dobiti YTD je 54%. Ako uzmemo u obzir da rast cijene na dugi rok prati rast dobiti, mislim da je za očekivati usporavanje rasti cijene ili korekciju, što i nije loše jer je korekcija prilika za dodatno kupiti. Inače, sve dok vidim da u backlogu imajo posla za slijedeće 2 godine, za njih nema zime.

Od kud vam da je rast dobiti 54%?

Podatak je YTD i ne 24/23.

Pokazatelj P/E, koji prati odnos cijene i neto dobiti je u padu naspram 2023, a ne u rastu (sto bi znacilo da je dionica jeftinija ove godine nego je bila prethodne)

P/E je u prvih 9 mj. ove godine u rastu za cca 15%. Za ovo što što sam gore napisao, podloga je stopa rasta dobiti u odnosu na prirast cijene i ne P/E.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt