1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Gervonta

Posts by Gervonta

• Porez na nekretnine

• Gervonta
    • August 29, 2024 at 2:02 PM
    Quote from Paulie

Postotak praznih stanova je lupetanje. Što znači prazan stan? U kakvom je stanju taj stan? Je li taj stan useljiv uopće? Koja mu je lokacija? Koji je stupanj završenosti radova?

Tvrde da je veliki broj praznih stanova.

Pa me zanima koji je to postotak preznih stanova? Na osnovu čega ovo tvrde?

• Porez na nekretnine

• Gervonta
    • August 29, 2024 at 11:24 AM
    Quote from Paulie

Najam će postati 50% skuplji. Svatko normalan će prebit cijenu poreza na podstanaru. Nigdje na zapadu gdje taj porez već postoji cijena najma nije pala radi poreza. Živi bili pa vidjeli.

Jedino pozitivno u svemu ovome, HDZ je nakon ovog definitivno gotov. HDZ ionako provodi program Možemo, i izgubit će velik dio glasača.

Zna li se koliki postotak stanova je prazan?

Kod mene u ulazu postotak praznih stanova je 0%.

• CKML (Čakovečki mlinovi)

• Gervonta
    • August 28, 2024 at 12:26 AM
    Quote from xdado
    Quote from Gervonta

Prilična kupnja na 10,7 eur 108581 kom, ali za sada nema velikog interesa

Normalno da ima interesa, sigurnih 2% u 2 mjeseca je lijepa kamata

To ispada 1,96%. Danas se moglo kupiti trezoraca koji dospjevaju za manje od 3 mjeseca sa prinosom 1,94%.

Meni se čini da ovi koji kupuju po 10,7 to ne rade radi ponude ili isključivo radi ponude.

Pratimo dalje.

• Gervonta
    • August 27, 2024 at 8:48 PM
    Quote from xdado
    Quote from Gervonta

Normalno da ima interesa, sigurnih 2% u 2 mjeseca je lijepa kamata

Mislio sam nema interesa za prodaju

• Gervonta
    • August 27, 2024 at 1:59 PM

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Gervonta
    • August 22, 2024 at 12:14 PM
    Quote from Lynx

Za sada izgleda dosta simetrično. U drugom kvartalu cijena bakra rasla više od pola kvartala, u trećem za sada stalno pada (tj. do prije 2 tjedna kad opet raste), prosječna u ovom kvartalu za sada slična prosječnoj cijelog drugog kvartala, i sad je oko 9% iznad one s početka godine.

Kad bi se sad malo jače brzo promijenila u bilo kojem smijeru da utječe na ovaj kvartal kroz bar mjesec dana bilo bi zgodno kao data point da malo vidimo kako točno rade te klizne formule, kako se mijenja prihod odnosno marže uz inače sve ostao vrlo slično (ako se ne varam da se ovaj Q3 očekuje po svemu sličan Q2, eventualno nešto malo slabiji u skladu s tradicionalnom sezonalnošću gdje Q3 bude malo slabiji prije jačeg Q4).

Mislim da klizne formule nisu vezane sa cijenu bakra nego bakarnog lima. Kako je proizvodnja bakarnog lima izuzetno energetski intezivna onda uz bakar na kretanje klizne formule utječe i cijena energije. Mislim da kretanje cijene sirovina nema neki veliki utjecaj na profitne marže KODT-a, ali opet tu korelaciju je dosta teško dokučiti jer oni u izvještajima ne daju podatak o dobiti/gubitku na hedgevima.

Treći kvartal je uvijek najslabiji jer su i KODT i njegovi kupci na kolektivnim godišnjim pa se manje radi i manje isporučuje.

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Gervonta
    • August 21, 2024 at 10:44 PM
    Quote from Axel13

Zna li itko koliko je udio bakra u finalnoj (proizvodnoj) cijeni transformatora?

Dakako, ima tu puno drugih varijabli za uzeti u obzir ali čisto neki raspon.

Rekli su na skupštini da 95% narudžbi ima kliznu formulu koja kompenzira kretanje cijene bakra na tržištu.

U 2023-oj sirovine i materijali kao postotak prihoda su bile 61,93% (iz revidiranog godišnjeg izvješća)

• SPAN (SPAN d.d.)

• Gervonta
    • August 21, 2024 at 1:36 PM

Ode još 10K

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• Gervonta
    • August 14, 2024 at 10:47 PM
    Quote from Darla

Imam ERNT najduže od svih dionica jer su stabilna, jaka firma, u relativno stabilnoj industriji, isplaćuju pristojnu dividendu i bez obzira što neki kažu da je gđa Kovačević u zadnje vrijeme škrta s informacijama, ja je i dalje smatram vrlo sposobnom leadericom. Znači, to mi je sigurna dionica.

Škrta na informacijama je understatement.

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• Gervonta
    • August 14, 2024 at 10:06 AM
    Quote from keciga

gledam P/E , prihode i dobit, broj zaposlenih SPAN-a i ERNT i ne razumijem ovoliku razliku u cijeni s obzirom da je ista industrija.

Jel se na SPAN-u očekuje neki novi veliki projekt ili ulazan u novi tržišni segment ? Ili se na ERNT očekuje daljnji pad prihoda iz nekog razloga ?

Imam ERNT , nemam SPAN.

Nije ista industrija. Najviše ERNT prihoda dolazi od prodaje hardwarea.

Najviše SPAN-ovih prihoda dolazi od prodaje MSFT licenci.

Pretpostavljam da se optimizam na SPAN-u prilično zasniva na očekivanom masivnom rastu prihoda i dobiti od segmenta kibernetičke sigurnosti.

• SPAN (SPAN d.d.)

• Gervonta
    • August 12, 2024 at 3:52 PM
    Quote from LeoNT

Kazne ce im dijeliti hakeri koji ce im upadati u sustav, krasti podatke i traziti otkupnine.

Postoji li neki datum od koga će tijela države kažnjavati one koji nisu zadovoljili regulatorne zahtjeve?

• SPAN (SPAN d.d.)

• Gervonta
    • August 12, 2024 at 2:29 PM
    Quote from LeoNT

Datumi cybersecurity regulacija se približavaju. DORA već z a manje od pola godine:

https://www.linkedin.com/pulse/ostalo-j…C4%2587i-r2yef/

"Uredba DORA preuzima te obveznike te dodatno obvezuje i SKDD, kao i sva investicijska i mirovinska društva te društva za osiguranje, kao i društva za upravljanje investicijskim i mirovinskim fondovima. DORU također moraju primijeniti i pružatelji usluga povezanih s kriptoimovinom."

Cybersecurity će sve više dolaziti u fokus tvrtki, a time će doći i povrat na investicije u ljude i znanje koje je SPAN napravio u prošlim godinama.

Display More

Kada će država početi izdavati kazne onima koji se ne pridržavaju regulacije?

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Gervonta
    • August 11, 2024 at 10:20 PM
    Quote from piho

Isplati li se sada uzeti ZaBu?

Dugoročno bi rekao da se isplati.

Kako se sve više integriramo u EU ekonomija bi trebala rasti.

Kratkoročno je sve moguće jer su banke osjetljive na pad ekonomske aktivnosti.

Kupiti pola pozicije sada i čekati bolju priliku za drugu polovicu.

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Gervonta
    • August 2, 2024 at 10:06 PM
    Quote from Junius
    Quote from Gervonta

Vrijednost dionice određuje zbroj budućih novčanih tokova diskontiran za inflaciju.

Koliko ja znam inflacija ima pozitivan utjecaj na vrijednost dionica. A kod banaka inflaciju ne utječe na cijenu dionice.

Dionice se za kapital natječu sa obveznicama. Što je veća inflacija to su prinosi na obveznice viši. Dakle potreban je niži P/E dionice da bi bila konkurentna sa višim prinosom na obveznice. Što je trošak kapitala viši to investitori traže višu zaradu od dionica.

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Gervonta
    • August 2, 2024 at 10:50 AM
    Quote from child

Povrat u mjesec dana: 1,74%
    Povrat u 6 mjeseci: 23,16%
    Povrat u godinu dana: 25,13%
    Povrat u 3 godine: 223,52 %
    Povrat u 5 godina: 259,83 %

Netko tko druka ili očekuje veće povrate, po meni ima problem s očekivanjima.

Display More

Vrijednost dionice određuje zbroj budućih novčanih tokova diskontiran za inflaciju.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Gervonta
    • August 1, 2024 at 11:25 PM
    Quote from point

Hrvatska lutrija doslovno svaki dan reklamira loto i slične igre(kad treba uzet ljudima novce...),jeste li se zapitali zašto isto ne radi i naša famozna Zagrebacka burza?

Ima li neka druga burza dionica/obveznica koja se reklamira na TV-u?

• SPAN (SPAN d.d.)

• Gervonta
    • August 1, 2024 at 12:50 PM
    Quote from mooji

Mirovinci očito dižu limit, jedan je još dokupio izgleda, sad moraju reagirati i drugi :)

Kako znate da nije opet kupio RBA mirovinski?

• MONP (MON PERIN d.d.)

• Gervonta
    • July 31, 2024 at 2:31 PM
    Quote from sokol74

Ovo je valjda jedina turistička tvrtka koja ima dobit u Q2. Što li će tek biti na Q3?

https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/56732

Ima ih dosta koji imaju dobit u Q2. Mislim da su jedini koji imaju dobit u 1H24.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Gervonta
    • July 31, 2024 at 1:55 PM
    Quote from SIMKE

Jedino rješenje za carine trenutno za Kineze je da otvaraju svoje tvornice u EU. To recimo sada radi BYD, ali jasno to ne ide brzo, i ako otvore tvornice udio ugrađenih dijelova koji dolazi iz Kine mora biti manji od 50% da ne plaćaju carine..

Da zaključim Kinezi jedno vrijeme neće biti problem..

A u Rusiji?

• SPAN (SPAN d.d.)

• Gervonta
    • July 31, 2024 at 12:30 PM
    Quote from sokol74

Izgleda se gruda snijega zakotrljala.

Ako ja dobro vidim ovo je prvi kvartalni rast yoy dobiti nakon trećeg kvartala 2022.

Neto profit marža je narasla sa 0,86%, na 1,67%.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt