Ode još 10K
Posts by Gervonta
-
-
Imam ERNT najduže od svih dionica jer su stabilna, jaka firma, u relativno stabilnoj industriji, isplaćuju pristojnu dividendu i bez obzira što neki kažu da je gđa Kovačević u zadnje vrijeme škrta s informacijama, ja je i dalje smatram vrlo sposobnom leadericom. Znači, to mi je sigurna dionica.
Škrta na informacijama je understatement.
-
gledam P/E , prihode i dobit, broj zaposlenih SPAN-a i ERNT i ne razumijem ovoliku razliku u cijeni s obzirom da je ista industrija.
Jel se na SPAN-u očekuje neki novi veliki projekt ili ulazan u novi tržišni segment ? Ili se na ERNT očekuje daljnji pad prihoda iz nekog razloga ?
Imam ERNT , nemam SPAN.
Nije ista industrija. Najviše ERNT prihoda dolazi od prodaje hardwarea.
Najviše SPAN-ovih prihoda dolazi od prodaje MSFT licenci.
Pretpostavljam da se optimizam na SPAN-u prilično zasniva na očekivanom masivnom rastu prihoda i dobiti od segmenta kibernetičke sigurnosti.
-
Kazne ce im dijeliti hakeri koji ce im upadati u sustav, krasti podatke i traziti otkupnine.
Postoji li neki datum od koga će tijela države kažnjavati one koji nisu zadovoljili regulatorne zahtjeve?
-
Datumi cybersecurity regulacija se približavaju. DORA već z a manje od pola godine:
https://www.linkedin.com/pulse/ostalo-j…C4%2587i-r2yef/
"Uredba DORA preuzima te obveznike te dodatno obvezuje i SKDD, kao i sva investicijska i mirovinska društva te društva za osiguranje, kao i društva za upravljanje investicijskim i mirovinskim fondovima. DORU također moraju primijeniti i pružatelji usluga povezanih s kriptoimovinom."
Cybersecurity će sve više dolaziti u fokus tvrtki, a time će doći i povrat na investicije u ljude i znanje koje je SPAN napravio u prošlim godinama.Kada će država početi izdavati kazne onima koji se ne pridržavaju regulacije?
-
Isplati li se sada uzeti ZaBu?
Dugoročno bi rekao da se isplati.
Kako se sve više integriramo u EU ekonomija bi trebala rasti.
Kratkoročno je sve moguće jer su banke osjetljive na pad ekonomske aktivnosti.
Kupiti pola pozicije sada i čekati bolju priliku za drugu polovicu.
-
Vrijednost dionice određuje zbroj budućih novčanih tokova diskontiran za inflaciju.
Koliko ja znam inflacija ima pozitivan utjecaj na vrijednost dionica. A kod banaka inflaciju ne utječe na cijenu dionice.
Dionice se za kapital natječu sa obveznicama. Što je veća inflacija to su prinosi na obveznice viši. Dakle potreban je niži P/E dionice da bi bila konkurentna sa višim prinosom na obveznice. Što je trošak kapitala viši to investitori traže višu zaradu od dionica.
-
Povrat u mjesec dana: 1,74%
Povrat u 6 mjeseci: 23,16%
Povrat u godinu dana: 25,13%
Povrat u 3 godine: 223,52 %
Povrat u 5 godina: 259,83 %
Netko tko druka ili očekuje veće povrate, po meni ima problem s očekivanjima.Vrijednost dionice određuje zbroj budućih novčanih tokova diskontiran za inflaciju.
-
Hrvatska lutrija doslovno svaki dan reklamira loto i slične igre(kad treba uzet ljudima novce...),jeste li se zapitali zašto isto ne radi i naša famozna Zagrebacka burza?
Ima li neka druga burza dionica/obveznica koja se reklamira na TV-u?
-
Mirovinci očito dižu limit, jedan je još dokupio izgleda, sad moraju reagirati i drugi
Kako znate da nije opet kupio RBA mirovinski?
-
Ovo je valjda jedina turistička tvrtka koja ima dobit u Q2. Što li će tek biti na Q3?
Ima ih dosta koji imaju dobit u Q2. Mislim da su jedini koji imaju dobit u 1H24.
-
Jedino rješenje za carine trenutno za Kineze je da otvaraju svoje tvornice u EU. To recimo sada radi BYD, ali jasno to ne ide brzo, i ako otvore tvornice udio ugrađenih dijelova koji dolazi iz Kine mora biti manji od 50% da ne plaćaju carine..
Da zaključim Kinezi jedno vrijeme neće biti problem..
A u Rusiji?
-
Izgleda se gruda snijega zakotrljala.
Ako ja dobro vidim ovo je prvi kvartalni rast yoy dobiti nakon trećeg kvartala 2022.
Neto profit marža je narasla sa 0,86%, na 1,67%.
-
Ako se nastavi ovakav rast prihoda i marže na nivou 2Q oba su jeftina na ovim cijenama.
Super, no prije će se Koei malo iskorigirati nego kodt narasti. Baki je izreklamiro koei brutalno...ljudi se malo i zaletili na otkljucavanje vrijednosti, expon. rast.
Mislim da blogerovo pisanje nema značajnijeg utjecaja na cijenu dionice. Jednostavno izvještaj je bio jako dobar i sada je realno očekivati da će dobit u 2024 biti preko 35 eura.
-
Na 362 je P/E 13, a KODT na 1.740 P/E 9
Na 398 je P/E 14,3, a KODT na 1.710 P/E 8,8
Ako se nastavi ovakav rast prihoda i marže na nivou 2Q oba su jeftina na ovim cijenama.
-
Pozdrav svima od mene kao doajena na ZSE još iz prošlog stoljeća nakon dužeg vremena. Novi investitori KODT temu trebaju svakako pročitati cijelu nije velika niti100 stranica. Pisao sam dosta prije 2 godine moja predviđanja i najvažnije podatci su se pokazali super. Trenutno mogu reći da bi svaki mali ZSE ulagač morao imati barem 1 dionicu KODT P ili R je svejedno. Tako će se zainteresirati za branšu itd...Fascinira me da KODT danas uopće nema problema sa radnom snagom što svi imaju. Odlično se upravlja. PS KODT mi je daleko daleko najjača pozicija. Ulaganje u dionice nosi mnoge vrste rizika i dionice osim što rastu i padaju. Prikupljajte svjetske informacije o branši i objavljujte ovdje. Da malo progruntamo koliko je ovaj biznis vrednuje kod susjeda. General electric, Siemens sim tam lijevo desno.
GE i Siemens su više usporedivi sa KOEI, god njih je generiranje energije najveći dio prihoda dok je distribucija manji dio.
-
očekujem uskoro post NB na facebooku o dlkv i eksploziju cijene
Mislim da ćemo proći bolje bez njegovih analiza.
Uglavnom čini se da su uspjeli podići cijene i da pametnije biraju poslove. Materijalni troškovi su rasli puno sporije od prihoda. Proizvodnja je povećala EBITDA za 1,2M.
-
Uskoro će nam i izvješće.
Kakve rezultate očekujete?
Dijelite li optimizam uprave?Neki konkretniji plus bi mene razveselio.
Očekujem oko 50M prihoda i oko 2M dobiti
Prihode sam pogodio, dobit iznad očekivanja.
-
2 mil.dobiti je tek 0,03 Eur po dionici.
Book je isto samo 1,50 Eur.
Tako da ništa posebno.
Za njih bi to bio značajan napredak u odnosu na 2Q23 kada je prihod bio 43M i dobit 0,45M.
Dalekovod nije osobito profitabilna firma. Imaju veliki broj ugovora (prvenstveno sa državnim firmama) koji nemaju zaštitu od inflatornih pritisaka. Za razliku od recimo KODT-a koji ima klizne formule u više od 90% ugovora.
-
Krvarit će ERO danas
I meni se čini.
Mada to nije toliko loš izvještaj ako se uzme u obzir da imaju jednu negativnu jednokratnu stavku od 3,9M (porezi iz predhodnih razdoblja). Bez toga drugi kvartal je u okviru očekivanja. Manji prihodi od servisa koji su otišli u HT, i nešto manja dobit iz istog razloga.