Meni je to više izgledalo kao da se namjerno rušila cijena zadnjih dana da se još netko ukrca u vlakić sa većom količinom.
Pretpostavljam da je NEK opet prosipao dionice. Vidjet ćemo kroz koji dan da li su oni.
Meni je to više izgledalo kao da se namjerno rušila cijena zadnjih dana da se još netko ukrca u vlakić sa većom količinom.
Pretpostavljam da je NEK opet prosipao dionice. Vidjet ćemo kroz koji dan da li su oni.
Mislim da električni robotaxi nisu sigurno u toj računici
Šalu na stranu, električna oprema očito ide kontra svih trendova i strateška je odrednica EU. Nema straha da će recesija, ako se i desi, udariti po KODT
Rade mali IPO na burzi.
Dok je ovako dobar dividendi prinos, moram se složiti s blogerom da je ovo bolje od narodnih obveznica
nisam član niti simpatizer niti jedne stranke, ali sam uvjeren da će hdz premoćno pobijediti. dakle, ništa se neće promijeniti. osim vjerojatno količina para koje iz hpb završavaju u proračunu.
Mislite zbog visoke dobiti i zbog vrlo vjerojatne odluke vlade da 60% dobiti iz 2023. ide u dividendu?
Ja nemam ništa protiv toga da sam dio toga i da mi sjedne dobra dividenda na račun. Pa visoka dividenda je Zabu i dopeljala na cijenu od dva booka
Šta se tiče da li jeftinija ili nije, možemo malo pogledati omjere P/B i P/E sad kad imamo godišnje finacijske izvještaje i to izgleda ovako:
ZABA HPB IKB SNBA
P/B 2,18 0,93 1,01 0,52
P/E 11,46 5,93 5,75 14,60
Zaba je prema gonjim pokazateljima dosta skuplja, ali ima atraktivniji dividendni prinos pa time opravdava trenutnu višu cijenu.
HPB i IKB jesu po pokazateljima znatno jeftiniji i povećanjem dividendi moguće je da dostignu Zabine pokazatelje.
Osobno kod HPB-a očekujem približavanje dividendnog prinosa ZABI dok IKB ima jako konzervativnu politiku isplate dividende, šta nužno ne znači da je to loše.
Rast dividendnog prinosa ove godine kod IKB-a od čak 25% je znatan, ali imaju skok dobiti od 100% u 2023. u odnosu na 2022. pa su mogli biti malo više darežljivi prema dioničarima.
RIVP je užurbano krenuo u najavljene investicije.
Biti će super ako ostvare sve najavljeno i uspiju dignuti EBITDA koliko su najavili.
+KODT
Njega nikad dosta u portfelju
Stigla je obavijest na burzu. Kupili su jučer sami za u trezor 1.309 dionica na burzi.
Jutros lijepo skidanje Lenca sa aska odmah na otvaranju. Nekome se žuri, izgleda
Blaženka Branka iz top10 opet krenula u shopping na Lencu, kako se vidi na promjenama top10 dioničara.
Vrlo lako moguće da tu dividenda iznenadi i preokrene situaciju.
Kakva su vam očekivanja za dividenu ove godine? Hoće li nešto i iz zadržane dobiti isplatiti, nisu već dugo?
I ponovno + Rivp uz malo HPBa
Nakon šta je jutros pokupljen onaj nalog od 500 dionica na prodaji po 240 eura (pretpostavljam prođavač opet NEK, vidjeti ćemo u TOP10 za dva dana), podigli su ljestvicu i stavili novih 500 dionica na prodaju na 260 eura. Lijepo od njih da nam osiguravaju dovoljnu ponudu dionica.
Slašem se tu s vama. Prostor za rast i dalje postoji, pogotovo kad se sakleda sav taj potencijal rasta infrasturkture za prijenos električne energije.
Ovakvo extra profitabilno poslovanje će sigurno se nastaviti još prva dva kvartala ove godine, a možda čak i treći kvartaln jer ECB ne želi prerano spustiti kamatnu stopu.
Ako ju krenu prerano spuštati, opet će se inflacija razuzdati i šteta će biti znatno veća.
I još malo + rivp danas
+Plag, Rivp i Vlen
- Span
Ma jedan kvartal nije ključan, iako slažem se da nije uopće tako loš već čak i uspješan, s obzirom da im je dok 11 obično nosio trećinu prihoda. Kad pogledam malo širu sliku odnosno cijelu poslovnu godinu, situacija mi izgleda još bolje.
Prema investiramo.com, unatoč obnovi doka koji, kako sam već napisao obično nosi trećinu godišnjih prihoda, oni uspiju ostvariti godinu sa najvećim prihodom u posljednjih 10 godina i drugu najvišu ostvarenu EBITDA koja iznosi čak 12,4 milijuna USD i takva EBITDA sa trenutnom kapitalizacijom od 55 milijuna eura nam sada daje P/EBITDA od samo 4,5, što mi se čini dosta nisko.
Samo za usporedbu, to vam je kao da RIVP posluje cijelu godinu sa trećinom hotela zatvorenim i onda uspije u toj godini ostvariti najviše prihode ikada. To dovoljno govori o kvaliteti ovogodišnjeg rezultata Lenca.
Nedavo sam čitao i stare članke o Lencu i obnovi tog ključnog doka pa sam nabasao na članak di stoji da novi dok kakav oni trenutno obnavljaju vrijedi čak 70 milijuna EUR. I to je članak od prije 3 godine pa vjerujem da je i inflacija dodatno učinila svoje na povećanje današnje vrijednosti takvog doka, ali ne želim uopće nagađati koliko.
Tu je i link na taj zanimljivi članak koji otkriva više o doku 11:
Ovaj vaš graf pokazuje da bi banke trebale imati jako dobre rezultate minamalno još slijedeća dva kvartala.
Čak i iza toga pad kamata na 3% nije uopće tako loš za banke. Baš će biti zanimljivo za pratiti buduće izvještaje banaka.
Kamate koje su centralne banke u prvom kvartalu plaćale komercijalnim bankama su bile niže nego šta je to trenutno, tako da je dosta izgledno da i dobiti banka u prvom kvartalu 2024. budu veće nego u prvom kvartalu prošle godine.
Dosta analitičara piše da ECB ne može spuštati kamate prije nego šta to naprave Amerikanci jer to može snašno utjecati na pad eura u odnosu na USD. Stoga je početak snižavanja kamata za Eurozonu izgledniji tek na jesen. Treba uzeti u obzir da je to dosta daleko i da se puno ekonomskih čimbenika do tada može izmijeniti