1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Sin Jureskin

Posts by Sin Jureskin

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Sin Jureskin
    • June 5, 2024 at 7:34 PM

Po meni, nije bilo previse informacija sto nismo uglavnom znali, ali evo nekih stvari koje su mi zapele za uho:

- ja sam dozivio ozracje onako kako se i vidi u izvjestajima: optimizam i nastavak slicnog trenda,

- rast prihoda se događa, receno je, zbog velike potraznje i stanja na trzistu posljedicno sto je dovelo do porasta cijena, dok je broj distributivnih/energetskih transformatora koji se godisnje proizvedu poprilicno stabilan u ovim godinama (znaci, nije zbog povecanja proizvodnih jedinica ovoliko povecanje prihoda),

- slijedom gore navedenog i sam Predsjednik Uprave je rekao da su ovo povijesno visoke marže i da je teško nagađati do kada to moze trajati,

- Konjunktura je i dalje uzlazna i rokovi isporuke sa 1 godine se pomicu na 2 godine i kupci su nervozni i nastoje sklopiti nekakve dugorocne ugovore kako bi se opskrbili cime mozda sad i kupuju proizvode koji im ne trebaju i time dizu dodatno potraznju,

- Receno je da se nikad ne zna kad se kupci mogu okrenuti i Kinezima i Turcima cime bi zasigurno doslo da ravnoteze na trzistu i smanjenju cijene, marzi, to je onako hipotetski rekao kao moguce...

- s druge strane odredjeni kupci nemaju spremnu infrastrukturu i radnu snagu pa kupljeni transformatori cekaju u KODT,

- losih potrazivanja nema ili su zanemariva,

- sto se tice povecanja kapaciteta, ide se u investiciju od 27 m EUR (proizvodne hale/skladista) ciji ce se rezultati na povecanje proizvodnje/prihoda odraziti u 2026. i po rijecima Predsjednika Uprave to se ocekuje u rasponu od 10-15%,

- PET Poljsksa je trenutno zadovoljavajuce iskoristena, no i tu postoji prostor za povecanje proizvodnje (nije receno koliko), ali koliko sam skuzio, tu je razina poslovanja/procesa/tehnologija poprilicno ispod KODT-ih i valjda sve to treba postupno,

- stock split trenutno nije u razmatranju, sto nije nemoguce da bude (politicki odgovor),

- novac na racunu KODT je uglavnom potreban za proizvodnju (buduce rashode i sl.) jer su to dobrim dijelom avansi kupaca, receno je da su se 2023. cak morali i zaduziti za obrtni kapital,

- politika isplate dividende je od 30-40%, odluka na razini Grupe za sve, sto najvjerojarnije znaci da ostaje, iako ni drugo nije iskljuceno,

- od svih uzroka, najvise na potraznju utjece zelena tranzicija u Europi sa svrhom da se zamjene fosilna goriva i sl. te zadovolje svi buduci kapaciteti

- ugovori se hedge-iraju kliznim cijenama sirovina i energenata vezanih za indekse

Uglavnom, ako se jos netko necega sjeti, neka doda..

• Sin Jureskin
    • June 4, 2024 at 9:39 AM

Bravo i hvala na info!

• Sin Jureskin
    • April 28, 2024 at 10:01 PM

Ovo sve govori da ovo trziste nije efikasno i da je to ocito monopol/oligopol nekoliko trzisnih igraca. Ipak payout-ratio na kraju ce dovesti do kakve-takve efikasnosti i realne evaluacije, ako KODT ovako nastavi, a svakako bi trebao..

• Sin Jureskin
    • April 25, 2024 at 1:09 PM
    Quote from Tolisimus

Gdje ja to pljujem po Končar D&ST? Gdje hvalim stečajuše?

Firma je odlična, to sam napisao više puta. Nema apsolutno nikakvog straha za nju. Zarađuje, zarađivati će i dalje i jedna je ako ne i najbolja tvrtka u HR i ZSE. Ima fenomenalnu bilancu, ima odličnu Upravu i ima super zadovoljne radnike, sve ono što bi druge tvrtke trebale težiti biit.

Očito me nitko ne kuži, ili se samo prave ludi. Dobra tvrtka ne znači nužno i dobra dionica za kupnju. Moje stajalište da je kupnja riskantna na ovim iznosima i da treba biti oprezan.

Obzirom da nitko nije zainteresiran za raspravu već se samo napada drugačije mišljenje, riješiti ću vas muke pa više neću pisati. Sretno svima, a posebno onima koju kupuju po ovim cijenama.

Ako je to tvoje, misljenje, postivam!

• Sin Jureskin
    • April 25, 2024 at 11:24 AM

Ljudi, samo ignorirajte, to je jedini nacin

• Sin Jureskin
    • April 25, 2024 at 10:24 AM

Gospodo,

Znam da svatko ima svoje misljenje i ima nas pesimista, optimista i svega, ali molim vas da neargumentirano ne iznosite izjave, a cija podloga, cini mi se, nije dobronamjerna (mislim na one koji jako podcjenjuju dionicu). Ne znam koji je vas razlog za to, ali ako vam se ne svidja dionica, imate 1.000.000 drugih dionica na svijetu i orocenja bez rizika u HPB-u od 3%. Ako sam u krivu kojim slucajem u procjeni, ja se ispricavam.

• Sin Jureskin
    • March 27, 2024 at 7:49 AM

Dobro jutro svima, nema komentara danima, cekamo svi Q1 🙂

• Sin Jureskin
    • March 20, 2024 at 9:45 AM

Parica, vezano za tocku 5. moj savjet po mome iskustvu: uvijek kad sam se brinuo i mozgao sto bi moglo biti, nikad nije tako bilo. Jednostavno postoji 1000 kombinacija kod kratkorocnog kretanja cijene da dobar zakljucak je tesko izvuci. Kod zakljucaka za fundamenete i poslovanje zakljucni su poprilicno tocni zato ako je to to buy and hold onda po meni tu nema mrdanja. A ako bih imao cash-a ja bih kupio kad god, ako je u tom trenutku moja procjena undervalued, i uvijek me taj instikt dobro vodio. Uglavnom, ne nagovaram nista :-), samo ono kako ja znam iz svog iskustva.

• Sin Jureskin
    • March 16, 2024 at 9:10 AM
    Quote from Lynx

bi

Ha ha nasmijalo me, is this gold mine or minefield :-)))

• Sin Jureskin
    • March 15, 2024 at 10:00 AM

Slazem se sa Paricom i Kristoforom. Sa investitorskog aspekta gledanja dionice, dok god su funadamenti tu, a ovdje visestruko jesu, ne treba se bojati nicega. Te igrice tko je prodao, zasto je prodao, mene recimo uopce ne interesiraju. Ne kazem da to nije zanimljivo i da to indirektno ne pomaze (npr. spekulativno trgovanje pomaze u likvidnosti, ulaz u Crobex i sl...), ali to mi je samo usput, dodatna radost... Koliko god spekulatnti vladali, po mom iskustvu, nema sanse da dionica ne napreduje u vremenu kad su temeljni fundamenti tu, a kod KODT-a su 10/10. A sad spekulanti, investitori na kratki rok (i to je po meni spekulacija), tu je mozda malo drugacije prica... pa razumijem njihovu zabrinutost. No, ja nikad nisam vjerovao da se spekulantski moze ista napraviti i nikad nisam kupio dionicu iz tog razloga, osim kam bio zelen pa sam vidio da to vodi u cisti gubitak (sam na sebi). Ovo je samo moje misljenje, gledanje i iskustvo, nista drugo. Jos jedna stvar... kod fundamentalne dionice, cak bih rekao da se i spekulanti pretvore u investitore... zamislimo da za 3 godine ili kad god, dividenda bude 60 EUR, tko ne bi kupio tu dionicu za 2.000 EUR jer mu je prinos 3.33%, a u Banci ce dobiti 1%... Zar je moguce da onda u tom trenutku dionica padne na 1000...?

Dapace, nema mi draze stvari nego kad ovakva dionica padne na smijesne razine, zamislite izobilja tada...

• Sin Jureskin
    • March 8, 2024 at 3:35 PM

Parica, svaka cast!

• Sin Jureskin
    • March 5, 2024 at 1:35 PM

Parica, svaka cast i veliko hvala na super analizi!

• Sin Jureskin
    • March 4, 2024 at 10:38 AM

Htio sam reci samo da opreza uvijek treba biti, ali nisam mislio nista negativno reci za ovo, dapace, mislim da je ovdje omjer rizika i prinosa da tesko da moze biti bolje. I ja imam ovu dionici vec 17 godina

• Sin Jureskin
    • March 3, 2024 at 4:26 PM

bez obzira na odlične fundamente, buduće izvrsne projekcije i povoljan trend... oprez nikad nije na odmet. rast od 250% u godinu dana mene poziva na max oprez!

Naravno, uvijek je potreban oprez, ali po mom iskustvu uvijek vise povjerenje nego strah. Ja bih rekao da intenzitet rasta je uglavnom manje bitan, bitni su fundamenti i perspektiva poslovanja jer ce to u konacnici jednom donijeti odeređeni pay-out koji je ono "konačno" kod kompanija koja je ustabilila prodaju i cija strategija nije reinvestiranje.

• Sin Jureskin
    • March 2, 2024 at 9:32 AM

To je nama vec obiteljsko blago :)

• Sin Jureskin
    • February 29, 2024 at 5:37 PM

Posebno Parica, Lynx, ali i svi ostali, hvala na vrhunskim nesebicnim zakljuccima od vas. Bio sam nekad aktivan na forumu, ali zadnjih godina, stjecajem okolnosti, nisam. Sreca (ili sto god) da neki dan nisam mogao uci na forum (odma panika :-)) pa sam se registirao.

Da, hvala Bogu da se ciste takvi. Pokusavam razumijeti te, ali bolje da ih ne razumijemo i da se sto prije maknu, svi koji ne vjeruju, mantraju nama ostalima koji vjerujemo :-), a mozda ponesto i znamo.

Ja sam vjerni, cak mislim od 2007/2008, strpljivo cekajuci haha... sad je to dio obiteljske tradicije, vise ne mozes ni prodati...

Uglavnom, polako i strpljivo svima, a ako bude i prije nego strpljivo, jos bolje :):thumbup:

1. Privacy Policy
  2. Kontakt