Po meni, nije bilo previse informacija sto nismo uglavnom znali, ali evo nekih stvari koje su mi zapele za uho:
- ja sam dozivio ozracje onako kako se i vidi u izvjestajima: optimizam i nastavak slicnog trenda,
- rast prihoda se događa, receno je, zbog velike potraznje i stanja na trzistu posljedicno sto je dovelo do porasta cijena, dok je broj distributivnih/energetskih transformatora koji se godisnje proizvedu poprilicno stabilan u ovim godinama (znaci, nije zbog povecanja proizvodnih jedinica ovoliko povecanje prihoda),
- slijedom gore navedenog i sam Predsjednik Uprave je rekao da su ovo povijesno visoke marže i da je teško nagađati do kada to moze trajati,
- Konjunktura je i dalje uzlazna i rokovi isporuke sa 1 godine se pomicu na 2 godine i kupci su nervozni i nastoje sklopiti nekakve dugorocne ugovore kako bi se opskrbili cime mozda sad i kupuju proizvode koji im ne trebaju i time dizu dodatno potraznju,
- Receno je da se nikad ne zna kad se kupci mogu okrenuti i Kinezima i Turcima cime bi zasigurno doslo da ravnoteze na trzistu i smanjenju cijene, marzi, to je onako hipotetski rekao kao moguce...
- s druge strane odredjeni kupci nemaju spremnu infrastrukturu i radnu snagu pa kupljeni transformatori cekaju u KODT,
- losih potrazivanja nema ili su zanemariva,
- sto se tice povecanja kapaciteta, ide se u investiciju od 27 m EUR (proizvodne hale/skladista) ciji ce se rezultati na povecanje proizvodnje/prihoda odraziti u 2026. i po rijecima Predsjednika Uprave to se ocekuje u rasponu od 10-15%,
- PET Poljsksa je trenutno zadovoljavajuce iskoristena, no i tu postoji prostor za povecanje proizvodnje (nije receno koliko), ali koliko sam skuzio, tu je razina poslovanja/procesa/tehnologija poprilicno ispod KODT-ih i valjda sve to treba postupno,
- stock split trenutno nije u razmatranju, sto nije nemoguce da bude (politicki odgovor),
- novac na racunu KODT je uglavnom potreban za proizvodnju (buduce rashode i sl.) jer su to dobrim dijelom avansi kupaca, receno je da su se 2023. cak morali i zaduziti za obrtni kapital,
- politika isplate dividende je od 30-40%, odluka na razini Grupe za sve, sto najvjerojarnije znaci da ostaje, iako ni drugo nije iskljuceno,
- od svih uzroka, najvise na potraznju utjece zelena tranzicija u Europi sa svrhom da se zamjene fosilna goriva i sl. te zadovolje svi buduci kapaciteti
- ugovori se hedge-iraju kliznim cijenama sirovina i energenata vezanih za indekse
Uglavnom, ako se jos netko necega sjeti, neka doda..