Ali ono što mi se kod KOTR‑a zapravo najviše sviđa i zašto mislim da se izdvaja od ostalih je kako su se pozicionirali globalno (a ne jedan izolirani financijski pokazatelj). Core poslovanje i glavnina prihoda dolaze sa zapadnih tržišta, posebno SAD‑a, gdje su tehnički zahtjevi, certifikacije i reputacijski prag daleko viši nego drugdje. Tko tamo prodaje i održava poziciju, očito ima proizvod i know‑how koji prolazi na najzahtjevnijem tržištu. A sad i ova nova tvornica u Teksasu u SAD-u. koju Končar gradi s tvrtkom Sanmina Corp., sigurno će pozitivno doprinjeti na „zapadni“ dio KOTR-ovog Businessa.
Istovremeno, KOTR ima manjinski udio u kineskoj kompaniji, što im daje izloženost najvećem svjetskom energetskom tržištu – ali bez da Kina postane core rizik. To mi je ključna razlika: nema preseljenja proizvodnje, nema ovisnosti o kineskim kupcima za cash‑flow. Zapad ostaje baza, Kina i proizvodnja su isto u igri. Također, JV s TBEA‑om je i profitabilan: u 2025. ostvario je 4,46 mil. € dobiti, od čega KOTR‑u po 27 % pripada i što ulazi u dobit.
U svijetu gdje se poslovanje sve više dijeli na “zapadne” i “istočne” lance vrijednosti, rijetko je vidjeti firmu ove veličine koja ima pristup oba svijeta: Downside je ograničen jer novac i reputacija ostaju na Zapadu s udjelom Istoka, a upside je vrlo velik na obje strane svijeta (pogotovo sad dok šire proizvodnju i grade nove kapacitete) . Na ovu razinu prihoda koja je puno manja od KOEI i KODT, potencijal je velik da budući postoci rastu jače od stalih .
Ne gledam to kao nešto što bi odmah trebalo dići valuaciju, ali mi je sigurno jedan od glavnih investicijskih argumenta i govori dosta o strateškom promišljanju Uprave. Za mene je to bolja pozicija nego biti stopostotno oslonjen na jedno tržište ili jednu geopolitičku priču. A tu je potencijal ogroman. U bussinesu koji je budućnost i koji neće propasti.
Mislim da sam se sad i previše raspisao....:-)