inače sam optimist po prirodi i vjerovao sam da ono neće predugo trajati, ali ovaj tjedan sam odlučio prodati dionice. Ono ne izgleda na dobro, ne mislim tu samo na ATPL. Ovo će imati dugoročne posljedice kad jednom završi. Pitanje je i koje će kompanije to preživjeti i koliko će ih sve to koštati. Što će biti konkretno s ATPL, ne znam, no nemaju baš sredstva za preživjeti, a ušli su i u investiciju koja u kriznim vremenima bez obzira na potencijal i atraktivnost može biti dvosjekli mač.
Posts by villach
-
-
ako se promatraju nedavne promjene u vlasničkoj strukturi TOP 10 i kome gravitiraju određeni srbnički računi (oni koji su duže dioničari zaju o čemu pričam) onda se može sa popriličnom sigurnošću zaključiti da dok su neki stvarali paniku, drugi su kupovali. I to ne bilo tko. I dalje će značajno skupljat, a dosta njih koji ovdje izražavaju negativne stavove će se vrlo brzo promjeniti mišljenje. Stanje u Kini se smiruje i vrlo brzo će se vratiti u normalu. Cijene vozarina su se kod Panamaxa i Supramaxa uvećale skoro za duplo u odnosu na stanje prije cca 1 i pol mjesec s daljnjom tendencijom oporavka. ATPL je objavila kako brodovi voze i posluju normalno i kako nema zastoja. Ova panika će proći, a mnogi će plakat jer su se odlučili na prodaju.
-
nevezano za corona virus događa se još jedna zanimljivost, a to je da su danas cijene nafte pale cca 30 %. To je posljedica nedogovora između Rusije i zemalja članica OPEC-a, što ima za posljedicu povećanja proizvodnje Saudijske arabije i rušenja cijene. Ono što bi pozitivno moglo biti bar u nekom kraćem razdoblju trajanja tog ako ćemo ga nazvati naftnog rata bi bila znatno manja cijena nafte što bi moglo pomoći brodarima u pogledu troškova zbog gubitaka i smanjene potražnje za prijevozom u ovom razdoblju što za posljedicu ima manje cijene vozarina.
Što se same ATPL tiče, ovo danas je kratkotrajan poremećaj uzrokovan općom panikom i stanje bi se vrlo brzo moglo smiriti.
ja sam osobno danas nešto i kupovao (prosjek 241) i mislim da sam dobro prošao, a možda ću još ovih dana dokupiti. OVO NIJE NIKAKAV NAGOVOR NA KUPNJU ILI PRODAJU -ovo je isključivo moja odluka, a vjerujem da će se brzo pokazati koliko sam bio u pravu.
Isto tako treba reći kako je evidentno da se provodi pritisak na rušenje cijene kroz "loptanje dionica" nekoliko vlasnika. Imam sumnje , neću javno ali Hanfa bi svakako trebala napraviti istragu i ukoliko se pokaže da je bilo nedopuštenih postupaka adekvatnom kaznom sankcionirati aktere i odgovorne osobe u pravnim osobama koje su uključene u taj postupak. Očekujem od Hanfe da reagira.