Pratim ovaj forum već neko vrijeme pa sam se odlučio uključiti u raspravu jer mi se čini da je tema na forumu skroz promašena. Stalno se piše o toj nesretnoj dokapitalizaciji kao da se tu šta može promijeniti. To je prošlost. A bitna je budućnost a tu je jedna stvar prošla mimo pažnje investicijske javnosti. A to je sljedeće:
Končar ima obvezu dati javnu ponudu za sve dionice Dalekovoda
Da pojasnim:
Napredna energetska rješenja d.o.o. je firma u vlasništvo Construction Line i Končara (lako se provkjeri na sudskom registru). Omjeri vlasništva nisu poznati ali dvije su osobe direktori u NER – jedna je osoba iz Končara a druga iz CL i one zastupaju firmu zajednički. NER je u dokapitalizaciji sztekao tih 75% dionica Dalekovoda bez javne ponude, jer je tako izglasala skupština. 30.10.2023 Končar objavljuje da je prihvatio ponudu CL te da će otkupiti vlasnički udio CL-a u NER-u. Pri tome Končar kaže: „U skladu s KONČAREVOM strategijom okrupnjivanja vlasništva te postizanja kontrole u cilju potpune integracije DALEKOVOD Grupe u Grupu KONČAR, te činjenicom da je KONČAR primarno strateški investitor koji želi iskoristiti potencijale sinergija između Grupa, prihvaćena je ponuda društva Construction Line Limited (CL) za otkup udjela u društvu Napredna energetska rješenja d.o.o.“ Naglašavam riječi POSTIZANJE KONTROLE.
E sad, u Zakonu o preuzimanju stoji da:
članak 9
„(1) Fizička ili pravna osoba obvezna je objaviti ponudu za preuzimanje kad neposredno ili posredno, samostalno ili djelujući zajednički, stekne dionice s pravom glasa ciljnog društva, tako da, zajedno s dionicama koje je već stekla, prijeđe prag od 25% dionica s pravom glasa ciljnog društva (kontrolni prag)…
(4) Posrednim stjecanjem dionica s pravom glasa, u smislu ovog članka, smatrat će se stjecanje kontrole u smislu članka 5. stavka 4. ovoga Zakona“
Članak 5 stavak 4:
(4) Smatra se da fizička i/ili pravna osoba kontrolira pravnu osobu ako ima:
1. neposredno ili posredno više od 25% udjela u temeljnom kapitalu pravne osobe ili,
2. neposredno ili posredno više od 25% glasačkih prava u glavnoj skupštini pravne osobe ili,
3. pravo upravljanja poslovnim i financijskim politikama pravne osobe na temelju ovlasti iz statuta ili sporazuma ili,
4. neposredno ili posredno prevladavajući utjecaj na vođenje poslova i donošenje odluka.
Ovdje se sigurno radi o posrednom stjecanju kontrole jer to i sam Končar tvrdi u svom priopćenju. Dakle radi se o posrednom stjecanju i budući da kod dokapitalizacije nije dana javna ponuda, mora se dati sada.
Končareva objava mosi datum 30.10.2023 dakle treba gledati prosječnu cijenu (na ZSE, van burze se mne broji kao što se i ne broi cijena po kojoj je Končar stekao dionice posredno kroz kupnju udjela u NER-u od CL-a). Ta cijena je oko 2,8 EUR odnosno oko 21 HRK.
Logično je pretpostaviti da bi svi oni koji su kupili dionice na dokapu po 10 HRK – a to su svi na top 10 dakle mirovinci plus Agram – rado prodali za više od duplo za što su kupili. Tako da je Končar vjerojatno pod pritiskom da da javnu ponudu.
To mi se čini interesantnijim za raspravu na forumu od stalnog vraćanja u povijest.