I dalje ne vidim čemu traženje dividende za dionice koje rastu ovako ekstremnim stopama kao Dalekovod. Skratite poziciju za 3-5-7-10 posto i evo dividende. Porez se ionako obračunava po istoj stopi.
I tako 10 puta ... i dividenda ti je sve manja jer imaš sve manje dionica pa sve manje "vrijjednosti" generiraš.... i kad prodaš sve, što onda?
Jel ti sad jasno da pričaš gluposti?
Novčana vrijednost je broj dionica x cijena dionice. Imam 1.000 dionica koje sam kupio za 10,00 eura, dakle 10.000,00 eura. Narastu 100% u godinu dana, vrijede 20.000, prodam 10% i ostane mi 900 dionica po 20 Eura odnosno imam 18.000 eura u dionicama. Dogodine narastu opet 100%, prodam 10% i imam 36.000 eura - 3.600 = 32.400 eura.
BTW, ako 10 puta prodaš po 10% dionica koje imaš, nećeš biti na 0 dionica, ali za to bi trebalo malo poznavati matematiku.
Vrijednost dionica ionako pada za iznos isplaćene dividende, tako da manje-više dođe na isto daje li tvrtka dividendu ili će netko lagano skraćivati poziciju u dionici koja snažno raste. Osobno nisam za velike dividende, bolje je ulagati u širenje poslovanja i povećanje produktivnosti, dugoročno se više isplati.