http://arhivanalitika.hr/blog/covid-19-…gled-unaprijed/
Te tri slatke riječi ,bez njih ne ide link. 😆
http://arhivanalitika.hr/blog/covid-19-…gled-unaprijed/
Te tri slatke riječi ,bez njih ne ide link. 😆
Mislim da će Adris stopirati dividendu Croatie dok ne stekne i državni udjel a nakon toga će biti izdašna a to će utjecati i na Adrisovu dividendu
https://lider.media/poslovna-scena…rvatskoj-130644
Odnosi li se ova odluka Hanfe o zabrani isplate dividende i na Croatia osiguranje ?
Display MoreDisplay MoreKolega harpun , objasnite kako to država može spasiti firmu ako na burzi otkupljuje njene jeftine dionice.
Ili kako kupovati udjele u firmi.? Od koga ?
Možda mislite na trezorske dionice ?
Kažete ako su dionice pale sa 100 na 10.
Moja ekonomska znanja su skromna i jedino što mi je logično je upumpavanje svježeg kapitala u firmu kroz ddokapitalizaciju.
Jeftine dionice mogli bi kupovati fondovi , ali kakvu korist bi od toga imale firme ?
Da li njihovo poslovanje ima izravne veze s cijenom dionice na burzi ?
država kupuje dionice od vlasnika znači dioničara većih i manjih i time postaje vlasnik posrnule kompanije a kao vlasnik pokriva gubitke i radi sve što je potrebno dok se poslovanje ne preokrene tj. dok ne
prođe kriza .Nakon krize dionice se prodaju i time se pokriva troškove nastale spašavanjem.Amerikanci su npr. tako spasili autoindustriju 2008 . pojedine dionice (mislim ford) su pale sa 100 $ na 0.90 centi i da ih država nije počela kupovati bili bi išli u stečaj. I tamo su najveći problem bili sindikati jer se nisu htjeli odreći stečenih prava .
OK ,hvala na odgovoru , al' čini mi se da je rezultat isti , samo je postupak drugačiji.
Ući u vlasništvo dokapitalizacijom upumpavanjem keša ili ući u vlasništvo kupnjom dionica na burzi pa onda ulaganjem novca pokriti dugove i pokrenuti posrnulog gubitaša nekako vam dođe na isto.
Ovo što Njemačka namjerava poduzeti meni se čini puno bolje rješenje od mjera za spas gospodarstva naše vlade.
Zašto država dokapitalizacijom ne bi ušla u vlasništvo privatnih tvrtki pa na taj način pomogla da prebrode ovo teško razdoblje , a jednog dana kad sve ovo prođe i krene rast gospodarstva svoje udjele može prodati na burzi i još i zaraditi.
Ovo poklanjanje novca plodno je tlo za svakojake makinacije i profiterstvo jer teško je iznaći poštene i pravedne kriterije koje naš snalažljivi narod neće izigrati.
Ne radi se o dokapitalizaciji nego o kupovini udjela firmi čije su dionice recimo pale sa 100 na 10. Država ih kupi i time ih spašava a poslije kada kriza prođe proda ih.radi se to u njemačkoj i americi ali pokušajte vi to ovdje kraj ovakve oporbe. medija.sindikata i javnosti. Pokopali bi vas uz tvrdnje da pomažete kapitalizam.
Kolega harpun , objasnite kako to država može spasiti firmu ako na burzi otkupljuje njene jeftine dionice.
Ili kako kupovati udjele u firmi.? Od koga ?
Možda mislite na trezorske dionice ?
Kažete ako su dionice pale sa 100 na 10.
Moja ekonomska znanja su skromna i jedino što mi je logično je upumpavanje svježeg kapitala u firmu kroz ddokapitalizaciju.
Jeftine dionice mogli bi kupovati fondovi , ali kakvu korist bi od toga imale firme ?
Da li njihovo poslovanje ima izravne veze s cijenom dionice na burzi ?
eto u Njemačkoj država kupuje poduzeća da bi ih potom prodala.
Možemo i mi tako, pa da p0dignemo svi skupa, još jednu generaciju tajkuna.
Ovo što Njemačka namjerava poduzeti meni se čini puno bolje rješenje od mjera za spas gospodarstva naše vlade.
Zašto država dokapitalizacijom ne bi ušla u vlasništvo privatnih tvrtki pa na taj način pomogla da prebrode ovo teško razdoblje , a jednog dana kad sve ovo prođe i krene rast gospodarstva svoje udjele može prodati na burzi i još i zaraditi.
Ovo poklanjanje novca plodno je tlo za svakojake makinacije i profiterstvo jer teško je iznaći poštene i pravedne kriterije koje naš snalažljivi narod neće izigrati.
Američki vojni vrh povukao se u bunker izgrađen duboko u zemlji ispod granitmih stijena tkz " nuklearno sklonište " dok ne prođe ova pandemija.
I sad još neka netko kaže da je korona obična gripa 😂
Display More... Korona je svoj dio rušenja odradila, možda ćemo ući u još jedan pad cijena izazvan padom ekonomije. Nacionalni stožer je odradio fantastičan posao, a bio bi i bolji da smo svi skupa više disciplinirani. Vlada donijela zakon o pomoći gospodarstvu, dobro prihvaćen od poslodavaca i oporbe. Biti će svima teško...
Evo baš tu da ste stali s 'bit će svima teško' to oslikava najbolje situaciju. Ekonomsku, naravno.
Stožer NIJE najbolje odradio situaciju. Sa svih strana, malo po malo, dolaze vijesti o drugačijoj reakciji. Švedska, Japan, Korea nastavi niz. Ma pitam ja vas kad smo mi to u nečem bili prvi? S tim se hvale? Da smo prvi uveli mjere i da smo najrestriktivniji? Eto.
Zatuci i ovo malo gosp. aktivnosti što imamo. Znam više ljudi kojima cijela obitelj ovisi o ugostiteljstvu, ili imaju najam frizerskih salona i dr. usl. djelatnosti, između ostalih i ja. Odustao sam od naplate najma do daljnjeg.
Kako se to moglo pametnije napraviti? Tako da 'gerijatriju' zaštitimo, najugroženije. I bolnice i djelatnike u njima - bolnice za koronu, bolnice za ostalo. A mi ostavili djecu doma?! Kako se stiče imunitet? Kad su braća i rođaci dobili vodene kozice, vi stariji ćete se sjetiti, slali su nas da se družimo s njima, preboliš i riješio si se toga.
I guess what baš nas to čeka. Razgovarao sam s dr. opće prakse, više njih. Kolektivni imunitet. Jedna je rekla da ćemo se svi zaraziti, možda tek na jesen, neki neće ni osjetiti simptome. Neće ni bolovati. A to je u skladu s onim što su javili s Islanda, da je korona dobrano bila u optjecaju prije nego su stigli uvesti mjere.
Tko će odgovarati za tisuće radnih mjesta, zdravih, koji su mogli raditi? Za, po nekim procjenama, 100 mlrd kuna koje će država namaknuti kroz zaduženja, što ćemo opet svi mi vratiti kroz nove buduće poreze i davanja? Tko? Vili the Hero?
Dajte molim vas grozim se histerije koja je kroz medije nametnuta kao jedino ispravno? Majke s djecom po Maksimiru hodaju s maskama. Na retrovizor u autu se vješaju maske, ne borići. Halo?
Kolega , u vašem rrazmišljanju ima puno nelogičnosti . Na primjer , vi bi djecu poslali u škole neka se slobodno zaraze , prebole i steknu imunitet na virus međutim zaboravljate da ta djeca žive s roditeljima koji su liječnici , medicinske sestre i tehničari , kuharice i čistačice u bolnicama , policajci i prodavačice u trgovinama , magistri i magistre u ljekarnama itd.
Pa nije moguće cjelokupno pučanstvo razvrstati po dobnim skupinama i odvojiti ih jer obitelj čine roditelji i djeca , a često u zajedničkom kućanstvu žive i djedovi i bake ili drugi članovi obitelji.
Ekonomija ? Pa pola svijetskog pučanstva je u nekom obliku izolacije pa tek dok cijeli svijet ozdravi možemo govoriti o ponovnom pokretanju ekonomije.
U Međimurju sve proizvodne tvrtke uz pridržavanja mjera zaštite normalno rade kao i poljoprivrednici koji su u ovo vrijeme na svojim poljima.
Nije problem raditi i proizvoditi , problem je stvaranje zaliha i nedostatak potražnje jer tržišta i domaća i svjetska su na hlađenju.
Kome sad trebaju nove cipele kad smo u kućnim papučama , odjeća ili namještaj ? OK , za novim foteljema i kaučima bit će velika potražnja kad jednom sve ovo prođe jer udubljenja od sjedenja i izležavanja teško se mogu sanirati.
Uslužne djelatnosti ?
Sve što je nužno za život radi.
Nokti , kozmetički tretmani , frizure , ispijanje kava itd . mogu malo pričekati.
Za one koji su pristaše teorije blage bolesti, ili teorije zavjera
Mentalitet Dalmatinaca i Talijana ima puno sličnosti.
Evo , kod displiniranih Međimuraca već dva tjedna dva zaražena , jedan skijaš i jedan policajac , nadam se da ni neće biti velikog porasta.
Što vam je trenutno bb?
Gotovina ..... još uvijek najvećim dijelom
Opte......za malo adrelina i razbijanje dosade
O svasta, sada citam da samo male firme (sa prihodima manjim od 7,5 milijuna) koje imaju pad prihoda manji od 20% su popusile jer velikim firmama se umanjuju porezi i doprinosi proporcionalno stvarnom padu prihoda, bez ogranicenja od 20%?!? I posebno ce stimulirati poljoprivrednike? Pa zasto je pobogu to opet povlastena kategorija?
Poznato je da u proizvodnji hrane nismo samodostatni osim možda sa piletinom , junetinom , jajima , žitaricama pa potraje li ova nepogoda mjesecima , a takav scenarij nitko potpuno ne isključuje , dobro je stimulirati poljoprivrednu proizvodnju da ne ostanemo gladni .
Proizvodnja u državama iz kojih uvozimo može biti smanjena , izvoz ograničen ,a cijene poletjeti u nebo.
https://www.maxportal.hr/vijesti/dr-lid…pulira-umrlima/
Evo i jedno mišljenje koje će se svidjeti nekima , a pogotovo kolegi Kupoprodajniku.
https://www.vecernji.hr/vijesti/rudan-…jama-eu-1389892
Rudan se potrudio napraviti detaljnu analizu , djeluje vrlo realno , ako još niste , pročitajte.
lomhttps://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet…novnika-1011831
Možda je i to moguće.
Mos mislit kako je to moguce... Nisam jos cuo da kamioni odvoze leseve iz bolnica po GB... Bergamo je u raspadu!!! Grad velicine Rijeke (122.000 stanovnika) gdje moraju kamionima odvoziti leseve koliko ih ima, plus raspad zdravstvenog sustava... Mozemo reci da je to Italija i da tamo stvari ionako ne funkcioniraju kako treba, ali Lombardija je jedna od najrazvijenijih regija na svijetu i tamo stvari zapravo funkcioniraju kako treba! Ako jedan virusic pokosi par tisuca stanovnika jednog manjeg grada za talijanske pojmove pa di onda nece pokositi barem parsto tisuca Engleza u tih 30 milijuna koji su 'navodno' prebolili Covid-19... Zvonili bi svi mediji u UK da se nesto cudno desava, ne brini...
Prije bih rekao da je neki novinarcic krivo shvatio sto je zena rekla ili namjerno siri fake news... Obicni virusi prehlade su zapravo coronavirusi... A to svako malo prebolimo... Moguce da se novinar na to referirao (ne ovaj nas iz SD koji je samo prenio vijest, nego onaj iz UK koji je malo senzacionalisticki pisao taj clanak)...
Ma i ja mislim da su to samo teorije očajnika jer teško je objasniti činjenicu da su se tek sad bolnice napunile tisućama teško bolesnih i umirućih ljudi.
Gledam malo ovo po Zagrebu kako je unisteno u potresu, sve te stare zgrade.. govore da ih je jako puno unisteno... neznam jel to ima smisla i obnavljati, pa opet imati stare zgrade, sa losim svim parametrima... i cekati novi potres..
ili jednostavno vecinu koja nije od extra povjesne vrijednosti srusiti i napraviti nove moderne zgrade,,,, dozvoliti jos 2-3 kata vise da bude financijska isplativost, za onog tko ce raditi i da se taj extra prostor renta ili proda... prakticno tamo je najveca vrijednost samo lokacija
Još je prerano za graditi nove moderne zgrade , treba pričekati da gospon Tomislav malo prizdravi , nešto se žalio na svoje zdravstveno stanje u posljednje vrijeme.
U nas bi uskoro trebalo poceti testiranje na antitijela. Mali boc u prst, raspravlja se u kojoj tocno opcini treba poceti. Ima jedna opcina od malo vise od 1K stanovnika u pokrajini Pavia koja nema ni jednog pozitivnog, pa se misli da bi mogla biti dobar start za hvatanje asimptomaticnih.
Ovo je jedan komentar na tekst Goranka Fižulića o koronavirusu , nadam se da je istinita info.
http://www.index.hr/vijesti/clanak…ri/2169891.aspx
Ništa novog , ali vrijedi ponoviti gradivo
Poštovani admine ,da li bi bilo moguće uz lajkić dodati i smajlić ?
Neki forumaši su toliko duhoviti u svojim postovima da zaslužuju i jedan 😂.
S poštovanjem , Ledica ♥️
P.S. možda i srčeko ? ne bi bilo loše...
Kolega Kupoprodajnik , niste pažljivo čitali moj post....ja nisam pisala o testovima na prisutnost korona virusa već o testovima na prisutnost antitijela temeljem kojih možemo doći do podataka koliki je postotak ljudi koji su asimptomatski preboljeli koronu i stekli i imunitet na Covid 19. To je testiranje zdrave populacije na određenim lokalitetima da bi se odredio postotak kolektivnog imuniteta tkz. imunitet krda , a koliko je poznato to se još nigdje ne radi. Što ne znači da se ni neće raditi kad prođe ovaj val.
Španjolska gripa harala je svijetom više od dvije godine u tri velika vala i ima dosta sličnosti s koronom jer je i ona primarno napadala i razarala pluća i imala visoku smrtnost.
Što se maske tiče , imate vi pravo ne nositi je zbog sebe , ali ako kašljete , imate povišenu temperaturu ili neke druge simptome moguće zaraze , onda je vaša obaveza , a ne izbor da je nosite radi drugih ljudi.
Da, ako umres mrtav si, sa Bara se niko ne vraca, tko izgubi dobitak dobije gubitak itd.
Alan Ford je nasa zivotna logika.
Ali je isto tako cinjenica da je statisticka smrtnost 1%. Testiranja su pokazala da ima 3/4 asimptomaticnih pacijenata koji prebole, a da ni ne znaju da su imali. Jako nezgodno ce biti jednog dana polagati racune da je svjetska ekonomija izgorjela zbog 1% smrtnosti u prosjeku 80g. Ja bih doticne izveo pred narodni sud.
Kolega , sve te brojke su u sferi nagađanja i bacanja graha...mrtvi i ranjeni broje se kad rat završi , a tad će se i znati koliko ih je bilo u ratu , a da toga nisu bili ni svjesni , hoću reči koliko ih je preboljelo koronu bez ikakvih simptoma. Nikakva testiranja se još nisu provela koja bi pokazala broj , za to bi se trebalo testirati svekoliko pučanstvo testovima na postojanje antitijela na taj virus....čini mi se da još nema tih testova u masovnoj upotrebi.
Italija vas opako demantira u tvrdnji da je smrtnost samo 1% , tamo je oko 10% .
Jednom kad sve završi , bit će puno posla da se točno utvrdi kolika je smrtnost bila u pojedinoj državi , koji su sve faktori imali utjecaja na taj postotak , da li se radi o istom soju virusa ili je mutirao ...itd.
Prerano je još za bilo kakve zaključke.