MF ENNA ispala iz top 10, fondovi podebljali svoje pozicije, sve po 2,11 €
jedino ja kupujem po 2,60 do 2,70 😁
MF ENNA ispala iz top 10, fondovi podebljali svoje pozicije, sve po 2,11 €
jedino ja kupujem po 2,60 do 2,70 😁
Ponovo su adris dionice u fokusu.
Jučer i danas se lijepo skida s aska
Da, po trgovanju u prethodna dva dana dalo bi se naslutiti da su veliki prodavatelj ili vise njih rasprodali dio ili sve sto su zacrtali pa bi mogli polako krenuti s cijenom Adrs2 prema Adrs. Možda. Napokon. Bilo bi već i vrijeme.
Obvezni mirovinski fondovi bi morali pet posto imovine ulagati u alternativne investicijske fondove s državnom garancijom povrata uloženog, predlaže Vlada, a to bi trenutno značilo oko milijardu eura. Zasad takav fond u Hrvatskoj ne postoji, a revoltirani ekonomski stručnjaci iz savjeta Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova kažu da ne postoji nigdje u razvijenom svijetu
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…-ovrhu-15393753
Pretplatu nazalost nemam.
JUTARNJI DOZNAJE
U srijedu sastanak s ravnateljima bolnica, obje strane se nadaju da će se postići dogovor i izbjeći blokada
Piše:
Objavljeno: 13. studeni 2023. 11:36
Vili beroš
Ranko Suvar/Cropix
Jedna od najvećih veledrogerija, Medika, poslala je prijedloge ovrha zbog nagomilanih dugova na adrese dvadesetak hrvatskih bolnica. Trenutačni dug, kažu iz Medike, sada je oko 210 milijuna eura, a oni taj teret više ne mogu izdržati.
Prijedlozi ovrha poslani su, doznajemo iz Medike, onim bolnicama koje su prekoračile svoje obveze iznad 180 dana. S druge strane, Ministarstvo zdravstva kaže kako su 30. rujna ove godine s provedenom najnovijom sanacijom dugova od 107 milijuna eura sve dospjele obveze bolničkog sustava svedene na 180 dana od dana dospijeća, odnosno 120 dana od dana izdavanja računa. No, već u nastavku odgovora dodaju da su "na dan 31. listopada 2023. dospjele obveze bolničkog sustava starije od 180 dana iznosile 50 milijuna eura".
Kada bi do ovrhe uistinu došlo, bolnice bi ostale blokiranih računa, a građani bez zdravstvene zaštite. No, naši sugovornici tvrde da do toga neće doći.
Predsjednik Uprave Medike Jasminko Herceg kaže da bolnice veledrogerijama duguju 600 milijuna eura, od čega je dug prema Mediki 210 milijuna eura.
- Prijedloge ovrha poslali smo samo onim bolnicama koje imaju neplaćene račune više od 180 dana. Osim prijedloga ovrha glavnice, potražuju se i kamate i 40 eura po izdanom računu. Mi također imamo obveze prema bankama kod kojih smo zaduženi sa skoro 80 milijuna eura, i na to plaćamo kamate od 5,5 posto, i to više ne možemo nositi na svojim leđima - tumači Herceg.
Jasminko Herceg, predsjednik Uprave Medike
Davor Pongracic/cropix/Cropix
Do prekida opskrbe lijekovima, uvjeren je, neće doći i nada se da će doći do dogovora s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.
- Naš prijedlog, odnosno ponuda, je da otpišemo novac od izdanih računa, od kamata ćemo otpisati 30 posto, a onih 70 posto kamata bi bolnice plaćale kroz period od 24 mjeseca, dok bi se glavnica trebala otplatiti u šest mjeseci - kaže Herceg i dodaje da je nepotrebno odlaziti na sud i tužiti se jer bi u tom slučaju u konačnici za bolnice to bio puno veći trošak.
Kako neslužbeno doznajemo, Ministarstvu zdravstva se ovaj potez nikako nije svidio te smatraju da je riječ o udarcu ispod pojasa jer ga je Medika zadala nakon što je napravljen rebalans proračuna. Trebali su, smatraju u Ministarstvu, to najaviti, stoga postavljaju pitanje namjere takvog postupanja.
- Prije tri godine zajednički smo postigli dogovor s kojim su bile suglasne sve veledrogerije, uključujući i Mediku d.d., da se dospjele obveze u sustavu drže u prihvatljivim rokovima dospijeća od 180 dana za bolnički sustav, odnosno 120 dana za ljekarnički sustav. Sukladno navedenom dogovoru, sukcesivno su osiguravana dodatna novčana sredstva kako bi sustav zdravstva prema svojim dobavljačima osigurao ispunjenje obveza u dogovorenim rokovima dospijeća. Tako je prethodne godine osigurano ukupno 466 milijuna eura dodatnih sredstava, a u 2023. godini u ovom trenutku 166 milijuna eura dodatnih sredstava, koja su provedena kroz dvije sanacije - u lipnju ove godine u iznosu od 59 milijuna eura i u listopadu ove godine u iznosu od 107 milijuna eura - pojašnjavaju iz Ministarstva zdravstva.
Vili Beroš
Damjan Tadic/Cropix
Dodaju da se, nakon što su ih zdravstvene ustanove obavijestile da Medika d.d. pokreće ovršne postupke za sve neplaćene, ali i za sve zakašnjele plaćene račune, i to od 2020. godine do danas, postavlja pitanje namjere takvog postupanja.
Predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković kaže kako je situacija ozbiljna, ali to nikako ne znači da će doći do blokade bolnica, a pacijenti će i dalje imati zdravstvenu skrb.
- U srijedu imamo sastanak na ovu temu s ravnateljima bolnica da razmijenimo mišljenja. Nekakav dogovor će se postići s Medikom, to je sigurno. Naravno, činjenica je da oni prema zakonima RH imaju pravo potraživati svoj novac, jer zakon dozvoljava 60 dana odgode plaćanja računa - govori Jurković. Ističe kako se već 30 godina vrtimo u krug i goruće probleme rješavamo sanacijama, a to smatra pogrešnim.
- To je potrebno sustavno riješiti. Nadam se da će se reformom to početi rješavati. To je jedan od razloga zašto smo podržali da se sve bolnice stave pod državu - ističe Jurković i dodaje da je pitanje zašto je Medika baš sada poslala prijedloge ovrha.
Dražen Jurković, predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu
Ranko Suvar/Cropix
Iz Ministarstva zdravstva, bez obzira na tešku situaciju, umiruju javnost.
- Usprkos djelovanju različitih čimbenika koji utječu na fiskalnu održivost zdravstvenog sustava, opskrba lijekova, kao i potrošnog medicinskog materijala u Republici Hrvatskoj nikada nije bila ugrožena. Vlada i zdravstveni sustav do sada su svojim proaktivnim djelovanjem uspješno odgovorili na različite izazove u svrhu omogućavanja kontinuiranog pružanja zdravstvenih usluga našim građanima na svim razinama zdravstvene zaštite - zaključuju.
Prijetnje obustavom lijekova i potrošnih materijala bolnicama nisu novost. Veledrogerije, kada im dugovi postanu preveliki, prijete, a kada voda dođe do grla, Ministarstvo kreće sa sanacijama koje privremeno priguše vatru. Ipak, bilo je i situacija kada je dolazilo do prekida isporuke lijekova, a posljednja takva bila je 2021. kad je Medika na desetak dana, zbog duga od 2,1 milijarde kuna, obustavila isporuku lijekova. Država je tada veledrogerijama uplatila milijardu kuna. Isporuku lijekova tada su obustavilo i Medical Intertrade, Oktal Pharma, Phoenix Farmacija i Pliva.
https://icsid.worldbank.org/cases/case-dat…CaseNo=ARB/20/6
Odluka ICSID-a ako nekog zanima sadržaj.
Prođe 400 komada na 46 po asku...nakon toga 54 komada po 46,40 i onda netko stavi 500 komada na 46.
Pa, mogao je staviti na 46,30...dobio bi 150 eura više...ili mu to nije bitno
Po istom obrascu trgovanje i na Adrs2
300 kom po 54 €, pa 7 min kasnije u jednom šusu 21 kom po 53,60 € i 9 kom po 53,40€
Ako je tih 30 dionica prodavao nekakav mali dioničar mogao je barem pokušati staviti nalog na 54,80 € ili mu se tako žurilo ?
Samo da nam ova Romerquelle voda ne zamuti vodu.🤔
Ma, odite vi svi malo kvragu.
Kako sam i javio, ja sam zaglavio u KOTR2, ali nema veze, ne stignem drukati od svih vas "transformatora" raznih.
Ajde ne žalite se i ne brinite kolega, Kotr2 je mali Kodt još u dječjem vrtiću, ali narasti će i on jednoga dana, a i ja vam povremeno malo kupim da možete ulaziti u starijeg brata.😂
nije im vise stalo do onih penzića koji su se naguravali po bankama da prebace svoje ušteđevine u narodnu obveznicu .😥
Pa umirovljenici su prva udarna brigada na Fini, tko god je bio makar jednom na Finu to zna...
Hvala kolega, sad i to znam, inače u Finu nisam kročila duuugi niz godina, ali u banku sam ponekad vodila majku i činilo mi se da su tamo klijenti uglavnom umirovljenici. Ja ni u banku nemam potrebe ulaziti već godinama, sve riješim online.
Display MoreNeće biti poreza...
https://www.poslovni.hr/hrvatska/minis…00-eura-4416166
Upis samo u Fini?! Hoće li se potvrda za uplatu dobiti isklesana u kamenu ploču?
vidiš ti koji su ovo mozgovi.
znači, sad je bila prilika za doslovce izvući ljude na tržište kapitala i ovi uvedu upis samo preko FINA-e, umjesto da se upis moga vršiti i putem poslovnih banaka, preko Hrvatske pošte i, naravno, preko ZSE.
majke ti, nek nas kupi USA, napravi od nas europski Portoriko i spasi nas od svih ovi glupih političara 🤦
Izgleda mi kao da favoriziraju institucionalce, nije im vise stalo do onih penzića koji su se naguravali po bankama da prebace svoje ušteđevine u narodnu obveznicu .😥
Kolega Junius je djelomično u pravu, evo recimo u vezi ovog jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica rasta troškova života koji se već šesti put isplaćuje umirovljenicima , a jedini kriterij za ostvarivanje prava na taj popularno zvani “energetski dodatak” je visina mirovine pa umirovljenik može rentat 10 apartmana, može imati dionice ili udjele vrijedne milijune eura, ali Vlada će mu udijeliti pomoć u vidi dodatka prema tablici
Dugoročna prognoza je jačanje anticiklone, porast temperature, toplinski valovi, samo sunce, kaže Vakula….sto je i očekivano jer tek je počelo proljeće…. načekat ćete se kolega tento tih vaših oblaka, nema ih na vidiku.😁
Kolegice i takvo vrijeme mi odgovara😀. Ali uvjek se pripremiš i za iznenadne promjene.
Ajde onda, kišobran u ruke, pogled u nebo.😁
Sunce sja na kodt2, malo skratio s 12.5 % plusa. Kad naoblači ponovo kupim. Odlična dionica.
Dugoročna prognoza je jačanje anticiklone, porast temperature, toplinski valovi, samo sunce, kaže Vakula….sto je i očekivano jer tek je počelo proljeće…. načekat ćete se kolega tento tih vaših oblaka, nema ih na vidiku.😁
Ima li neki razuman razlog zašto na ADRS prođe nalog od 800.000 eura po 70+ eura, a ADRS2 mirno stoji na 55 eura? Meni iskreno nije vidljiv, ali slabo pratim ovu dionicu.
Pravo glasa.
Za male dioničare nema razumnog razloga za tako veliku razliku u cijeni, veliki valjda imaju svoje razloge, a ja se tješim da i moje Adris 2 vrijede 70 € , tako mi je lakše 😂
Tema je totalni "fijasko", nema se ovdje niti što tražiti više, niti očekivati a bome ni pisati!
Nije tema “fijasko”, pogotovo ne za 15000 stradalnika u ovom postupku, totalni fijasko je naša država, Vlada, pravosuđe ……
Slučaj Agrokor postat će ne-tema kad završi Todoriceva arbitraza u Washingtonu i postupci koji će sigurno biti pokrenuti na ESLjP-u i ESP- u.
gospođa je Branka, ali to je manje bitno, možda ona nekako drugačije naplati ovu svoju igru bunker sistem, za koji sigurno barem u ovome trenutku nema potrebe, jer je vjerojatno isto mogla prodati kao i Varge, mam odjednom
očito se nije pratio forum, jedan je upućeni forumaš napisao da se BB kuži u dionice kao (ne sjećam se usporedbe, ali you get the point)
Kao Ronaldova Georgina u nogomet 😂😂😂
ustvrdio je jedan jadničak pod nickom Vodoinstalater 😂😂😂
https://www.skdd.hr/portal/SDAWEB.pkg_public.show_lob_hr?p_id=2652
S obzirom da se radi o stjecanju vlastitih dionica, podaci o tvrtki, sjedištu i OIB-u ciljnog društva i ponuditelja su istovjetni.
Tankerska ne kupuje Atlantsu već samu sebe. 😂
Koji je ovo formalizam…….
zna li netko koja je sada ova fora da se masa fizičkih i pravnih osoba prenosi dionice na brokerske kuće?
https://www.skdd.hr/portal/SDAWEB.pkg_public.show_lob_hr?p_id=2632
Odgovor se možda krije negdje ovdje u sažetku izmjena i dopuna Uputa i Pravila SKDD 😁
Turizam nam se i dalje dešava puno više inercijom nego zalaganjem HTZ.