neki dan je bilo priče kako to da slovenski ETF raste više nego hrvatski.
evo kako.
ista firma, isti slučaj.
samo kod nas otimačina, a tamo otkup
Razlika je mala, samo 3 slova.
Kod nas....Uzimanje
Kod njih....Pre-uzimanje
neki dan je bilo priče kako to da slovenski ETF raste više nego hrvatski.
evo kako.
ista firma, isti slučaj.
samo kod nas otimačina, a tamo otkup
Razlika je mala, samo 3 slova.
Kod nas....Uzimanje
Kod njih....Pre-uzimanje
Nisam upućen. Da li je i Mercator bio jamac Agrokorovog kredita?
Nisam ni ja upućena, ali čini mi se da ne jer je u to vrijeme i sam bio opterećen kreditima 55 banaka u iznosu preko 700 milijuna eura.
Ali jamstva društava za kredite Agrokora ionako su imala u samim ugovorima ugrađene odredbe o ograničenjima i nisu trebala ni smijela pokopati društva ako je ugovore uzela u ruke osoba koja zna čitati. I najveći autoriteti u državi za trgovačko pravo suglasni su da su jamstva nevažeća .
Ali pravno mišljenje jednog odvjetnika, Tina Doličkog angažiranog od strane Izvanredne uprave nakon što je prvo zastupao interese američkog strvinarskog fonda, ipak je imalo veću težinu.
Znanstvenici ne spavaju, radi se, ali ipak je sve još na dugom štapu .
Teoretski, dioničari bi mogli zatražiti isplatu dividende ako su bili vlasnici dionica u vrijeme kad je dividenda izglasana, ali ne i isplaćena.
Koka im može isplatiti dividendu bez obzira na zastaru ako želi, međutim realno je očekivati da će podnijeti prigovor zastare .
Za isplatu izglasane, a neisplaćene dividende vrijedi opći zastrani rok od 5 godina prema Zakonu o obveznim odnosima.
Problem sa zastarjelim dugom je u tome da ti uvije možeš platiti dug koji je u zastari ako se ne pozoveš na zastaru. Vindija je vlasnik Koke d. d. u ovom trenutku 95,26 posto i zato je Koka mogla donijeti odluku o prebijanju zastarjelog duga.
Velika muljaža je u pitanju i tu se ponavlja obrazac o iskorištavanju i iscrpljivanju kćeri od strane majke odnosno prije se može reči mačehe i zakidanju malih dioničara.
Ovo je puno gore i od odnosa Agrokora prema povezanim društvima u grupi.
https://www.index.hr/vijesti/clanak…ra/2271189.aspx
I kaj sad ? Ovo sve već postaje bizarno.
Imam podugačak spisak za kupnju špeceraja, masku koja ne štiti, redove na blagajni i ne mogu obaviti kupnju u pet minuta.
Dostava namirnica u mom gradu ne postoji.
I onda nam kažu da se ne ponašamo odgovorno i ne poštujemo propisane mjere.
https://www.rtl.hr/vijesti-hr/kor…normalan-zivot/
Ovo budu nadu o barem djelomičnom povratku u prijašnji život , Austrijanci 👍
Moj se sin prije tri dana testirao ovim testom iz Beča jer ga već nekoliko dana lagano boli grlo, a od preboljevanja wuhanskog soja gotovo bez simptoma prošlo je već 7 mjeseci tako da su antitijela sigurno na niskoj razini, a i sada prevladava britanski soj.
Test je bio negativan, ipak se pila hladna Coca Cola što dakako ne priznaje 😀
https://www.index.hr/vijesti/clanak…mo/2271144.aspx
Malo se stalo s prodajom. Ledo je bio dovoljan za isplatiti 55 banaka vjerovnika Mercatora koje su se protivile pripajanju Mercatora Fortenovi.
Al’ neće zadugo, brzo će usfaliti novca.
Samo 69,57% dionica Mercatora su prebacili na Fortenovu ?
Kako to, kako to ?
U RH su uzimali 100% .
Bio je Split i na Plavoj laguni.
Pamtim da se Jamnica trgovala na 150 000 kuna, možda i vise, ne znam jer je na toj cijeni nisam kupovala. Ali da je split bio nužnost to je neupitno.
https://www.index.hr/vijesti/clanak…ih/2269972.aspx
Ovo je stvarno veliko iznenađenje .
Ma tko bi to i pomislio. 😀
Display Morea bogte, postajemo ka forum o Hajduku.
imaš to šta imaš, pravila igre su takva kakva jesu, kome odgovara ostaje, a kome ne ide ća.
tržište i burza se jednostavno može aktivirati na način da država krene u direct listing, tj. da narod ne vara preko suludih evaluacija kroz IPO (kao Sanader), nego da jednostavno papire izlista i da se isti kupuju po cijenama na kojima će se "razgrabiti".
za strateške firme ostavi 51% vlasništva sebi, 7% da bran'teljima i ostatak na direct listing.
jednostavno parkiraš na ask po nekoj cijeni, a ako neće po toj, onda skidaš dok "roba" ne ode.
tako se puni promet na burzi, a trgovanje moguće isključivo putem brokerskih računa, što znači da će opet kupit ljudi koji koliko toliko znaju šta rade, a ne neuka svjetina, koja sada baca HT, npr.
Slazem se s ovakvim mišljenjem, evo na primjer LPLH, Republika Hrvatska ima udjel 2,25% što predstavlja 14 883 dionice u društvu od “strateškog značaja za državu “ jer su kampovi , marina i brodogradilište koje se bavi popravkom i servisiranjem plovila nasoj drzavi stvarno neophodni. Ima dosta zainteresiranih za tu dionicu jer jedan iz top10 je malo skratio poziciju , a pokupovali trojica njih iz top10 van burze po 110 kn za dionicu. Na burzi možeš kupiti mrvice , ali ne ispod 128 kn.
Ne vidim ni jedan razlog protiv da RH stavi cijeli svoj paket na ASK po recimo 115 ili 120 kn / dionicu i otišlo bi ko alva, a svaka lova pa i sitna koja kapne u državnu kasu u trenutnoj situaciji je dobrodošla.
Ajoj kolega harpun, na HMST sam zaradila ozbiljne novce, pa niste valjda početnik na burzi ?
Ni na jednoj dionici mi nije nikada palo na pamet čekati istiskivanje, a kladioničar je stvarno dao galantnu ponudu za Maestral.
znači kada dobivate onda je do vas a kada gubite onda su krivi drugi
Ja uvijek dobivam, ja sam vam iz one četvrte skupine o kojoj piše kolega Marin83.😀
Jedino sam nešto malo pogubila na Ledu, Jamnici i Belju. Nešto oko 7,5 milijuna kuna 😂
Display MoreAjmo malo matematike
Koliko je bilo ulagača u Agrokoru ?
!5 tisuća ? Ti se sigurno neće vratiti na ZSE
Plus deset njihovih najbližih, koliko je to
Ako je svatko imao prosjećno 50 tisuća kn, koliko je pak to spaljenog novca ?
750 milijuna kuna ? Zvuči nadrealno
Ajooj, zloćka je uzela kalkulator u ruke
A nule joj baš i ne idu od ruke
Ako je i dodala nulu previše ostaje 75 milijuna, i to je likvidnost koje nema.
A može i ovakva računica : Agrokor je imao u Ledu 48% , ostali dioničari 52%.
Ledo je prodan za 615 milijuna eura, dakle cca 315 milijuna eura pripada fondovima i ostalim dioničarima. A to je samo Ledo. Ima tu još puno dioničara u Jamnici , Belju, Zvijezdi, Pikovima.....
Kolega alfa, što mislite kakvi bi prometi na ZSE bili da se mirovinski fondovi maknu s trgovanja?
Što mislite, koliko fizičkih osoba svakodnevno trguje?
Koliko svijezeg novca se dnevno ubaci na burzu, a koliko njih samo vrti novac odnosno pretače iz šupljeg u prazno ?
Mi ovdje na forumu širimo antipropagandu ulaganju ?
Sigurno nas ovi čitaju pa ulazu u kvadrate umjesto u dionice.
ma kakva politička elita kakvi bakrači, ja sam izgubio na hmst jer sam ostao do kraja , nisam prihvatio na preuzimanju pa sam morao na istiskivanju, nisam vjerovao da će većinski skupiti 95 % ali je jer su svi prodali , i sada da krivim koga
Ajoj kolega harpun, na HMST sam zaradila ozbiljne novce, pa niste valjda početnik na burzi ?
Ni na jednoj dionici mi nije nikada palo na pamet čekati istiskivanje, a kladioničar je stvarno dao galantnu ponudu za Maestral.
9 od 10 postova ovdje je negativno a mi upiremo prstom u nekog drugog
Mi smo ovdje, neki već vise od 20 g. mi radimo, mi se trudimo , mi ulažemo na TK, mi pišemo, mi ovdje raspravljamo,mi se borimo za svoja prava na sudovima, ali mi zasigurno nismo ti koji imamo financijske snage dignuti naše tržište kapitala, mi smo šačica entuzijasta, mi smo ulagatelji s ograničenim resursima, nas se neadekvatno tretira, nas se ne prati niti štiti pravnom regulativom, mi smo našoj političkoj eliti koja jedino zna skupljati nekretnine u stvari smetnja i zadnja rupa na sviralu.
I još bi sad trebali upirati prstom u sebe, širiti pozitivu i uživati u svom statusu ulagatelja na ZSE ?
Keša ima i previše , stotine milijardi kuna i eura građana čame na štednim računima u bankama.
Samo fali financijskog znanja, kulture ulaganja, previše je straha zbog neznanja, ali i pravne nesigurnosti ulaganja u dionice ili razne fondove.
Tko je kriv za takvo stanje ?
Kad ste zadnji put nakon 2006. do 2008. godine vidjeli u medijima da se takva ulaganja reklamiraju ili da se građani educiraju i financijski opismenjavaju ?
Umjesto toga mediji su puni afera , piše se o krađama, prevarama, korupciji, izvlačenju novca, kriminalu svih vrsta i podvrsta.
Osim ispod madraca građanima se još banke čine kao jedino sigurno utočište za čuvanje novčane imovine, pogotovo ako im je već dosta ulaganja u cigle i beton.
A tko je danas “ čuvar državnog pečata” ?😀