Društvo na datum presjeka za održavanje skupštine dobiva službeni podatak od SKDD koliko koji dionicar ima dionica. To sto je dionicar prijavio u prijavi potpuno je nebitno jer se glasovi utvrđuju na posljednji dan za prijavu prema službenoj evidenciji SKDD koju društvo mora imati na dan utvrđivanja popisa dionicara za GS. Dionicar je dužan se prijaviti, a broj glasova utvrdit će se prema popisu iz SKDD. Dionicar moze slobodno stjecati i prodavati dionice od datuma prijave do datuma za utvrđivanje popisa dionicara za GS. Problem bi mogle biti punomoći, al ako je netko opunomoćio na veći broj dionica od stvarnog stanja na datum za utvrđivanje popisa dionicara, priznat će se manji broj od ta dva odnosno konkretno stvarni broj dionica na ex-datum. Vrijedi i obratno.
Da nepotrebno ne talambasam o nebitnom kako ste mi nedavno savjetovali ja ću samo kratko, u obrascu prijavnice i u obrascu punomoći treba izbaciti podatak o broju dionica jer je jedino relevantan broj dionica povučen iz registra SKDD 6 dana prije održavanja skupštine i sve dileme bile bi riješene.
Također je potrebno na prvoj slijedećoj skupštini predložiti izmjenu članka 53. Statuta društva koji obvezuje dioničare na ovjeru potpisa na punomoći kod javnog bilježnika, organa uprave ili zapovjednika broda za pomorce. 😳 Nepotreban teret.
A ova vaša zadnja rečenica “ Vrijedi i obratno” nije mi jasna, što vrijedi obratno?
Opunomoćenik može za opunomoćitelja dioničara glasati samo s brojem dionica navedenim u punomoći pa ako je stvarni broj dionica stečen u periodu od izdavanja punomoći do povlačenja podataka iz registra SKDD veći radilo bi se o prekoračenju ovlasti opunomocenika. Baš zato u punomoći ne treba navoditi broj dionica , izuzetno i samo teoretski moguće je da dioničar s dijelom dionica želi da glasa osobno ili preko drugog punomoćnika, onda se može navesti broj dionica. Ali takav slučaj je malo izgledan.
Ali opunomoćenik može glasati samo s brojem dionica koje su navedene u punomoći , a ne sa stvarnim brojem na ex day..