1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. mkmarkan

Posts by mkmarkan

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• mkmarkan
    • February 28, 2024 at 10:42 PM

What is a transformer and what does it have to do with AI? | Fortune

AI revolucija je još jedan bonus. Uz zelenu tranziciju koja ide dalje.

Kada sam kupovao KODT, uz ok valuaciju i dobru povijest poslovanja, bilo je to pozicioniranje za Europsku zelenu tranziciju (veća potražnja) i moje mišljenje da će se na zapadu izbjegavati Kineske dobavljače jer je sigurnost električne mreže strateški bitna i pokušati vratiti proizvodnju strateških proizvoda bliže zapadu. (manja ponuda)

Nakon toga se dogodila ruska invazija, što je Europu jako poguralo prema bržoj zelenoj tranziciji kao jedinoj neovisnoj energetskoj alternativi. To je bio veliki bonus.

Nevjerovatno, ali u tom trenutku je AZ mirovinski fond srušio cijenu cca 20% kroz malo više od mjesec dana na niskim volumenima i onda 21.7.2022. odradio jednu od količinski najvećih transakcija na kodt2 u zadnjih nekoliko godina. Otprilike tehnika kao kod prodaje HEP-ovih rezervi plina, samo malo pristojnije.

U to vrijeme nisam mogao vjerovati da uz sve te okolnosti cijena pada. I to nakon nekoliko izvještaja gdje su bili odlični rezultati ali je bio vidljiv i veliki rast narudžbi.

Nakon svega toga, mogu samo zaključiti da su naše mirovine u sigurnim rukama i da će ovdje za srednjeročne ulagače vjerovatno jedan od glavnih signala za prodaju biti kada AZ mirovinski fond krene kupovati.

• mkmarkan
    • February 23, 2024 at 2:25 PM

Kod tog trenutnog P/E omjera u retrovizoru za zadnja 4 kvartala koji se uvijek gleda je problem što je očito da će omjer još pasti sa dolazećim kvartalima.

Prodaja dogovara veću cijenu za svaki novi posao. Guraju cijenu dok ide. Kupci pristaju financirati cijelu proizvodnju (kompletne zalihe) samo da dobiju robu. I trebaju se tako postaviti u uvjetima punih kapaciteta proizvodnje.

Trenutni book narudzbi je sigurno po još boljim cijenama nego prošle godine tako da je vrlo izgledno da u sljedećih 2-3 kvartala imamo daljnji rast marže. Znači 1.kvartal u 2024. u odnosu na 1.kvartal prošle godine bi isto morao imati znatno veću dobit.

Ako se gleda P/E za sljedeća 4 kvartala na način da je moguć daljnji rast marže, ali obujam proizvodnje da ostane kao u ovom zadnjem kvartalu. Zbog punih kapaciteta. To je onda opet smiješan odnos P/E za 2024.

I ako očekujemo da energetska tranzicija traje do 2030, koliko god je cijena rasla u zadnjih godinu dana, za pola godine će P/E opet biti daleko manji od trenutnih 9 za pogled u retrovizor. Daleko od ostatka firmi na zse, i jako daleko od odličnih firmi u ekspandirajućim industrijama.

Ali kad čovjek vidi ovoliki rast cijene teško je ne poželjeti prodati bar dio.

Teško je pronaći dobru firmi po ok cijeni za investirati, ali najteže je nakon toga ne raditi ništa. Kako kaže Terry Smith..

Kupio sam prije 3 godine ovdje, nakon svakog izvještaja se lomim da bar malo prodam i realiziram zaradu, ali onda se sjetim pametnog Billa Gatesa koji se diverzificirao iz odlične firme u manje odlične i glupog Ballmera koji nije. Ballmer nije radio ništa i sad je bogatiji od Gatesa.

A ovdje je situacija da je niska valuacija, očito da dolazi daljnji rast dobiti u sljedećim kvartalima po samoj inerciji dogovorenih poslova, insajderi iz firme kupuju..

Tako i dalje ne prodajem ništa bez obzira na ogromni udio u portfelju.

• mkmarkan
    • February 23, 2024 at 12:12 AM

Fantastično je kako im kupci i dobavljači praktično financiraju skoro cijelu zalihu.

Očito su se uspjeli postaviti na tržištu da traže avanse i da mogu birati poslove i određivati cijene.

Istina je da je zelena tranzicija (na protu-Ruskim steroidima) tu odigrala veliku ulogu, ali očito je tu priliku prodajni tim uspio odlično iskoristiti. Naravno, uz podršku proizvodnje koja je to sve proizvela u rokovima.

Svaka im čast. Ovo postaje prekrasan biznis sa fantastičnim ROCE.

Dug prema bankama, kreditorima je nikakav. Praktično se sami financiraju (preko kupaca i dobavljača) u ovakvoj velikoj ekspanziji. Nevjerovatno.

Jedini limit je sada kapacitet proizvodnje. Morati ćemo se izgleda zadovoljiti sa 5-6 ovakvih kvartala, uz možda još nekakav rast marži, prije dolaska novih kapaciteta i značajnijeg rasta narudžbi.

Bili su odlična firma i prije, ova zelena tranzicija u EU im je samo otvorila vrata da pokažu što mogu kad se poklope i vanjski čimbenici.

Tu je sada glavno pitanje koliko će godina trajati zelena tranzicija u EU.

Koliko ima posla na obnovi Ukrajine, koliko još punionica el automobila treba izgraditi, koliko jos vjetro i solarnih parkova, a kada se većina toga izgradi, za očekivati je usporavanje narudžbi.

Međutim ostati će daleko veći broj transformatora na tržištu za mijenjanje i servisiranje nego što je to bilo prije ovog razdoblja. Tako da je ovo kroz 3-4-5 godina vjerovatno ekstremno dobra industrija za biti u njoj, a nakon toga će i dalje biti znatno veća nego je to bilo prije zelene tranzicije.

A Kodt je bila dobra firma i prije, a biti ce i poslije zelene tranzicije - samo sa daleko više referenci i sa više tržišta.

• mkmarkan
    • February 22, 2024 at 7:10 PM

Što se tiče backloga, gospodin Bobek je u nedavnpm intervjuu izjavio da su kapaciteti trenutno prilično popunjeni - znači da ni ne bi bilo ozbiljno uzimati više narudžbi za sljedeću godinu.

A nove kapacitete je najavio da bi mogli biti za cca 2 godine, tako da rast backloga možemo očekivati tek za godinu i pol recimo.

• GRNL (Granolio d.d.)

• mkmarkan
    • September 16, 2023 at 2:19 PM

Da, smanjili su ukupne dugove prema bankama, dio je otpisan, dio su vratili kroz ove dvije fantastične godine.

Upravo je visoka inflacija i bila razlog fantastičnog poslovanja te dvije godine.

Kroz skok cijena žitarica se odrazilo na rezultate.

Međutim pitanje je što će se događati sa EBITDA u razdoblju koje je pred nama.

Otvaranje EU ukrajinskoj robi i zaustavljanje inflacije su 2 faktora koja djeluju negativno na cijenu žitarica.

Imam dionice skoro 2 godine, to mi je mali dio portfelja, a kupio sam kad im je stanje novca na računu bilo skoro kao vrijednost firme. Razlog za kupnju mi je bila upravo inflacija i ultra mali P/S, gdje su uz malu maržu mogli zaraditi dosta u odnosu na tadašnju cijenu dionice.

Međutim sada su se okolnosti na tržištu promijenile, sljedećih 1-2 godine bi EBITDA mogao biti manji u odnosu na ove prethodne 2 izvanredne godine (počevši sa rezultatima za 3. kvartal ove godine)

3. i 4.kvartal su im glavni.

Međutim i dalje ostaje niska valuacija same firme, gdje ako se dobit i prepolovi, cijena dionice je i dalje ok u odnosu na druge firme na burzi.

Moje mišljenje je da ćemo na neki veći rast cijene ovdje morati pričekati 2-3 godine kada opet bude povoljnija situacija na tržištu, a dug firme manji.

Za par godina će ovo biti super firma, a kako će ići cijena dionice to naravno nitko ne zna.

• GRNL (Granolio d.d.)

• mkmarkan
    • September 16, 2023 at 12:19 AM
    Quote from Junius

Hoće mi netko objasniti što se događa sa dionicom, zašto je totalno zamrla trgovina njom??? Dionica je po svim parametrima prilika za kupnju, pogotovo kad je usporedimo sa ostalim dionicama iz sektora??? Jel postoji nešto što ja ne vidim ovdje???

Pretpostavljam da svi čekaju kako će se razvijati situacija sa cijenom žitarica.

A onda i da se vidi kako to utječe na rezultat.

Rezultati su zadnje dvije godine bili fantastični, međutim cijene više ne rastu toliko i sada je pitanje što će biti sa maržama..

Zaduženi su dosta, većina duga je fiksirana kroz predstečajnu nagodbu sa planom otplate.

Očekivao sam da će nekoliko godina samo raditi na smanjenju duga, pretpostavljao sam da će i banke biti jako oprezne sa novim kreditima, budući da je i dio kredita bio otpisan.

Međutim nedavno su se opet zadužili i povećali dugove zbog novih investicija.

E sad, to je u jednu ruku dobro jer očito ih banke i dalje podržavaju, a investiranje u opremu je po meni također znak da vlasnik vjeruje u budućnost poslovanja.

Ali s druge strane, rast zaduženosti u ovakvim uvjetima visokih kamata nije dobar, ne zna se koliko će to trajati, svako refinanciranje će ići po većim kamatama i to potencijalno može stvoriti velik pritisak na poslovanje.

Samo poslovanje bi ustvari trebalo biti koliko toliko stabilno, proizvodnja brašna i trgovina poljoprivrednim proizvodima bi moralo biti jedan od stabilnijih biznisa i u uvjetima krize.

Sa Konzumom su valjda naučili osiguravati naplatu potraživanja i ne dovoditi se u takve rizike.

Smatram da bi kroz par godina sa smanjenjem zaduženosti ova firma mogla raditi super, već sada su daleko stabilniji nego prije 2 godine (zahvaljujući i fantastičnoj situaciji na tržištu), ako se ponove još takve 2 godine cijena dionice bi morala dosta rasti.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt