1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Driver

Posts by Driver

• Turističke dionice i perspektive

• Driver
    • October 5, 2023 at 12:21 PM
    Quote from frank8

Gledajući povijesno kroz razdoblja recesije u Hrvatskoj, uvijek je turizam spašavao glavu ostatka države... a kako recesija dolazi, gledam cijeli portfelj prebaciti u turizam. Jer svi silni KODEIji, SPANovi itd. ovise o situaciji u gospodarstvu i investicijama države/tvrtki, a u narednom periodu u tom segmentu investicije se ne očekuju - niti isplate - po kamatnim stopama na kredite od 6-8% (EURIBOR već na 4%).

A što uzeti u turizmu, osim PLAG koji imam, a da nije zaduženo i ne ovisi o kreditima (i kamatnim stopama) kao RIVP itd.?

Možda MONP , zasada dobro izgleda.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Driver
    • October 3, 2023 at 9:33 PM
    Quote from tollway

ne znam kako dugo pratite dionicu, ali q3 im je najčešće najlošiji kvartal! a ako poledate maticu kojoj već par godina ne cvjetaju ruže....

Znam da je q3 najčešće najlošiji , ali isto tako može biti znatno bolji nego q3/22 što ja vidim kao dobar kvartal.Brzo će izvještaji pa ćemo saznati kako su poslovali . Možda ste u pravu , ali ja se nadam da sam ja u pravu :).Nemam ja nešto previše Ernt-a u postotku ,ali mi se čini trenutno dobra prilika.Koliko još može ići dolje? . Još 10% možda zbog Erste rasprodaje , ali njihovih 16 k dionica nije više neka količina i uz dobro poslovanje ova dionica nema razloga da bude na ovim razinama.Ako krene nizbrdo , ja ću svakih 5 Eura po jednu kupovinu , pa kako bude.

• Driver
    • October 3, 2023 at 8:47 PM
    Quote from Junius

Jel se meni ovo čini ili je na ERNT završeno prosipanje po bidu???

Zadnjih mjesec dana OTP indeksni pomalo prodaje , a ako dobro gledam Erste Plavi u tom razdoblju nije prodao nijednu dionicu i onda jučer proda 1020 kom. i sruši cijenu do 197 Eura .Znači oni nalozi od 200 - 400 kom na prodaju su bili od Erste . E sad kad god opet odluče staviti ovakvu količinu na prodaju mogu srušiti cijenu u dan , dva , a imaju još 16348 kom. koje mogu prodati.I ja se nadam da su gotovi sa prodajom na ovakav način , a sa druge strane se nadam da će još prodavati po ovakvim cijenama da još malo dokupim , jer ako Q3 bude dobar kakvom se nadam mislim da neće više biti prilike kupovine po ovakvim cijenama. Znači dobra su mi oba scenarija , ako stanu sa prodajom cijena bi trebala krenuti gore ili ćemo još malo kupovati od njih po ovim i nižim cijenama pa će onda cijena ići gore. ;)

• Što smo danas tržili

• Driver
    • September 27, 2023 at 11:17 AM
    Quote from Roki
    Quote from Driver

- Span SVE , dosadilo mi ovo padanje više. Dionica je po meni Best Buy u budučnosti ,ali po nekim nižim cijenama cca.40-45 Eur .Ako Pivci i Ipo prodavači stanu sa prodajom cijena će gore , ali dok je god ovi MM koji određuje cijenu meni se ovo gadi

Kako best buy a vi sve prodali na dnu? Nekog ste usrećili.

Nažalost mislim da je dno još dosta niže.Ja sam izašao , ali to ne znači da neću opet kupiti kad se bude trgovalo na neki normalniji način (bez Pivaca i ovog MM koji svaki dan gura cijenu pola € niže).

• Što smo danas tržili

• Driver
    • September 26, 2023 at 11:23 PM

- Span SVE , dosadilo mi ovo padanje više. Dionica je po meni Best Buy u budučnosti ,ali po nekim nižim cijenama cca.40-45 Eur .Ako Pivci i Ipo prodavači stanu sa prodajom cijena će gore , ali dok je god ovi MM koji određuje cijenu meni se ovo gadi

• Ulaganje u zlato

• Driver
    • September 11, 2023 at 3:15 PM
    Quote from zdenkic

koja je kod nas dobra i provjerena trgovina di se moze kupit zlato?

i jel ima smisla otic do slovenije kupit, ako je tamo jeftinije mozda?

Ja sam kupova na

https://plemenit.hr/.

Sve je bilo u redu , platija na webu i preuzea u njihovom uredu u Splitu.

Cijena se na stranici mijenja u realnom vremenu kao i sa dionicama pa zna varirati nekoliko posto u danu.

• Driver
    • September 9, 2023 at 11:01 PM
    Quote from plavi05

Osim PLAG očekujem dobro poslovanje i kod MONP

I meni se čini da će kod MONP biti dobar izvještaj, izgledaju mi jako ozbiljni u ulaganju u kamp.Meni je 10% u PLAG i 10% u MONP , to mi jedino ulaganje u turizam. Mogle bi obe dobro potegniti nakon izvještaja , ako i ne skoči cijena redovna dobra dividenda je za očekivati.

• Što smo danas tržili

• Driver
    • September 8, 2023 at 8:33 PM

+ SPAN po 54,00

• SPAN (SPAN d.d.)

• Driver
    • September 8, 2023 at 3:10 PM
    Quote from Roki
    Quote from Damir1952

Vidi li netko gdje se na bid MM pozicionirao?

Često drži 500 kom na kupnji i na prodaji. Barem pretpostavljam da je to on.

Da , do prije 2 dana uvijek je 500 kom na kupnji i prodaji bilo uz razliku od 1€, a od jučer je MM na razlici 0.80€ i stalno obnavlja naloge na 500 kom.Trenutno je na 1. mjestu i na kupnji i prodaji.Na prodaji je razlika između MM i 4. prodavača ravno 2€ , pa je za pretpostaviti da bi cijena išla gore , ali MM očito blokira cijenu.

• SPAN (SPAN d.d.)

• Driver
    • September 6, 2023 at 10:49 PM
    Quote from LeoNT

Dobar promet danas.

Nitko ne komentira, samo se kupuje. :)

Ne kupuju svi , neko kao ja umjesto kupovine označi greškom prodaju na 53,40 ;) , srića mala količina .Ništa kupujem dalje ,iako nemogu odrediti gdje će cijena.Po nekoj logici je već dovoljno nisko i trebala bi gore ali ovaj MM može sa cijenom šta hoće. I svaki dan nekoliko minuta prije 16 sati spušta cijenu za 0,5-1 Eur na Ask-u tako da sutra prodaja počinje sa nižom cijenom.Span mi se čini dobra firma ali na ZSE zbog malog prometa se i sa "malo" Eura može dosta utjecati na vrijednost dionice.

• IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.)

• Driver
    • August 27, 2023 at 10:11 PM
    Quote from zlocesti

Član nadzornog odbora je bez puno buke i mimo brokeraja kupio 450 komada dionica.

Nekako držim da član nadzornog odbora zna što kupuje i zašto . Svojim novcem, očito

Meni to ide u prilog holdu, mada mi nije ni palo na pamet prodati dionice

Cijena dionice nije viša dobrim dijelom radi svodnevne prodaje dionica g. Nevio Perich ( trenutno 10. dioničar ).Ovaj mjesec u prosjeku je prodavao 15-tak dionica dnevno (nije baš nešto likvidna dionica pa je ovo dovoljno za formiranje cijene) .Mislim da je 90 % prodao po 368 Eura i čim bi se skupilo na bidu 10 -15 komada išla je prodaja , tako da nitko nije ni kupovao po večoj cijeni , nego se čekalo na toj cijeni. Ako je g.Nevio gotov sa prodajom + dobro izvješće za 3. kvartal i cijena će brzo preko 400 Eura , bar se nadam u ovaj rasplet.U svakom slučaju jaki hold , a možda i jos dokupa.

• Driver
    • August 12, 2023 at 3:43 PM
    Quote from vecoki

Jel radi u ponedjeljak burza?

Radi

Files

Screenshot_20230812_153856_Samsung Internet.jpg 42.93 kB – 0 Downloads
  • SPAN (SPAN d.d.)

• Driver
    • August 11, 2023 at 12:00 AM

Span doživljavam kao zaista dobru HR firmu ,možda ne kao KODT ali blizu mi je toga.Jedna od nažalost malo firmi u Hr ( uz ERNT koji nikako da se riješi onog Erste plavog fonda i da napokon krene gore , mislio sam da će na 20k dionica stati sa prodajom ,ali ništa od toga i VLEN gdje čekamo taj dok 11 da bude gotov jer je sva dobit je uložena u njega zbog povečanja budučih kapaciteta.) , koje nešto proizvode jer 95 % su samo preprodaja (trgovina) i turizam. Kratkotrajni pad dobiti zadnja 2 kvartala radi povečanja zaposlenika usljed povečanja budučeg posla je razumljiv jer nekad moraš uložiti trenutnu dobit za buduće povečanje poslovanja i naravno veću zaradu.Zato mi nije jasan današnji , kako ovo nazvati , tsunami nizbrdo .Do jučer Pivci ulaze cijena po malo ide 👍, izvješće sve u svemu solidno , dali je nažalost smrt jednog od braće u roku tjedan dana promjenila smjer budućeg ulaganja pa sad Pivci izlaze i prebacuju sredstva u Podravku to ćemo saznati. Dali je to razlog ovakvog pada cijene , valjda, je jer nevidim drugi razlog.

• Što smo danas tržili

• Driver
    • August 9, 2023 at 4:58 PM

+ Vlen po 3.32 €

popravljamo prosjek , doće i za ovdi valjda bolji dani .

• Što smo danas tržili

• Driver
    • August 8, 2023 at 5:38 PM

Pa šta bude

+ Hpb 183 €

+ Zaba 13.10 €

+ Span 64 €

• INGR (INGRA d.d.)

• Driver
    • July 31, 2023 at 8:10 PM

I kako sad protumačiti ovo izvješće kao dobro ili loše , 🕵‍♂️ , kako će se ovo odraziti na cijenu dionice ?

• MONP (MON PERIN d.d.)

• Driver
    • July 29, 2023 at 2:28 PM

Izvješće je 👍 , samo neka dobit nastavi rasti ovim tempom i nema nikakvih problema .

Ovaj kvartal u odnosu na lanjski neto dobit u plusu 74%.

Obavijesti izdavatelja - EHO

• Porez na iznajmljivanje nekretnina

• Driver
    • July 23, 2023 at 4:36 PM

Morate razlikovati dvije vrste iznajmljivača :

1. 1-2 apartmana u objektu izgrađenome od nekakve ušteđevine prije 20 , 30 , godina.

2. Novi objekti građeni za iznajmljivanje.

Ja ču vam napisati što znam o 1. jer sam u toj situaciji.Dakle , kuća nezavršena jer su lokalni šerifi u općini odjednom odlučili da je čestica zemlje koju sam kupio kao građevnu 2001 god. odjednom 2004. god. postala pašnjak.To valjda ima samo u RH (i okolici ) da kupite građevinsko zemljište , platite porez na vrijednost građevinskog zemljišta i onda više nemožete graditi.

Uglavnom , napravljeno prizemlje , uređeno za osobne potrebe kao vikendica ( znamo svi da se takav način ulaganja prakticirao u nas).

Tada počinju "problemi" , voda koja je obečana da će biti dovedena do kuća naravno nije dovedena , kanalizacija naravno nula bodova.Uveden je godišnji porez na vikendice .Sve je to o.k.

Dogovaramo se kući da možda počnemo iznajmljivati našu kuću na neko vrijeme koje ionako nemožemo biti tamo i dogovorimo da ćemo od 15.07-20.08. ostaviti za nas a druge termine iznajmiti da nam kuću "sama sebe održava".

Ako vidite koji termin smo ostavili za sebe onda znate da nam zarada nije primarna nego je jednostavno postalo teško pratiti sve troškove ( voda se dovozi cisternama po cijeni od 50 kuna za kubini metar, a u Splitu je 10-12 kuna )).

Izvadili smo sve potrebne dozvole i počeli iznajmnjivati kad evo čestitka od općine ( ako nekoga zanima mjesto iznajmljivanja je Sevid , a općina Marina ) .

Poslali su nam uplatnice za porez na kuću za odmor i uplatnicu za apartmane , ja naravno ubijeđen da to ne može biti legalno jer mislim se ili je vikendica ili je apartman zovem nadležnu poreznu ustanovu i prijavljujem grešku.

🤣🤣🤣🤣

Ovakav odgovor sam dobio.

Zakon navodno kaže da opčina odlučuje dali će vam naplatiti jedan ili oba poreza

To je oko 600€ godišnje + turistička.pristojba. 200€

Kada sve zbrojim:

45 dana po cijeni u prosjeku 120 € =5400 €

5400-1000 (Booking provizija )-800 ( porezi ) - 300 ( struja , voda , čistoća,komunalna naknada...)

Zarada cca €.3300 , amortizacija kuće ?

Kada bi iznajmija kuću i ovaj period koji mi koristimo ( uključijući sada dok ovo pišem )

zarada bi bila

30 dana × 150 € - troškovi =6500€

Zaključak 6500 € zarada ?

Nisu uključeni dolasci i odlasci pred goste , čiščenje , pokvaren novi TV usljed udara groma , zapaljeni kušini za.stolice. i sva ostala amortizacija.

U mome.slučaju iznajmljujem za biti na nuli.

Poanta je da su zakoni katastrofa , svaka opčina svoja pravila ,.nema veze , lito je , ako je neko blizu Sevida plačam piće , a može.i gradele kod mene., bar neću platit porez na to.

Uglavnom teški je staviti sve iznajmljivače pod isto.

Files

IMG-20230722-WA0005.jpg 212.03 kB – 0 Downloads
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• Driver
    • June 29, 2023 at 10:03 PM
    Quote from Roki

Ne sviđa mi se ovaj pad na velikim volumenima, sve raste, ERNT pada. Nešto mi je tu sumnjivo.

Ma samo neka ovi iz Erste prodaju šta su odlučili i ERNT će kreniti gore.Kada god neko kupi preko 210 i više ovi poklope i prodaju za 205-208 € . Od 159 prodanih jučer , 156 je prodao Erste ako ja ovo dobro vidim.Nadam se da su pri kraju sa ovim , jer nije im baš neka reklama ako ovise o prodaji 1000-2000 dionica ERNT.Ako ništa drugo bar sam saznao kojem fondu ne treba povjeriti novac za ulaganje

Quote from Roki

Ne sviđa mi se ovaj pad na velikim volumenima, sve raste, ERNT pada. Nešto mi je tu sumnjivo.

Quote from Roki

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Quote from Roki

Files

Screenshot_20230629_205051_Chrome.jpg 135.3 kB – 0 Downloads
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt