Ima posljedica na dionice, TSM mi u pre-market već preko 1% zaronio. Ta promjena market cap je puno puta veća nego im materijalna šteta na svim nekretninama u državi 😀
Posts by Lynx
-
-
Malim bankama je tamo sad jedini problem tržište poslovnih nekretnina. Da nije tog problema male banke bi inače bile u stabilniji poziciji nego ikad.
Ali sad cijele zgrade se prodaju za kikiriki..Los Angeles Office Building Sells at 52% Less Than 2018 Price - BNN BloombergA Los Angeles office building located near Century City and Beverly Hills sold for about 52% less than its price five years ago.www.bnnbloomberg.ca -
Mislim da ovo nismo komentirali. Uprava u novom mandatu počinje od ovog kvartala, s glavnom promjenom u CFO dijelu.
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…913cf07a9b6.pdf
Naš sjajni Petar Vlaić nakon višedestljetnog uspješnog rada se umirovljuje, ostaje kao savjetnik upravi. Dolaze mlade snage i u ovaj odjel. Na CFO poziciju dolazi vrlo stručna Kristina Dimitrov, iz PwC. Već jako iskusna i s Končarom, kroz revizije za koje je bila zadužena.ide li Vlaić u mirovinu ili ostaje kao savjetnik upravi
Savjetnik upravi. Tako je napisao na LinkedIn-u.
-
Mislim da ovo nismo komentirali. Uprava u novom mandatu počinje od ovog kvartala, s glavnom promjenom u CFO dijelu.
https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/KODT/COI-KODT-1b103598f53b7c74a5ddf913cf07a9b6.pdf
Naš sjajni Petar Vlaić nakon višedestljetnog uspješnog rada se umirovljuje, ostaje kao savjetnik upravi. Dolaze mlade snage i u ovaj odjel. Na CFO poziciju dolazi vrlo stručna Kristina Dimitrov, iz PwC. Već jako iskusna i s Končarom, kroz revizije za koje je bila zadužena. -
Obnova mosta će potrajati 4-5g. prva procjena štete je oko 100 milijardi $
Xi kaže da želi popraviti odnose.
Chinese leader Xi issues a positive message at a meeting with US business leaders as ties improveChinese leader Xi Jinping has called for closer trade ties with the U.S. during a meeting with top American business leaders in Beijing.apnews.com
Siguran sam da bi njegovi to puno brže i jeftinije obnovili ako im se da taj posao. -
Ona slična nam kanadska firma objavila godišnje izvješće, jako lijepo, i lijepu reakciju tržišta su danas imali (slični trend kao kod nas, ali ipak stope rasta prihoda nešto niže, čak i ta rekordne bruto marža im nešto niža nego naša za 2023.) https://emea.hammondpowersolutions.com/-/media/Projec…023---FINAL.pdf - zgodno za pročitati nastavno na ove gore komentare o kretanjima u industriji. Uvijek je dobra ideja čitati izvješća peer kompanija.
-
Da alfa1 , tako izgledaju ciklusi industrije, potražnja, cijene finalnih proizvoda, cijene ključnih materijala, sve ide usklađeno, uzročno-posljedično povezano.
Što se tiče kapaciteta, stalno se proširuju, kontra-ciklički ulaže, sve po PS-u, primjer vrhunskog upravljanja, da iz svakog ciklusa kompanija izađe jača, ima jasan sekularni rastTo je ono što čini razliku između KODT kao vrhunske kompanije i onih osrednjih. Dok drugima prihodi idu gore-dolje-gore-dolje, po sinusoidi, dugoročno ostaju na istom u biti, ovdje kao stepenice, gore-ravno-gore-ravno.
-
Jedina svar o kojoj sam razmišljao zadnjih dana vezano za temu je bakar. Naravno da se ne bavim špekulacijama cijena metala, ali zanimljivo za vidjeti kako se snažnoj potražnji ne nazire kraja
A znamo da je globalno opća razina cijena transformatora više-manje indeksirana na cijene bakra.
-
ali na rubu povijesti veliku većinu vremena.
Ne znam koliko dugi vremenski period promatraš, ali dobrih dvjesto godina relativno nedavne povijesti su bili ključan dio najveće i najmnogoljudnije države Europe https://hr.wikipedia.org/wiki/Poljsko-Litavska_Unija
Danas su najbrže rastuće gospodarstvo među većim/mnogoljudnijim članicama EU.
Obzirom kako Njemačka propada, ne bi trebalo čuditi da u jako dugom roku onaj bogatiji susjed tamo bude Poljska.
I ovo danas što se događa u Ukrajini, zapravo je vezano za Poljsku u svojoj srži https://www.noahpinion.blog/p/the-ukraine-…ltimately-about -
Dakle, već vidimo prema ovom gore da i u nekim europskim državama (osim Njemačke naravno, gdje pada potrošnja zbog deindustrijalizacije) elektro-energtske mreže postaju ili imaju perspektivu postati opterećene iznad donedavnih očekivanja tj. postojeći planovi investiranja u mrežu su zastarjeli, treba ih revidirati na više, pa onda oni industry reports za našu (transformatori) industriju, koji se na njima temelje, o stopama rasta do 2030. itd. vjerojatno podcjenjuju stvarno stanje.
Jučer smo imali ovdje post o istoj temi u Americi gdje je to već evidentno (revidiranje planova pri Federal Energy Regulatory Commission, bio je link na članak), kod njih sad između ostalog zbog data center potražnje (o EV su možda i imali dosta dobro isplanirana “očakivanja”) zbog AI revolucije (koja dobiva i svoj robotika dio, tri linka).
Tog posta više nema (valjda off-topic).
Puno još ljudi ne vidi što su sve ovdje tailwinds 😀.
Tako je i svima ona Brkljačina polu-šala oko Nvidije prošla kao šala 1/1.
U onom bogatom detaljima off-topic postu je bio i link na tweet šefa MOI Global gdje komentira valuacije te dvije komponente tržišta (primarne AI dionice, energija koja još nije svuda prepoznata kao usko grlo AI revolucije, gdje se on referira na zadnje komentare Sama Altmana točno na tu temu).
Nama je to stara priča, još davno smo mi komentirali ono Muskovo “you need transformers to run transformers”, ali čini se da je mnogima to sve skroz nepoznato. Jedva se EV polako sad povezuju s nama (“zelena tranzicija” o kojoj naša izvješće pišu je bila svima neki odvojen od toga i pomalo apstraktan pojam). AI je još SF za većinu tržišnih aktera.
Jer kako inače objasniti da se ovdje stalno vrtimo na “desetak” umjesto “desetke” P/E. -
Za sve ovo će trebati struje (Nvidia , Tesla , Figure) - “Energy is the hardest part.” -
Ne znam kako će se riješiti problem enerije, ali znamo da je to električna energija u konačnici i i da za nju treba transformatora.
Još će oni ovo ponoviti par puta, planeri slabo planiraju, jer kao što Musk kaže “nemaju pojma” https://www.utilitydive.com/news/electrici…-report/702366/ -
Što se tiče likvidnost, pa zar nije to sad već postalo dosta likvidno za ZSE pojmove (kad se zbroje KODT i KODT2), posebice u kategoriji onih koji nemaju market makera https://zse.hr/hr/popis-odrzavatelja-trzista/134
Ja sam inače razmišljao o nećem dugoročnom što bi se ovdje moglo spontano razviti vezano za to, svojevrsni neformalni indirektni market makeri u vidu određenih sofisticiranih manjih do srednjih dioničara (“trejdera”) držatelja obje dionice, KOEI i KODT, kad bude jasnije za vidjeti relativni odnos vrijednosti (kako KODT udio raste, nakon što KOEI možda isplati i keš, ostalo se stabilizira i bude jednostavna konstanta u jednadžbi), pa budu trejdali, kupovati/prodavati malo jednu, malo dugu, kako im se gdje učini da vide relativni diskont, arbitražu.
Ako bi se to spontano razvilo, i još možda se do tada angažiraju i pravi market makeri, uz ovaj opći rast prepoznatljivosti dionice s rastom kompanije i tržišne kapitalizacije free floata, ovo bi svim ti efektima skupa moglo (uz KOEI također) na duži rok postati jedna od najlikvidnijih dionica na ZSE. -
jedino što mi spadamo (uplaćujemo) na:
Interactive Brokers Central Europe Zrt.
limiti su isti...
Da, s time da tokom ove godine planiraju Central Europe spojiti s Ireland, glavnom europskom podružnicom.
-
To bi pak bilo kao da prodaju sami sebi jer su oni među glavnim dioničarima i KOEI. To nema smisla. Istina da bi trebali prodavati i KOEI, ali još nisu, jer za razliku od Floričića očito ne mare za valuaciju. On je ispravno odredio redoslijed. Nek prodaju kako god znaju. To nije naša briga. Malo previše pažnje im pridajemo ovdje.
-
Jednostavna kalkulacija na kutiji šibica u maniri velikih direktora iz doba socijalizma
A ovako bi to Warren i Charlie komentirali, ako je suditi po ChatGPT-u.
-
Upravo vidio ovo https://simplywall.st/stocks/hr/capi…i-dd-zgsekodt-1
Pa ako nekog dublje zanima tema povrata na kapital (ROCE, ROIC), značaj njegove veličine i trenda rasta, razlike u odnosu na cijenu kapitala, uzroke, posljedice, evo malo štiva za vikend.
-
s druge strane pogledajte i proučite najnoviji poučak kaj se desilo sa ernt.
ERNT se uspoređuje s KPT a ne KODT! Ne volim pisati o dionicama koje nemam, posebice kad nemam nešto dobro reći, ali natuknuo sam nekoliko puta na nekim mjestima što mislim o ERNT kroz suptilne komentare o naravi njihovog biznisa, nepostojanju dugoročnog trenda rasta, nepostojanju ničega strukturno drugačije danas da bi se očekivala budućnost puno bolja od prošlosti.
Ako nešto sliči na ERNT u Končar Grupi to je KPT.KODT je svemirski brod u odnosu na sve to.
-
Mene više zanima tko će kupiti. Htio bih da kupuju mali dioničari poput mnogih od nas ovdje, dakle oni koji su pametni i zaslužili su imati nešto lijepo u portfelju, da se ova prilika efektno iskoristi, da ovo bude baš kao ono što sam jednom komentirao za Tajvan i TSMC i sličnosti s KODT, narodna dionica. Tamo svi imaju tog svog najboljeg proizvođača, izvoznika, ponosa nacije. Zašto tako ne bi i kod nas?
Žao mi je što takvih malih dioničara kod nas nema, ne može biti, puno. Nema šanse da sad neki veći broj naših sugrađana (“kao IPO HT-a” brojevi) nekako sazna za ulaganje u dionice, vidi ovo kao dobar pick, priključi nam se.
Stoga nam ostaje utješni scenarij koji ipak je moguć. Kad već ne može veći broj naših malih sugrađana iskorisiti tu priliku likvidnosti, onda bi možda mogao manji broj velikih sugrađana, kao onaj naš mladi IT poduzetnik. Njemu svaka čast što je uočio ovu priliku. Postoji još nekoliko ljudi poput njega koji su mi na pameti, ali koji su nešto slabo aktivni u ulaganju u dionice, više ih zanimaju nekretnine iz nekog razloga. -
AZ OMF kat. B krenuo je sa prodajom KODT-R
Valjda jako široko shvaćaju svoju misiju - osigurati mirovine građanima RH! Nije bitno jesu li članovi fonda ili su to oni što sami kupuju dionice.
-
u Mlinaru da nema singapuraca?
😂
Iz Singapura mogu dobiti jedino radnike ovog tipa