Sta to imas neku aplikaciju za pracenje portfelja ili od brokera?
Da, to je ovaj ShareSight (https://www.sharesight.com).
Ideja mi je bila koristiti jedan alat za sve (jednostavniji, jeftiniji, primjeren nama manjim "retail" investitorima), da mogu na pregledan način imati i konsolidrani pogled na sve što imam kod različitih brokera (strane dionice i ETF-ove, domaće dionice), i po grupama razno definiranim, osnovne pregledne analize, da vidim strukturu/diverzifikaciju, povrate (ne trebaju mi one fancy stvari da mi računa Sharpe, Sortino itd. - to npr. radi Interactive Brokers PortfolioAnalyst ali njega koristim samo za ono što imam kod njih), i posebice mi važno da se ispravno računa total return (jer dividende su itekako bitne u dugom roku), i da se može staviti u usporedbu s benchmarkom. Ovdje čak računa i currency gain/loss što je zgodno za vidjeti u kraćem roku (manje bitno dugoročno, mean-reverta to manje-više), pa stvarno daje potpunu i preciznu sliku svega.
Sad možda postoji i nešto bolje, nisam već neko vrijeme istraživao (neda mi se to mijenjati kad si na jednom mjestu sve postavim), ali problem je što ti alati inače ne podržavaju ZSE (logično, jer stranci nemaju jednostavan pristup našoj burzi, retail investorima ne pada na pamet otvarati brokerski račun u tamo nekoj Hrvatskoj samo zato što su negdje na fintwitu čuli za neku cool kompaniju u Hrvatskoj, jer naša burze se ne nudi kod glavnih globalnih brokera kao što je Interactive Brokers, niti ovim novim alternativnim kao Trading212, a, nikome se očito ne isplati raditi podršku samo radi malog broja hrvatskih klijenata).
ShareSight nažalost također još uvijek ne podržava ZSE automatski kao one bitne svjetske burze (možda dodaju..., kažu da stalno razmatraju nove burze za dodati), no imaju koncept Custom Investment gdje se može domaće dionice dodati ručno (i mora ručno održavati, unositi cijene... to je malo zamorna adiminstracija, ali meni nije problem jer imam mali broj domaćih dionica i transkacije radim jako rijetko) ali nakon čega su u reportingu one u potpunosti ravnopravne ovim automatski praćenim stranim pa mi to ispunjava svrhu (https://help.sharesight.com/unquoted-instruments/ ).