Što se tiče mojih “15 godina”, to će biti ovo ljeto. Od prve kupnje. Kupovao sam još i godinu poslije i potom još pomalo kasnije kroz godine. Ne mogu biti siguran što će biti narednih 15 godina, ali kažem to u smislu da mi kompanija danas izgleda jače i sigurnije nego bilo kad do sada, pa da mi to daje optimizam, da će oni moći nastaviti i dalje uspješno poslovati kao do sada.
Posts by Lynx
-
-
Istina da je današnji dan ovdje pomalo euforičan jer opet postižemo novi ATH i to uz ovakvu dnevnu amplitudu rasta, i dostižemo možda po prvi put baš danas ovo čudo: petogodišnji total return CAGR bolji i od Applea (meni oduvijek posebno fascinantna kompanija).
Koliko se sjećam to je uvijek bilo tako, najviše se piše na zelene dane 😀. Ljudska psihologija.
Na lijep sam dan ponovno otvorio profil, na ovom novom forumu! Zanimljvo da na onom drugom nitko ništa ne piše. Taj drugi slabo funkcionira i u tehničkom smislu (zapravo sam se htio vratiti tamo, ali password reset mi ne pošalje e-mail 🤷♂️). Očito je ovaj sad glavni. I sviđa mi se kvaliteta rasprava ovdje. Pročitao sam većinu toga od početka što ste pisali. Dobra stvar je što ste objasnili FCF situaciju. Dakle ovdje za sada gledamo prije svega knjigovodstvenu dobit (prije oporezivanja), to je i moje mišljenje.
Ovo o cijenama sad je manje kvalitetna i manje bitna stvar, ali je prigodna danas, jer u ovom izazovnom vremenu za svjetska tržišta kapitala (kojima ZSE dosta dobro odolijeva) ovo je jedna od najpozitivnijih pojedinačnih dionica.
-
Ova tradicionalno nam mala likvidnost baš definira KODT kao najbolje čuvanu "tajnu" ZSE!
Mi koji znamo što je ovo, dionicu već imamo. Ostali tek trebaju naučiti da na ZSE postoji jedan, kako bi vani rekli, "quality compounder".
Čak i u svjetskim terminima prestajemo biti micro cap, postajemo small cap! Te kvalitetne kompanije ljudima privuku pažnju kad postanu već dosta velike, i to je ok, bolje ikad nego nikad, ali najbolje vrijeme za otkriti ih je dok su još male i ne tako poznate, dok su i valuacije još razumne.
Ja sam ovdje dioničar već skoro 15 godina. Bila mi je to jedna od prvih dionica, sad najstarija dionica u portfelju, i još uvijek najveća pozicija u mom danas globalno diverzificiranom portfelju. I sve mi se čini da će tako ostati i narednih 15 godina.
Ova kompanija ne prestaje pozitivno iznenađivati. Imao sam visoka očekivanja cijelo vrijeme, i oni ih redovito ispunjavaju, pa i nadmašuju u zadnje vrijeme.
Nedavno smo imali i uspješnu smjenu na vrhu uprave, Ivan Klapan kako je svoju 30-godišnju upravljačku palicu uspješno predao Vanji Burulu, što također nije ništa neočekivano, jer već je bio dio tog dobro uigranog tima.
Jedan od poznatih investitora od kojeg sam puno naučio zadnjih godina, Terry Smith, kaže da mu je stratagije (s kojom se i sam slažem) "Buy good companies, don't overpay and do nothing", i da je ovaj zadnji dio najteži.
Meni je KODT primjer kompanije u kojoj "do nothing" zapravo i ne izgleda tako teško. Kod jako dobrih kompanija to ne mora biti teško. Ne radiš ništa, samo jednom godišnje s užitkom pročitaš godišnje izvješće (pa i kvartalna nisu loša, uvijek je cool vidjeti trenutno stanje, i onaj detalj "stanje ugovorenih poslova", ovo u zadnjem baš šokira, pozitivno), nije to meni tako teško u ovom slučaju, posebice zadnjih godina. Malo je teže bilo onih par godina neke kao stagnacije (sporiji rast), ali to je normalan način razvoja kompanije, stepeničasto, malo se potegne par godina, pa godinu-dvije-tri više flat (pogotovo ako je neka recesija, manje se investira u elektroenergetsku mrežu), pa opet potegne itd.
Kod investiranja je važno dobro poznavati kompaniju u koju investiraš, da možeš nepokolebano preživjeti periode pada/stagnacije, doživjeti s vremenom te "multibagger" rezultate. I Charlie Munger kaže "The first rule of compounding: Never interrupt it unnecessarily".