Prihodi zapravo manji nego smo možda neki od nas “predviđali” ali s maržom dobiti i trendom ugovaranja mislim da su rasturili i najoptimističnija očekivanja!!
Dakle trend ugovaranja od oko 200 milijuna EUR kvartalno se nastavlja.
Prihodi zapravo manji nego smo možda neki od nas “predviđali” ali s maržom dobiti i trendom ugovaranja mislim da su rasturili i najoptimističnija očekivanja!!
Dakle trend ugovaranja od oko 200 milijuna EUR kvartalno se nastavlja.
Novo ugovoreni poslovi kroz Q1 misliš? plavi05
Pa to je bilo 214 milijuna EUR ( 78,9 % više nego u istom razdoblju prošle godine), što daje finalno stanje backloga na kraju kvartala od 421 milijun EUR (72,9 % više nego na isti dan prošle godine, odnosno 53,5 % više nego na početku kvartala).
Sutra ćemo vidjeti narudžbe i sve ostalo vezano za Q2. Nadam se samo da neće biti nekih “negativnih iznenađenja“ jer kako su nam napucali dionicu u kratko vremena (sigurno neki dio i špekulantskog kapitala, nisu to sve pravi investitori, nema takvih puno na ZSE) svako negativno iznenanđenje sutra bi njih preplašilo pa bi krenuli bježati van istom brzinom. Nije previše bitno ali ipak bilo bi mi malo ružno da nam dionica previše oscilira na sve strane. Mi smo “quality compounder”, nama više priliči “linearni rast”.
Ovdje se ne investira od kvartala do kvartala nego dugoročnog razvoja, kvalitete kompanije!
Što se mene tiče dobit sutra može ispasti bilo kojeg iznosa na kvartaloj razini (samo da nije baš negativna, i da se na godišnjoj razini kroz sva četiri kvartala ipak zbroji u pristojni iznos i da u dugom roku imamo jasan trend povećanja svih vrsta profitnih marži), a za prihode bih ipak očekivao manje iznenađenja (mada u ovom kaotičnom vremenu nikad ne znaš, kako se mogu mijenati cijene itd., jer sirovine jako volatilno idu, i ne znam točno kako rade te formule u ugovorima koji imaju neku ovisnost o cijenama sirovina). Jako bi lijepo bilo vidjeti nastavak trenda ugovaranja. To je u biti glavni broj koji čekam sutra vidjeti.
Al' prevruće je za izaći bilo gdje. Idući reli kad stigne kako će se ono zvati, Hermes ?
To ime će zaslužiti ako i samo ako će donijeti re-rating naših najkvalitetnijih kompanija na razine kakva ima Hermès International S.A. (jedna od najkvalitetnijih francuskih i uopće europskih kompanija).
Prvo me proglasite alpinisticom, jer sam eto kupila na vrhu cijene. 168 kn.
Pa kad si to kupila, 168 kn?? Ja sam zadnje kupovao po 484 kn.
Burza je 2016. prva počela rasti prije nekretnina i svega ostaloga, bilo je na trenutke ludilo totalno, onda došao agrokor i sve zamrlo...imho ovo je samo nadoknada propuštenog. Ima love u sustavu, možda se čak opet stvori hype oko zse...opet, iskustvo me uči, uvijek kad sam tako razmišljao, desilo se s.anje, stoga ovoga puta od mene samo silenzio stampa
Da, hype nikad nije dobar, no vidim da je CROBEX ostavio traume kod naših investitora. Valjda i zato tako spor dugoročni oporavak. Ali, vrijeme liječi sve. Morat će i CROBEX prije ili kasnije popraviti svoje dugoročne performanse, izaći iz minusa. Nadam se brže nego Japanci 😀
Nismo Amerika, ali nije naš tadašnji balon bio baš ni japanskog tipa.
Reci ti meni kad će novi ATH pa da stavimo 2007. u ropotarnicu povijesti. Ne zanimaju me ovi sitniši od 2550.
Na koncu su uvijek bearsi u pravu,
Statistički (povijesno) baš i ne! Više je pozitivnih razdoblje, novi vrhunci uvijek u konačnici nadmaše stare. Imat ćemo i mi jednom novi CROBEX ATH, i dvostruko veći broj bodova od onoga iz 2007., i trostruko, deseterostruko itd.
Lijepo je čuti ove pozitivne priče naših dugoročnih buy-and-hold investitora!
Više nitko ne može reći da na ZSE nema kvalitetnih kompanija koje stvaraju vrijednost za svoje dioničare godinama i destljećima po visokim stopama (nego da se jedino može raditi neke “deep value” polu-špkulantske strategije traženja privremenih većih neefikasnosti tržišta na primjerima osrednjih do loših kompanija, nekakve turnaournd priče i sl).
U svakom slučaju. Nećemo bankrotirati čini mi se! 😀
Netko je zgodno parafrazirao onu “How did you go bankrupt?" Two ways. Gradually, then suddenly” (Ernest Hemingway) za ovaj naš kontra slučaj osmog čuda svijeta (po Einstetinu, on je rekao da je “compundijg interest“ čudo) kao: “Compounding happens slowly, and then all at once” (https://mailbrew.com/library/andrew…-on-compounding)
To mi vidimo na KODT. Krene to polako kad tek kupiš, kroz desetke posto, sve više desetaka se nakupi kroz godine (poneke i dosta flat godine, dok ponovno ne krene), pa dođe to do stotinjak, i dok se ne okreneš više stotina posto ti je već total return s dividendama, pa sve više stotina samo dolaze jedna za drugom, pa evo neki već ulaze i u tisuće posto!
Thanks vodoinstalater, nisam znao da je točno 15.10. bio vrh CROBEX-a (i pomiješao ti se ovdje moj komentar/pitanje i tvoj odgovor u citat 😀) . Zapamtio sam jedino za ono dno da je bilo 9.3.2009. A slično je bilo i vani, S&P 500 mislim nekih 3 dana prije.
Daleko smo mi dakle od CROBEX ATH….
Što se tiče tih raznih P/E onda i sada za ovu ili onu kompaniju. To je zanimljvo na jedan površni način i neke grube usporedbe, ali sam P/E nije metoda valuacije.
Koliki je “opravdani P/E” za neku kompaniju u određenom trenutku? To je onaj koji umnoškom s E daje P koji odgovara vrijednosti do koje si došao pravom metodom (neki oblik DCF dakle). Kakav je bio prije nije bitno.
Dakle sve ovisi o stopi rasta E. P/E = 30 implicira dosta visoke (ili sigurne) stope rasta (ili možda niske kamatne stope općenito, niski risk free).
Uz sve isto, nadprosječno dobra kompanija koja profit povećava nadprosječno brzo treba imati nadprosječni P/E!
kada smo zadnji puta bili na 2.402,80 (1,29%)
I kažeš +1,29 %, i to je ako dobro vidim, baš u trenutku kad su sve osim jedne velike članice tog indeksa na točno 0 % ili čak negativno... Zanimljvo!
Samo jedna koja je sad top komponenta gura indeks danas ovako jako preko 1 %, sa svojih preko 8 % rasta danas, a ona raste između ostalog valjda zato što se na nju gleda kao indirektan način posjedovanja jedne druge "koja nije dovoljno likvidna" da je kupiš direktno Na neki način, dionica koja još nije u indeksu već sudjeluje u njegovom dizanju, "indirektno".
Mislim da je to i dobro, da ne spamamo temu s dnevno-trgovinskim detaljima. Nismo špekulanti. No za komentare tog tipa čisto iz zabave (kao ja ono čim sam to vidio slučajno) služe tema poput "Komentari trgovanja na burzi - LIVE", tamo sam im odmah rekao ono o vlaku što juri 690 km/h! Vožnja je ugodna.
Kupila Auhr, neka mi Bog od Burze pomogne
Pozicija Very Long
Koji bi to bio, Hermes? Meni je to jedan od najdražih bogova.
Pa što radite ljudi, dnevni trgovci, uskačate na moj vlak, koji juri 690 km/h?? Ne znam koliko je to sigurno. Ali ja sam u vlaku, čvrsto sjedim na svom mjestu. Ne uskačem/iskačem pri ovim brzinama.
I kotr je isto imao stock split, a kodt ako se dobro sjećam dva puta.
Da, i taj isto nije adjustan na mojedionice.com (na KODT samo taj zadnji u slično vrijeme nije, ali onaj prije toga je, tako da su obje prikazane s po 2x manjeg povrata od stvarnog). A recimo investiramo.com za KODT nije napravio niti jedan 1:2 stock split adjust pa je tamo ukupni prinos (graf, tamo niti ne ide puno dalje u prošlost) prikazan kao 4 puta manji od stvarnog. Ne znam kako svi stalno s tim imaju problema… Najbolje onda ne raditi stock splitove i da se tržimo kao BRK.A u stotinama tisuća EUR! 😅
Negdje oko 10.10.2007. je bio vrhunac CROBEX-a ako se ne varam, i dno nakon toga 9.3.2009.
Za vidjeti povijesne performanse domaćih dionca kroz tu cijelu povijest mislim da je najlakše otići na mojedionice.com i tamo ih u “dionice po promjeni cijene”, pogledati po tim ključnim datumima. I lako je vidjeti da nažalost većina stvari se nije nikad oporavila (mada ta promjena cijene nije cijela priča, treba pogledati total return, s dividendama, i to se može na svakoj pojedinačnoj tamo kad se otvori).
I napomena: jedna firma koju dobro znam (možda ih ima još), ima nerealno prikazano/umanjeno stanje povijesnih perfomansi jer nije usklađeno za jedan stock split (KODT, KODT2). To niti na ZSE nije realno pa 5 godišnji graf izgleda ružno s onim -50 % padom jedan dan. Ne znam zašto to nisu… možda zato što je bilo kao “dividenda u dionicama” (ali i to se treba uskladiti, strani izvori kao tikr.com, koyfin.com to uredno rade za KODT/KODT2).
Da, zato je ključno što se kupuje, kada, po kojoj cijeni.
Jesen 2007. je kod nas bio vrhunac balona svih balona. Naša verzija dot com, samo 7 godina poslije, i ne Interent nego “brodarsko-građevinski” pogonjenog (ipak je kod nas cigla popularnija od digitalne magle), i dodatno potpireno HT IPO (marketing IPO-a, uključenje velikog broja novih malih investitora, čak na kredit kupovanja dionica - ludilo totalno), pa balon kao balon zarazio sve sektore, ništa nije izbjeglo histeriju, i kao u zao čas, baš po vrhuncu domaćeg balona, krenu i globalna zbivanja vezano za hipotekarnu krizu, Veliku recesiju u USA, koja se itekako prelila na svijet i Hrvatsku da bi CROBEX morao tresnuti i da nije bio u balonu prije toga, a bio je, u neviđenoj balončini, baš tada, prije nego će cijeli svijet i Hrvatska u ozbiljne gospodarske probleme.
Koji je bio P/E crobexa tada?
Ne sjećam se detaljno, i ne uspijevam pronaći online nigdje da je to lijepo izračunato, prikazana povijest. Pitanje je li i tada to negdje bilo sustavno računato (tu ima i više načina kako to gledati, kao median svih komponenata, ili možda neki prosjek, možda weighted average u indeksu…). Šteta što takve informacije negdje nemamo lijepo prikazane i organizirane, npr. baš na zse.hr. Jako malo podatak daju. I oni grafovi što idu samo 5 godina u prošlost. Bezveze.
Ali mislim da se masovno radilo o brojevima tipa 30-40, e sad ne znam baš da li i za te ciklične firme na vrhuncima ciklusa koji bi “trebali biti” na malom jednoznamenkastom P/E da je normalnosti (ali ne bi me čudilo, to su bila luda vremena).
Ja sam počinjao investirati kako je taj balon pucao. Brzo sam se riješio svog HT (prva dionica, IPO), i onda vrebao kako što mislim da je “pojeftinilo”, kroz jesen 2008., proljeće 2009. itd.
Na 25-godišnjem grafu ovaj dot com NASDAQ oko 2000. izgleda kao mala beba spram našeg brodarsko-građevinskog CROBEX-a oko 2007.
Meni je posebno nevjerojatno koliko je puno ljudi tada doslovno na kredit kupovalo ne samo HT IPO dionice nego i ostale. Do kredita, margin i na druge načine se tada valjda dolazilo prelako ili ljudi previše olako se na to odlučivali. Nenamjenske gotovinske, što god, odakle god su mogli posuditi, ljudi su posuđivali i kupovali dionice.
Mislim da danas u Hrvatskoj nisu više tako popularni niti obični margin krediti? Nikad se nisam za to interesirao, ali ja uopće ne čujem danas da netko priča o tome. Ne sjećam se niti ovdje na forumu (možda nisam obišao sve teme) da sam viđao spomen margin kredita.
To je način kako nastaju baloni. Ljudi esktrapoliraju trendove beskrajno u budućnost, postanu lakomi, kupuju na kredit (pa kad margin krediti masovno krenu pucati, tržištu nema spasa), doslovno “kumice na placu” pričaju o dionicama. Kupovati u takvom stanju tržišta obično nije pametno (izuzetak možda neka rijetka super kvalitetna dionica koja nadrasta sve, i sve balone)
Iduci tjedan u cetvrtak ocekuje se kvartalno izvjesce. Ja predvidam 100mil€ prihoda i 10mil€ dobiti plus minus 10%. S obzirom na to da se cijena i nakon onog skokovitog rasta odrzala u zoni 600+ sa solidnim volumenima ne vidim razloga da ne postignemo novi ATH i probijemo 700€ tijekom iduceg kvartala. Sto vi mislite?
U ovaj četvrtak očekuješ izvješće?
Objavljen je raspored. Mi smo ozbiljna firma. Sve se zna, precizno. Osim “plana prihoda/dobiti za godinu” koji je redovito šaljiv. https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…9340f1dca6f.pdf
Da, zato je ključno što se kupuje, kada, po kojoj cijeni.
Jesen 2007. je kod nas bio vrhunac balona svih balona. Naša verzija dot com, samo 7 godina poslije, i ne Interent nego “brodarsko-građevinski” pogonjenog (ipak je kod nas cigla popularnija od digitalne magle), i dodatno potpireno HT IPO (marketing IPO-a, uključenje velikog broja novih malih investitora, čak na kredit kupovanja dionica - ludilo totalno), pa balon kao balon zarazio sve sektore, ništa nije izbjeglo histeriju, i kao u zao čas, baš po vrhuncu domaćeg balona, krenu i globalna zbivanja vezano za hipotekarnu krizu, Veliku recesiju u USA, koja se itekako prelila na svijet i Hrvatsku da bi CROBEX morao tresnuti i da nije bio u balonu prije toga, a bio je, u neviđenoj balončini, baš tada, prije nego će cijeli svijet i Hrvatska u ozbiljne gospodarske probleme.
Display MoreStvarno vas ne razumjem, drukate na rast
Ako vjerujete u papir onda molite Boga od burze da svi na njega zaborave i sakupljate u tišini.
U galami se prodaje
A ovdje još nije vrijeme za prodaju. Uz ovakve kamatne stope.
Pa vas stvarno ne razumijem.
tišina je odavno prošla s kolačima
I čini mi se općenito na ZSE, ne samo ovoj dionici.
Što se tiče kupnje i prodaje. Dionice se prije svega kupuju. One, onda, po onoj cijeni, kad to ima smisla. Po mogućnosti nikad ne prodaju. https://www.akrecapital.com/the-art-of-not-selling/