… i da bi dionica na kraju ove godine lako mogla postati najbolja dionica ZSE.
Postati? Kao da već nije, oduvijek! Ili misliš na one nagrade… Od nagrada me najviše zanima “za najvećeg velikog izvoznika”. ZSE dionica godina me ne zanima. To bih džentlmenski prepustio recimo Spanu. Oni su novi. Nek oni dobiju.
Ne znam koja druga ima ovako snažan i konzistentan total shareholder return dugoročno (zadnjih 10-15 godina i duže, ali da nije izblijedio niti na kraće, i perspektiva za buduća jednako dugačka) i pogonjen primarno fundamentima, rastom intrinzične vrijednosti.
Postoji ponekad poneka (često bitno manjeg free float i likvidnosti) dionica koja bude jača kroz neko ograničeno razdoblje ali svemu od toga dođe kraj. Jedino KODT ima pravu “durability”. Mi kao kompanija smo sve kompetetivniji kako vrijeme prolazi, kako isporučujemo kvalitetne i sve kvalitetnije proizvode, tako učvršćujemo odnose s postojećim kupcima i stvaramo nove. Kod nas točno vrijedi ona po “Lindy Effect” konceptu da što smo duže dobro poslovali to je vjerojatnije da ćemo još bar toliko dugo dobro poslovati.
Od većih dionica jedino MDKA sad stvara total return jači od našeg zadnjih 10 godina (ali ne zadnjih 15, ili zadnjih 5). Mali JDGT nam puše za vratom na 15-godišnjem grafu (ali i on relativno zaostaje na kraće recentnije staze). Ono na 3-4 godine što iskoči (brodari, specijalne situacije itd.), to kako dođe tako prođe. KODT traje.
Ove godine YTD smo slučajno također najbolji. Svaka pojedina godina je nebitna i nepredvidljiva. Ovdje je bitan dugogodišnji rezultat.