1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Lynx

Posts by Lynx

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Lynx
    • August 31, 2023 at 11:11 AM

Pustimo se nagađanja o tome. Do sada (sadašnja, mlađa) uprava nije imala dionice. Imaju ih su samo bivši CEO i mislim da i bivši holding CEO (ako nisam još nekog nekog bitnog previdio, ali ne sjećam se objava na ZSE, sve bi morali slati za svaku kupnju/prodaju, dok su članovi uprave ili nazdornog odbora).

Sad se još jedan aktualni mladi član uprave odlučio i to je to. Možda se odluči još neki s vremenom.... Njihova stvar. Ali lijepo je kad član uprave kupuje. Kupuje se iz jednog razloga, prodaje iz bezbroj. To je sve što znamo od općih mudrosti na ovu temu. O konkretnim slučajevima svatko za sebe odlučuje u odnosu na trenutno stanje portfelja, trenutnu ocjenu atraktivnosti ulaganja.

Ti sad vjerojatno nagađaš da se backlog nastavio snažno puniti i članovi uprave koji se bave time više ne mogu izdržati ne kupiti :) Nema smisla nagađati o nčemu takvom. Brzo će izvješće pa ćemo svi imati materijala za updejtati "svoje modele", svatko sebi odrediti svoju procjenu atraktivnsoti ulaganja i kako nam odgovara portfelju, diverzifikaciji itd.

Nama koji nismo zaposleni tamo je lakše što se tiče diverzifikacije, nama nije "i plaća i investicije na istom mjestu". Onaj koji tamo ima plaću i još će ulagati na isto mjesto, valjda ima jako dobro mišljenje o tom mjestu!

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Lynx
    • August 30, 2023 at 11:08 AM
    Quote from accountant
    Quote from Moller

do sada i na današnji dan ukupno sam kupio 82,6% casha i sada mirno čekam svoj brod, katamaran, a možda se pojavi i kakav gliserčić,

uglavnom ostalo mi još malo slavodobitnih turista i prodati Viro, pa mirno sačekati sezonu jesen - zima,

mislim da će izlozi za Božić biti prepuni i šaroliki

jedino je pitanje po kojoj cijeni?

pazi! ako je inflacija svega i svačega, recimo skuplja je kava i sladoled, zašto misliš da će 'božićni ukrasi' biti jeftiniji da ne kažem džabe?

čisto kažem onako... da ne bi sa slinom u kutevima usana gledao u te izloge :)

Display More

Market timing u zadnje vrijeme ne ide niti Burryiju...

Ali istina je da rujan (u Americi) slovi za najgori mjesec, čini mi se jedini mjesec u godini s negativnim očekivanjem cjenovne promjene dionica bazirano na povijesnim statistikama.

Ja se držim one "Time in the market beats timing the market".

• Lynx
    • August 30, 2023 at 9:17 AM

Elon Musk opet o nestašici transformatora (vezano za AI, izgradnju data centara):

"Ironically you need transformers for transformers" (Elon Musk, at X Spaces, August 2023)

(za one koji ne znaju, ovaj drugi je arhitektura neuronske mreže, zove se “transformer”, dakle nema AI revolucije bez našeg proizvoda, kao niti EV, na raskrižju smo svega cool - budućnost je električna! )

Bourke Floyd, IV on X
    Everyone is talking about cpu shortage. You said fsd is compute constrained. - @WholeMarsBlog “We have bought a lot of $Nvidia gpus and world is going to be…
    x.com
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• Lynx
    • August 28, 2023 at 2:33 PM
    Quote from stockzgzg
    Quote from Lynx

Ozlojeđene! Mislim da je to prava riječ. Tako je stockzgzg i nama na KODT ostavio par neobičnih komentara, o ljudima koje ne znamo, iz nekih drugih firmi koje nemaju veze s KODT (možda bi spadalo pod KOEI. ako igdje), i to još uvijek tamo stoji.

Nisi li i ti ostavljao neobične komentare u petak komentirajući da je domaće tržište u minusu zbog Powellovog (FED) govora o suzbijanju inflacije, a u tom trenu 66% americkih dionica u plusu.

Što je nekome neobično, drugome je korisno, a nekome beskorisno. Nismo svi isti, netko želi biti informiran 😀

To je bilo na temi o trgovanju a na trgovanje uvijek utječe sve, globalna zbivanja itd, i u USA su dionice baš padale u iščekivanju negove objave (pa se onda opravile nakon objave, Europa tada već zatvorila) pa velim "možda utječe" i to. Tu nije bilo ništa off topic. Trgovanje je fluidna tema. Teme pojedinih dionica trebaju biti specifične o pojedinim dionicama. Za sve rasprave ime mjesta, na temi namjenjenoj pojedinoj vrsti rasprave (ima i ona "kavana" itd., ima puno tema na ovom forumu, za sve se može naći mjesto).

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• Lynx
    • August 28, 2023 at 2:13 PM
    Quote from Zlatek

Kakve su to rasprave? Moderatore...

Ozlojeđene! Mislim da je to prava riječ. Tako je stockzgzg i nama na KODT ostavio par neobičnih komentara, o ljudima koje ne znamo, iz nekih drugih firmi koje nemaju veze s KODT (možda bi spadalo pod KOEI. ako igdje), i to još uvijek tamo stoji.

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Lynx
    • August 28, 2023 at 1:43 PM
    Quote from MihoMato
    Quote from Normani

Čitam na susjednom forumu kako je dotični nick nedavno navodno kupio knjigu dioničara za RIVP te je time utvrdio kako RIVP navodno kupuje neki gospodin koji ujedno prodaje ZABA-u. Zanimljivo. Tko bi li to samo mogao biti?

Prenosim relevantni dio teksta:

"Zanimljivo je kad u toj masi imamo ulaz jednog gospodina koji prodaje ZABA-u i ulozi preko 1M+ eura u RIVP (iako neki ovdje kazu da je čiča kao izgubio kompas, ja nekako mislim da kad netko kupuje ovakve iznose ipak vrijedi vise od trgovine “soma ovdje, soma tamo”).

Nisam gledao knjigu dioničara , ali taj čiča može biti samo Frano Luković.

Ja sam mislio da će sa tim novcima kupiti 60% SNBA, a on kreće u turizam.

Ako je tako, znači da nije prodavao ZABA baš “iz ludosti” nego možda pokušava si konačno profesionalno složiti portfelj domaćih dionica, u smislu da ima neku (dovoljnu, ne pretjeranu) diverzifikaciju, ako je do sada nije imao (sasvim moguće).

• Lynx
    • August 28, 2023 at 10:47 AM
    Quote from Roki

https://icam.hr/blog/veliki-uspjeh-top-hrvatskih-kompanija/

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Vidim da brišu Končar i Telekom SLo iz Small Cap-a. Slovence ne pratim pa me nije ni briga, ali zašto brišu Končar? Jel to neka greška ili?

Da, izbrisali ga iz “small” a nisu ga dodali u glavni index za razliku od drugih. Ne znam kojom je to logikom.

Files

IMG_1424.jpg 84.13 kB – 0 Downloads IMG_1425.jpeg 65 kB – 0 Downloads

• Lynx
    • August 26, 2023 at 11:18 PM
    Quote from Ledica
    Quote from Damir1952

Ako netko baš tak željno hoće dionice ja ću mu prodati, ali ne puno komada... samo prestanite crnjačiti više.

Ma nije to crnjacenje, kolega @stockzgzg je samo malo sumnjičav i oprezan pa pomno prati, kako kaže, tko se sve uvlači u razne Končare . Pratim i ja pa da vas podsjetim……

………Tvrtka ‘Končar - Aparati i postrojenja‘

Ima jedna mudra na tu temu poznata i na tržištu kapitala: “Pessimists sound smart. Optimists make money.”

No, u svakom slučaju te sve “sumnjičavosti” da ne kažemo “crnačenja” s kojim se odjednom ovdje razmahalo, o “Končar - Aparati i postrojenja”, o “Končar - generatori i motori”…, možda ipak više pripadaju KOEI dijelu foruma jer on je 100 % vlasnik tih navedenih.

Nećemo sad valjda iznenada ovdje početi o svim članicama Končar Grupe koje nemaju veze s KODT i ljudima koji nemaju veze s KODT, kao da KOEI tema ne postoji?

• Lynx
    • August 26, 2023 at 6:07 PM

Da se vratimo još malo na temu baš naših (sadašnjih i bivših) članova uprava i njihovog posjedovanja dionica kao i općenito što u teoriji investiranja u dionice znači kad vidimo da član uprave kupuje odnosno prodaje.

Poznata vam je ona “dionice se prodaju iz nebrojeno mnogo razloga, kupuju iz samo jednog”?

Naravno da će neki naći neke iznimne/čudne okolnosti u nekim hrvatskim firmama, ali po svjetskim standardima (a ovo je svjetske kvalitete firma!) to je to, kupuje se onda kad se vjeruje da će to biti dobro ulaganje (u normalnom tržišnom smislu, za sve dioničare).

Kad se prodaje? Iz bezbroj razloga, raznih osobnih a nerijetko je to greška. (Opet se možemo vratiti na onaj meni drag esej o umjetnosti neprodavanja).

Ako vidimo da neki član uprave nešto prodaje ne treba nam to privlačiti pozornost niti iz bliza toliko kao onda kad kupuje.

Npr. vidimo iz javnih objava da je naš legendarni bivši CEO prodao više od 80 % svojih dionica u proljeće daleke 2007. po tada istina prividno napuhanim cijenama (naš povijesni ZSE balon). Kroz skoro 16 i pol godina od tada dionica je ostvarila ukupni dionički povrat po CAGR stopi od 18,64 %, u odnosu na S&P 500 9,15 % kroz isto razdoblje. Dakle nema šanse da je on (makar bio bolji stock picker od Buffetta) s tim novcem mogao alternativno ostvariti veći financijski povrat. Ali, možda mu je novac trebao za nešto osobno. U to ne trebamo ulaziti.

Što mu znači preostalih tadašnjih 100 redovnih i 100 povlaštenih koje je zadržao trajno, odnosno to mu je sada 400 jednih i 400 drugih nakon dva splita? To mu znači danas jednu dodatnu “mirovinicu” od neto 800 EUR mjesečno na ime dividendi (i koja redovito raste, puno brže od inflacije). Moglo je biti 5 puta više da nije prodavao, ali eto, valjda su mu onda trebali novci.

Kako bivši CEO zaslužuje puno veću mirovinu od toga rekao bih da ćemo morati te dividende s vremenom/brzo uvišestručiti (konkurentno ideji malog payout, velikog reinvestiranja)! 😀 Mislim da stari holding CEO (Bago) ima i više od njega ako sam dobro negdje vidio (ne znam kako/kad je on došao do toga…).

A i Bobek valjda planira u mirovinu za par desetljeća (i možda ne vjeruje u nikakve treće stupove, pogotovo ne ove AZ što prodaju KODT) pa na ovaj način nastaviti tada ubirati plodove svog rada na izgradnji ove firme.

Možda ne bi bilo loše i drugim članovima uprave i ostalim zaposlenicima da se ugledaju, ali naravno, to je svakom njegov osobni izbor, jer treba voditi računa o diverzifikaciji kako dioničkog portfelja tako i šireg rizika (npr. pitanje želim li da mi i plaća i investicije budu na istom mjestu, treba pažljivo odvagnuti, mudro preuzeti rizik, alokaciju u portfelju tome prilagoditi).

• Lynx
    • August 25, 2023 at 10:15 PM
    Quote from stockzgzg
    Quote from Lynx

Također @stockzgzg, ovdje ne govorimo o tom Končaru (kompliciranom, holding) nego onom drugom (dokaznom u stvaranju vrijednosti za dioničare već desteljećima, napose zadnjih 10-15 godina).

Ali ne vjerujem da je danas više moguće bilo kojem Končaru da se dogodi nešto loše. U svakom slučaju pazimo na sve, naravno. Ovdje je do sada sve izrazito profesionalno, pozitivno, dobri odnosi svih stakeholdera.

Znam da to nije taj Končar, ali ono što sam želio naglasiti da su svi i ljudi uvezani..danas je u Dalekovodu, sutra u Podravci pa je onda u mirovinskom fondu pa je u NO Končara i tako u krug....uglavnom, poanta je da jako malo tih ljudi trguje svojim novcem, uglavnom je to državni novac raznih fondova ili poduzeća jer tko bi se normalan odrekao vlastitog novca u korist Pavla Vujnovca, Josipa Jurčevića i njihovih pudlica s Malte

Uglavnom, naš član uprave Bobek koji je sad kupio dionice nije iz tog miljea. On je iz elektro miljea projektanta kako bi naš bivši CEO Klapan to rekao! On nema veze s holdingom, tim Dalekovod pričama itd.

Ono zanimljivo što o njemu imam poznato je iz Klapanovih riječi

Tako da većina članova uprave je prošla, ili je bila jako dotaknuta, ovom, samom prodajom. Znači, po prirodi stvari projektanti, oni kod nas sudjeluju već u procesu prodavanja i pokušavanja pribavljanja posla. Tako da većina nas koji smo elektro-inženjeri bili smo projektanti. Troje nas sada u upravi je iz tog miljea, elektro miljea projektanta. Znači, bili smo pri prodaji. Kolega Bobek, koji je dizajner, strojar, on je jedan od rijetkih koji je iz te te skupine prošao fazu i prihvatio biti prodavač jedno pet godina. Mislim da mu je to jako pomoglo da vidi kakav je ovo svijet i što bi trebalo raditi da se bude uspješniji. (Ivan Klapan, intervju)

I u službenoj biografiji vidimo da je to mlad čovjek, naš interni Končar D&ST kadar https://koncar-dst.hr/o-nama/uprava/petar-bobek/

Za mladog menadžera bivšeg inženjera ovih 100 tisuća EUR uloženo u svoju firmu bi mogao biti značajan dio osobnog net worth. Svaka čast! Malo je članova uprave bilo gdje u svijetu a pogotovo kod nas koji tako ulože svoje novce na otvorenom tržištu. Uglavnom vole dobivati nagradne dionice. Ovo je ultimativni iskaz vjere u svoj rad, rad svog tima, budućnost svoje firme.

• Lynx
    • August 25, 2023 at 7:15 PM

Također  @stockzgzg, ovdje ne govorimo o tom Končaru (kompliciranom, holding) nego onom drugom (dokaznom u stvaranju vrijednosti za dioničare već desteljećima, napose zadnjih 10-15 godina).

Ali ne vjerujem da je danas više moguće bilo kojem Končaru da se dogodi nešto loše. U svakom slučaju pazimo na sve, naravno. Ovdje je do sada sve izrazito profesionalno, pozitivno, dobri odnosi svih stakeholdera.

Files

IMG_1419.jpeg 171.5 kB – 0 Downloads

• Lynx
    • August 25, 2023 at 5:16 PM
    Quote from Damir1952

Danas svega po mrvicu kupovao.
    SPAN, ATPL, CKML jedino mi još nije u dokup ušao KODT... nekako mi se sada skup čini.

Nekima se ne čini skup https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…893ed07af49.pdf

• Lynx
    • August 25, 2023 at 4:46 PM
    Quote from dionicar

zasto je sve danas top 10 poprometu u crvenome?

Zbog američke inflacije možda 😀 https://www.federalreserve.gov/newsevents/spe…ll20230825a.htm

• Lynx
    • August 25, 2023 at 4:13 PM
    Quote from Parica
    Quote from StatusQuo

Ps. simpaticno mi je kako se Parica dao u postene analize zadnje vrijeme upgrejda se pomalo, ko zna mozda na kraju i smanji godisnji turnover i postane malko vise dugorocniji nego do sada 8o

Teško moj Status...i dalje dio "vrtim" ko šibicar na Pazaru i stalno kupujem skuplje 8| 8| i ne žalim se :D :D ...ali s vremenom i rastom poslovanja povećavam količinu (koju hodlam) tako da trenutno imam dvostruko više dionica nego početkom godine...

Kod nas gdje tržište još nije baš efikasno onaj tko zna i kome se to da raditi možda i može nešto postići “trejdanjem”, ali u Americi npr. još je i Buffett intuitivno zaključio da je dugoročna stopa povrata na tržištu kapitala obrnuto proporcionalna aktivnosti.

To što ne ulažemo u indeksni fond ne znači da moramo biti aktivniji od indeksnog fonda, štoviše, možemo biti i manje aktivni (indeksi se ipak dosta redovito rebalansiraju).

Kasnije je bilo i neko istraživanje (jedna od investicijskih banaka mislim) gdje su analizirali dugoročne povrate svojih klijenata i došli do rezultata da najbolje povrate imaju klijenti koji su umrli ili zaboravili da imaju otvoren brokerskih račun kod njih 😀

Terry Smith (poznat kao “engleski Warren Buffett”) je radio analizu da vidi kakve bi performanse njegov fond imao da je zmrznuo svu aktivnost, ostao na origanalnom portfelju iz prve godine i dobio je da bi performanse bile i mrvicu bolje od (inače sjajnih) aktualnih.

I u Akre fondu legendarnog Chuck Akre su analizama pokazali da su im glavne greške kroz desteljeća rada bile općenito aktivnost (iako skromna, uvijek može manje) odnosno “prodaja” (zato i ovaj esej https://www.akrecapital.com/the-art-of-not-selling/ ).

Jako je teško i neintuitvno prisiliti se na neaktivnost (recimo ni Buffett to ne može, on to propovijeda ali slabo se drži, Munger puno bolje!) ali nebrojeno se puta u raznim analizama pokazalo da ona “buy right and sit tight” u načelu najprofitabilnija strategija investiranja u dionice za većinu ljudi (i mnoge profesionalce).

P.S. Ne znam kako on s drugim dionicama radi, ali sad mi pao na pamet naš kolega dioničar Kristijan Floričić, on drži ovo od pamtivijeka, bez promjena, možda i on počeo prakticirati buy right and sit tight umjetnost neprodavanja. Njemu je ovdje povrat već u tisućama posto. Pitanje bi li mogao isto postići da je ponekad prodavao kad misli da “visoko” i ponovno kupovao kad malo padne (jer teško to pogoditi, pa kupuješ po većoj cijeni na kraju u prosijeku kako stalno raste). Ili još gore da je išao s time u druge dionice na ZSE (ili vani čak, teško se može dobiti ovakav total return CAGR)

• Lynx
    • August 25, 2023 at 11:34 AM

Vrlo lijepo za vidjeti!! Tako se pokazuje da vjeruješ u ono što radiš, u svoj tim, budućnost kompanije!

• Lynx
    • August 25, 2023 at 8:55 AM

Pa da Blabla , to je to što kažemo da je glavni dio njihove “kapitalne intenzivnosti” u potrebama za obrtnim kapitalom (a što pojačano dolazi do izražaja kad su stope rasta biznisa velike) dok je CAPEX skroman jer postrojenja i oprema nisu skupi u odnosu na proizvod kojeg rade (no bolje to uspoređivati s profitom umjesto prihoda, što nam se također poboljšava rastom profitabilnosti). I sve vezano za obrtni kapital se može kontinuirano optimirati (brži proizvodni ciklus, efektnije ugovaranje plaćanja, predujmova itd., što s veličinom i ugledom postaje sve lakše).

Nije da ne treba ulagati u proširenje kapaciteta proizvodnje, dapače, tako je stvarana pretpostavka za dosadašnji rast, ali kao što smo vidjeli oni to rade sustavno, kontinuirano, vješti su u tome, ne treba “puno” kapitala za to (sad zaista, gledajući i u odnosu na profit odnosno operativni novčani tok), dakle biznis nam je “skalabilan”.

To je to što se traži, mogućnost rasta (zbog potražnje) i realna sposobnost ostvarivanja rasta (biznis stvarno lagano skalabilan po svojoj naravi, i u smislu poslovno-organizacijske spremnosti/sposobnosti za to, a rast definitivno je u DNA Končar D&ST).

• Lynx
    • August 24, 2023 at 8:49 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from Parica

Kolega zahvaljujem i podržavam, osobno sam bliži optimističnoj varijanti... samo sve relativne promjene umanjite za 100 baznih poena jer npr. rast sa 350 na 700 nije rast od 200% već 100%...jer ovako sve relativne promjene izgledaju "nabrijano" za 2x (100%)...

A sad evo i mene...znači nakon 2 dana i 10h sati kopanja uspio sam nekako doći do podataka o poslovanju PET POLJSKA...naravno na Poljskom :)

Obzirom da mi "normalan" GFI ne želi otvoriti (ili ja ne znam) podatke sam vukao iz 3-4 različita dokumenta (priloženi u privitku) i uspio sam objedinit sve informacije u ovih par, ali meni bitnih, informacija...

Aktiva im iznosi 10,3 mil EUR (47 mil ZLOT)

Prihodi u 2022. iznosili su 16,9 mil EUR (76,8 mil ZLOT) i bilježe rast od 96%

Neto dobit iznosila je: 0,7 mil EUR (3,1 mil ZLOT); neto profitna marža cca 4%

DI: 1,8 mil EUR (ovo nisam baš siguran :S :S )

Tko želi podatke može dobiti na

https://ekrs.ms.gov.pl/rdf/pd/search_df

KRS broj PET Poljske: 0000617399

p.s. taj dokument za koji mislim da je GFI je dokument poda nazivom e-SF_PET_2022_2023-03-02-sig.xml i nalazi se u posljednjoj objavi na linku koji sam poslao...ne želi mi ga niti upload-at u ovom postu...pa ako slučajno netko uspije otvorit dokument bio bih mu zahvalan da mi ga pošalje na privat ili javno objavi na forumu...tnx

Display More

To je ovaj dokument jos nisam naucio kako citat te xml dokumente sve je vise fajlova u tome morat cu i to nauciti kada to otovrim s ovim sta iman to ne razumis nista, evo stavio sam u zip jer nece prihvatiti tu ekstenziju vjerovatno radi virusne zastite pa ako netko zna kako se najbolje taj dokument cita neka nas poduci da ne googlamo

Ps. simpaticno mi je kako se Parica dao u postene analize zadnje vrijeme upgrejda se pomalo, ko zna mozda na kraju i smanji godisnji turnover i postane malko vise dugorocniji nego do sada 8o

Display More

Pomoću ovog online alata se lagano pročita, može exportati i u xlsx. https://mojeanalizy.pl/en/

Files

PET 2022.xlsx 19.48 kB – 24 Downloads
  • ULPL (Alpha Adriatic d.d.)

• Lynx
    • August 24, 2023 at 8:40 PM
    Quote from D_artagnan
    Quote from Lynx

Zato bi P/E 14 bilo nejeftino? Za neke se to ne bi moglo reći niti na P/E 28. Sve ovisi o kontekstu, stopama rasta dobiti itd.

Ova u sredini mi je posebno upala u oko sad. Kažeš 14?? Pa ova nije niti 14. Za brzo rastuće kompanije treba gledati forward multiple jer ovu trenutnu dok ti očitaš već se promijenila. KODT je bliže 11 nego 14 na forward/2023 bazi/procjeni. https://app.koyfin.com/snapshot/s/pf-ef3q0u

Šta bi onda rekli za ULPL na P/E 🫣

Visina broja P/E odražava očekivane stope rasta tog E (i njegovu “sigurnost“, rizičnost).

ULPL je brodar, visoko ciklička kompanija, E dakle ide na sve strane, od negativnog do pozitivnog i nazad, pa su stoga i iznosi broja P/E u svakom trenutku takvi, kaotični 😀

U cikličkoj će industriji brojevi P/E generalno biti mali pozitivni brojevi pri vrhuncima ciklusa, negativni/nedefinirani pri dnu.

Files

IMG_1418.jpeg 148.15 kB – 0 Downloads

• Lynx
    • August 24, 2023 at 3:47 PM
    Quote from zlocesti

Gledam Podravku, Kodt, Mediku

P/ E 14

Nema više jeftinog ni na burzi 🙃

Zato bi P/E 14 bilo nejeftino? Za neke se to ne bi moglo reći niti na P/E 28. Sve ovisi o kontekstu, stopama rasta dobiti itd.

Ova u sredini mi je posebno upala u oko sad. Kažeš 14?? Pa ova nije niti 14. Za brzo rastuće kompanije treba gledati forward multiple jer ovu trenutnu dok ti očitaš već se promijenila. KODT je bliže 11 nego 14 na forward/2023 bazi/procjeni. https://app.koyfin.com/snapshot/s/pf-ef3q0u

Files

IMG_1416.jpeg 24.2 kB – 0 Downloads
  • PODR (Podravka d.d.)

• Lynx
    • August 24, 2023 at 3:39 PM

Ono meni najnevjerojatnije na ovoj temi je kako se ljudi čude kad dionica raste. Pa što bi drugo trebala?!

Ono što se kod nas godinama događalo na malo previše dionica da ne rastu (padaju) je ono zapravo čudno, čemu treba doći kraj, i što duže se “praćka” tako napinje, sprema za rast, jednom kad krene biti će iznenadnije, eksplozivnije i neće se svatko stići snaći, ući u dionice, pa zato i imamo onu “time in the market beats timing the market”, jer nikad ne znaš kad će krenuti, i koliko opasno može biti uskakati u vlak kad krene juriti.

Kao što bi i Buffett rekao, dionice imaju gravitacijsku silu koja na njih djeluje, prema gore!, da one prirodno rastu, kao trava. Nekima je dosadno gledati travu kako raste (pa rade gluposti s njima), a nekima vidimo ovdje bude i čudno kad trava jače probuja. Događa se i to, u proljeće, nakon puno kiše.

ZSE je očito ušla u neku vrstu proljeća, sve raste, PODR nije jedina, ali je jedna od boljih i većih kompanija pa možda i zato privlači malo više pažnje.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt