1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Lynx

Posts by Lynx

• MAIS (MAISTRA d.d.)

• Lynx
    • October 10, 2023 at 10:08 AM

Nemam ovu dionicu, ali destinacija mi je top! Baš sam napravio jednu sliku grada pomoću Dalle 3 u ChatGPT.

To nešto govori o destinaciji kad mi je prva koja padne na pamet kad pomislim na “hajdemo naslikati nešto lijepo”! Vrlo uska konkurencija s Dubrovnikom po tom estetskom, fotogeničnom i sličnim aspektima.

Files

IMG_1538.png 2.44 MB – 0 Downloads
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Lynx
    • October 10, 2023 at 9:41 AM
    Quote from zlocesti

Suviše su male količine.

Al' reći ću vam i ovo.

Nikada nisam uspjela kupiti kodt po bidu.

Ili me nalog preskoči, ili nema trgovanja, pa zaključim da ja mogu čekati do sudnjeg dana 🤔

Da, suviše mala likvidnost općenito, za ovakvu dionicu, ludo. Ali popravlja se u zadnje vrijeme, prometi rastu kroz zadnjih godinu-dvije.

U prilog nam tu ne ide ova situacija sa dva roda kako se sva likvidnost, i free-float za CROBEX itd. uvijek dijeli u dva toka. I neke puno veće globalne kompanije (i Mastercard čini mi se) koje su imale tu situaciju s voting i non-voting shares su ponekad jednostavno spojili ih u jedno na kraju, skupština uspjela odlučiti da im nije problem da se postojeći voting dioničari malo razrijede novima nakon konverzije. Možda stvarno ne bi bilo loše da se i ovdje donese takva odluka. Što će nam dva roda, što bi bio problem KOEI malo spustiti svoj udio u pravu glasa na udio u kapitalu, 52,73 %).

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Lynx
    • October 9, 2023 at 3:42 PM
    Quote from kvart99

Sto je sad ovo ?

Podravka - trazeno očitovanje zbog pada dionice od 6-7% ?

Svasta.

Mislim da je to zato što je više od ovih 5 % (Dinamički limit ± 5 %), jer je PODR u tom prvom razredu gdje limit samo 5 %, prema likvidnosti ih se svrstava u te razrede https://zse.hr/hr/papir/310?isin=HRPODRRA0004&tab=stock_info

• LKPC (Luka Ploče d.d.)

• Lynx
    • October 9, 2023 at 1:10 PM

Izvještaj o održivosti - https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…c41afd1523b.pdf

• Lynx
    • October 9, 2023 at 12:24 PM
    Quote from Junius

Je nam Crobex danas roni, mora biti da nam sve CROBEX dionice imaju postrojenja i nekretnine u Gazi.

Ja imam samo jednu izraelsku dionicu (NYSE listed) na watchlisti (InMode Ltd.), i ona danas (pre-market) pada manje nego PODR na ZSE u ovom trenuktu :) Nisam gledao druge izraelske.

Što se tiče hrvatskih kompanija, na njih u teoriji kao utječe cijena nafte i kamatne stope... ali nije baš da imamo neke direktnije veze, nemamo puno niti izvoza tamo.

Oni koji izvoze u Izrael izvoze nerjetko robu (trafići, KOTR posebno) za kojom potražnja može i porasti u ratnim okolnostima (ako dođe do oštećenja infrastukture, jer ipak se nešto provuče i kroz Iron Dome, inače impresivna tehnologija, gledao sam snimke kako presreće i obara sve što oni divljaci ispale).

U vrijeme kriza i ratova pamet i hrabrost pobjeđuje. Prodavati će uz padajuće cijene oni koji se boje, koji su previše pesimistični oko budućnosti svijeta, kupovati će oni koji gledaju prema boljoj budućnosti. Opstati će firme koje proizvode korisne stvari, na profitabilan način.

• Lynx
    • October 9, 2023 at 10:45 AM
    Quote from plavi05

Važan je podatak sa MD da je P/E 10,75 na cijenu od 670 Eura mora se priznati zanimljivi podaci, izazovni za ulagače

Meni kao više "quality" orjentiranom investitoru (srodno onom GARP - "growth at a reasonable price") ovaj gotovo pa "deep value" P/E = 10 pomalo i neugodno zvuči - ja dionice koje se tako trguju inače doživljavam smeće-dionicama :)

Ne znam kad će se to promijeniti ali ovo NIJE normalno. Ovo je najbolja firma, i ona bi se trebala početi tržiti s time u skladu. Prosjek tržišta je nekih 16-17 na ZSE. A ovo nije niti tek prosječna firma, ovo je puno iznad prosjeka.

Ne vjerujem da prosječni investitor na ZSE ovu firmu smatra baš smećem, ali neki zanimljiv splet okolnosti nam to uvjetuje da izgleda tako funny. Valjda je stvar u tome da je dionica prvo bila radikalno podcijenjena (i na temelju ondašnjih informacija), pa je došao ovaj veliki rast poslovanj koji možda nije bio očekivan u toj mjeri, i promjena cijene koja bi to mogla popratiti jednostavno prelazi neke tehničke/momentum granice koje naše tržište, investitorska psihologija, može podnijeti.

Na razvijenijem tržištu (USA) i sad trilijun dolara velike kompanije (NVDA) dionica ako dođe do takve eksplozije fundamenta to uspije odreagirati, ništa je ne koči.

• Lynx
    • October 6, 2023 at 3:10 PM
    Quote from josip100

Vani se nešto naglo zacrvenilo ?(

Da, jer FED nikako ne uspijeva inducirati neku recesijicu, da ohladi inflaciju, previše zaposlenih, pa se dakle svi boje daljnjeg rasta kamatnih stopa, a teorija kaže to utječe negativno na valuacije https://finance.yahoo.com/news/jobs-repo…-123822203.html

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Lynx
    • October 6, 2023 at 9:39 AM
    Quote from Normani

Nego, što li će im samo toliko ljudi kada je sezona prema mnogobrojnim novinarskim napisima kojima su nas bombardirali cijelo proljeće i ljeto te sukladno mišljenju ljubitelja jeftinog sladoleda ionako "loša"? ^^

Samo su dva scenearija, ili je stvarno više posla, ili uvode japanske standarde (dakle oni stiskači tipke na liftu, pozdravljači na ulazu itd., da svuda neki ljudi samo stoje gotovo pa za ukras i ništa više u smislu konkretnog posla kojeg bi odradili za vrijeme radnog dana ). Ovo prvo mi se čini vjerojatnijim.

• KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

• Lynx
    • October 5, 2023 at 8:01 PM

Thanks Muzakus , nešto sam pomiješao, ne sjećam se da sam čitao polugodišnja ali vidim ih sad na linku gore. U svakom slučaju lijepo izvješće, i u skladu s onim što je stanje ugovorenosti iz godišnjeg izvješća za 2022. najavilo!

• KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

• Lynx
    • October 5, 2023 at 5:33 PM

Lijepo iznenađenje! Do sad smo imali samo godišnja. Samo da je to sad još i prebaciti u normalnu kotaciju na ZSE, i može se polako krenuti stopama KODT, u razvoju firme, statusu dionice na tržištu.

• Lynx
    • October 3, 2023 at 1:36 PM
    Quote from verdi

ima nekakvih naznaka da ovaj puta nećemo djeliti sudbinu ostatka evrope. imamo nekakve komparativne prednosti samo još da je i pameti.

Nije ni Europa tako loša. U Europi možda nisu najveće kompanije, ali ima par jako dobrih i među njenim većima, i još više među malima.

Kad investiramo najbolje gledati kompaniju po kompaniju, njene kompetitivne prednosti. Makroekonomija nas ne smije zbuniti, preplašiti itd.

Files

IMG_4677.jpg 152.02 kB – 0 Downloads

• Lynx
    • October 3, 2023 at 1:27 PM
    Quote from verdi

ako pada njemačka onda valjda padaju svi jer je izvoz prema njoj najveći ili barem drugi po redu. istovremeno raste cijena uvoznih energenata i ostalih resursa. nije toliko problem iz kvartala u kvartal nego što je to trend kojem se ne vidi kraja.

Previše “makro” to gledaš. Treba gledati kompaniju po kompaniju. Nekima od njih koje su na ZSE izvoz nikad bolje. A i nije im Njemačka tržište broj jedan.

A neka mala recesijica u Hrvatskoj je valjda i cilj. To ili inflacija. Mislim da smo sad u fazi borbe s inflacijom. Većinu BDP-a čini domaća potrošnja. Ne ovise sve naše najbolje kompanije o domaćoj potrošnji.

• Lynx
    • October 2, 2023 at 3:27 PM

Kako vrijeme leti…, pa već za četiri tjedna opet imamo kvartalno izvješće https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…9340f1dca6f.pdf

• PLAG (PLAVA LAGUNA d. d.)

• Lynx
    • October 2, 2023 at 3:21 PM
    Quote from Moller
    Quote from Marsovac

Mogla bi opet dogodine dvostruka dividenda. U PLAG ne puštaju dugo keš da gubi vrijednost već ga proslijeđuju dioničarima i svaka im čast na tome.

potom dioničari opet ulažu u dionice da im novac ne izgubi na vrijednosti i kolo sreće se nastavlja okretati ne dozvoljavajući da dionica gubi na vrijednosti,

razmišljao sam što nakon druge dividende,

razmislio sam, ništa

Netko je negdje na formu spomenuo ako sam dobro zapamtio da je i samu Plavu lagunu d.d. vidio u nekoj knjizi dioničara da se pojavila… Očito nikome nije do niskih bankarskih kamata 😀

• Lynx
    • September 27, 2023 at 2:08 PM

Prvi put vidim oglas za zapošljavanje iz naše poljske podružnice https://www.pracuj.pl/praca/inzynier…erta,1002868204 (Ponekad pogledam što Google search izbaci od novijih rezultata za Koncar D&ST)

Power Engineering Transformers is a company with a 70-year tradition in the repair and production of power equipment. Today we are a proud member of the Končar D&ST group, one of the largest and leading manufacturers of power transformers in Europe. We constantly strive for excellence and focus on the continuous development of our company. Our goal is to provide transformers of the highest quality to the Polish and foreign market. Thanks to our joint work and our products, the supply of energy to the homes of Poles is ensured, thanks to our transformers thousands of Poles travel daily by state railways. We will be happy to hire motivated people who share our values and are willing to work persistently to achieve common goals.

(Opis poslodavca, prijevod s poljskog)

• Lynx
    • September 19, 2023 at 3:56 PM
    Quote from Junius
    Quote from Lynx

No, neke njegove nove članice rastu danas! Nije sve tako crveno :)

Dosta dionica se ove godine i "ohladilo" i to puno više da bi to nazvali samo korekcijom. Recimo cjelokupni turistički sektor se ohladio, brodari također, dio prehrambene industrije, IT itd...taj pad od 50 i nešto posto, što pojedinci čekaju, to da odmah razjasnimo, nećete dočekati.

Ovo je godina općeg rasta, ali ne može nikad baš sve istovremeno i jednako snažno. To niti ne bi bilo opravdano, fundamentima i cijenama obzirom na njih, koje situacije se razlikuju od dionice do dionice.

Neke će dionice i za 10 godina biti tu negdje gdje su i danas (neke i gore od toga), dok će neke 5 i više puta narasti kroz to vrijeme.

Ni ja ne vjerujem u pad tržišta od 50 %. Gdje si to uopće čuo da netko špekulira, za ovu godinu?! Ja kod sebe ne vidim niti jednu dionicu koja je kandidat za pad 50 % 😀 Moje su hrvatske dionice ove godine rasle u prosjeku 50 %. Od -16,58 % do +118,60 % (s dividendama).

• Lynx
    • September 19, 2023 at 2:52 PM
    Quote from Junius

Što ste svi defetistički raspoloženi( razmazili ste se konstantnih rastom cijena dionica), OTP prodaje zbog revizije CROBEX-a, a institucionalni zbog regulatornih ograničenja...nije smak svita, dapače...

CROBEX outperforma glavne svjetske indekse (npr. S&P 500) već tri godine! To može malo razmaziti..., možda je i vrijeme da se malo "ohladi".

No, neke njegove nove članice rastu danas! Nije sve tako crveno :)

• Aktualno (vijesti)

• Lynx
    • September 18, 2023 at 4:04 PM
    Quote from etoimene
    Quote from Lynx

Ne bi im trebalo davati medijski prostor. Mogu biti sretni da je njihovo djelovanje kao stranka uopće zakonski moguće.

U nekim državama Europe stranke bivših totaliratnih ideologija koje su vladale na tim protorima nisu dozvoljene zakonom. Ovo njihovo očito prelazi granice bilo kakvog "modernog socijalizma", ovo je klasičnija, čisto komunistička, retorika.

Njihovo istupi djeluju prijeteće, puni mržnje, usmjereni prema određenoj skupini građana, koju bi oni htjeli opljačkati, radi svojih "viših ciljeva". To je opasno.

USA FATCA ima skoro sve isto tako osim što još nisu na imovinu uveli u tom obliku. :(
    California skoro sve. https://www.sambrotman.com/blog/california-exit-tax
    Toliko o totalitarizmu.

Pa za Kaliforniju je poznato da su je lijeve ideologije pretvorile u državu slučaj, sa nadrogiranim beskućnicima posvuda, masovnim pljačkanjima dućana gdje policija ne može ništa jer je ispod nekog praga (1000 USD čini mi se), razbijanju auta čim ga parkiraš na nezaštićenom mjestu…

Ali čak mi se čini ako dobro vidim brojeve, da i njihovi ”woke” demokrati nisu otišli tako daleko. Njima je exit tax kaže 0,4 %. A koliko bi ovi naši?

Samo glasajte za (lijeve ili desne) totalitariste i bit će vam dakle i N puta gore nego apokaliptične SF scene što se tiče života “malih ljudi” za koje se oni tobože bore.

• Aktualno (vijesti)

• Lynx
    • September 18, 2023 at 2:32 PM
    Quote from etoimene
    Quote from zdenkic

Radnička fronta | Hoćemo "porez na neto bogatstvo"! (radnickafronta.hr)

evo i ovih parazita

Koji luđaci!?!?!?!

Ne bi im trebalo davati medijski prostor. Mogu biti sretni da je njihovo djelovanje kao stranka uopće zakonski moguće.

U nekim državama Europe stranke bivših totaliratnih ideologija koje su vladale na tim protorima nisu dozvoljene zakonom. Ovo njihovo očito prelazi granice bilo kakvog "modernog socijalizma", ovo je klasičnija, čisto komunistička, retorika.

Njihovo istupi djeluju prijeteće, puni mržnje, usmjereni prema određenoj skupini građana, koju bi oni htjeli opljačkati, radi svojih "viših ciljeva". To je opasno.

• Lynx
    • September 18, 2023 at 1:54 PM
    Quote from zlocesti

I tako smo u revijalnom tonu, nakon revizije, roknuli 1,37%

Takav dan 😀 Cijela Europa roka, da ja danas za sada nemam ni jednu dionicu u plusu (dok USA ne otvori pretpostavljam, ali i tamo futures okrenuli u crveno…).

Što bolja kompanija to više roka danas!, npr. KODT2 -2,82 %, NOVO-B -3,05 % u ovom trenutku.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt