Evo već se promijenilo. Netko je kupovao dok sam ja ovdje pisao. Sad mi je: 1.100,37%. Kad uđe u tisuće posto svaki malo pomak cijene mijenja puno % u tablici!
Posts by Lynx
-
-
Kakvi ste vi to ljudi kad ne možete skinuti pet komada sa aska čitav dan 🤔
Makar samo iz načelnih razloga
Ja ne mogu, iz estetskih razloga. Ako povećam cost basis kvari mi se okrugla brojka od preko 1000% total return.
-
Eto, kao što je bilo najavljeno, ode nam Bobek u Grupu. Ajd, ovdje je već preko 30% u plusu na onu svoju nedavnu kupnju!
https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/KODT/COI-KODT-f242d604c3a0e09afdc7270044fa8f9d.pdf
-
Kako se ono kaže, kad raste petkom može se reć da će izrast. Lipo lipo.
A i već je lijepo izraslo. Ne znam je li ovo točan broj, računa li to još netko negdje da usporedimo? Ali P/E našeg tržišta je po ovome dogurao do čak 17,7. Očekujem dosta jake Q4 zarade kod većine pa uz sve isto ovo se vraća na malo niže. Ali zbilja je izraslo lijepo, i moglo bi još ako će kompanije nastaviti sve bolje poslovati.
-
Po vašoj nekoj procjeni koliko mislite da je vrijednost koei a koliko kodt i ako moze te malo obrazložite?
Govorio sam o relativnim odnosima, gdje neke stvari ugrubo izgledaju očigledno i bez puno računanja.
KOEI = 53% KODT + “sve ostalo” - holding diskont
Gledajući dinamički (a jedinio tako se može gledati, sadašnja vrijednost je DCF cijele budućnosti, pa su “brizne” rasta ključne, važnije od sadašnjeg statičnog) ovo “sve ostalo” jer njegova sadašnja veličina prihoda/profitabilnosti nije baš puno veća od pola KODT a brzine rasta koja je manja od brzine rasta KODT praktički na svakom dužem povijesnom intervalu (i ne vidim da se to mijenja u budućnosti), i posebice uzimajući u obzir činjenicu da moramo staviti neki holding diskont na kraju na cijelu sumu (ali pitanje koliki…, i u kojem je odnosu na diskont na kontrolirajućeg vlasnika što bi netko pak stavio na KODT) daje mi dosta očiglednim da “sve ostalo” - holding diskont je manje od 50% KODT tj KOEI < 100% KODT vrlo vjerojatno (ali potencijalno uz neveliku razliku).
Ali evo i malo detaljnije što sam prije par mjeseci gledao, prema nekoj mojoj zadnjoj ugrubo sumi dijelova u srednjem scenariju (tamo nakon zadnjeg dijela DLKV) varabla koju zovem “KOEI ex KODT, KPT, KOTR, DLKV” mi je bila 200 mil. EUR, 49% KPT 200 mil. EUR, 75% DLKV 85 mil. EUR, 62% KOTR 25 mil. EUR, neto keš 0 mil. EUR (to sam možda zeznuo, nije sav keš otišao na ostatak DLKV). Ovo sve zbrojeno bi bilo 510 mil. EUR. Sad je samo pitanje koliko vrijedi KODT i koliki diskont stavljamo, za vidjeti relativni odnos.
Ja sigurno ne bih za KODT stavio manje od 800 mil. EUR kao fer vrijednost iako tržište danas kaže manje (neki će možda reći više?), dakle 53% je 424 mil. EUR. Suma dakle 934 mil. EUR. Ako je holding diskont samo 15% (neki će možda staviti i više?), to je na kraju 794 mil. EUR vs. 800 mil. za KODT, pa se i tu vidi ono prvo od oka da mora biti KODT bar malo veće od KOEI, doduše jako na knap. Ako uz sve isto stavljamo veći holding diskont i/ili jače vrednujemo KODT razlika je veća. Ako jače vrednujemo druge stvari razlika je manja… Dakle sve ovisi kakve relativne snage vidite između segmenata. Moje mišljenje o posebnosti KODT je možda malo nekonvencionalno. Pa nek svatko sebi računa i bira si u koju dionicu u kojem omjeru investirati. -
evo ti norvežana. pogledaj kad su osnovani i koliki je prinos. jedino što mi nikada ne ćemo biti norvežani.
CAGR oko 6%, underperformaju S&P 500 skoro za duplo. Ali istina da su jedni od najboljih među velikima. Teško je imati S&P 500 prinos dugoročno u aktivno upravljanom fondu, a da ne govorimo pobijediti ga čak.
-
Pretpostavljam da će u vro dugom roku Končar d.d. biti manji od Končar D&ST (sad je obratno) jer sve ostalo plus efekt holding diskonta možda neće moći doći do preostalih 48 % veličine te jedne tvrtke kćeri tadaIspada da nam je tržište efikasnije nego sam ja mislio. Prije samo pola godine sam rekao da će u “vrlo dugom roku” tržište vrednovati ove dvije kompanije (po mom mišljenu) ispravnim relativnim odnosnom veličina - KODT veća kompanija, majka nešto manja od njega. I to se dogodilo već jučer (simboličnih 3% razlike u mcap). Mislio sam da će obje rasti sličnije brzo pa će trebati godine da dođe do tog preokreta u ispravni redoslijed.
Ja to naravno ne mogu precizno ocijeniti koliki odnos točno treba biti, niti je previše bitno dok su obje podcijenjene, obje dobre investicije po mom mišljenju, i to dosta ovisi o gledanju na holding diskont, koliko točno stavljate, kakva je “capital allocation” na razini Grupe, ali eto sad je barem redoslijed tih veličina u toj ugrubo procjeni koju jedinu mogu imati meni konačno logičan. -
Končar D&ST je jučerašnjim trgovanjem ušao u top 10 kompanija na ZSE prema tržišnoj kapitalizaciji (iza RIVP kao devete). U CROBEX-u koji se drugačije računa, nema sve kompanije i mi sudjelujemo s pola snage (KOD2) je 11.
I pri tome se dogodilo ono što sam ja prije par mjeseci rekao da se mora dogoditi kako bi stvari relativno imale bar nekog smisla - Končar D&ST pretekao je KOEI po veličini tržišne kapitalizacije!
-
O, pa to nam je opet novi ATH. Dobro je počela 2024.!
-
Adris 2 i adris velika razlika u cijeni a kodt i kodt2 prate se u stopu,zasto je to tako moze li mi neko objasnit ako ima volje?
Možda ima i nešto neefikasnosti tržišta u tom vrednovanju pa da se pretjeralo kod ADRS u točnom iznosu u nekom/ovom trenutku, no rekao bih da suštinski tamo ipak postoji neka teoretska šansa vlasničkih preslagivanja, da netko može nadglasavati nekoga u teoriji, pa se tamo daje određena premija za to pravo glasa koje se dobiva sa ADRS umjesto ADRS2. Možda nije zaslužila baš toliko, ali neku netrivijalnu premiju sigurno da je zaslužila.
U KODT slučaju postoji dioničar s preko 50% pa manjinski dioničari ne mogu nikako nadglasati tog jednog (KOEI) pa se na to praktički nikakvo realno pravo glasa na KODT niti ne daje neka premija, tržište manjinske KODT dionice vrednuje slično kao i KODT2 dionice.
-
dok se okreneš ona poleti
.
I to u vježbi “letenje s utezima”!
Što bi tek bilo da nemamo prodavača (s velikim brojem dionica) koji neprestano prodaje… Kupci to očito dobro znaju. -
kodt traži premiju za članstvo u klubu 🙂
Možda u nekom paralelnom svemiru.
U ovom svemiru jedva su uopće KODT primili u klub/CROBEX. Predugo je trebalo. A i sad je polovično zbog KODT/KODT2.
I još ga uvijek tamo nešto slabo cijene. Klub je na nekih 15-16 P/E? A KODT je na nekih 10-11 2023 P/E?
Ali doći će valjda i to vrijeme, da valuacija održavati kvalitetu, dakle multipla biti dovoljno veća od tržišne da bi izgledalo kao da se traži premija za članstvo. -
Da, takva industrija, zato “dobra industrija”, da potrebni CAPEX nije pretjerano velik u odnosu na output koji se želi generirati jer se radi o skupim proizvodima izrađenim od skupih materijala (i određenog znanja, iskustva), relativno u odnosu na tehnologiju proizvodnje, pa možemo imati veliki ROCE, mjerilo kvalitete inače.
Eto sasvim slično izgleda i ona kanadska od nas 50% veća firma. Ovdje sve u USD za lakšu usporedbu.
Treba gledati backlog. Ono što su ugovorili imati će kapacitete i proizvesti. Ne treba oko toga brinuti. Znamo da su uvijek bili konzervativni. Sigurno da naš word class sales team ipak neće igrajući svoje utakmice zeznuti Proizvodnju tako da ugovori više nego su ovi sposobni isporučiti. Sigurno da se sve planira međusobno usklađeno. -
Philidor Končar D&ST stalno proširuje kapacitete, nekon jednog ciklusa proširenje stiže drugo, kao na traci, zadnje se zove “Održivi SETup” i taj još traje.
Čisto sumnjam da će to sad stati, ono da imamo 100% dividend payout kao 2000. do 2002. To bi značilo da sad imamo forward dy skoro 10%. Ne želim takvu dionicu. I nije ovo takvaIzazovi u osiguranju proizvodnih kapaciteta koji se spominju u gornjem članku mislim da se više odnose na eksterne faktore mogućnosti tako brzog skaliranja kakvo bismo mi inače htjeli i mogli što se nas tiče.
Ovdje se dosta uspješno rješava i te izazove. Zadnje je bilo ona akvizicija dobavljača, da se ukine taj jedan bitni bottleneck. -
Morat ćemo se ove godine malo više potruditi. Kaže “jedna od”. Cilj je ne biti tek “jedna od”.
Što treba napraviti da ne budemo više tek “jedna od”? Ja bih rekao da treba malo povećati bruto marže (a bez negativnog utjecaja na “top line growth”).
Inače se kaže da je 40% magična granica, to je brojka (40%+) za koju se smatra da se radi o zaista kvalitetnoj kompaniji, dobrog poslovnog modela, u dobroj industriji.
Nisam siguran da je naša industrija takve vrste ili da možemo biti tako posebni unutar nje, da imamo baš 40%+ za gross margin, ali jedno 30-ak % bismo mogli imati. To bi trebao biti novi cilj! -
Idealno, kompanija ne isplaćuje dividendu nego reinvestira uz visoku stopu povrata (pogledajmo one s velikim ROIC, ROCE, pa što veća stopa reinvestiranja pri tome tim bolje).
Najbolje dividende su one gdje nam dividenda nije glavni fokus nego kompanija isplaćuje manji dio dobiti u tu dividendu, jako dobro pokriveno s FCF, rastućim (jer veći dio reinvestira uz gore spomenuti visok povrat na kapital).
Te dividende možda ne daju veliki dy na trenutnu cijenu dionice danas ali su rastuće, dugotrajno, po velikim stopama (pa će brzo biti veliki yield na povijesni cost basis).
Dakle želite dionice koje će uz te dividende dati vam i prije svega veliki kapitalni dobitak. Dividende su vam tu više “nužno zlo”, a koje nije tako loše u Hrvatskoj zbog relativno atraktivnog poreznog tretmana. To je rijedak primjer gdje su nam porezi niži nego na zapadu.
Klasičan primjer KODT. Tamo se cilja u dividende isplatiti nekih do 40% dobiti (pa sad, nekad bude malo manje kad je jači investicijski ciklus, a može i biti malo više). U prosijeku te dividende neprestano rastu, desteljećima već, dosta snažno. Ali nije tu fokus na njima. Kapitalni dobitak je što se tamo traži prije svega. -
Rekao je On i da će najviše zaraditi oni koji kupuju dionice firmi koje su na koljenima, a koje će preživjeti. Vještina je u tome takve prepoznati i napipati.
To je validan pristup, ali jako težak jer https://quotefancy.com/quote/931125/W…nds-seldom-turn
-
Kodt je overbought, smrcko
Ako ga svi imate tko ce za vas stati na bid ?
KODT je hrvatski TSM. Na Tajvanu doslovno svaka obitelj ima značajan dio svog net worth u toj dionici.
Ako bi Hrvati postali financijski pismeni broj dioničara bi nam se na ovoj dionici trebao povećati za nekoliko redova veličine.
Naravno, neće Hrvati postati financijski pismeni.
Danas više ljudi ima jedan HT nego KODT. Čudni ljudi. -
Brojevi ne lažu. Naravno, ima tu detalja, konteksta, ali sve u svemu brojevi govore neke bitne i pozitivne činjenice.
…oko 3% prosječnog godišnjeg rasta u razdoblju od 2019. do 2023. Hrvatsku pozicionira uz Irsku, Cipar i Maltu pri vrhu ljestvice država članica EU. -
Da smo uključeni na ovu listu (da postoji neki strani poznati ETF koji prati CROBEXtr) bili bismo ove godine sedmi na svijetu, točno između Brazila i Irske. Ili čak šesti, mislim da bi u dolarima izraženo taman za dlaku pretekli Irsku.