Nisam to ni vidio do sada, ne pratim promjene dioničara tako često.
Pa da, vjerojatno da je g. Knežević jedan ozbiljan investitor, da aktivno upravlja portfeljom (makar uz mali turnover), na profi način upravlja rizikom.
Ja ne znam što on sve još ima što ne vidimo u top10 od domaćih i stranih dionica pa kakva mu je točno koncentracija u ovu dionicu, ali pretpostavio bih da je vrlo visoka i da ovi nagli rastovi cijene u zadnje vrijeme to samo pojačavaju (teško da mu ostale dionice rastu brže, ne znam koje bi to bile….) da mu je možda probilo neki gornji plafon koliko si definira da smije biti izložen jednoj dionici i kraćenje pozicije na veći rast predstavljaju logičan risk managment.
Posts by Lynx
-
-
Danas smo pretekli HPB i postali 10. u CROBEX-u, čak i ovako s pola snage (KODT2). Kad bi se spojile KODT i KODT2 bili bi već među glavnim komponentama indeksa.
-
Kod ovakvih stvari (razvoj tehnologije, komercijalne primjene) ljudi imaju tendenciju precijeniti napredak na kraćim skalama, i istovremeno ga podcijeniti na dužim.
Možda za 2-3 do 5 godina stvari i neće biti baš onakve kako mnogi koji se time bave (ili gledaju sa strane sa zanimanjem) misle, malo su preoptimistični. No i sve njih, najveće optimiste, vjerojatno bi pozitivno šokiralo da im netko pokaže u kristalnoj kugli ne tako daleku budućnost od 10-15 godina od danas.
-
Jako narastao broj stranih radnika u Hrvatskoj. Ovo su im plaće - Index.hr
Znaci ja ne mogu vjerovati sta mi sami sebi radimo. Ako ovako nastavimo, za pet godina ce Hrvatska nestat.Za pet godina će njihove (kao i mnogih domaćih radnika) plaće biti već dovoljno visoke a humanoidni roboti upotrebljivi za ovakve poslove biti do kraja razvijeni, komercijalizirani i polako već dovoljno jeftini da se isplati postepeno tu ljudsku radnu snaga zamijenjivati mehanizacijom - https://mobile-aloha.github.io/
To je prirodni proces automatizacije prozivodnih/radnih procesa, povećanja efikasnosti. Poslovi se mijenjaju, nestaju, nastaju novi, bolji.
-
1. Amerima upravo odgovara prolongirati a ne zamrznuti rat u Ukrajini jer su efektivno vezali ruske snage u slucaju neprilika na Tajvanu
Bez brige za Tajvan. To bi bilo preskupo za Kinu i svijet, pa ne može do toga doći. https://www.bnnbloomberg.ca/xi-biden-and-t…aiwan-1.2019407
-
Da, to nezahvalna situacija. Ne možeš davati takve sugestije onome tko se inače ne razumije u ulaganje u dionice, jer ako se nešto dogodi na tržištu (ili u samoj kompaniji možda kao privremeni problemčić) on će se uplašiti i prodati i izgubiti novce.
To je slično kao ono “naučiti ga loviti ribu”. Možeš ih savjetovati da se malo educiraju u tom smijeru, sami dođu do zaključaka u što bi investirali. Ako to ne žele, nažalost, njihov je problem, i ne možete im tu puno pomoći.
P.S. Ili ovako kao Parica doslovno si njihov fond menadžer pa je smanjena šansa da sami zeznu. -
Burza radi skraćeno danas, do 13 h ?
🙃
radi normalno
To samo Međimurci danas imaju praznik https://www.sabor.hr/en/about-parli…croatian-mother
Ali ZSE je jutros baš bila u nekom slavljeničkom raspoloženju.
-
U prva tri kvartala je neto dobit bila 2.75 puta viša nego u 2022.g. Ukoliko i 4.kvartal bude na razini tog rasta tada bi na današnjoj cijeni od 1100 p/e bio 8.92 (dobit u 2023. 63.39 mil.eura).
Dobit za 2023. ne može biti baš tolika, ja sam računao s 40-ak mil. EUR. Ali sad već treba gledati 2024., gdje očekujemo daljnji rast.
Međutim, P/E našeg tržišta je navodno već 17,7 (to bi trebalo provjeriti, izračunati na dobar način). Ovo nije prosječna kompanija. Po meni KODT treba imati P/E značajno iznad tržišnog prosijeka.
-
ne znam zasto ali ova dionica mi nikad nije bila zanimljiva. koncar kao koncar.
Zbog toga (a ne samo ona teorija o "sistematičnoj podcijenjenosti kvalitetnih kompanija") je ova dionica desetljećima permanentno podcijenjena, neshvaćena, slabe likvidnosti, ušla u CROBEX tek prošle godine umjesto prije barem 5-6 godina.
Ljudi ovo pomiješaju sa svim ostalim Končarima
Končar je velik sustav, nekada preko 20 kompanija, i kao u svakom velikom sustavu vlada power law, neke stvari su puno puta (više od deset) drugačije/bolje od drugih.
-
Zašto ova dionica tak rapidno raste?
Izvješće je za mjesec i pol https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…d893ddf75e9.pdf . Možda netko sad tek ulazi pa se boji da ima ograničeno vrijeme jer nije ovdje baš neka likvidnost, slab ask.
Četvrti kvartal inače i ne bude baš nešto zanimljiv po onom važnom (narudžbe, to je slabo u Q4), ali godina je bila luda, pa je možda i Q4 bar po ostalim varijablama u skladu s prethodna tri… rizik je oklijevati s ulazom onima koji ulaze. -
Najradije bi si kupio mali tranformator kao namjestaj u kuci za uspomenu na ovu dionicu ako ju prodam jednog dana!
Proizveo je KODT i takve, za uređenje interijera, barem u ograničenoj seriji za CEO ured!
-
Trend je , reklo bi se, očit!
ETF bi pratio gore spomenutu potrebu za elektrifikacijom kroz ulaganje u firme koje bi gradile infrastrukturu , i proizvodile opremu za to ?
Poznati su naravno oni koji prate “eletric mobility”, “AI”…. , e sad baš neki da kombinira sve to u jednom, ne znam - ali to ti je KODT! 😀
Ne znam ima li nešto što bi pratilo sve to zajedno na dobar način, i recimo baš kroz taj pick-and-shovel pristup, u sjevernoj Americi, ili globalno, ali po sastavu od poznatih mi kompanija tome nekako blisko tome, unatoč prespecifčnom imenu “clean energy” (zeleno je valjda popularno…), mi zvuči neki Nasdaq OMX Clean Edge Smart Grid Infrastructure Index, pa ETF-ovi koji bi to pratili taj index su nešto tome slično što mislim da pitaš.
-
Ovi naši (EU) koriste termin “zelena tranzicija i digitalna transformacija” (spominje se i u našim izvješćima).
Nešto širi pojam koji dosta koriste u USA je “elektrifikacija” svijeta kao megatrend. U njemu već vidim tri različita stupa na kojima se temelji.
Jedan svima očiti stup su električna vozila, manje poznata stvar su podatkovni centri (tu se očekuje velik rast udjela u svjetskoj potrošnji, zbog energetski gladne AI) a postoji i treći najnoviji i najmanje poznat stup tog megatrenda: robotika (njena nova i mainstream era).
Od robotike (Tesla Optimus itd.) se očekuje veće iskorake u narednim godinama (između ostalog baš primjenom zadnjih AI postignuća na domenu robotike).Evo neki od zanimljivih primjera iz upravo objavljenog znanstvenog rada sa Stanforda (a slično istražuju i u Google DeepMind i drugim mjestima, i zbilja žure s primjenama/komercijalizaciji u Tesli, Figure AI i sl.) https://mobile-aloha.github.io
U modernizaciju ostarjelih električnih mreža na zapadu treba još puno/dugo ulagati i bez projekcija povećanja potrošnje. Povećanje potrošnje energije nam je samo šlag na torti.
Ne znam hoćemo li baš tako skoro svi imati po dva električna automobila po kućanstvu, vojske robotske posluge, radnika, svaka država sagorijevati TWh u podatkovnim centrima… ali to je smijer u kojem se ide, malo po malo, stvarajući dugoročnu potražnju i za transformatorima, bez kojih to ništa nije moguće. -
Nekako sam dojma da ce ove godine biti dionica sa najvećim prinosom.Ovaj kodt nevjerovatan
Ne znam za 2024., ali 2023. je bila, i svejedno nam nisu dali onu nagradu ZSE
Moralo se kao biti u CROBEX10? Ne znam onda ni za ovu godinu hoće li nas uzeti u obzir, ovisi li o tome kad uđemo u taj CROBEX10, možda smo morali biti od početka godine da bismo se mogli kvalificirati...
No, dobro, uvijek nam ostaje naredna, 2025. za iskušati sreću.
Inače, ne znam kako točno po godinama, kojih je pojedinačnih godina više, kad jesmo odnosno nismo dionica sa najvećim prinosom, no ako se gleda trailing 1y, 5y, 10y, 15y (a uskoro i 20y, kad KODT napuni 20. rođendan), na svakom tom intervalu je KODT/KODT2 dionica s (uglavnom i daleko daleko) najvećim prinosom na ZSE.
Možda bismo trebali početi izrađivati ovako neku tablicu za ZSE da možemo pratiti ove rangove. Kod nas bi KODT bio na vrhu svake liste za dosadašnja razdoblja. -
Dakle taj nuklearni je kriv što smo počeli zaostajati za ZABA na 1y grafu. No dobro, još se držimo snažno na 5y, 26% CAGR vs. 23,13% CAGR kod njih.
-
Evo već se promijenilo. Netko je kupovao dok sam ja ovdje pisao. Sad mi je: 1.100,37%. Kad uđe u tisuće posto svaki malo pomak cijene mijenja puno % u tablici!
-
Kakvi ste vi to ljudi kad ne možete skinuti pet komada sa aska čitav dan 🤔
Makar samo iz načelnih razloga
Ja ne mogu, iz estetskih razloga. Ako povećam cost basis kvari mi se okrugla brojka od preko 1000% total return.
-
Eto, kao što je bilo najavljeno, ode nam Bobek u Grupu. Ajd, ovdje je već preko 30% u plusu na onu svoju nedavnu kupnju!
https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/KODT/COI-KODT-f242d604c3a0e09afdc7270044fa8f9d.pdf
-
Kako se ono kaže, kad raste petkom može se reć da će izrast. Lipo lipo.
A i već je lijepo izraslo. Ne znam je li ovo točan broj, računa li to još netko negdje da usporedimo? Ali P/E našeg tržišta je po ovome dogurao do čak 17,7. Očekujem dosta jake Q4 zarade kod većine pa uz sve isto ovo se vraća na malo niže. Ali zbilja je izraslo lijepo, i moglo bi još ako će kompanije nastaviti sve bolje poslovati.
-
Po vašoj nekoj procjeni koliko mislite da je vrijednost koei a koliko kodt i ako moze te malo obrazložite?
Govorio sam o relativnim odnosima, gdje neke stvari ugrubo izgledaju očigledno i bez puno računanja.
KOEI = 53% KODT + “sve ostalo” - holding diskont
Gledajući dinamički (a jedinio tako se može gledati, sadašnja vrijednost je DCF cijele budućnosti, pa su “brizne” rasta ključne, važnije od sadašnjeg statičnog) ovo “sve ostalo” jer njegova sadašnja veličina prihoda/profitabilnosti nije baš puno veća od pola KODT a brzine rasta koja je manja od brzine rasta KODT praktički na svakom dužem povijesnom intervalu (i ne vidim da se to mijenja u budućnosti), i posebice uzimajući u obzir činjenicu da moramo staviti neki holding diskont na kraju na cijelu sumu (ali pitanje koliki…, i u kojem je odnosu na diskont na kontrolirajućeg vlasnika što bi netko pak stavio na KODT) daje mi dosta očiglednim da “sve ostalo” - holding diskont je manje od 50% KODT tj KOEI < 100% KODT vrlo vjerojatno (ali potencijalno uz neveliku razliku).
Ali evo i malo detaljnije što sam prije par mjeseci gledao, prema nekoj mojoj zadnjoj ugrubo sumi dijelova u srednjem scenariju (tamo nakon zadnjeg dijela DLKV) varabla koju zovem “KOEI ex KODT, KPT, KOTR, DLKV” mi je bila 200 mil. EUR, 49% KPT 200 mil. EUR, 75% DLKV 85 mil. EUR, 62% KOTR 25 mil. EUR, neto keš 0 mil. EUR (to sam možda zeznuo, nije sav keš otišao na ostatak DLKV). Ovo sve zbrojeno bi bilo 510 mil. EUR. Sad je samo pitanje koliko vrijedi KODT i koliki diskont stavljamo, za vidjeti relativni odnos.
Ja sigurno ne bih za KODT stavio manje od 800 mil. EUR kao fer vrijednost iako tržište danas kaže manje (neki će možda reći više?), dakle 53% je 424 mil. EUR. Suma dakle 934 mil. EUR. Ako je holding diskont samo 15% (neki će možda staviti i više?), to je na kraju 794 mil. EUR vs. 800 mil. za KODT, pa se i tu vidi ono prvo od oka da mora biti KODT bar malo veće od KOEI, doduše jako na knap. Ako uz sve isto stavljamo veći holding diskont i/ili jače vrednujemo KODT razlika je veća. Ako jače vrednujemo druge stvari razlika je manja… Dakle sve ovisi kakve relativne snage vidite između segmenata. Moje mišljenje o posebnosti KODT je možda malo nekonvencionalno. Pa nek svatko sebi računa i bira si u koju dionicu u kojem omjeru investirati.