1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. zdenkic

Posts by zdenkic

• Ulaganje u obveznice

• zdenkic
    • March 1, 2023 at 8:13 PM

fenomenalni komentari ispod clanka:

"Trebaju HDZ-ovci na neki način oprati lovu.."

"A koje budale to kupile."

"43600 ljudi ima povjerenja u RH,i to je vama dobro?????"

"Pranje novca."

"Sve to treba zapljeniti i provjeriti odakle pare."

Kad tako ovo gledam bas mi je zao, ne zato jer takvi ljudi nisu kupili obveznice, vec takvi ljudi zive u svom jednom paralelnom zivotu gdje ce im zauvijek drugi biti krivi za njihov neuspjeh, a takvo razmisljanje ce prenijeti i na svoju djecu.

No da ne idemo previse u offtopic, nadam se kamati od 3.5, to bi bilo jako lijepo.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• zdenkic
    • March 1, 2023 at 9:56 AM

pa ako se radi o takvima koji ne razumiju nista, onda je njima puno bolje ulagat u obveznice nego u dionice.

da su takvi imali dionice kad je dosla corona, pa im je vrijednost pala 20-30-40%, usrali bi se i sve prodali odmah

a vrlo je moguce da nesto slicno dodje u narednih par godina sa ovom situacijuom u ukrajini, pa sve ponovno krkne malo vise nego obicno

• zdenkic
    • March 1, 2023 at 9:51 AM

pa zar nisu to osnove? imat diversifikaciju a ne sva jaja u jednu kosaru.

a mozda sam i u krivu, vrijeme bude pokazalo :D

• zdenkic
    • March 1, 2023 at 9:37 AM

pamet im je bila na mjestu, jer niti jedan ozbiljan investitor nema samo dionice u portfelju.

nedavno sam se registrirao tek ovdje na forum, ali ovaj statement je skoro svugdje, gdje se samo gleda "ili ili".

pa ne ulazes u obveznicu umjesto dionica, niti obrnuto.

ulazes u sve, jer je cilj imat balansiran portfelj koji se sastoji i od dionica i obveznica i nekretnina i kripta i zlata, itd

malo mi je cudno da na forumu prevladava takvo misljenje, ako si kupio narodne znaci da nisi kupio dionice?

• Ulaganje u obveznice

• zdenkic
    • March 1, 2023 at 8:56 AM

ne znam zasto je takvo misljenje da svi hrvati nemaju novaca.

a onda kada netko ima, ili je oprano/ukradeno/hdz i ostalo

uvijek se nasmijem na takve nebulozne izjave

Quote from sonda

Malo bahato, al nema veze, ne ljutim se.

Da npr. 10000 ljudi uloži po 100.000 eura u obveznice mi je poprilično nevjerojatno. Ako imaš 50, 100, 200 ili više tisuća eura i stoje ti na računu... mogu shvatiti da 5000 ljudi to radi, tj. drže novce na računu, ali da par desetaka tisuća ljudi ne znaju što će s pustim novcima, to mi je nepojmljivo.

Kad sam spominjao pranje ili zataškivanje novaca, sjetio sam se ekipe koja je pokušala sakriti novce od pljačke Ine. Koliko pametan moraš biti da misliš kako će ti to proći? Ili lopovija u Hrvatskim šumama. Ja mislim da su to takvi novci, a ne štednja od građana.

Osim toga, ja ne znam niti jednu osobu da je uložila u obveznice.

e to ti se zove living in a bubble, gdje po svojem krugu prijatelja i poznanika imas dojam da se tako vecina ponasa

to ti je ono "ja ne znam tko kupuje stanove, ja ne znam tko ima para, ja ne znam tko ulaze u obveznice, itd"

promijeni okolinu

recimo od mojih prijatelja jedno 50% ih je ulozilo u obveznice, ako ne i vise, takodjer mi je ulozio i tata, i mama, i sestra i brat.

cak i susjed koji me pitao za savjet na stubistu jer ne zna kud ce sa lovom "a cuo je nesto na televiziji".

recimo mene osobno je bilo strah da ce zatvoriti upis prije vremena jer ce dobiti previse love pa sam odmah isao prvi dan rijesit da nebih izvisio

• Ulaganje u obveznice

• zdenkic
    • February 28, 2023 at 11:26 AM

ima, jer vecina ljudi u hrvatskoj nije se obogatila ulaganjem , vec nasljedstvom, poduzetnistvom i nekretninama

pa svako toliko izadje koj clanak da je baba preminula a ispod kreveta je imala novce, doslovce

no dobro, idemo u offtopic

• Ulaganje u obveznice

• zdenkic
    • February 28, 2023 at 11:05 AM

da automatizmom ide sve.

pa i jedna od poanti ovih narodnih je da malo opismene financijski narod , koji je, na zalost, jako nepismen

mogli smo se i uvjeriti i na ovom i na drugim forumima

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• zdenkic
    • February 27, 2023 at 6:46 PM

nije da usporedjujes kripto i obveznice , jelda?

lol

• zdenkic
    • February 27, 2023 at 6:03 PM

lol, stalno tvrdis kako ne usporedjujes, pa ponovno usporedis

saljiv si

no dobro, idemo dalje

jel imas novce u banci? jel aktivno razmisljas kako ce banka propasti i tko je vodi?

sumnjam

isto tako ne moras se brinuti tko vodi hrvatsku

nema tu sta biti ili ne biti , nisam siguran da shvacas sto je obveznica

ukoliko se obveznica ne isplati, hrvatska (ili bilo koja druga drzava koja je izdala obveznicu) je bankrotirala

sto znaci da nema novaca za place, zdravstvo, penzije, itd

• zdenkic
    • February 27, 2023 at 12:40 PM

pa ponovno usporedjujes lol

ne znam sto pricas uopce o kriptu kada je tema narodna obveznica

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• zdenkic
    • February 27, 2023 at 10:46 AM

MPW je meni posebno drag, takodjer gradim poziciju godinama . Jedino mi smeta taj porez od 30% na dividende, ali sta je tu je.

Takodjer mislim da je undervalued, imaju malo problema ali nista kako to shorteri zele da to zvuci.

• Ulaganje u obveznice

• zdenkic
    • February 27, 2023 at 10:11 AM

obveznica je samo jedan dio portfelja.

iole ozbiljan i financijski pismen covjek ne ulaze sve u samo jednu stvar.

usporedjivat obveznicu sa cryptom nema veze sa vezom, dvije totalne razlicite stvari koje imaju totalno drugaciju uporabu

• Ulaganje u obveznice

• zdenkic
    • February 26, 2023 at 11:31 AM

nego da pitam ovdje ako nije offtopic, jel netko kupovao usa tresuriese ili obveznice na IBKR?

jel se placa witholding tax na to?

i nije mi bas jasno sto se tice yielda, na nekim obveznicama je cijena 99% recimo, dospijece u lipnju, kupon 1%, a meni yield pise 5% ?

ne kuzim logiku i ne mogu pohvatati kako to IBKR prikazuje

• Ulaganje u obveznice

• zdenkic
    • February 25, 2023 at 5:41 PM

pa jer sada daju obveznice po manjoj kamati ljudima. i kasnije bi svi koji su ulozili sada, pljuvali kako su ih zajebali

pricamo o ljudima i javnom mijenju, ne o ljudima koji su financijski pismeni

pogledaj kako danas ljudi pricaju o obveznicama, "nece to hdz vratit". da za 6 mjeseci daju vecu, hjao. svi bi ih razapeli

sto je najzalosnije takvu diskusiju sam vidio i u onoj grupi udruga poduzetnika.

"hdz ce to pokrast i nikad nece vratit, tko ulozi je debil i pere lovu"

• Ulaganje u obveznice

• zdenkic
    • February 25, 2023 at 9:36 AM

mislim da nece tako skoro izdati narodnu obveznicu, pogotovo ne po vecim kamatama

ovo je prvenstveno radjeno da pokupe stednju i da malo osvjeste / oplemene financijski narod te naravno pokupe bodove za izbore, a ne toliko da "prodju jeftinije"

drzavu nije toliko briga koliko i kako trosi nas novac

da za 6 mjeseci izdaju novu obveznicu po vecim kamatama, pucali bi sami sebe u nogu jer bi tako "izvisili" svi koju su ulozili po manjim

no vrlo je moguce da nakon sto ova obveznica stigne na naplatu, izdaju novu, pogotovo ako se ovo pokazuje kao uspjesan korak

• Ulaganje u obveznice

• zdenkic
    • February 22, 2023 at 12:47 PM

ja doslovce ne razumijem zasto ljudi pricaju o sp, indeksima, dionicama inflaciji i slicnim

ovo je obveznica

"sto ces ulozit u obveznicu 3 kada je tesla narasla 100 u mjesec dana" ili "pa inflacija je 10" komentari su posvuda na svim portalima i fejsovima i forumima

doslovce pokazuje da su svi jako financijski nepismeni

a svi ti koji tako komentiraju nemaju skoro pa nikakve novce za uloziti bilo gdje

pravi keyboard warriori

obveznica od 3.25 minimalnog kupona, na 2 godine, bez naknada, je jako dobar deal za one koji zele ulozit u obveznice

• Ulaganje u obveznice

• zdenkic
    • February 20, 2023 at 10:47 AM

Da je donja bila 5000 eura, to nebi bila narodna obveznica. Poanta narodne je da obicni gradjani ulazu u drzavu i financijski se osvijeste.

Po pricanjima i pisanjima do sada, ne razmisljaju o gornjim granicama.

Ukoliko budu, vjerojatno budu 100/200k eura, jer su to inace apoeni drzavnih obveznica.

• Ulaganje u obveznice

• zdenkic
    • February 18, 2023 at 10:30 AM
    Quote from Vule

Pa negdje na nj. Prospektu je pisalo da se na dobit odnosno kamatu placa porez

to je samo za one koji su obveznici poreza na dobit. onda se kamata od obveznica pripaja toj dobiti, koji se kasnije oporezuje.

• Ulaganje u obveznice

• zdenkic
    • February 16, 2023 at 6:41 PM

pa ulaganje u obveznice se i ne ide da bi se bas "zaradilo", vec da bi se odrzala vrijednost i eventualno malo spasila protiv inflacije

na zalost trenutacno je inflacija velika, no ne postoji obveznica u eurima koja daje prinos od 15% na 2 godine

s obzirom da svatko moze bez problema uloziti, bez ikakvih naknada, otvaranja brokerskog ili skrbnickog racuna, ovo je jako lijepa prilika za hrvatske gradjane koji inace ne znaju ili ne mogu se izloziti ostalim financijskim trzistima

pogotovo sto na svoje novce trenutacno imaju u banci 0.05% prinosa

• Ulaganje u obveznice

• zdenkic
    • February 16, 2023 at 5:59 PM

ne znam zasto se ovdje komentira u smislu "ovo bolje od onog"

ovo je obveznica, nije dionica, nije etf, nije zlato, nije nekretnina.

onaj tko zeli diversificirati portfelj, ili neki sigurni ulog, ovo je lijepa prilika za ulozit za ok povrat na rok od 2 godine

jos mislim da kod narodnih obveznica nema ni poreza, ali nisam 100% siguran

1. Privacy Policy
  2. Kontakt