Privatna tužba fizičkog lica da sruši cijenu 15% ????????
Posts by zdenkic
-
-
Govorim za Erste.
da, i ja
kada je nesto za medjunarodno ili euro trziste, uobicajeni minimalni lot je 100 tisuca eura
bond market je dupli nego cijeli stock market, tu se okrecu velike pare za velike igrace
-
i 100k € minimalni ulog.
to je uobicajena minimala kada se plasira na medjunardono ili euro trziste
-
e zaboravio sam nadodat, ovu koju izdaje ERSTE je povlastena, tzv preferred senior
-
Pa samo probrani institucionalni investitori dobiju pristup primarnoj emisiji obveznice...
to nije nikakva povlastena obveznica, vec je obveznica plasirana na medjunarodno trziste
svaka obveznica plasirana na medjunarodno trziste ide po tom principu, gdje se nudi samo odredjenim investitorima koji zadovoljavaju odredjene parametre, za odredjenu obveznicu
fizicke osobe mogu kupiti takve obveznice tek kada dodju na trziste
kod obveznica su veliki igraci i institucionalni investori, nikad se takve obveznice ne nude fizickim osobama
osim u slucaju narodnih obveznica, tu je recimo suprotno nego euro ili medjunarodno trziste
gdje investori su tek odobreni u drugom krugu, jer narodna obveznica se prvo plasira lokalnim ljudima
ovdje pricamo o drzavnim obveznicama, korporativne obveznice se mogu nudit i fizickim osobama iako idu na medjunarodno trziste
to je recimo ova koju sad izdaje ERSTE
-
interes nema ama bas nikakve veze sa minimalnom kamatnom stopom po kojom netko moze dobiti kredit
jel mozes ti doci u banku i reci dajte mi kredit po stopi od 1%? mozes, reci ce ti banka ne moze
niti da banka zeli izdat takav kredit, ne moze, jer postoje propisi i zakoni i regulative kojih se moraju pridrzavati
isto tako funkcionira i obveznica (ne doslovce isto ali ajmo objasnit najjednostavnije )
hrvatska na medjunarodnom trzistu ne moze dobiti kredit sa manjom kamatnom stopom od trenutacne ECB stope koja je 3.75 tj 4
s obzirom da nam je trenutacni rating BBB+, Baa2 itd, kamata od 4 posto je super
O tome se i radi ECB nudi određenu kamatu za držanje novca kod njih, pa se banakama više isplati deponirati novac ECB....nitko ne brani nikome nikakvim propisima da prihvati i manju kamatu, ali to neće učini, jer ne moraju... da primarna emisija nije ograničena na povlaštene, kamata bi sigurno bila manja umjesto 4%, možda 3.5%.
o kojim povlastenima pricas? vec si nekoliko puta to spomenuo
-
Pa nije licitacija za kamatu pa da ce se u tom trenutku formirat, oni su isli s izdanjem i kamatom od 4% prema svojim procijenam, medjutim ocito je da im je procijena bila kriva jer je potraznja bila visestruko veca za tu kamatu, jedini je Maric to dobro odradjivaoi razumio trziste, ovi svi ostali nista ne razume nego daj sta das ocito.
nisu to samo "njihove procjene", ponovno ponavljam, ne biraju oni kamatu koju zele, jer da mogu, birali bi nulu, ili jos bolje, negativnu, ali to ne funkcionira tako kako ti mislis
moguca potraznja uopce ne utjece na minimalnu kamatnu stopu po kojoj ce im ECB i banke koje ih prate, u ovom slucaju Unicredit, BNP i RBA, dozvoliti da izdaju obveznice
vec sam objasnio zasto, najjednostavnije sto mogu
-
da ti dam primjer tj da usporedim sa stambenim kreditima, jer obveznica je u biti kredit:
kamata na stambeni kredit se ne formira po ponudi i potraznji
kamata na stambeni kredit se formira propisima i uputama od FEDa, ECBa, HNBa, i uvjetovana je raznim ostalim parametrima poput EURIBOR-a itd
nije da PBZ ima stambeni kredit sa 4%, a onda puno hrvata zeli dizat stambeni kredit, pa ce kamata pasti na 2% radi potraznje, ili obrnuto
takodjer ne moze banka sama od sebe izmisliti kamatu, inace bi jedna banka odlucila da izda stambeni sa 1% jer bi tako prikupila vise korisnika
u ovom konkretnom slucaju, hrvatska dize kredit, i kao sto ne mogu ja doci u PBZ i reci, dajte mi kredit od 1%, tako ni hrvatska ne moze dignut kredit (izdat obveznice) po kamati koju ona zeli vec po odredjenim parametrima i trenutom trzistu
nadam se da je jasnije
-
Pa ako je ponuda novca bila 5 puta veće od potražanje, rekao bi da je kamata trebala ići dole i to jako...ianče ovde se radi o povlaštenim kamata, da nije tako ne bi primarna emisija obveznice bila ograničena samo na povlaštene...
a ne moze kod izdavanja kamata (kupon) ici dole jer je potraznja velika, tako obveznice ne funkcioniraju
kad obveznice dodje na trziste, onda ce se formirati trzisna cijena, i tu ce ponuda/potraznja formirati cijenu obveznice
ne znam zasto mislis da je ovo povlastena kamata samo za povlastene?
povlastena kamata je bila za povlastene kada su izdavali narodne obveznice, gdje su dali kamatu vise nego sto su trebali
e tu su pretplatili, a to su napravili "radi nas"
ovo je obicna medjunarodna obveznica, kolko ja vidim po izdavanju, nisam citao cijeli dokument vec samo market summary (pa sam mozda u krivu)
-
Citam sad kako je drzava izdala obveznicu od 4% na 12 godina za milijardu i pol eura.. a interes je bio 6,4 mlrd..
Na temelju cega određuju kamatu na tu obveznicu. sta nije logicno ako je toliki interes da se ide sa dosta manjim kuponom, ako nema interesa da se povecava? Da se zainteresira ekipa?
da ne ide to tako, obveznice se izdaju po raznim parametrima, trenutke kamate, buduce ecb kamate, bankovne kamate, inflacija, trenutacni rating, future rating, koji je izdavatelj, stanje na trzistu, ekonomski pokazatelji itd
inace bi onako krenuli sa nulom pa ako se nitko ne zainteresira polako dizali dok se ne nadje kupac, to moze kod dionice al ne kod obveznice
ne moze hrvatska izdat kupon od 2 posto ako je trenutacna ecb kamata 4 (karikiram).
inace centralne banke i kamate nebi nista znacile ako nitko nebi bio obavezan pratiti financijske propise, dizanje/spustanje kamata nebi utjecalo na ekonomiju uopce, i bio bi raspad sistema
Ja bi rekao da su oni to preplatili https://tradingeconomics.com/croatia/government-bond-yield
nisu pretplatili, trenutacna cijena je samo indikativno u kojem smjeru obveznice se krecu, plus sve ono sto sam napisao sto utjece na obveznice
ne mozes ocekivat da ce na dan izdavanja kupon biti kao sto je trenutacna 10yr bond na trzistu
trenutacna fixna ECB kamata je 3,75%, margin lending je 4%, a moguce je da ce kamate ici jos gore
znaci s nasim ratingom i kao jedna hrvatska 4% je milina, s obizrom na neke druge europske drzave mozemo biti sretni da mozemo takve (trenutacno) niske kamate imati na obveznice
-
komentari na investicijskom forumu sve vise nalikuju komentarima na indexu
-
da je zaba na njujorskoj burzi, danas bi bila -15% u post marketu
zato volim nasu tromu burzu gdje se ovo uopce nece reflektirati na cijenu dionice
-
post je napisan kao odgovor na tvrdnju da ljudi danas imaju puno nekretnina koje zjape prazne. pa i sam post o peri polazi od cinjenice da pero ne iznajmljuje nista jer samo skuplja nekretnine i ne zeli iznajmit
nastavno na to, ljudi tvrde da ce se uvodjenjem poreza natjerati peru da
a) iznajmi nekretnine i da se cijene najma nece dizat
b) proda nekretnine ispod cijene
iznesao sam nekoliko opcija gdje ako se uvede porez i pero je primoran nekretnine iznajmiti jer nema novaca za platit porez, sto pero moze napraviti
niti u jednom slucaju pero nije primoran prodati nekretninu i spustiti cijene
i dalje cekam objasnjenje kako ce porez natjerat peru da stanove proda i kako ce cijene pasti
slusam
-
da pokusam ja objasniti kao da pricam malom djetetu
gospodin pero hdzovac (jer samo hdzovci imaju nekretnine) ima tri nekretnine, u jednoj zivi, dvije su neiznajmljene.
krenimo od opcije od uvodjenja poreza samo na nekretninu u kojoj ljudi ne zive, i time gospodin pero hdzovac mora platiti tisucu eura po nekretnini godisnje, ukupno 2 tisuce eura
da vidimo koje opcije gospon pero ima:
1. plati 2 tisuce eura godisnje jer ima novaca, dal casha, dal ustedjevinu, dal od place, dal od dionica obveznica ili dilanja duhana = ne prodaje nekretnine ne pada cijena
2. prepise jednu nekretninu zeni, drugu sinu, ne placa nista poreza = ne prodaje nekretnine ne pada cijena
3. jednu nekretninu iznajmi, i time uprihodi 5000 eura godisnje, od toga plati porez 2000 i zaradi 3000 = ne prodaje nekretnine ne pada cijena
4. iznajmi obe nekretnine, time uprihodi 10000 eura godisnje, plati porez i zaradi 8000 = ne prodaje nekretnine ne pada cijena
5. iznajmi turistima obe nekretnine i uprihodi 20000 eura po sezoni, plati porez i zaradi 18000 = ne prodaje nekretnine ne pada cijena
u slucaju da se uvede porez na sve nekretnine, opcije 1/3/4/5 i dalje su validne, medjutim gospon pero kaze da mu je zarada od najma nakon poreza mala, pa podigne cijene najma da zaradi onoliko koliko bi zaradio da poreza nema, sto je opcija broj 6
kako dolazimo do opcije broj 7, gdje gospon pero kaze sam sebi, sto mu gromova, ne zelim niti jednu opciju gdje cu zaraditi novce, vec zelim sedmu opciju gdje cu bez ikakvog razloga prodati svoje nekretnine ispod cijene da bi mladi par si mogao priustiti nekretninu
-
Pred kraj prosle godine iz erstea su mi prijatelju nudili 2,10% na obveznice na tri godine s tim da ti odma uzmu 0,5% pri upisu za troskove, naravno da sam mu savjetovao da to ne uzima ni pod razno, evo sad neki dan clanak da izdaju nesto oko 4% sada, a i to je malo u svakom slucaju lako neukog covika navuci koji ne razumi sta se dogadja na trzistu
pa 4.5% koliko sada daju je jako lijep prinos, a kad i pogledam 2026 mi se cinila jako daleko ali to je u biti samo tri godine
Je, ali minimalno ulaganje je 100k €. Već će do kraja godine biti obveznica po 5-6%.
nesto je gospon primorac pricao da ce izdati jos jednu na domacem trzistu do kraja godine, jel ima kojih informacija na tu temu?
-
Uvođenjem poreza na nekretnine bi se bar djelomično ispuhao i balon koji trenutno imamo na nekretninskom tržištu i cijena nerealno napucanih stanova bi time pala, te bi stanovi ponovno postali priuštivi i mladim obiteljima, koje su trenutno u najvećem problemu, jer nikad nije bilo ovakav nesrazmjer prosječne plaće i prosječne cijene po kvadratu stana.
ok, gle, imas svoje misljenje, i sve je ok, ali molim te , pokusaj mi objasniti logiku ove tvrdnje
na koj nacin bi porez na nekretnine smanjio cijene stanova, i istovremeno omogucio ljudima koji sada ne mogu kupit stan, da kupe stan
em sto nema nikakve logike, doslovce svaki podatak koji imamo iz zemalja gdje je porez uveden, govore upravno suprotno, da cijene idu gore
pokusaj mi objasniti tu tvrdnju, i kako bi rekao gospon tuld, please, speak as you might to a young child, or a golden retriever
-
gdje uzimas treasury? ibkr?
-
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Gledao sam erste web i naisao na ova tri proizvoda, znaci obveznice sa kuponima od cak 7,10 i cak 100%
nikad ovo nisam prije vidio, jel ima tko kakvih saznanja sta je ovo
-
ne mogu naci hrvatski link, znam da je bio ali sad kad su redizajnirali web nemrem naci
uglavnom, erste izdaje obveznice non stop, trenutacno imaju 80ak preferred senior obveznica
kod nas mislim da svake 2 godine izdaju nove tako da stvarno mislim da tu nema niceg osim nastavka standardne prakse
Erste banka uspješno izdala obveznice na međunarodnom tržištu (tockanai.hr) - 2021, kupon 0.75%
“Erste banka najaktivniji je izdavatelj obveznica među financijskim institucijama u Hrvatskoj, pri čemu je ovo izdanje šesto po redu"
Znaci ovo bi bio sedmi put da izdaju, business as usual.
-
svima koji imaju vise od jedne nekretnine, oduzeti, i dati je ukrajincima!