1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. GluteusMax

Posts by GluteusMax

• VIRO (Tvornica Šećera d.d.)

• GluteusMax
    • January 16, 2023 at 3:46 PM
    Quote from GluteusMax

za oko mi je zapeo "zahtjev dioničara za preispitivanje pravične naknade" koji se ovdje spominje, ali ne mogu ga naći kao takvog u zakonu, osim što se njime ne može pobijati odluka glavne skupštine

Ima li netko kakve informacije u vezi toga, da li je to ikakva opcija?

nema veze, shvatio sam da se to odnosi samo na slučajeve kada se naknada računa po vrijednosti društva, ne i kada se radi o ponderiranom prosjeku kao u ovom slučaju

• GluteusMax
    • January 16, 2023 at 9:37 AM
    Quote from Moller

ako se glasa protiv delista, jer to nije u istom trenutku i ugovor o prodaji, nego većinski prihvaća obvezu da će vas isplatiti ako vi to budete zatražili u roku tri mjeseca, tako da mislim da pravno gledano, ako ste protiv delista to vas automatizmom ne stavlja u obvezu prodaje, tako da mi se čini da se ovdje samo dodatno muti voda da se što više sitne ribe polovi u mrežu,

Mea culpa, nije bilo loše namjere. Znam da se u ovim slučajevima zna naći i namjernih dezinformacija, osobito na forumima, ali meni se činilo da glasanjem protiv dolazi do obveze pa sam pitao za mišljenje na temelju te pretpostavke. Nemam iskustva sa povlačenjem dionica pa pokušavam doći do specifičnih informacija. I hvala svima na pojašnjenju. :)

Quote from havi

Meni se nameće takvo tumačenje ZTD i ZTK iako ima ovdje dosta zanimljivih situacija koje se mogu tumačiti i ovako i onako, no neke stvari su prilično nedvosmislene. Ne bi bilo loše procitati ovaj akademski uradak i situacije koje se njime opisuju i pojašnjavaju: (ne dozvoljava mi da citiram link, link je u orginalnom postu)

"Dalje u istoj zakonskoj odredbi stoji da zahtjev dioničara zastarijeva u roku od dva mjeseca od dana upisa odluke o povlačenju s uvrštenja na uređenom tržištu u sudski registar. Iz zakonske dikcije i redoslijeda rečenica u zakonskoj odredbi nije jasno o kojem je zahtjevu riječ te bi tu zakonsku odredbu svakako trebalo jasnije sročiti. Moglo bi se s jedne strane zauzeti stajalište da je riječ o roku koji je određen dioničarima za postavljanje zahtjeva za isplatom pravične naknade. ... S druge strane, moglo bi se zauzeti stajalište da je riječ o zahtjevu dioničara za preispitivanje pravične naknade. Dioničari odluku glavne skupštine ne mogu pobijati ako smatraju da iznos naknade nije pravičan. Međutim, oni bi morali moći pokrenuti postupak njezina preispitivanja u određenom roku."

Nejasnoće koje se ovdje spominju su riješene kasnijim izmjenama zakona, ali za oko mi je zapeo "zahtjev dioničara za preispitivanje pravične naknade" koji se ovdje spominje, ali ne mogu ga naći kao takvog u zakonu, osim što se njime ne može pobijati odluka glavne skupštine.

Ima li netko kakve informacije u vezi toga, da li je to ikakva opcija?

• GluteusMax
    • January 15, 2023 at 2:07 PM
    Quote from Ledica

da sam dioničarka ja bih svakako otišla na skupštinu i glasala protiv delistiranja i time dobila dva mjeseca vremena za odluku da li podnijeti zahtjev za isplatu ili odustati i zadržati dionice.

Znači postoji opcija glasanja protiv i svejedno zadržavanja dionica? Hvala za taj info i za info oko preuzimanja društva, nemam baš previše iskustva pa neke stvari i krivo pokopčam. Na prošloj stranici sam i pitao za opcije oko preuzimanja i još neke stvari, ali prošlo je par sati do odobravanja posta pa me nitko nije primjetio više jer se rasprava nastavila na slijedeću stranicu. Ništa, napunit tank i pravac Županja... i kako je već netko ranije primjetio, usput obavit neki shopping u BiH :) Bilježim se sa štovanjem :)

• GluteusMax
    • January 14, 2023 at 3:49 PM

Btw, da netko ne pomisli da drukam za povlačenje, jok, protiv sam. Samo mi se čini da je van naših ruku - tj. da je nas malih jednostavno premali postotak da ikako utječemo na odluku prva 3 i AZ-a.

I ako mi je izračun točan, bojim se da su opcije ili uzeti ono što nude ili ostati unutra i nadati se dividendi, a s vremenom i istiskivanju po realnoj vrijednosti ili prodaji društva po boljoj cijeni (pretpostavljam da ponuda za preuzimanje vrijedi po istom sistemu i sa d.d.-om koje ne kotira na burzi).

Ja zasad naginjem ostanku, ali nisam siguran jesam li spreman držati X "mrtvih" dionica u neodređenom trajanju vremena i čekat eventualno istiskivanje ili prodaju. Dividenda vjerujem da će biti i da će biti u zadovoljavajućem iznosu, ali tko zna šta nas čeka iduće godine.

Pričekat ću razvoj situacije, gledat eventualne promjene u top 10 i onda odlučit hoću li izać, ostat ili eventualno prodat dio prije, a dio zadržat.

• GluteusMax
    • January 14, 2023 at 3:34 PM
    Quote from Ardwark

Mislim da je i francuzima u interesu da viro otkupi ovak jeftino dionice

Jer ce time i on biti bogatiji.

Ono ste je vazno je da moraju imati 9/10 da bi proveli brzo.

To nece imat.

Ako je az protiv. I ako nas se skupi jos 7-8% moglo bi biti skakljivo.

Jer ja ako nezelim delist ne znaci da cu prihvatiti navedenu cijenu.

Netko je spomenuo ako se ne zuris za godinu dvije ovo bi mogla postati zlatna koka.

Display More

Za Francuze se slažem... jedinu alternativu vidim u slučaju da žele 25% ili više, ali i onda im je ova situacija savršen trenutak za tako nešto.

9/10 jedino da se netko ranije dokopa AZ-ovog udjela.

Ali bojim se da mi manjinski ne mozemo utjecat na ništa - ako se trezorske ne računaju i ako mi izračun nije u krivu, sve ovisi o Francuzima čak i da svi manjiski prisustvuju i glasaju protiv skupa s AZom.

Btw, nije li jedina opcija za pricekat godinu dvije ne doci na skupstinu, tj glasat za delist?

Ako sam sve dobro shvatio, tko ne dođe na skupštinu ili dođe i glasa za, ostaje dioničar u društvu koje za 6 mjeseci neće kotirati na burzi.

Tko god glasa protiv, izlazi po cijeni koju društvo nudi i koja je zakonita i ne može se osporiti - osim ako se ne skupi dovoljno glasova protiv. A kao što sam već rekao, bojim se da Francuzi jedini imaju dovoljno za srušit odluku, s nama ili bez nas.

Meni se čini da je jedina opcija za one koji vjeruju u neku budućnost VIRA, ne pojaviti se na skupštini - pa ako Francuzi budu protiv odluka pada i ostaje po starom, a ako budu za ostaje se unutra i polaže nada u bolje sutra.

Ali kažem, volio bih da netko tko se bolje kuži provjeri moju matematiku...

• GluteusMax
    • January 14, 2023 at 12:53 PM

Greška u koracima, postoji još eventualna mogućnost da fondovi izađu prije skupštine ukoliko bi iz nekog razloga dionica porasla iznad onog što će se nudit na skupštini, pa da netko sa tih 10.38% glasa za povlačenje, ali i tada vjerujem da bi Cristal najvjerojatnije odnio prevagu obzirom na popriličan postotak onih koji će vjerujem glasati protiv i onih koji se neće pojaviti na skupštini. Ali to su već triper kombinacije...

• GluteusMax
    • January 14, 2023 at 12:30 PM

Po pisanjima PD-a, drugopozicioniranih 20% je zalog koji je EOS-Z dao CIM Banque za kredit, a koliko vidim po rezultatima glasanja sa prošle skupštine, tih 20% glasa jednako kao i EOS-Z, ... Ne znam tko u takvom slučaju ima pravo tih glasova, zadržava li ga EOS-Z ili se prenosi na CIM Banque - pretpostavljam da se prenosi pošto je CIM upisan kao vlasnik, ali ako i je tako ne vidim razlog da bi glasao drugačije od izvornog vlasnika dionica osim ako bi odluka ugrozila vrijednost kompanije, a time i predmetnih dionica.

Istina, ovim potezom se vrijednost dionica znatno smanjila, ali ako se slažemo da je dionica ionako podcijenjena i sa današnjom vrijednosti kao i sa vrijednošću prije objave, povlačenjem se samo ukida faktor koji ukazuje na manju vrijednost društva. A, tu je naravno i "smanjenje velikog tereta droškova uvrštenjem dionica na burzu". %-)

Tako da u svakom slučaju očekujem da prva dva sa 55.87% glasaju jednako, tj za povlačenje.

AZ na 4. i 10. mjestu, sa ukupno 10,38%, će sigurno glasati protiv - što i moraju po zakonu.

Ako se ne varam, ovih 3.07% trezorskih VIRA nema pravo glasa pa - ako sam dobro izračunao - time je 72,6975% UKUPNIH glasova/dionica dovoljno za potrebnih 75% čak i da se apsolutno svaki dioničar pojavi na skupštini. Ako se varam, molim da me netko ispravi, u postotnom računu sam uvijek malo kaskao.

Po tome, prevagu donosi isključivo Cristal Financiere sa svojih 17%. Što oni odluče, tako će biti i nitko drugi ne može utjecati na odluku.

Eventualno da se iz nekog razloga suzdrže od sudjelovanja, tada bi za povlačenje trebalo skupiti još malo više od 4% glasova - i to opet u slučaju da se pojave apsolutno svi dioničari na skupštini osim Cristala i trezorskih. Inače, po rezultatima glasanja sa posljednje skupštine, vidim da njihovih 17% nije bilo prisutno, ali nekako ne vjerujem da ovaj puta neće poslati opunomoćenika.

• GluteusMax
    • January 13, 2023 at 12:02 PM

Pozdrav ljudi, novi sam ovdje, a imam neki mali paket dionica i malo sam istraživao opcije zadnjih dana. No nisam previše iskusan na burzi pa bih htio provjeriti neke stvari koje sam dosad "doznao", tj pretpostavljam pa bih bio zahvalan ako me moze netko ispravit ako griješim jer na osnovi slijedećeg planiram donijeti odluku sto dalje...

Za izglasavanje delistiranja potrebno je 3/4 glasova PRISUTNIH na skupštini, ne 3/4 svih glasova.

Trezorske dionice (3,07%) nemaju pravo glasa, dakle ukupno pravo glasa ima 96.93% dionica/glasova od čega 3/4 iznosi 72,6975

Sa 72,87% dionica, prva tri dioničara imaju dovoljno glasova za izglasavanje odluke ukoliko tako odluče.

Nema nikakvih zapreka da dioničari ipak odluče ne izglasati odluku, niti bi se takav potez smatrao manipulacijom tržišta - barem ne na ovom našem reguliranom tržištu.

U slučaju izglasavanja odluke, dionice se povlače s burze 6 mjeseci nakon upisa odluke u sudski registar i dotad je njima moguće trgovanje, osim u slučaju da se odluka donese sa više od 90% glasova PRISUTNIH na skupštini kada povlačenje nastupa slijedeći trgovinski dan nakon što burza zaprimi odluku o povlačenju.

Ukoliko društvo nakon delistiranja posluje sa dobiti, jedini legalan način da većinski vlasnici sebi isplate tu dobit je isplatom dividendi koja se i dalje isplaćuje svim dioničarima na više manje isti način kao i prije delistiranja.

U slučaju da vlasnici nakon delistiranja odluče prodati društvo po kojoj već cijeni odluče, stjecanjem barem 25% društva za kupca nastaje obveza za preuzimanje društva bez obzira što društvo ne kotira na burzi - osim u slučaju da najveći udio vlasništva ostane u posjedu EOS-Z d.o.o.

U slučaju obveze za preuzimanje, cijena po dionici ne smije biti manja od najviše cijene po kojoj je kupac/ponuditelj stekao dionice društva u razdoblju od godine dana prije nastanka obveze za preuzimanje.

U slučaju da se samo promjeni vlasništvo nad tvrtkom koja jedina ima upravljački paket - EOS-Z d.o.o. - ne nastaje predmetna obveza.

U slučaju eventualne dokapitalizacije i pojave novog dioničara s kontrolnim paketom, ne nastaje obveza za preuzimanje, bez obzira koliko taj paket iznosio.

U slučaju istiskivanja manjinskih dioničara, vrijednost nadoknade manjinskim dioničarima se određuje procjenom vrijednosti društva.

Hvala svima. :)

1. Privacy Policy
  2. Kontakt