1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Junius

Posts by Junius

• Inflacija

• Junius
    • December 19, 2022 at 7:43 PM

I glavni generator inflacije je ograničen...

Ministri energetike država članica EU dogovorili su u ponedjeljak ograničenje cijena plina.

Oni su odlučili da se mehanizam za ograničenje aktivira kada cijena dosegne 180 eura po megavat satu i 35 eura više od referentne cijene LNG-a u razdoblju od tri dana uzastopno, rekli su diplomatski izvori.

Protiv toga plafona bila je jedino Mađarska, Austrija i Nizozemska su bile suzdržane, a Njemačka je podržala. Sve te zemlje ranije su se protivile intervenciji na tržištu plina i ograničenju cijena.

Mehanizam će se moći pokrenuti od 15. veljače sljedeće godine.

• Birtija

• Junius
    • December 19, 2022 at 6:13 PM

Netko je bio pitao što imamo od trećeg mjesta, mi kao država...mala analiza...

Nogometni uspjeh kao generator "meke moći" Hrvatske

Utjecajem uspjeha nogometne reprezentacije bavio se i Stjepan Bošnjak u članku na službenim stranicama Australskog instituta za međunarodne poslove nakon velikog uspjeha u Rusiji. On je to gledao kroz prizmu tzv. "soft powera" ili meke moći.

"Meka moć je sposobnost utjecaja na ponašanje ili razmišljanje drugih putem moći ideja i privlačnosti. Sredstva meke moći neke zemlje mogu uključivati kulturu, način života, obrazovanje, gospodarstvo, turizam i sport. Cilj meke moći je pomoći u oblikovanju okruženja koje je dugoročno pozitivno raspoloženo prema vanjskopolitičkim interesima i vrijednostima države. U eri kada novac, utjecaj i ljudi mogu teći bilo gdje, male države su u nepovoljnom položaju i teže im je uključiti se u meku moć. Moraju se prodati kako bi njihov brend stršio na prepunom tržištu", objašnjava Bošnjak.

On zaključuje da je "Hrvatska pokazala kako zemlja s brojem stanovnika manjim od Melbournea može iskoristiti Svjetsko prvenstvo u nogometu da natjera svijet da prepozna njezin brend".

"Hrvatsku žele oponašati druge reprezentacije iz manje bogatih zemalja"

"Holivudska priča o igračima koji igraju ne za novac, već za strast i ljubav prema svojoj maloj zemlji, pronašla je voljne slušatelje u svim demografskim skupinama. Hrvatska je pokazala da unatoč sve većoj monopolizaciji trofeja na međunarodnim turnirima od strane velikih nacija, ne morate biti europski ili južnoamerički div da biste uspjeli. To je nešto što druge manje bogate reprezentacije žele oponašati", napisao je tada ovaj autor.

Hrvatska reprezentacija je i s trećim mjestom u Kataru osvojila pažnju svjetskih medija. Bilo je tu i kritika i ismijavanja, ali i mnogo pohvala. No stara je marketinška egida da loša reklama ne postoji. Bilo kako bilo, nema sumnje da je hrvatska prepoznatljivost u svijetu profitirala od nogometne borbe Luke Modrića i njegovih suigrača.

• ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

• Junius
    • December 19, 2022 at 2:24 PM
    Quote from accountant

Svi mi ovdje pokušavamo dokučiti zašto ARNT pada prema kovid minimumu (skoro). Ako je radi prodavača, onda je ovo prilika kako za kratkoročnu zaradu tako i za dulje vrijeme?

Pa to je više manje jasno veliki prodavač, te pad svih turističkih dionica zadnjih mjeseci. Dakle, kombinacija ovo dvoje.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Junius
    • December 19, 2022 at 2:16 PM

Bome lipa trgovina na ARNT, vidim neki su požurili jutros pa kupovali po 228kn. Ne znam, bolje kupit knjigu dioničara, nego platiti 8 kn više.

• Brokeri i brokerske naknade

• Junius
    • December 19, 2022 at 1:10 AM

Tako je...100k+20k eura.

• Junius
    • December 18, 2022 at 11:43 PM

Keš na brokerskom.

• Junius
    • December 18, 2022 at 2:47 AM

Radi zaštite tražbina Klijenata koje kreditna institucija kao član Fonda za zaštitu ulagatelja (dalje u tekstu: Fond) nije u

mogućnosti isplatiti ili vratiti Klijentima, osnovan je Fond. Banka je po ZTK-u obvezna biti član Fonda. Najveći osigurani

iznos tražbine je 150.000,00 kuna (20.000,00 EUR) po Klijentu Banke kao člana Fonda.

kad su ovo povećali , zar nije bilo 50k kuna???

• Birtija

• Junius
    • December 17, 2022 at 6:34 PM
    Quote from st-brajo

vidim da je VAR soba danas dobila rani godišnji, al, sva srića, ovaj put nam nisu ni tribali.

bravo, momci!

čestitke svima i u front i u back office-u.

napokon "muška" utakmica i zalužena medalja.

jednostavno 👌

Da je bila prava muška utakmica onda ne bi Maroko igrao sa 13 igrača(sudac + publika) i opet im nije bilo po volji, zamalo nisu izmlatili suca...vjerujem da će večeras po Europi dati si oduška, primitivci.

• Junius
    • December 17, 2022 at 3:26 PM
    Quote from LodeRunner

Toliko ste se raspisali o Areni zadnjih dana a nitko nije spomenuo igranje s Erste mirovincem. Mozda zato Zaba skrbnicki i rasprodaje. :)

https://www.poslovni.hr/trzista/osnova…adanima-4367030

Kolega to je zatvoreni fond, što znači da u njega mogu ulagati samo zaposlenici ARNT.

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• Junius
    • December 16, 2022 at 3:45 PM
    Quote from Paulie
    Quote from Yieldchaser

Kako onda pored navodno toliko radikalno desne populacije, kako me neki ovdje uvjeravaju, uvijek dolazi ta marksistička 'progresivna' ekipa na vlast? Izađe tipa 44% građana s pravom glasa, što je skoro tri puta preko ustavnog minimuma od 1/8 građana s pravom glasa...ovih 56% ostane doma, a 44% im uvijek izglasa neku sličnu vlast. Kako objasniti taj fenomen? To je na onoj liniji "ne može se", ovo, ono.. naravno..kad su na vlasti, malo toga se može.. ali na izbore se itekako može izaći... Problem je kaj mi ni nemamo neku inteligentnu i kadrovski adekvatnu ekipu koja bi vodila državu. Ima nekih s lokalnim i regionalnim potencijalom, ali za vodit hrvatsku državu, ruku na srce, većina njih nema sposobnosti. Uvijek se sjetim tog Mosta 2015. godine. Oni su dobili 19 zastupnika u Hrvatskom saboru i nudila im se vlast..pa oni nisu imali kadrova ni za resorne ministre, a kud cijelu stranačku infrastrukturu, kakvu primjerice jedan HSS ili HNS ima... Ne znam koliko du evoluirali do danas, ali iskreno sumnjam u njihove sposobnosti, a i namjere.

Vjerojatno se ljudi kod nas vode onom "better to deal with the devil you know..

Potrebno je razlikovati pojam ideološke desnice i ljevice, i ekonomske desnice i ljevice. Ekonomski gledano, Hrvatska je praktički skoro pa 100% lijevo.

Po ideološkoj podijeli smo otprilike 50:50 podijeljena zemlja.

Ideološki lijevoIdeološki desno
    SDPHDZ
    MožemoMost
    IDSDomovinski pokret
    HNS
    Centar

Po ekonomskoj podijeli smo otprilike 95:5 podijeljena zemlja. Sva ova ekipa je za poreze i u njihovim očima mi smo samo bankomat. Samo je pitanje tko bi davao umjetnicima, tko Crkvi, tko raznim udrugama, a tko bi davao braniteljima (uključujući i lažne).

Ekonomski lijevoEkonomski desno
    HDZFOKUS (mala strančica s jednim zastupnikom)
    SDP
    Možemo
    IDS
    Domovinski pokret
    HNS
    Most
    Centar

Dakle, imamo light verziju nacional-socijalizma( nikakve poveznice sa 3 rajhom). Blaža verzija trenutnog kineskog sistema.

• Junius
    • December 16, 2022 at 2:29 PM

ARNT lijepih 5000 dionica protrgovano danas, iznad svih očekivanja. Malo poguranca na forumu jučer, joj je vidim pomoglo. Zasluženo!

• Junius
    • December 16, 2022 at 1:24 PM
    Quote from hugh
    Quote from kvart99

Evo sada manevar prema dolje koji dokazuje da je nepotrebno placati vise kad je tendencija spustanja cijene.

mislim da tu nema tendencije spuštanja cijene.......prodavač hoće van i do 220 to mu dogovara a market više neće platiti sve dok prodavač ne ispuca svu količinu.......naravno da nema potrebe do tad plaćati skuplje od 230 a kad proda što ima onda imamo bitno drugaćiju štoriju......

Zadnjih par dana ozbiljni likovi sa ozbiljnim nalozima na bidu kupuju dionicu, 220 kn je očito svima super cijena za ulazak. 220 kn je cijena bila u travnju 2020, kada nisi smio izaći iz svoje općine ili grada, a za turizam je bila dvogodišnja nuklearna zima.

• Što smo danas tržili

• Junius
    • December 16, 2022 at 1:21 PM

+ARNT po 220-222 kn

• Junius
    • December 15, 2022 at 10:17 PM
    Quote from enes.razman

od turizma imam samo Arnt jer mi se svidja diverzifikacija hotela transparentnost malo manji ARD od branse u HR ali kad pogledam da je dokapitalizacija 2017 isla po 425kn i da je dionica Ath dozivjela na 590 sa sadasnjom cijenom od 220 kn i povecanim kapacitetima u medjuvremenu od trena dokapa pa do dana danasnjeg cini mi se nerealno i nerazumno da ovo neko prosipa za 50 lipa što vrijedi kunu ako me razumijete

Da vam samo odg. na prethodni post, mislim da se nerealizirani tečajni gubici odnose na tečajne razlike prema mađarskoj forinti i srpskom dinaru, već u 4Q to bi moglo biti vraćeno nazad.

Moj neko mišljenje je da cijena dionice ne bih bila manja od 300 kuna, da ZABA skrbnički ne mrcvari bid tamo od lipnja. Kad usporedim ANRT iz 2019 i danas, pa to više nije ista dionica, toliko toga je obnovljeno i objekti prebačeni u višu klasu, kupljeni dodati smještajni kapaciteti, sav dug refinanciran dugoročno po smiješnim kamatama.

Što je najbolje firma kao, firma još svoj puni potencijal nije ni ostvarila, odnosno agresivni investicijski ciklus nije još završen. Na prvu ruku izgleda da ARNT slabo amortizira imovinu, a onda kad malo proučavaš Fi vidiš da masu onoga što drugi vode pod amortizaciju, ovdje odmah provedu pod jednokratne troškove , pa onda EBIDA pari slabija, nego što jest.

Ovde cilj vlasnika nije dobit, nego širenje kapaciteta i dizanje u višu klasu postojećih objekata, što ukazuje na moguću prodaju u bližoj budućnosti 2-5 godina.

• Junius
    • December 15, 2022 at 9:36 PM

Kolega Havi, ako smatrate da ima bolji turističkih dionica, sa boljim pokazateljima i većim potencijalom za rast, uz to još i likvidniju, uzmete tu dionicu. Nitko vam ne brani, niti vas tko sili na kupnju ARNT.

Uz ostalo za ARNT se stalno piše da će pokazati svoj puni potencijal tek u 3Q23, prvenstveno radi investicija u tijeku, koje će tada biti završene i utjecati pozitivno na fin. rezultate.

Da ponovim:

Dobit prije poreza u prvih 9 mjeseci 2022 je iznosila 134,00 milijuna kuna, kada se maknu sa strane hoteli koji su u fazi obnove dobit grupe je bila za isto razdoblje 183,4 milijuna kuna. Ovo ugrubo znači ako bi se ovogodišnji rezultati ostvarili i dogodine i ako se ne bih opet dogodili nerealizirani tečajni gubici, da bi dobit moglo biti preko 200 milijuna kuna na razini godine.

12802-bez-naslova-jpg

Na ovo sve dodajte i hotel u Zagrebu koji otvara u 2Q23

citiram iz Fi-a: Nedavna ulaganja Grupe u Arena Verudela Beach resort, kamp Arena Grand Kažela i kamp Arena Stoja (prva faza) omogućila su repozicioniranje ovih objekata, a njihova nova pozicija na tržištima više klase rezultirala je snažnim rastom prosječnih cijena smještaja. Ukupni prihodi ovih objekata porasli su 46% u odnosu na 2019. godinu, što je rezultiralo snažnim povratom na ulaganja. Arena One 99 Glamping nastavio je uzlazni rast, a kamp je ostvario najbolje rezultate ikad s rastom prihoda od 31% u odnosu na 2019. godinu.

Ne sumnjam da će sličan učinak u rastu prihoda imati dogodine i ove investicije: Grand Hotel Brioni, Arena Franz Ferdinand, hotel u Zagrebu, te art’otel budapest itd...

• Junius
    • December 15, 2022 at 8:32 PM

Da, da najavljuju u 2Q23 otvaranje, još su uspjeli isposlovat da im Grad Zagreb smanji najam sa 300000 eura godišnje, na svega (mislim) 30000 eura i tako sve do 2025. Kao neka mjera pomoći radi Covida i potresa. Također ovih dana se otvara i hotel u Austriji, završena je druga(finalna) faza obnove, tako da će ovaj hotel lijepe prihode ostvarit u zimskoj sezoni za ARNT.

EDIT: Sviđa mi se ARNT jer su strašno transparentni, svako zaduživanje/refinanciranje objave i po kojoj kamati, redovito obavještavaju koliko su uložili i gdje, u kojoj je fazi obnova određenih objekata, što planiraju ubuduće. Imaju jasno definiranu politiku isplate dividende do 25% (prošlogodišnje dobiti), uz to su pokrenuli u 9mjesecu politiku otkupa vlastiti dionica( i to rade bez fige u džepu), što je još jedna dobra poslovna odluka(kupnja pri ovim cijenama). Sa njim znaš na čemu si.

• Birtija

• Junius
    • December 15, 2022 at 8:25 PM

Baš danas uzeo dva paketića eurokovanica...a ono ponavljaju se isti motiv na različitim apoenima kovanica...

Uglavnom, Tesla, kuna, RH i glagoljica, totalno nemaštovito, kvaliteta samih kovanica, onako osrednja.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Turističke dionice i perspektive

• Junius
    • December 15, 2022 at 5:57 PM
    RE: ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

[…]

Imate jos koju tuisticku dionicu osim arnt?
    havi
    December 15, 2022 at 5:10 PM

Riješio se prije par dana RIVP, kupio ADRS2 po 365kn...ovo mi djeluje kao dobar trejd, jerbo je spread između ADRS i ADRS2 skoro 60kn, a normalan spread bi bio nekih 10% iliti 35-37kn pri ovim razinama. Očekuje da se ova anomalija kroz koji tjedan ispegla, ako ne bože moj( idemo dalje).

A što se tiče ARNT, planiram ovaj mjesec kupiti postepeno dodatnih 500 dionica za što niže, te prodat do kraja mjeseca za što više 500 dionica ARNT(sve ono kupljeno ove ljeto iznad 250kn), te tako pokušat što više smanjit prosječnu cijenu ove dionice, uz to ću si smanjiti ovogodišnju poreznu osnovicu. I sa time završavam ovu godinu.

EDIT:Svako daljnje povećanje broj dionica ARNT staje do objave FI za 4Q. 2023 mijenjam strategiju i igram na ARNT do 2/3 portfelja max. Ostala trećina će biti za trejd.

• Junius
    • December 15, 2022 at 4:59 PM

Kolega lavina se lagano kotrlja od lipnja mjeseca, a sama ARNT već 15 mjeseci kopni :)

• Junius
    • December 15, 2022 at 4:24 PM
    Quote from accountant
    Quote from Junius

ARNT prodavač ubacuje u petu brzinu, još malo i nestalo...samo da kažem, ova se dionica lani trgovala sa 354kn, da bi se vratili na tu razina treba rast od cca +70%

ne znam za prestanak prodaje ali...

možeš povući supply zone u rasponu 340-348, od kuda je palo početkom pandemije

a na 222 smo već opasno blizu pandemijskog minimuma, malo ispod 200 kn

340 kroz 222 je cca 50% upside potencijal, i to bi se moglo realizirati već na objavi Q3/23. dakle u listopadu '23.

svrbe prstići, odlična diona!

kao i uvijek pravi tajming je pitanje vremena :)

Display More
    Quote from hugh
    Quote from accountant

ne znam za prestanak prodaje ali...

možeš povući supply zone u rasponu 340-348, od kuda je palo početkom pandemije

a na 222 smo već opasno blizu pandemijskog minimuma, malo ispod 200 kn

340 kroz 222 je cca 50% upside potencijal, i to bi se moglo realizirati već na objavi Q3/23. dakle u listopadu '23.

svrbe prstići, odlična diona!

kao i uvijek pravi tajming je pitanje vremena :)

Display More

cijena dionice izgleda odlićno i za kratkoročnu i srednjoročnu i dugoročnu zaradu.......win, win, win.....1 win više od win-win situacije...... :D

Display More

Kolege ne znam za vas ali ja imam skoro 600k kuna u ARNT, prosjek 240kn...od 2019 do danas ovo više nije ista firma, od rekonstrukcije hotela i kampova, pa do kupnje novih hotela, tu se je od 2019 investiralo gotovo 100 milijuna eura. Uostalom pisao sam na temi o ARNT o njihovim investicijama koje su u tijeku, a da ne govorim da je cjelokupni dug dugoročno refinanciran po smiješnim kamatama. Ovde mislim ubaciti barem još 100-150k kuna, samo čekam razvoj situacije. Meni je target 330 kn.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt