1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Junius

Posts by Junius

• Brokeri i brokerske naknade

• Junius
    • January 31, 2023 at 10:50 AM
    Quote from emil
    Quote from Junius

Ajmo opet...sredstva na brokerskom osigurana do 20000 eura, sredstva na tekućem do 100000 eura. Brokerski odjel banke ne može propasti, jer dijeli isti račun dobiti i gubitka sa bankom. Naime, radi se o istoj pravnoj osobni.

upravo sam kontaktirao brokere i to ga pitao. ako broker propadne dobit cete 20.000 . dok ako propadne banka kao stedisa cete dobit 100.000€

Broker je naglasio da nema nikakve veze s DABom.

Sukladno odredbama ZTK-a imovina Klijenta na računima Klijenata definiranih u Općim uvjetima vodi se na posebnim

računima odvojeno od imovine Banke. Navedena imovina nije imovina Banke, ne ulazi u Bančinu imovinu, niti u

likvidacijsku ili stečajnu masu, niti može biti predmet ovrhe u vezi s potraživanjima prema Banci.

Nitko to nije ni rekao da HAOD garantira za sredstva na brokerskom.

Sredstva na brokerskom osigurana do 20000 eura plaća "Fond za zaštitu ulagatelja", sredstva na tekućem do 100000 eura plaća "Hrvatska agencija za osiguranje depozita".

Ali ovo ne mijenja činjenicu da se radi o istoj pravnoj osobi, sa istim računom dobiti i gubitaka, samo su pojedini računi osigurani po drugim kriterijima i od drugih pravnih osoba.

Ukratko da brokerski odjel napravi 100 milja kuna gubitka, to banka prebije po sili zakona sa ostalom dobiti. Dakle mogućnost da propadne sam brokerski odjel banke ne postoji. Također brokerski odjel banke neće nikad imati problema sa likvidnošću, jer likvidnost banke je u milijardama kuna.

• Junius
    • January 31, 2023 at 10:40 AM
    Quote from emil
    Quote from Junius

Ne razumijem poantu??? brokerski odjel banke ne može propast, jer je račun dobiti/gubitka zajednički sa bankom. Likvidnost banke je u milijarda kuna "keša."

Grijesite.

Sredstva su osigurana samo do 20.000€ jer nisu dio banke i nisu osigurani kod DAB.

Ajmo opet...sredstva na brokerskom osigurana do 20000 eura plaća "Fond za zaštitu ulagatelja", sredstva na tekućem do 100000 eura plaća "Hrvatska agencija za osiguranje depozita". Brokerski odjel banke ne može propasti, jer dijeli isti račun dobiti i gubitka sa bankom. Naime, radi se o istoj pravnoj osobi.

• Junius
    • January 31, 2023 at 9:57 AM
    Quote from Laudator
    Quote from Junius

min naknada 19,97kn , 0,4% brokerska provizija(može i do 0,35%), nema članarine, kad prodaš, novac možeš odmah koristiti( samo ga ne možeš povući sa brokerskog do namire), zadani nalozi se mogu mijenjati i smatraju se istim nalogom, imaš obračun poreza automatski. itd...

Mana: nalozi se mogu mijenjati, zadavati, opozivati samo unutar radnog vremena burze...

Treba li imati tekući otvoren u Erste?

Ne treba...samo tada će ti biti malo duži transfer novca tekući-brokerski( ovako je do 5 min). Uz to aplikacija se može koristiti i za trgovanje vani, naknade su iste 0.4%.

• Birtija

• Junius
    • January 31, 2023 at 9:54 AM
    Quote from D_artagnan

Citam ovo napojnice konobarima preko kartica… pa mi ni bas jasno.

Sta to ce konobar prije izdavanja racuna pitati svakog jel mi zelis dati napojnicu?

Sve napojnice se bacaju u jednu posudu, na kraju radnog dana se broj, dijeli sa osobljem i uzima porez.

• Junius
    • January 31, 2023 at 9:50 AM
    Quote from Laudator
    Quote from Manguc

U Erste

Koje su naknade, min nalog...?

Ima li mjesečne "članarine" ?

Nakon prodajne transakcije može li se odmah istim sredstvima otvorit kupovni ili se čeka namira...'

min naknada 19,97kn , 0,4% brokerska provizija(može i do 0,35%), nema članarine, kad prodaš, novac možeš odmah koristiti( samo ga ne možeš povući sa brokerskog do namire), zadani nalozi se mogu mijenjati i smatraju se istim nalogom, imaš obračun poreza automatski. itd...

Mana: nalozi se mogu mijenjati, zadavati, opozivati samo unutar radnog vremena burze...

• Junius
    • January 31, 2023 at 9:44 AM
    Quote from Zlatek
    Quote from Junius

Zato je imam za brokera banku i takvih misli o propasti novca na brokerskom nemam...a to mi je bila i misao vodilja kod izbora brokera, s obzirom na povijest brokeraja u RH.

Mogu bez problema stavit na brokerski milijun kuna i ne trebam se trest hoće li Erste banka propast i kako ću doći do novca. A ti sitni brokeri( čak i Agramove provizije su sića), čija je osnovna i jedina djelatnost brokeraj, to je mačak u vreći...niti imaš uvid u njihovu bilancu, niti račun dobiti/gubitaka.

Potpuno krivo. I novci na brokerskom računu kod brokera koji nije banka su na nekoj banci. I "sigurni" su kao i ovi od bankarskog brokeraja.

Ne razumijem poantu??? brokerski odjel banke ne može propast, jer je račun dobiti/gubitka zajednički sa bankom. Likvidnost banke je u milijarda kuna "keša."

• Junius
    • January 30, 2023 at 11:12 PM

da, odavno je to trebalo biti 100000 €

• Junius
    • January 30, 2023 at 10:53 PM
    Quote from verdi

danas je napravljeno 86 transakcija x dana u mjesecu pa usporedi brojke. prosjek je oko 150 dnevno.

ono je bila prva generacija. šta godine čine !

račun broj 13 je osiguran mislim da je dignuto do nekih 300 000kn. možda griješim (400 000)

dionice koje imaš možeš odjaviti od brokera pozivom skdd, staviti na slobodnu poziciju ili na drugog brokera vrlo brzo.

mislim da nema potrebe za velikom panikom.

te transakcije pomnožite x2, jer je nalog na kupnji i na prodaji ,iako je samo jedna transakcija vodi na ZSE.

Osigurano je na brokerskom 150000 kuna https://www.hanfa.hr/trziste-kapita…itu-ulagatelja/

• Junius
    • January 30, 2023 at 10:11 PM

Čisto da se vidi koliko brokeri malo naloga izvrše, ove godine Erste broker je proveo samo cca 1200 naloga u mjesec dana. Od toga sam ja napravio 3%.

Čekam da mi pošalju obračun provizija za 2022, ali po mojoj procijeni sam im ostavio u 2022 oko 25k do 30k kuna na ime provizija i naknada.

• Junius
    • January 30, 2023 at 9:50 PM
    Quote from kvart99

Inace, tek da se zna, ja sam jednom vec "pogubio novce" na slican nacin kad je Centar Banka (koja uključuje nekadasnji brokeraj) otisla u stecaj.

Mogao sam na vrijeme povuci sve, ali nisam do zadnjeg časa - premda je bilo konkretnih naznaka - vjerovao da ce se to desiti.

Meni je u igri bio sesteroznamenkasti iznos koji nije počinjao ni sa jedinicom niti sa dvojkom, tako da mi bas nije bilo svejedno kako ce stvar ispasti

no moram priznati da je sam proces bio izuzetno transparentno i uvidjavno vodjen i srecom, nakon nekoliko mjeseci isčekivanja dosao do happy enda

gdje su mi vratili svaku lipu sa računa.

Zato je imam za brokera banku i takvih misli o propasti novca na brokerskom nemam...a to mi je bila i misao vodilja kod izbora brokera, s obzirom na povijest brokeraja u RH.

Mogu bez problema stavit na brokerski milijun kuna i ne trebam se trest hoće li Erste banka propast i kako ću doći do novca. A ti sitni brokeri( čak i Agramove provizije su sića), čija je osnovna i jedina djelatnost brokeraj, to je mačak u vreći...niti imaš uvid u njihovu bilancu, niti račun dobiti/gubitaka.

• Junius
    • January 30, 2023 at 9:02 PM
    Quote from kvart99

19:25......stranica i dalje nedostupna.....

Ima li netko tko je zabrinut za svoje nofce ili ste svi unutar granica osiguranog depozita pa ste mirni ?

Zar nije išla priča da je sigurnije imati keš od dionica? :)

• Ekonomski podaci

• Junius
    • January 30, 2023 at 7:54 PM

BDP za 4Q 2022:

-Njemačka 1,1%

-Španjolska 2,7%

-Irska 13,5%

-SAD 1%

-Latvija 0% (iako su snažno pogođeni sankcijama prema Rusiji)

I to je to, najgore je iza nas...

• ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

• Junius
    • January 29, 2023 at 7:58 PM

26.1.23 trezor kupio 1000 dionica https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…a66b0182609.pdf

• Birtija

• Junius
    • January 29, 2023 at 12:01 AM
    Quote from plavi05

Zašto neke stvari radimo na teži ili gluplji način, inflacija novca ne rješava se zamrzavanjem cijena nego podizanjem kamata, i opskrbom tržišta sa dodatnom količinom roba npr. iz robnih rezervi. Na tržištu tada imamo višak roba i manjak novca što u konačnici dovodi do pada cijena, to bi trebalo biti gradivo prvog razreda ekonomske škole, a izgleda da naši profesori sa fakulteta još uvijek nisu savladali to gradivo ^^

To ti je tako kad je politika vlade ad hoc, ovisno što piše Index, pa na njihove članke reagiraju.

• KTJV (Kutjevo d.d.)

• Junius
    • January 28, 2023 at 8:10 PM
    Quote from Invest

Stepić je dugo kupovao malo po malo, zanimljivo da je sad okrenuo smjer...

Što implicirate, budite direktni??? Loš Fi ili neka druga loša vijest???

• KTJV (Kutjevo d.d.)

• Junius
    • January 27, 2023 at 10:57 PM
    Quote from enes.razman

a ovi iz Nexa su valada odlucili podici ljestvicu jer interesanata je mnogo

Vidili su da ima mnogo interesenata za kupnju dionice, pa su podigli ljestvicu, prodavali su i u srijedu, ali za nekoliko postotaka skuplje...sada će ovo biti rovovska bitka, doslovno liparenje sa euro centima.

• Što smo danas tržili

• Junius
    • January 27, 2023 at 12:58 PM

+HPB po 115 €

• Birtija

• Junius
    • January 27, 2023 at 10:07 AM
    Quote from Robbie

Adpl jučer zazažalila što su ga uopće zvali u posjetu tvornici, jer nije ni malo pričao u ulaganjima u nove proizvodne linije koje rade za Stellantis, već samo o ratu, te Rusima i Amerikancima. Dobra stvar je što ga Rusi vole i hvale, jer će odmah pojačati kapacitet proizvodnje dijelova za Ladu i Moskvich u dvije ruske tvornice od Adpl.

"Zapravo je želio reći kako je u jednoj tvornici AD Plastik Grupe u Rusiji obustavljena proizvodnja, dok druga radi sa smanjenim kapacitetom, što je precizna informacija potvrđena i iz kompanije, kao i to da su obje tvornice i dalje u vlasništvu AD Plastik Grupe"

• Inflacija

• Junius
    • January 25, 2023 at 10:20 AM
    Quote from Zlatek

Pa to je sve normalno. Zove se SLOBODNO TRŽIŠTE.

Nitko ne pita zašto su njemački auti jeftiniji u hrvatskoj nego u njemačkoj,

Pa na prvu, imaš razliku u PDV od 25%, naspram 19%. Na automobil od 200k kuna, to ti je 10k kuna više poreza. Onda imamo PPMV ,treba viditi, jel ga ima i Njemačka i koliko iznosi...itd...

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Junius
    • January 24, 2023 at 4:28 PM
    Quote from Moller
    Quote from Junius
    RE: Što smo danas tržili

[…]

Vi trejdate s Crobexom, zanimljivo :thumbup: :/
    BudFox
    January 24, 2023 at 3:57 PM

Zašto ne, kupljeno onaj dan kad je Crobex10 zaronio -3.5%...gdje je god prilika, svaštarim, da preživim. Uostalom treba zaradit za platit porez na prošlogodišnji PKD.

nemojte to spominjati i izbacite odmah P dok Plemki nije uveo porez na porez od KD, njima nikada dosta

Mali lapsus, isprike. To od malo sna mozak šteka. Pa prirez je porez na porez?! :)

1. Privacy Policy
  2. Kontakt