1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Junius

Posts by Junius

• Brokeri i brokerske naknade

• Junius
    • March 27, 2023 at 3:52 PM

Evo naša sam i kolika je provizija ZSE za trgovinu dionicama:

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Naknade vezane uz trgovinu
    Članak 16.
    (1) Provizija se plaća na svaku transakciju financijskim instrumentima sklopljenu na uređenom tržištu i MTP-u kojim upravlja Burza.

(2) Iznos provizije na transakciju određuje se na temelju ukupnog dnevnog prometa, nakon sklapanja predmetne transakcije.

(3) Kada dnevni promet člana dosegne ili prijeđe utvrđeni prag, propisana provizija obračunava se samo na transakcije izvršene nakon dosezanja odnosno prelaska tog praga, ali ne i na transakcije koje su izvršene prije dosezanja odnosno prelaska tog praga.

(4) Proviziju je dužan platiti član Burze koji zastupa kupca i član Burze koji zastupa prodavatelja.

(5) Provizija se obračunava dnevno, a račun se članu ispostavlja mjesečno.

(6) Minimalna dnevna provizija u iznosu od 1,99 EUR | 15,00 HRK obračunat će se članu ako je njegov dnevni zbroj provizija manji od 1,99 EUR | 15,00 HRK

• Turističke dionice i perspektive

• Junius
    • March 27, 2023 at 3:09 PM
    Quote from Moller

brašno,, ulja, poskupjele duplo

Jučer gledam u Kauflanda:

-Brašno Podravka T-550 4,68 kn/kg

-Ulje Zvijezda 1,2l.... 11,68kn/l

Dvije namirnice koje uopće nisu poskupile, jeftinije su 20-30% od početka prošle godine.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Junius
    • March 27, 2023 at 3:02 PM
    Quote from Moller
    Quote from Junius

Znaš što me sjebe, bude par dana zelenilo i proradi pohlepa u meni, pa dignem prodajni nalog i ne prođe. Umjesto da ostavim na cijeni na kojoj sam odlučio, svi bi tada trejdovi bili uspješni, tj. sa nekakvim profitom.

EDIT: dok se ja žalim radi radi 1000 kn nerealiziranog gubitka na tri trejda, evo ARNT mi donila danas 31k kuna nerealiziranog dobitka.. :D

budite oprezni s tim kunama, mjenjačnice vam više ne mijenjaju to u €ure

Nemam osjećaj u eurima koliko nešto vrijedi, sve si u glavi preračunam u kune, a i broker pokazuje dvojno iznose do kraja godine.

• Junius
    • March 27, 2023 at 2:31 PM
    Quote from LodeRunner
    Quote from Junius

Tri trejda, jedan bude uspješan, uspješan, ostala dva čekaš danima da izađeš sa nulom ili par eura minusa.

Vidim da si i ti dosao do zakljucka da je ONO (opcenarodna obveznica) bila najbolji trejd. :D

Znaš što me sjebe, bude par dana zelenilo i proradi pohlepa u meni, pa dignem prodajni nalog i ne prođe. Umjesto da ostavim na cijeni na kojoj sam odlučio, svi bi tada trejdovi bili uspješni, tj. sa nekakvim profitom.

EDIT: dok se ja žalim radi radi 1000 kn nerealiziranog gubitka na tri trejda, evo ARNT mi donila danas 31k kuna nerealiziranog dobitka.. :D

• Junius
    • March 27, 2023 at 2:18 PM
    Quote from zdenkic

ma problem je sto se ja ne sjetim HTa dok nije vrijeme za divku. vec nekoliko godina je se sjetim tek u cca 4 mjesecu, i kazem si, zapamti da ju kupis na jesen, i nikad :D

mozda ove budem jer sam sada na forumu pa ce me netko posjetiti

Jako teško se trejda zadnja dva tjedna, baš se osjeti da su dionice u silaznom trendu. Tri trejda, jedan bude uspješan, uspješan, ostala dva čekaš danima da izađeš sa nulom ili par eura minusa. A na ovima gdje zapneš sa 7% minusa kao ja na JDOS-u postaneš dugoročni. :D

• Junius
    • March 27, 2023 at 2:07 PM
    Quote from zdenkic

aha, mislio sam da je danas palo u danu 3%

cekam taj ht da upiknem, treba mi jedna stabilna dividenda, a uvijek je se sjetim kad je kasno

I meni je bilo rano u prosincu kupiti po 23,50€...nestrpljivost.

• Junius
    • March 27, 2023 at 2:03 PM
    Quote from zdenkic
    Quote from Junius

Auuu koja navalkuša sa HT i dividendom ode cijena 3% dole :D

meni pise da je pala 0.79% ?

Na dan prije objave dividende trgovalo se po 25,70-25,80€

• Junius
    • March 27, 2023 at 2:01 PM

Auuu koja navalkuša sa HT i dividendom ode cijena 3% dole :D

• Birtija

• Junius
    • March 27, 2023 at 12:59 PM
    Quote from Normani

Bio sam u Njemačkoj prošlo ljeto i pitao sam Nijemce zašto idu u tolikom broju u Hrvatsku. Odgovor je bio da im je još uvijek jeftinije nego otići u vrlo skupu Italiju. Dakle, sve je relativno.

Zapitajte se kolega koliko postotak njemačkih turista ode u RH, 5%???

Mi smo još "sirotinjska" destinacija i trebaju se uložiti još milijarde eura da se mjesta na Jadranu srede, urede, ozelene, te izgradi infrastruktura, od vodovoda, kanalizacije...ceste su ajme u većini mjesta, rive nisu uređene već su u poluraspadu i svašta nešto, stari dijelovi mjesta su u ruševinama, parking ne postoji n igdje, već se auta trpaju po privatnim livadama i na crno naplaćuje, po ovim pitanjima se nije ništa napravilo i tu je zakazala totalno lokalna zajednica.

Tek kad se ovo napravi sve, možemo očekivati elitnije turiste.

• Junius
    • March 27, 2023 at 12:21 PM
    Quote from Normani
    Quote from ivan0003

Ne vjerujem u nas turizam, predugo ga gledam, na staklenim je nogama..

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac
    - Uz dobru pripremu sektora, mjere pomoći Vlade i promociju vjerujemo da možemo imati uspješnu turističku godinu, kaže ministrica, koja smatra da nema bojazni za sezonu zbog rasta cijena u turizmu jer je inflacija i u drugim zemljama visoka, ali da turisti, po informacijama s mnogih tržišta, generalno žele putovati, osobito ljeti.

O čemu Brnjac brboće??? Imamo najveću inflaciju od svih mediteranskih EU zemalja i to skoro x2.

• Junius
    • March 26, 2023 at 7:00 PM
    Quote from havi

Junius

Ocekujem da ce turisti gore....

malo me brinu kampovi...ali tek je početak godine...

• Junius
    • March 26, 2023 at 6:49 PM
    Quote from havi

Turisticke dionice ce bit bb :) :thumbup:

To očekujete pad ili??? Ja sam se dao u turist dionice skoro 70%, i ako se ostvari rast koji očekujem ne moram sljedeće dvije godine ništa radit...

Quote from zdenkic

ukoliko ne pricamo ovdje o day tradingu ili aktivnom ulaganju, potrebno je vrlo malo znanja za zaradit

Totalno ste u krivu, sve što čitam po forumu, dugoročni imaju jednu veliku manu, ne znaju kad treba izaći iz dionice. Ako im napišeš da krate na ATH tuku dislajkove. Zadanje ZABA-a, umjesto da uzmu +40%, oni će na kraju pogubit većinu plusa.

• Junius
    • March 25, 2023 at 1:58 PM
    Quote from Normani

A sada bi bilo dobro postati cijene po nalogu. Barem one temeljne. I imaju li oni neka davanja državi tj. ZSE i kolika su.

Oslobođeno PDV-a prema članku 40. stavak 1. Zakona o PDV-u

Troškovi namire i poravnanja cijenik SKDD-a,

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Junius
    • March 25, 2023 at 1:40 PM
    Quote from Normani
    Quote from Junius

Imamo 13, odnosno trenutno 12 brokera burze, izvucite zaključke iz ovoga...

A sada bi bilo dobro postati cijene po nalogu. Barem one temeljne. I imaju li oni neka davanja državi tj. ZSE i kolika su.

Naknade su iskazane u bruto iznosu i uključuju trošak stranog brokera, platnog prometa i namire. Posebni troškovi tržišta nisu uključeni u bruto naknadu te se obračunavaju prema pravilima tržišta.
    Ukupan izračun brokerskih troškova = BROKERSKA NAKNADA + (TROŠKOVI TRŽIŠTA) Naknade su oslobođene od PDV-a sukladno zakonu o PDV-u, Oslobođeno PDV-a prema članku 40. stavak 1. Zakona o PDV-u.

Nema davanja državi, imamo trošak platnog naloga i namire, tzv. troškovi tržišta...

Files

vzu.png 52.51 kB – 0 Downloads

• Junius
    • March 25, 2023 at 1:19 PM
    Quote from Normani
    Quote from Junius

Bilo bi dobro kada bi mogli razdvojiti male od profesionalnih ulagatelja, zašto to kažem:

13745-hgzgzu-png

• Junius
    • March 25, 2023 at 1:12 PM

Ovi ispod 100 milijuna kuna godišnjeg prometa, nema šanse da posluju sa dobiti i trebali bi objesiti kopačke o klin.

• Junius
    • March 25, 2023 at 12:55 PM
    Quote from Normani
    Quote from zdenkic

trebaju samo smanjit naknade jer kod nas su naknade ogromne

(...) dok su naknade visoke , nista od toga

Ne mogu ni na što drugo pomisliti, nego na to da nema dovoljno brokerske konkurencije ili da postoje ulazni troškovi koji su im nametnuti i zbog toga ne mogu smanjiti cijene, zar ne?

Rang lista po prometu:

Rang lista po broju naloga:

• Junius
    • March 25, 2023 at 12:10 PM

Capital markets union

https://www.consilium.europa.eu/en/policies/capital-markets-union/

Nešto se valja iza brda...ono što je za nas zanimljivo:

• Citizens : improving the profitability on savings for retirement and the opportunities of investments

If citizens had the possibility to access capital markets in an easy way, they could use their savings to invest instead of keeping them on their bank account. They would do so because of the wider range of possible investments.[7] It may be more profitable for them and increase the money they have for their retirement.[

• Investors : reducing the hindrance to invest in another member state

As explained previously, the harmonisation of the regulation across the European Union would allow investors to enter other member-state's capital market more easily. In fact, it would reduce their cost of adaptation to the national regulation : the financial regulation of a country would be the one of every member-state. If investing in your home capital market is as simple as investing in another, it would increase the investments opportunities for the investors.[14]

Ukratko ja ovo prevodim da će se omogućiti državljanima EU investiranje u bilo koju burzu EU-a po istim pravilima kao da ulažu u burzu domicilne države članice.

• Junius
    • March 24, 2023 at 7:51 PM

Ameri okrenuli u zelenilo danas hahaha

EDIT: Kažem ja, Europa je u problemima, ekonomski pokazatelji+ bankarski sektor.

• Kako trgovati dionicama? Strategije, cake i savjeti

• Junius
    • March 24, 2023 at 7:10 PM
    RE: HT (Hrvatski Telekom d.d.)

[…]

Ne znam kakve veze imaju Amerikanci ili Irci sa HR porezom, mora da su to neki naturalizirani rvati pa ih zato spominjes. Pa pitam opet - kako da mali ulagatelj u grobex izbegne ili prebaci placanje konacnog poreza?

Da prebacim u bilancu rashoda, pa onda zovem HT da mi ga ne oduzme prije placanja dividende? Pokupim ga u kesu sa Hiluxom? Kako?
    LodeRunner
    March 24, 2023 at 6:37 PM

Pa otvori firmu i postani profesionalni ulagatelj:

1. Privacy Policy
  2. Kontakt